sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:544/794)

Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 240

dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga, która mówi, że ziemniaki  są najlepsze, gdy się je  wymiesza  z sosem od razu na patelni. Ja jestem zwolenniczką tej drugiej metody, ale wybór należy do Was :-). Jedno natomiast jest pewne: koniecznie trzeba je zrobić  w domu, mają charakter ! Patatas bravas, czyli(...)dodajemy wszystkie rodzaje papryki, szybko mieszając, żeby się nie przypaliły. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, barwnik i solimy. Dusimy na małym ogniu około 15 minut, na 5 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy posiekany czosnek. Po odstawieniu patelni  z ognia dodajemy ocet i miksujemy dokładnie przygotowany sos. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę 2 na 2 cm. Zalewamy

Kulinarne przygody Gatity
Domowe sposoby na ketchup 187

używają dorośli a właśnie nasze dzieci. Dlatego może warto spróbować przekonać domowników do domowego ketchupu. Jak go zrobić? Ketchup na bazie cukinii – składniki 3 duże cukinie, 2 koncentraty pomidorowego, 0,5 szklanki octu 8% , 0,5 szklanki cukru, 0,5 szklanki sody, 0,5 szklanki soli, suszone zioła bazylia, pietruszka wg uznania. Ketchup na bazie cukinii – przepis Przepis jest bardzo(...)ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spaghetti z pomidorami 216

grządkach? Jakie by nie były, pamiętajcie, że możecie z nich zrobić pyszny sos do spaghetti. W zimie, to już nie te same pomidory ;) Składniki: 200g makaronu spaghetti 40 dkg mielonej szynki 1 papryka czerwona 3 pomidory 3 ząbki czosnku 1 mała czerwona cebula 3 łyżki pasty pomidorowej Sól, pieprz do smaku 10 dkg sera żółtego mozzarella 2 łyżki oliwy(...)mielone. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy ok. 15 minut. W garnku gotujemy wodę delikatnie osoloną i na wrzącą wrzucamy makaron. Gotujemy al dente. Mieszamy z sosem i podajemy ze startą mozzarellą i posiekaną świeżą bazylią.   Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Bowl z hummusem 170

Zapraszam do wszystkich moich  przepisów na sałatki .  Polecam Wam także: –  sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem –  sałatka gyros –  sałatka cezar z kurczakiem –  sos do sałatki –  pieczone faszerowane bataty –  sałatka z pieczonym kalafiorem –  sałatka z gruszką i gorgonzolą –  sałatka ze szparagami i jakiem –  sałatka kebab –  sałatka brokułowa(...)porcję – możesz użyć dowolnego: klasyczny hummus , hummus pomidorowy , hummus z soczewicą , – garść sera typu parmezan – 6-10 pomidorków koktajlowych – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamiczego – 1 łyżeczka musztardy dijon – sól, pieprz Przygotowanie: Usmaż jaja sadzone. Z oliwy, octu balsamicznego i musztardy przygotuj sos. Na talerzach rozłóż sałaty, hummus lub hummusy, awokado pokrojone w plasterki

nietylkopasta.pl
Wegański bigos z 3 rodzajów kapusty 320

naprawdę coś (po kryjomu wyżerali mi bigos prosto z gara). Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 1 mała kapusta pekińska około 200 g jarmużu 400 ml passaty pomidorowej lub soku pomidorowego 400-500 g pieczarek 200 g suszonych lub wędzonych śliwek 100-150 g suszonych moreli 2 kostki wędzonego tofu naprawdę czubata łyżka papryki (ja zawsze mieszam w jednym słoiku paprykę(...)partiami wrzucaj na patelnię, mają się podsmażyć a nie ugotować we własnym sosie. Pilnuj kapusty aby się nie przypaliła, mieszaj od czasu do czasu. Po około 30 minutach dodaj posiekany jarmuż i kapustę pekińską. Duś razem 10 minut. Po tym czasie dodaj przyprawy i sok pomidorowy. Wymieszaj i duś 5 minut. Podsmażone pieczarki odłóż na bok i na tej samej

greenscarf
SPAGHETTI MIĘSNO - PIECZARKOWE 159

Spaghetti to klasyka dań z makaronem, wszyscy je znają i przeważnie uwielbiają. Tym razem podaję przepis na sos mięsno - pieczarkowy który wręcz uwielbiam. Do tego ser i danie z makaronem gotowe(...)makaronu spaghetti ugotowanego wg. przepisu 400 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 cebula 1 puszka pomidorów  1 łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa ( naturalna) 100 g żółtego sera parmezan do posypania

Kulinarne Fantazje Marioli
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika 103

Marynata barbecue do szaszłyków 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,  4 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego, 1 łyżka octu winnego 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane,  1 czubata łyżka brązowego cukru albo miodu  1 niepełna łyżeczka soli albo 2 łyżki sosu sojowego  4 łyżki sosu worcestershire, jest dostępny w niemal każdym markecie, ale jak nie masz

Cztery Fajery
Gulasz bezmięsny (bezglutenowy) 107

Składniki:     500 g jackfruit z puszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z chili 3 łyżki pasty paprykowej 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/3 łyżeczki mielonej gorczycy 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 mała czerwona papryka Sól, pieprz(...)wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.   Podajemy

R'n'G Kitchen
Pizza ze szparagami i szynką parmeńską 159

okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową i układaj w dowolny sposób pozostałe składniki. Pizzę piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionym sosem, np. czosnkowym . Smacznego       Artykuł Pizza ze szparagami i szynką parmeńską pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Chłopski garnek 195

minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił). Zdjąć danie

Kulinarne Przeboje
Szakszuka z mięsem i papryką 174

kostkę i dodajemy do mięsa, następnie kroimy paprykę i dusimy wszystko razem 15-20 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dosypujemy przyprawy (papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek. Dusimy jeszcze 10 minut a następnie podnosimy pokrywkę, aby płyn odparował. Gdy sos stanie się gęsty wybijamy na wierzch delikatnie jajka i przykrywamy - trzymamy na ogniu aż białko się zetnie

Gotowanie jest łatwe
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 243

kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano  i bazylii, - łyżka miodu Sposób przygotowania: Luźne liście od kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Paprykarz wieprzowy 225

Kolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich.  Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso

Zielona Kuchnia
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 512

zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut. Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos. Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis. Artykuł Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
KECZUP Z DYNI 139

odstawić na 3 godziny Zalewa 1,5 szkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami

Pieguskowa Kuchnia
smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym... 232

pokroić drobno, wsypać do cebuli, podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 257

małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio.  Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga całkowita 400g, po odsączeniu 250g, jednak ja zawsze wykorzystuję również zalewę, w której

Z miłości do słodkości
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 194

przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić.  2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą

Aromatyczne Podróże
Spaghetti z cukinią i boczkiem 207

Makaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje

Fabryka pomysłów
Kociołek rozmaitości 215

papryki czerwone 1 papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób

Wanilia i Kardamon
Boczniaki w sosie paprykowym 257

starej piwnicy, trzymała worek, z którego wystawały grzyby, a to boczniaki właśnie były :) Przygotowane z intensywnym sosem paprykowym mogą być dodatkiem do mięsnego obiadu lub skonsumowane z pieczywem. SKŁADNIKI: 3 ząbki czosnku 2 cebule 300g boczniaków 1 papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz czarny olej rzepakowy Paprykę zmiksować w rozdrabniaczu na pastę razem

https:KKuchniaMniam
Potrawka z kurczaka w pomidorach 204

MicrosoftInternetExplorer4 Mięso oddzielamy od kości ,dzielimy na mniejsze kawałki i zalewamy 500 ml rosołu. Dodajemy szklankę przecieru pomidorowego ,czosnek przeciśnięty przez praskę ,przyprawę do potraw chińskich ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody ,łączymy z sosem ,cały czas mieszając. Szczypiorek siekamy i dodajemy do całości. Podajemy z ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style

R'n'G Kitchen
Zapiekanka jaglana z brokułami i wędzonym twarogiem, Vegus 234

bardzo pozytywne. A najlepsze jest to, że na obiad czekamy kilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto

Qlinarnie i Qlinarnie
Placki po węgiersku 276

podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Gdy mięso będzie już prawie gotowe (miękkie), dodać podsmażone papryki, przecier pomidorowy i dalej całość dusić pod przykryciem, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dusić, aż mięso i papryki będzie miękkie. Na koniec, jeżeli sos jest zbyt rzadki, wlać łyżkę mąki wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody, i gotować stale mieszając

Gospodyni Miejska
S... Spaghetti bolognese 272

mnie pełnoziarnisty) 1 puszka pomidorów 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 250g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego (lub koncentratu) 5 czarnych oliwek parmezan do posypania 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka słodka/ostra, dużo bazylii, czosnek granulowany, majeranek Przygotowanie: Sos: W jednym garnku na oliwie podsmażamy 1/2 posiekany ząbek czosnku i 1/2 cebuli.  Dodajemy pomidory

Kitchens Alphabet