pęczek natki pietruszki 1 cukinia 1 por 1 /2 puszka kukurydzy 150 ml przecieru pomidorowego 1 kulka mozzarelli olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia Przyprawy: 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub granulowanego Sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Cukinie i pora myję, kroję w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam oleju
Gotowanie Patkimieszając, dodać z praski wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażać z 2 minuty,dodać kostkę rosołową wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny - sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne
W Mojej Kuchni Lubięmarchewka 1 duża cebula 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 250 g łopatki wieprzowej 1-1,5 papryki czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól pieprz do smaku Wykonanie: Placki(...)Cebulę kroimy w kostkę (opcjonalnie miksujemy delikatnie). Łączymy składniki w głębokim naczyniu. Dosypujemy mąki pszennej, soli pieprzu i dodajemy 2 jajka. Mieszamy. Smażymy z obu stron na rumiano. Sos: Przygotowujemy garnek z grubym dnem. Cebulkę kroimy w kostkę. Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym
Justa próbuje gotowaćlitr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego pieprz Paella: 2 łyżki oliwy 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ szklanki białego wina kilka nitek szafranu opakowanie krewetek lub innych
Healthy food explorerprzepis właśnie na to danie - spaghetti alla bolognese. Dlaczego alla? a no dlatego, ze prawdziwie włoski sos gotowany jest przynajmniej 2 godz. a nawet 4 godz. Mój sos gotowany jest zdecydowanie krócej ale i tak smakuje wyśmienicie. Składniki; 50 dag makaronu spaghetti 1 cebula drobno posiekana 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 obrana marchew i starta na tarce(...)oregano i wino. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć płomień i dusić około 45 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy , doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al. dente w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Spaghetti wyłożyć na półmisek po wierzchu polać sosem, posypać serem i natychmiast podawać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach z kuchnią indyjską na całym świecie(...)drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy przyprawy: kurkumę, cynamon, kolendrę, pastę curry. Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy, zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym, gotujemy kilka minut. Filety z dorsza kroimy na kawałki i dodajemy je do gotującego się sosu. Gotujemy około 10 minut. Curry podajemy z ryżem, pokrojoną papryczką chilli i listkami kolendry oraz indyjskimi chlebkami naan
Smakowity Blog KulinarnyPełne smaku wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami. Przygotowanie ich zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza wszystko. Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu. Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej(...)ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 1/3 szklanki bułki tartej przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA: SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego
cool and mintyprzygotowaniu i poradzi z nim sobie każdy. W efekcie otrzymamy danie, którego nie powstydziłaby się żadna restauracja. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony w sosie rabarbarowo-wiśniowym (4 porcje) Składniki: 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 4 udka z kurczaka, podudzia i pałki oddzielone lub można pozostawić w całości 200 g łodyg rabarbaru, pokrojone(...)włóż cebulę, czosnek, wiśnie i rabarbar, wymieszaj wszystkie przyprawy i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Wmieszaj koncentrat pomidorowy wraz gorącą wodą lub bulionem, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, polej sosem udka i posyp je posiekanymi orzechami. Umieść blaszkę w piekarniku nagrzanym do 180 oC i piecz przez 40 minut
karmelowyobiad. Zajmuje niewiele czasu, do tego cukinię i sos można przygotować wcześniej, a zapiec przed samym podaniem – idealne, jeśli nie wiem o której godzinie zjawią się domownicy. Cukinia faszerowana mięsem mielonym: 2 duże cukinie 1 duża cebula 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub lepiej: wieprzowo-wołowego) 1 szklanka przecieru pomidorowego (passaty) 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku(...)będzie szklista dodajemy mięso. Smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Lekko solimy i pieprzymy. Wlewamy przecier pomidorowy. Wyciskamy czosnek, dodajemy zioła prowansalskie, chili i gałkę. Dusimy przez 10 minut. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany drobno koperek, a następnie zostawiamy sos do przestudzenia. Gdy nie będzie już gorący, ścieramy na tarce pół kuli mozzarelli i mieszamy. Cukinie obieramy
Poezja smakujuż wiecie dlaczego wcześniej nie zamieściłam przepisu na ten sos. Żeby było nieco lżej zamiast ze zwykłym tagliatelle podałam go z makaronem z cukinii. Do tego odrobina parmezanu i mamy pyszny, sycący obiad. Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 400 g mięsa mielonego wołowego 400-600 g passaty pomidorowej ( u mnie Passata Mutti ) 1 duża marchewka 2 spore gałązki(...)gotować przez kilka minut bez przykrycia. Zalać zawartość garnka passatą pomidorową , dodać oregano i chili, a następnie gotować pod przykryciem przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać sól do smaku i ewentualnie doprawić pieprzem, jeśli sos tego wymaga. Gotować bez przykrycia jeszcze przez 10 minut. Cukinię pokroić wzdłuż na paski przy
Kulinarne Inspiracjesztuk dużej mięsistej papryki / czerwona, żółta /, 3-4 małe cukinie, 3 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 6-7 mięsistych pomidorów, 1-2 papryczki chili, ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego, kawałek wędzonego boczku, kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa, odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania, sól, pieprz do smaku, świeże zioła / bazylia, oregano /. W szerokim garnku roztapiamy(...)Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Jeśli leczo jest zbyt gęste to w tym momencie dolewamy soku pomidorowego. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy świeże pokrojone zioła
Leśny ZakątekKurczak otulony lekkim ,kremowym sosem na bazie pomidorów,mleczka kokosowego i suszonych ziół.Prosty przepis ,ale jak wszystko co proste to w smaku jest wyśmienite.Polecam. Porcja ma ok.400 kcal. 4 kawałki kurczaka olej 1puszka pomidorów 1-2 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka octu winnego(...)szkl.bulionu 1 cebula sól pieprz bazylia zielenina ******************************************** Porcje kurczaka obsmażyč na oleju.Podlać bulionem, dodać przecier pomidorowy i ocet.Obrac cebulę,pokroić drobno w kostkę,dodac do potrawy.Dusić razem pod przykryciem ok.30 minut,aż kurczak będzie miękki.Wyjąć mięso,sos przyprawić solą,pieprzem i ziołami suszonymi lub świeżymi ,ponownie włożyć mięso,podgrzać.Podawać z kaszą kuskus i ugotowaną
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkismażeniu kotletów odlać nadmiar tłuszczu, wsypać posiekaną cebulę, dodać kostkę rosołową, podsmażać cebulę na złoto, wlać z kartonika przecier pomidorowy, wlać wodę i gotować z 5 minut, wlać śmietanę 18% i krótko zagotować, dodać koperek, użyłam zamrożony kotlety podać z sosem, ziemniakami i surówką jaką się lubi - kotlety mielone z dodatkiem gęstej śmietany są bardzo soczyste i delikatne, bardzo lubimy
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi(...)gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy. Udka chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min Po tym czasie udka wyciągamy. Do sosu dodajemy serek/jogurt, gotujemy chwilę. Sos blendujemy
Mamuśka wraca do formyłyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki soli Szczypta pieprzu Sos: 1 l bulionu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 duża cebula (drobno posiekana) 1 średnia marchewka (pokrojona w kostkę) Łyżka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki 1 łyżka serka naturalnego kanapkowego, lub jogurtu greckiego Sól, pieprz Udka osuszamy i nacieramy wszystkimi(...)gotujemy. Dodajemy koncentrat-doprawiamy. Udka chwilę smażymy z obu stron. Przekładamy do bulionu i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 40 min Po tym czasie udka wyciągamy. Do sosu dodajemy serek/jogurt, gotujemy chwilę. Sos blendujemy
Mamuśka wraca do formy