nawet moja Mama to potwierdziła. Idealny na kanapki zamiast tradycyjnego keczupu. Jeszcze można do sosów dodać lub jako marynatę użyć. Zastosowań pewnie wiele, przez zimę wypróbujemy. Zrobiłam kilka słoiczków, ale nie wiem czy jeszcze kilka nie zrobię. Składniki: 3 kg papryki 3 słoiki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka sporych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)s/obr 9 dodać pozostałe składniki i gotować czas 30-40 min / temp 100 st/ obr 2 (na naczynie miksujące położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9 gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia tradycyjnie paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia gotować
Gotowanie z pasjącałych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach(...)rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem.Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut
Smakowity Blog KulinarnyIndyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi(...)białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego! The post Indyk w potrawce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępotraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy(...)dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Wlewamy około 2,5 litra wody, Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza pod sos pieczeniowy . Resztę sosu
Pasje Jolkizimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy
Kulinarne przygody Gatitymnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca(...)cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle
codojedzeniasoli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Składniki na sos: 1 marchewka (waga po obraniu 60 g) 3 szklanki bulionu lub 3 szklanki wody plus 1 kostka ekologicznego bulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno(...)koncentrat, śmietanę oraz mąkę pszenną, całość dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek, po czym łączymy z wywarem w garnku. Włączamy gaz, zagotowujemy, gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, następnie wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zamiast śmietany kremówki możemy użyć śmietanę 18%. Możemy pominąć dodatek cebuli do pulpetów. Artykuł Przedwiosenne danie
KulinarneImpresje.plliść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły. Pycha śledzik na świąteczny stół. Smacznego
Wanilia i Kardamoncukinii 2 marchewki 2 strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Płaty na lasagne gotujemy
Ogrodnik w podróżyszefowa słusznie zauważyła, że można podobny efekt uzyskać za pomocą pomidorów, a że w tej części świata większość sosów opiera się na pomidorach, także zeuropeizowałem to danie :) Koniecznie podajemy z jakimiś kiszonkami. Zasadniczo najłatwiej o ogórki. Składniki: - ciecierzyca - przecier pomidorowy - ogórki kiszone Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy. 2/3 miksujemy dodając przecieru pomidorowego. Po zmiksowaniu
Kryzysowa Książka Kucharskatrudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe pieprz sól majeranek Zupa meksykańska – przepis Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jaja. Przykryj pokrywką i duś do chwili ,kiedy białko się ładnie zetnie. Gotowe! Wyłóż na talerz, dodaj kleksy z pomidorowej papryki. Posyp pestkami prażonej dyni! Ulubiona herbata i posiłek jak się patrzy! Chrupiąca delikatnie papryka, kremowe i aromatyczne jajo w sosie...i pestki dyni! Jest pysznie, kolorowo ,zdrowo i do syta
Z Kuchni Do Kuchnirównie smaczne. Składniki (4 porcje) -4 tortille -250 g mielonego mięsa wołowego -2 łyżki keczupu (albo łyżka koncentratu pomidorowego) -100 g startego żółtego sera -1/2 puszki czerwonej fasoli -2 papryczki jalapeno (albo inne ostre) -ząbek czosnku -kilka kropli sosu piri piri lub tabasco -sól, pieprz -1 łyżka oleju Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. Czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć
Zielona Kuchnianieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula 1 ząbek czosnku passata pomidorowa - 250 ml sól czerwona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki ostra papryka w proszku - wg uznania 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów łyżka cukru dwie łyżki octu Wykonanie: Makaron ugotować na al dente czyli
Poezja Smaków - blog kulinarnygodziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki
Bajeczna Kuchniaplasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach
Bajeczna Kuchniaśrednie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę
kolorowotorcikowoprzez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz
More food, love and dreamsrozgrać olej, cebulę pokroić w piórka i wrzucić na goracy olej, zeszklić. Dodać rodzynki, sól pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić około 5 minut, aż rodzynki zmiękną. Zdjąć z ognia i przestudzić. Pokrojone śledzie przełozyć do miski, zalać sosem pomidorowo- cebulowym i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Gosia gotujesmażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż
Smakowity Blog Kulinarnykroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy
Domowy Smak Jedzeniaobrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem
głodny alergik