paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz Oregano Kmin rzymski Olej do smażenia 1 łyżka masła Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć(...)koncentrat pomidorowy. Zostawić do wystudzenia. Fasolę i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić w kostkę, sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym
Księga-Smakusłoiczkach - będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad 3 litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 0,5 szklanki soku z pomarańczy 5 łyżek octu ryżowego 2 cebule 350 ml pasatty pomidorowej 0,5 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie) 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły(...)ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa - całość pogotować 2 minuty. W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować - pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić
Kocham..lubię..gotuję..Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Polecamy :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób 500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów 1/3 szklanki(...)minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego
Kolizje SmakówSkładniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera
Malowane smakiemCzas przygotowania 10-20 minut Składniki: Ugotowana fasola piękny jaś Suszone pomidory Oliwki czarne Ser rolada ustrzycka Koncentrat pomidorowy Pasta chilli odrobina cukru, soli i masła Przygotowanie: 1/ Nabijamy na przemian ziarno fasoli, suszony pomidor, oliwkę i ser 2/ Przygotowujemy sos łącząc koncentrat z pastą chilli, masłem, cukrem i solą (Mała porcja to 4 łyżeczki koncentratu, 6 łyżek wody, czubek
Kuchnia PROzdrowotnaMój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie 2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień
Bajeczna Kuchnianieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą. Składniki na sos bolognese: Ilość porcji: 5 - 6 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty) 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany(...)czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w głębokiej patelni
Kuchcik gotujemałym ogniu do momentu aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie dodajemy bulion, wrzucamy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez
cucinarezeszklić na oleju, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek. Usmażyć. Zalać szklanką wrzątku i dusić minimum 10 minut. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować kilka minut na małym ogniu. Dodać zioła, wędzoną paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos mięsny wymieszać dokładnie z kaszą. Papryki przekroić w poprzek, wyciąć gniazda nasienne. Posolić w środku. Faszerować po poprzek kaszą z mięsem, układać
Czerwień i błękitwówczas jest kruchy i delikatny. Do środka dałam suszone pomidory oraz oliwki. Osobno przygotowałam do roladek sos na bazie pieczonego czosnku, który jest dużo bardziej aromatyczny niż świeży. Natomiast wywar, w którym dusiły się roladki wykorzystałam jako bazę kremowej zupy pomidorowej z ryżem . Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 1,5 cm) zielone oliwki, odsączonych (mogą być
Czerwień i błękitdodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniainstrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano. Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa. Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron. Całość mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiPosiekajcie cebulę Na maśle klarowanym przysmażcie cebulę, nie rumieniąc jej zbyt mocno, najlepiej wcale, raczej zeszklijcie. Do miękkiej już cebuli dołóżcie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier i chwilę przesmażcie, spróbujcie, całość powinna być słodko-winna. Tak przygotowany sos zmieszajcie z kuskusem, porwanymi kawałkami mozzarelli, posypcie natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i jeśli potrzeba jeszcze doprawcie. Na patelni
OliveandThymekoloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną
blog.moje-pasje.infoposiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito
Wino Francja Kuchniapaski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mrożone warzywa, smażymy na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa. Wlewamy przecier pomidorowy, dusimy przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, pieprzem oraz solą. Sos zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobiona w niewielkiej ilości zimnej wody, ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu
Bajeczna Kuchniamielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora (ja użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek, - natka pietruszki - 1 kostka rosołowa - 0,75 litra wody - 4 łyżki masła - rozmaryn świeży WYKONANIE: - mięso wymieszaj
SMYKWKUCHNIKORZENIA ŚWIEŻEGO IMBIRU. WSZYSTKO PODSMAŻAM I WLEWAM PUSZKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO. OSOBIŚCIE LUBIĘ DODAĆ DWIE TRZY ŁYŻKI ŚMIETANY 18%. GOTUJĘ CHWILĘ ,ŻEBY SOS ZGĘSTNIAŁ. NASTĘPNIE KRUSZĘ TRÓJKĄCIK SERA PLEŚNIOWEGO TYPU LAZUR,SOLĘ,PIEPRZĘ. DLA KOLORU DODAJĘ ŁYŻKĘ KONCENTRATU POMIDOROWEGO. NAJLEPIEJ SMAKUJE Z RYŻEM ALE MOŻNA PODAWAĆ RÓWNIEŻ Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI. SMACZNEGO
potrawyregionalneminut, aż mięso będzie złotawe. 9. Do odobnej miseczki wlewam 500 ml wody, wkładam koncentrat pomidorowy, przyprawy oraz słoik z przecierem pomidorowym. 10. Całość mieszam ze sobą i wylewam na mięso. 11.Duszę ok 10 min aż sos stanie się gęstszy. 12. Między czasie przygotowuję makaron. 13. Makaron wyjmuję z opakowania. 15.Zagotowuję wodę i solę szczyptą
Gotowanie Patkilekko zbrązowieje. Podsmażone cukinie delikatnie wydrążyć, zostawiając okolo półcentymetrową skórkę. Miąższ pokroić i dodać do mięsa. Do mięsa dolać przecier pomidorowy i dosypać ziół i przypraw, posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na niewielkim ogniu aż sos odparuje. Gdy farsz będzie gotowy i dobrze doprawiony wypełnić nim wydrążone cukinie, ulożyć je na blasze, posypać startym serem, popruszyć słodką papryką
Codzienne Gotowaniepoza rybką znajdziecie w farszu także soczewicę czerwoną i kukurydzę. Mniam ! Składniki: 5 średniej wielkości cukini 300 g tuńczyka w sosie własnym 150 g czerwonej soczewicy 1 cebula 150 g kukurydzy z puszki 200 g passaty pomidorowej 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1-2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, tymianek, opcjonalnie sól mozarella lub żółty ser olej rzepakowy do smażenia Wykonanie
kolorowotorcikowomałym ogniu do momentu aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie dodajemy bulion, wrzucamy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez
cucinarekostkę cukinię i dusimy kilka minut. Cebulę z czosnkiem i cebulą przekładamy do garnka z kurczakiem i warzywami. Mieszamy. Dolewamy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory oraz starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Jeśli jest potrzeba (mało sosu), dodajemy pół szklanki wody. Przyprawiamy całość pastą lub przyprawą curry. Można pokusić się o własne przygotowanie mieszanki, nie jest to zbyt
bistro mamapieczarki. Dusimy ok 5 minut do odparowania wody. Dodajemy paprykę i cebulę i dusimy kolejne 5 minut zalewając wszystko przecierem pomidorowym i koncentratem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki sosu wraz z warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była
ChilliJemyBardzo lubimy ryby, dlatego też przynajmniej raz w tygodniu staram się je przygotowywać. Ryba po grecku nie jest trudna do przygotowania ale bardzo smaczna i efektywna
Krakowskie smaki Animyślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka w sosie własnym (3 małe puszki) 1,5 papryki czerwonej 2 cebule 3 jajka 25 dag przecieru pomidorowego 3 łyżki posiekanej pietruszki 1 łyżka oliwy sól, pieprz na ciasto: 3,5 szklanki mąki 280 ml letniej wody 5 dag masła
Zakręcony Widelecrozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy, listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki pomidory suszone. Doprawiamy do smaku solą
Bon Appetit MałgorzatyZmniejszamy ogień. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie (ja po prostu nie lubię, jak coś mi przeszkadza w jedzeniu). Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup pikantny. Doprawiamy solą, pieprzem, paprykami. Pozostawiamy na małym ogniu. Gdy woda trochę odparuje, sos zrobi się gęsty i nie trzeba dodawać śmietany, lecz jeśli ktoś lubi - droga wolna :) Gulasz jest czaso- i pracochłonny, ale warto czasami
Kitchens Alphabet