sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:537/794)

papryki faszerowane 152

stole. Niedzielny schabowy ustąpił jej miejsca.  Najbardziej lubimy taką z pikantnym wypełnieniem i sosem czosnkowym. Takie danie choć jest sycące nie jest ciężkie.  Składniki: 4 papryki cebula filet z kurczaka 3/4 szklanki ryżu kilka różyczek kalafiora kilka pieczarek lub kurek łyżka koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju sól, pieprz słodka i ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki(...)przyprawić do smaku. Farszem nadziać papryki. Na wierzchu położyć mozzarellę i przykryć czapeczkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut. Podawać gorące z sosem czosnkowym i lekką sałatką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piersi z kurczaka w sosie pomidorowo-parykowym z makaronem 348

kurczaka 1/2 większej czerwonej papryki 1 opakowanie pomidorów krojonych w soku pomidorowym z cebulą 390 g 100 g margaryny 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy do kurczaka* 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki szczypta soli ziołowej 2 duże liście laurowe 2/3 szklanki wody (lub mniej jeśli lubicie ciut gęstsze sosy) makaron łazankowy – u mnie 12 jajeczny z jaj przepiórczych łazanka

Słodkie okruszki
Gołąbki z meksykańską nutą 142

czerwone dojrzałe kawałek wędzonego boczku 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka słodkiej ,mielonej wędzonej papryki 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej ,mielonej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu sól do smaku 1 łyżka smalcu Kapustę spażamy i oddzielamy od siebie liście , dokładnie tak samo jak do tradycyjnych gołąbków . Cebulę siekamy drobniutko i podsmażamy na patelni(...)wprowadzi do sosu więcej aromatu . Przekładamy do brytfanki wyłożonej siekanym wędzonym boczkiem i liśćmi kapusty . Dodając jeden wyciśnięty praską ząbek czosnku i łyżkę ostrej ,mielonej papryki . Jeśli nie wiążecie , tak jak ja ,to trzeba gołąbki ułożyć ciasno żeby się nie rozpadły . Delikatnie solimy , wlewamy tyle wody ,żeby gołąbki zanurzyły się prawie całkowicie .Dodajemy koncentrat pomidorowy , nakrywamy całość liśćmi kapusty które

Ogrodnik w podróży
Bigos orientalny 193

dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też(...)nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne 3 godziny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 152

dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć 1/2 porcji sosu z mięsem, na to kolejną porcję cukinii i znów sos z mięsem. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli. Zapiekankę włożyć

Pasja Smaku
Sałatka nicejska z indykiem 219

mieszamy wszystkie składniki sosu: jogurt, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz *** *** Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę i posypujemy z wierzchu zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM TAKŻE: FIT SAŁATKA Z ŁOSOSIEM – 250 KALORII PRZEPIS TUTAJ DIETETYCZNA ZUPA POMIDOROWA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ NISKOKALORYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS I JAJKIEM PRZEPIS TUTAJ FIT ZUPA KREM BROKUŁOWA

Blog z Apetytem
Gołąbki 186

nasze gołąbki nie przypaliły się podczas pieczenia). Wykładamy garnek gołąbkami, zalewamy bulionem, dosypujemy łyżeczkę kurkumy i dodajemy koncentrat pomidorowy. Na wierzch można ułożyć jeszcze kilka liści. Gotujemy pod przykryciem przez 1 - 1,5 godziny aż kapusta będzie miękka. Następnie odcedzamy sos i redukujemy go trochę, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, słodką i ostrą papryką. Zagęszczamy mąką.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Zapiekanka gołąbkowa 165

będzie surowe, a cebula się zeszkli. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obrane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, świeże liście bazylii i oregano. Następnie doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym i odrobiną ziół prowansalskich, po czym włączyć urządzenie. Zmiksowany sos przelać do mięsa i podgrzewać przez kilka minut. Do 1/2 wysokości szklanki nalać wodę z kapusty, dodać mąkę, dobrze

Passions hobbies life
Zapiekanka pasterska 401

dodać obraną i pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Wymieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty. Całość zalać passatą pomidorową, delikatnie posolić, dodać suszony tymianek i paprykę. Wymieszać i dusić bez przykrycia ok. 30-40 minut, aż mięso będzie miękkie a sos zgęstnieje.   W międzyczasie obrać, pokroić w kostkę  i ugotować w osolonej wodzie ziemniaki. Gdy sos będzie już

Simply Food
Kiełbasa w regionalnych daniach 152

pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań

Codogara
DOMOWE MINI PIZZERKI 212

pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo Olej do posmarowania blachy Kasza manna do posmarowania blachy Koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy  Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE:  W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie

Gotowanie Patki
Sałatka z bobem i razowym makaronem 156

smażymy na 1 łyżce oliwy i dodajemy do naszej sałaty z bobem i warzywami; - makaron mieszamy z przecierem pomidorowym oraz posypujem y pokrojoną wcześniej w kostkę moz zarellę - wszystko dodajemy do naszej sałaty z bobem; - na koniec zalewamy sała tkę sosem winegret i dekorujemy parmezanem

MintTaste
MAKARON ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 133

praskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać

Niespełnione zdolności kulinarne
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 434

dodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej

Niespełnione zdolności kulinarne
Chili sin carne 140

Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru palmowego 4 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie

R'n'G Kitchen
KURCZAK W PROSTYM SOSIE CURRY 188

Następnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut.  Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe.  Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki. Podajemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 194

ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna

WojnaNaSmaki.pl
Fasolka po bretońsku z kiełbasą bekonową. 223

kiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem.Najlepiej smakuje z bułką :) Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry 225

Proponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem.     Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej

Maminek kulinarny
Karkówka w ketchupie 210

piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą  lub Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić

Kuchcik gotuje
Domowy przecier pomidorowy 173

pomidorów, których używam do sosów prawie nigdy nie zdejmuję skórki. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito

Pasja Smaku
Fasola z ciecierzycą w sosie barbecue 100

jeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla. Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze

Milion Smaków
Serowe filety z bazylią 121

dyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale

Wiem co jem