sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:537/794)

Golabki orkiszowe w sosie brukselkowym 176

szybkowarze ,w garnku 35-40 minut. Podawać z sosem brukselkowym.   Sos brukselkowy Składniki : 350-400 g brukselki -2 łyżki masła -szkl. śmietanki 36% 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku sól pieprz do smaku 2 ziarna ziela angielskiego 1 duży liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie Brukselkę wypłukać odciąć twarde części i zwiędłe listki. Włożyć(...)przypraw ,odcedzić przyprawy, a całość zmiksować. Przelać wszystko do rondelka, o grubym dnie ,dodać przecier pomidorowy i dusić wszystko razem 6-8  minut. Nie gotować  długo, tylko do uzyskania jednolitej, niezbyt gęstej  konsystencji. Dodać śmietankę i wszystko razem wymieszać do połączenia .Sos gotowy do gołąbków ,lub do makaronu.:)) Smacznego

w mojej kuchni
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 161

Składniki: na 4 burgery 4 bułki 300 g sosu bolognese 4 plastry mozzarella killa liści bazylii 1 łyżeczka oliwy Sos bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego wina 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek(...)mięso przestanie być czerwone. Wlej wino i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj przecier, pomidory, oregano. Dopraw bolognese solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Do burgerów użyłam schłodzonego sosu. Przekrój bułki na pół i napełnij sosem. Przykryj sos grubym plastrem mozzarella i listkami bazylii. Ułóż na blasze i posmaruj wierzch burgera oliwą. Opiecz bułki w nagrzanym na 200ºC piekarniku

codojedzenia
MŁOT LOU – GOTHIC II: NOC KRUKA – ognisty trunek z Młotem Lou 163

ściemniał z mocnym sosem i po prostu potrzebował gorzałki do bezpośrednich celów… Jednakże mikstura ma swój potencjał i świetnie nadaje się do stworzenia ognistego… trunku. Co prawda takiego potka i większości jego składników próżno szukać w grze, ale drink jest tak dobry, że musieliśmy się tym podzielić. Jest to podkręcona wersja znanego trunku z soku pomidorowego. Zdecydowanie polecamy, jest(...)gotowy i możecie zabierać się za robienie drinków w punkcie 2! OGNISTY TRUNEK – PODANIE (5 min) Sok pomidorowy mieszamy w stosunku 3:1 lub 2:1 z Młotem Lou. Do tego dodajemy nieco świeżo mielonego pieprzu, 2-3 krople sosu worcester, 2 łyżki soku z cytryny lub limonki (tego w Gothicu na pewno nie było, ale drink bez cytrusów

Nerds Kitchen
Śledzie z pomidorami i pieczarkami 174

Zbliżają się święta i jedną z przekąsek na świątecznym stole są zazwyczaj śledzie… ale może tym razem warto pokusić się o to, aby przygotować je

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 497

boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony, papryka czerwona mielona, majeranek, kminek mielony, sos sojowy, domowa wegeta , sól Wykonanie Obie kapusty szatkuję drobno i w osobnych garnkach gotuję do miękkości. Kiedy są miękkie obie kapusty przekładam(...)idę spać. Na drugi dzień podgrzewam bigos, gdy się zagotuje kosztuję i dodaję do niego w zależności do smaku 2-3 łyżki powideł śliwkowych, 2-3 łyżki przecieru pomidorowego i pół kostki smalcu ( u mnie zawsze swojski, domowy ) Mieszam, gotuję dalej na wolnym ogniu ok. pół godziny, w razie potrzeby doprawiam przyprawami jak wyżej. Gotowy bigos przekładam w chłodne miejsce

Kuchnia z widokiem na ogród
Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym 112

cebula 1 marchewka 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 koncentratu pomidorowego (lub według smaku; ja użyłam pesto z pomidorów) Ponadto: masło/olej do smażenia Mięso należy umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie(...)angielskie. Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu. (Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.) Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy. Gotową potrawkę doprawić do smaku

Di gotuje
Karczek w pomidorach 163

Składniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym

Gaździnka warzy
Zupa z czerwonej soczewcy 113

czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry  1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól,  sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę(...)bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.  Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.  Smacznego. Większość moich

Słodki Zakątek
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis 267

paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz Oregano Kmin rzymski Olej do smażenia 1 łyżka masła Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć(...)koncentrat pomidorowy. Zostawić do wystudzenia. Fasolę i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić w kostkę, sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym

Księga-Smaku
Sos słodko-kwaśny 100

słoiczkach - będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad 3 litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 0,5 szklanki soku z pomarańczy 5 łyżek octu ryżowego 2 cebule 350 ml pasatty pomidorowej 0,5 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie) 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły(...)ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa - całość pogotować 2 minuty. W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować - pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z sosem z czerwonej soczewicy i selera naciowego (fit) 190

Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Polecamy :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób  500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów  1/3 szklanki(...)minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal) 198

Składniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera

Malowane smakiem
Koreczki z fasolą JAŚ na ostro 240

Czas przygotowania 10-20 minut Składniki: Ugotowana fasola piękny jaś Suszone pomidory Oliwki czarne Ser rolada ustrzycka Koncentrat pomidorowy Pasta chilli odrobina cukru, soli i masła Przygotowanie: 1/ Nabijamy na przemian ziarno fasoli, suszony pomidor, oliwkę i ser 2/ Przygotowujemy sos łącząc koncentrat z pastą chilli, masłem, cukrem i solą (Mała porcja to 4 łyżeczki koncentratu, 6 łyżek wody, czubek

Kuchnia PROzdrowotna
Śledzie po grecku 141

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Sos bolognese 112

nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą. Składniki na sos bolognese: Ilość porcji: 5 - 6 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty) 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany(...)czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w głębokiej patelni

Kuchcik gotuje