sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:535/794)

Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 187

soli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Składniki na sos: 1 marchewka (waga po obraniu 60 g) 3 szklanki bulionu lub 3 szklanki wody plus 1 kostka ekologicznego bulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno(...)koncentrat, śmietanę oraz mąkę pszenną, całość dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek, po czym łączymy z wywarem w garnku. Włączamy gaz, zagotowujemy, gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, następnie wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zamiast śmietany kremówki możemy użyć śmietanę 18%. Możemy pominąć dodatek cebuli do pulpetów. Artykuł Przedwiosenne danie

KulinarneImpresje.pl
Śledzie gajowego 428

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły. Pycha śledzik na świąteczny stół. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Lasagne po bolońsku z cukinią 207

cukinii 2 marchewki 2 strąki chilli 1 cebula 4 ząbki czosnku 4 duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Płaty na lasagne gotujemy

Ogrodnik w podróży
Musabaha 167

szefowa słusznie zauważyła, że można podobny efekt uzyskać za pomocą pomidorów, a że w tej części świata większość sosów opiera się na pomidorach, także zeuropeizowałem to danie :) Koniecznie podajemy z jakimiś kiszonkami. Zasadniczo najłatwiej o ogórki.  Składniki: - ciecierzyca - przecier pomidorowy - ogórki kiszone Wykonanie: Ciecierzycę moczymy kilka godzin w wodzie, a następnie gotujemy. 2/3 miksujemy dodając przecieru pomidorowego. Po zmiksowaniu

Kryzysowa Książka Kucharska
Ale Meksyk – pyszna zupa meksykańska 284

trudne, zresztą zobaczcie sami :) Zupa meksykańska – składniki puszkę kukurydzy puszkę białej fasoli puszkę czerwonej fasoli (może być w sosie chilli) 3 duże cebule 500g mięsa mielonego 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej papryki 1 papryczkę chilli 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 2 kostki rosołowe pieprz sól majeranek   Zupa meksykańska – przepis Na patelni na łyżce oleju szklimy drobno pokrojoną

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jaja sadzone na pomidorach i papryce z nutą imbiru 187

jaja. Przykryj pokrywką i duś do chwili ,kiedy białko się ładnie zetnie. Gotowe! Wyłóż na talerz, dodaj kleksy z pomidorowej papryki. Posyp pestkami prażonej dyni! Ulubiona herbata i posiłek jak się patrzy! Chrupiąca delikatnie papryka, kremowe i aromatyczne jajo w sosie...i pestki dyni! Jest pysznie, kolorowo ,zdrowo i do syta

Z Kuchni Do Kuchni
Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno 222

równie smaczne.  Składniki (4 porcje) -4 tortille -250 g mielonego mięsa wołowego -2 łyżki keczupu (albo łyżka koncentratu pomidorowego) -100 g startego żółtego sera -1/2 puszki czerwonej fasoli -2 papryczki jalapeno (albo inne ostre) -ząbek czosnku -kilka kropli sosu piri piri lub tabasco -sól, pieprz -1 łyżka oleju Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. Czosnek przecisnąć przez praskę, przesmażyć

Zielona Kuchnia
Pełnoziarniste spaghetti z pastą ajvar i kwiatami cukinii. 218

nieduży bakłażan o wadze 0,3 kg (można zastąpić cukinią) 1 biała cebula 1 ząbek czosnku passata pomidorowa - 250 ml sól czerwona słodka papryka w proszku - 2 łyżeczki ostra papryka w proszku - wg uznania 20 ml oliwy do sosu i 20 ml do podsmażenia kwiatów łyżka cukru  dwie łyżki octu Wykonanie: Makaron ugotować na al dente czyli

Poezja Smaków - blog kulinarny
Korzenne śledzie z bakaliami 207

godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju, do momentu aż się zeszkli, dodajemy miód, ocet, koncentrat pomidorowy, cynamon i goździki, wlewamy odrobinę wody, doprawiamy do smak. Dodajemy bakalie , podgrzewamy przez kilka minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śledzie, delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Śledzie po kaszubsku 260

plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują po kilku dniach

Bajeczna Kuchnia
Chińszczyzna, czyli kurczak na sposób chiński 320

średnie marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 600 ml napoju kokosowego Alpro ( lub mleko kokosowe + woda ) 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki przyprawy do potraw chińskich Dodatkowo do smaku: sos sojowy limonka chili ( świeże lub w proszku ) syrop lub cukier trzcinowy  Wykonanie: Cebulę pokroić w pół plastry, paprykę

kolorowotorcikowo
Genialny dżem & Relacja Kraków. 218

przez pieczone i smażone, z najróżniejszymi farszami  D próbował czekoladowego z borówkami i twarogiem oraz z jagnięciną i sosem czosnkowym, ten smakował mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz

More food, love and dreams
Śledzie po sułtańsku 242

rozgrać olej, cebulę pokroić w piórka i wrzucić na goracy olej, zeszklić. Dodać rodzynki, sól pieprz, cukier i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić około 5 minut, aż rodzynki zmiękną. Zdjąć z ognia i przestudzić. Pokrojone śledzie przełozyć do miski, zalać sosem pomidorowo- cebulowym i wymieszać. Odstawić do lodówki najlepiej na 24 godziny. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Paprykarz Szczeciński De Luxe! 316

smażącej się cebuli razem z tartą marchewką. Warzywa smażymy około 10 minut. Do warzyw dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i ziele angielskie. Dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a płyn z pomidorów zredukuje się i powstanie gęsty sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Możemy też dodać odrobinę cukru. Do lekko przestudzonych warzyw dodajemy ryż

Smakowity Blog Kulinarny
śledzie po węgiersku 586

kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Klopsiki w sosie pomidorowym z cukinią i jabłkiem (bez glutenu,mleka i jajek) 341

obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu aż cukinia będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, zagęścić skrobią kukurydzianą (przed dodaniem rozmieszać z 3 łyżkami zimnej wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki.  Podawać z makaronem, ryżem

głodny alergik
Kurczak słodko- kwaśny z ananasem 341

ketchupem, nacieramy mięso i marynujemy nie mniej niż 3 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i olejem, układamy kurczaka, koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami zalewy z ananasa, dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy solą; zalewamy tak przygotowanym sosem kurczaka. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kurczak tikka masala I-Chicken tikka masala- I 337

lodowki. ( idealnie pare godzin   ) Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min Sos W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku. Smazymy ok 3 min . Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku oraz przyprawy 2 lyzeczki garam

Smaki Edyty
Spaghetti a'la bolognese z indykiem (wersja fit w 15 minut!) 209

polecam!   Myślę, że ten sos pasuje do każdego rodzaju makaronu, ba, nawet jako farsz do naleśników (kiedyś spróbowałam takiej wersji i bardzo mi posmakowała). Oczywiście nie zapomnijcie dodać do swojej porcji bolognese świeżej bazylii i odrobiny tartego sera. 😇 Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 cebuli marchewka 2 łyżki oleju(...)wody, a następnie wrzucić pozostałe składniki: puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz + resztę przypraw.  Całość dokładnie wymieszać, zredukować moc palnika i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut. W międzyczasie ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu. W szklance lub miseczce wymieszać kremowy serek z 2 łyżkami gorącego sosu i dodać do zawartości patelni, dokładnie wymieszać. Gotowe! Podawać

Kuchnia Ellie
Tikka masala – eksplozja smaków 290

masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka nasion kolendry 1 łyżka nasion kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka nasion kardamonu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 płaska łyżka pomidorowego przecieru 2 łyżki oleju 150 ml śmietanki 1 doniczka dorodnej kolendry

codojedzenia
Makaron w sosie z suszonych pomidorów 228

wstępów zapraszam na... Makaron z kaparami i wędzoną szynką w sosie z suszonych pomidorów Potrzebujemy: 170 g suszonych pomidorów 50 g kaparów ok. 300 g wędzonej szynki (warto kupić sprawdzoną wędlinę naprawdę dobrej jakości, inaczej tylko popsuje całe danie) 1 średnią cebulę 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 500 ml płynnej śmietanki 12% (może być(...)Śmietankę wlewany do blendera, dodajemy koncentrat pomidorowy, ok. 100 g pomidorów, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, łyżeczkę bazylii oraz płaską łyżeczkę cukru.. Szynkę kroimy w kilkucentymetrowe słupki, resztę pomidorów odsączamy i kroimy w kostkę lub w paseczki. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go i szybko przerzucamy z powrotem do garnka. Zalewamy sosem, dodajemy szynkę, kapary, resztę pomidorów

Ratunku obiad
Sos z cukinii i papryk, rewelacyjny 752

zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin. Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować. Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać przygotowany wcześniej sos z octem i przyprawami. Gotować cały czas mieszając 30 minut. Zmiksować za pomocą

Kuchnia Pokoleń
Keto Omlet a la Pizza 138

pełną dowolność w doborze składników na spód. Dzięki temu nasz keto omlet a la pizza może przybrać wiele odmian. Przepis skupia się na poprawnym wykonaniu spodu i podstawowej wersji sosu. To co znajdzie się na spodzie zależy od Ciebie. Możliwości jest naprawdę dużo. Baw się, eksperymentuj i koniecznie daj znać w komentarzu co Ci z tego wyszło. Jeśli szukasz więcej(...)pizzę to koniecznie zajrzyj do mojego ebooka. Keto Omlet a la Pizza Składniki 2 jajka 70g startego sera mozzarella szczypta soli i pieprzu łyżka bazylii i oregano 80g koncentratu pomidorowego (pół małego słoiczka) 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia Sposób przygotowania Wymieszaj w misce jajka i ser. Dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni. Wylej masę

ZGruntuFit
Chili con carne (bezglutenowe) 212

czerwonej fasoli 3-4 puszki pomidorów lub 8-10 sparzonych pomidorów bez skórki 2 małe puszeczki przecieru pomidorowego 500 g mielonego mięsa (w tym przepisie z łopatki wieprzowej) 1 spora lampka dobrego czerwonego wytrawnego wina (ok. 180 ml) 2-3 łyżki sosu sojowego oliwa do smażenia (w tym wypadku najlepsza z wytłoczyn, nie extra virgin) przyprawy: sól, cukier, pieprz, papryka

Kawa z mlekiem
Walka: Bogusław vs kurczak curry 159

daliśmy radę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej. Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym (Dokładnej ilości i proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko") Kurczak:  Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany(...)pokrojoną w piórka cebulkę, przyprawiamy pieprzem oraz wegetą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na pół godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy, mieszamy i wkładamy na kolejne 15minut. Sos czosnkowy: Czosnek zetrzeć na tarce, posypać odrobiną cukru by puścił sok. Dalej dodajemy do niego jogurt typu greckiego i majonez. Mieszamy, przyprawiamy solą oraz pieprzem ziołowym. SMACZNEGO, Boguś i Paula

Sprawni w smaku
Sos paprykowo- pomidorowy cioci Rysi 266

Bardzo fajny i prosty przepis na sos który pasuje do kanapek, gołąbków, krokietów i właściwie wszystkiego :) Składniki: 3 kg papryki czerwonej 15 dag papryczki chili ( może być także suszona z torebki) 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki oleju 1 szklanka octu 3 łyżki soli 3 słoiczki koncentratu pomidorowego 3 główki czosnku Wykonanie: Paprykę myjemy i mielimy przez maszynkę do mięsa

kgwjanczewo
Nachosy z dipem 4 - warstwowym 373

Warstwa lekko pikantnej pasty z awokado. Na to salsa pomidorowa z cebulą i jalapeno. Na wierzchu kwaśna śmietana oprószona słodką papryką. A do tego chrupiące nachosy. Pyszna meksykańska przekąska! Idelana na imprezę czy spotkanie ze znajomymi! Składniki: Puszka czerownej fasoli konserwowej; 1 miękkie awokado; Łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka sosu tabasco; 1 ząbek czosnku; 2 średnie pomidory; 1 mała(...)przez praskę ząbek czosnku i wymieszać. Doprawić sosem tabasco. Wymieszać. Tak przygotowaną pastę z awokado rozsmarować równomiernie na paście fasolowej. Pomidory pokroić w drobną kostkę i odsączyć z nadmiaru soków. Cebulę obrać, bardzo drobno pokroić. Dodać do pomidorów. Papryczkę jalapeno drobno posiekać. Dodać do pomidorów z cebulą. Przyprawić solą. Wymieszać. Salsę pomidorową wyłożyć równomiernie na paście z awokado. Na wierzch

Gospodyni Miejska
MAKARON ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM LAZUR 193

pieprz do smaku makaron parmezan do posypania i/lub do sosu Szpinak umyłam i odkroiłam twarde łodygi.  Pokroiłam go na mniejsze kawałki. Pokroiłam drobno cebulę, obrałam czosnek i pokroiłam suszone pomidory. Na patelnię wlałam oliwę z oliwek lub oliwę z suszonych pomidorów,  która nada daniu lekko pomidorowy smak. Podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam starte ząbki czosnku

potrawyregionalne
Rolada ziemniaczana z mięsem 171

Rolada upieczona z ziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego. Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, słodką paprykę. Wszystko usmażyć aż mięso będzie ciemne. Dodać ketchup, przecier pomidorowy, pokrojoną drobno papryczkę chilli i chwilę smażyć. Całość wyłożyć na upieczone ziemniaki i zwinąć w roladę. Podawać gorące, pokrojone w plastry. Polać swoim ulubionym sosem. rolada ziemniaczana z mięsem

O kuchni z uczuciem
Włoski sos bolognese 236

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej

Kulinarny S.O.S.
Włoski sos bolognese 236

Bardzo smaczny… gęsty… sycący pomidorowo-mięsny sos W naszym kraju popularne stało się podawanie go do spaghetti, choć niektórzy twierdzą, że bardziej pasuje do tagliatelle. Ja polecam go nie tylko do makaronów, ale również do …ryżu …kasz …placków …klusków …lasagne. W składzie jest mleko, jednak jeśli masz alergię lub nietolerancję pokarmową, zastąp(...)minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut, po czym wlej mleko. Ja c ałość gotowałam na najmniejszym ogniu ok. 40 minut, ponieważ uznałam, że sos zgęstniał wystarczająco. W oryginalnym przepisie, sos powinien się gotować ok. 2-4 h., ponieważ wtedy bardziej

Kulinarne S.O.S.
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 165

czosnkiem niedźwiedzim Kotányi i świeżo zmielonym pieprzem. Soli nie używamy, ponieważ serek bałkański jest słony. Teraz warstwa trzecia i tu pojawia się seler naciowy w towarzystwie tymianku, pieprzu i sosu sojowego. Możecie położyć wcześniej posiekane liście selera naciowego, bo zapewne zostały Wam po przygotowaniu selera do smażenia. Ostatnia warstwa to papryki. Wcześniej jak wszystkie warzywa należy je blanszować na oliwie(...)kroimy na 4 kromki i na każdą kromeczkę kładziemy plasterki żółtego sera i smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy na blachę w piekarniku i wkładamy razem z tortem do rozgrzanego piekarnika na 15 min. w 180 C. Bułeczki powinny być lekko zrumienione, a ser delikatnie spieczony. Sos : 1 opakowanie passaty 250 ml 8 żółtych pomidorków 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

vegetanie

Proponowane wyszukiwania