średnie cebule 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (połówek) 2 łyżki masła klarowanego 1 słoiczek selera konserwowego (340 g) 100 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyzki sosu sojowego sól pieprz Do garnka wsypać opłukaną soczewicę, wlać 2,5 l wody i gotować do miękkości. Po tym czasie dodać odcedzony
O kuchni z uczuciembędą brane pod uwagę Zwycięzcą zostanie 1 osoba. Do wygrania jest 1 zestaw składający się z włoskich produktów ( kawa lavazza, pesto pomidorowe z ricottą, pasztet z karczochów, mąka ryżowa bez glutenu, makaron barilla mini kokardki, sos beszamel, ziemniaczane krakersy z rozmarynem, włoskie ciastka z migdałami, rogale z mlecznym nadzieniem, dwa batony nutella, rurki z kremem, czekolada z orzechami oraz czekoladowe
kuchniabellissima.wordpress.comzjedzeniu większości mojej porcji. Bo ten sos to można sobie zjeść solo albo np z makaronem jak klasyczne spaghetti. Pyszne! Do przygotowania sosu potrzebujemy: 1 cebulę 2-3 ząbki czosnku 250 g czerwonej soczewicy odrobinę koncentratu pomidorowego 1 puszkę pomidorów 500 ml bulionu warzywnego 40 g migdałów garść orzechów u mnie pekan, ale mogą być np włoskie 150 g brązowych
Szybko Tanio Smacznierura pokrzyżowała nasze plany... Co się odwlecze to nie uciecze! :) Zupa Sylwestrowa kwaśnica. Ja lubię takie smaki :) U pani Ani była jeszcze pomidorowa i rosół - niebo! Dania główne Sylwestrowe mięso na słodko (kurczak z morelą w sosie) z kluskami i lekką sałatką. Mięciutkie i soczyste. Polecam jeśli ktoś lubi takie połączenia. Ja preferuję mięsa słone, ostre lub na bazie wina
Karola gotujemamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam, że odrobina czosnku oddaje bardzo dobrze smak sosu 2 liście laurowe, odrobina rozmarynu 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku 3-4 łyżki oleju 2 łyżki mąki na 1/3szklanki zimnej wody- opcjonalnie Wykonanie: Mięso pokroić w średniej wielkości
W garach u Gosiminuty aż się zezłoci, dorzuć suszoną bazylię, wymieszaj i podsmaż przez kolejna minutę. Dolej sok pomarańczowy, przepłukaną i odsączoną fasolę, koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i zagotuj. Na samym końcu dodaj starty ser. Zdejmij z ognia. Dodaj sos do makaronu i dokładnie wymieszaj. Tak, jak nigdy nie gotuję „w wodzie” ryżu tylko a’la risotto, tak samo makaron
greenscarfczosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną w większe kawałki, paprykę. Dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy (passata) i przyprawy. Chwilę gotujemy, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Benderem miksujemy sos (nie na gładką papkę, raczej w kilku miejscach przez chwilę, tak by były większe kawałki). Do sosu dodajemy fasolę, pokrojone frankfurterki i podgrzewamy
R'n'G Kitchenbuzię :D) Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu) 1 łyżka sosu piri-piri albo pasty chili (można dać mniej lub pominąć) 1,5 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju sezamowego 3 łyżki erytrolu w proszku Przygotowanie: Wykrawamy kości z kurczaka i kroimy go na kawałki wielkości ‘na jednego(...)podoba, większe bądź mniejsze. Siekamy też pobieżnie orzeszki ziemne. Pamiętajmy od czasu do czasu zamieszać kurczaka, żeby się nie przypalił ;) Pewnie jeszcze mamy chwilę czasu, więc zajmujemy się zrobieniem sosu. Nic prostszego: mieszamy wszystkie składniki na sos ze sobą. Erytrol można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem, np. ksylitolem. Ale nieważne jaki, musi być w proszku – zmielony w młynku do kawy
Jak gotować i nie zwariowaćdrobno pokrojoną słodką i ostrą paprykę oraz pomidory (świeże pomidory wcześniej sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę). Dodać koncentrat pomidorowy, kumin, pieprz i sól. Wymieszać i chwilę dusić na małym ogniu. W gotowym sosie zrobić wgłębienia i wbić w nie jajka – gotować do czasu ścięcia się białek. Gotową szakszukę posypać zieleniną. Podawać gorącą z pieczywem
Nie tylko w kuchniSzybkie i aromatyczne danie na obiad czyli makaron w sosie śmietanowym z cykorią i kurczakiem. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (dałam o smaku pomidorowym) pierś z kurczaka 4 małe cykorie ząbek czosnku 180 g śmietanki 30% pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarneDziś przedstawię najszybszy z sosów do pizzy. Taki którym smaruje się ciasto pod dodatki. Składniki: keczup pikantny koncentrat pomidorowy ulubione zioła takie jak: oregano, tymianek, majeranek lub zioła prowansalskie. Wykonanie: Keczup i koncentrat wymieszać razem (w stosunku 1:1) dodać zioła i gotowe
PychotkaaaOdstawić na 20 minut. Rozgrzać na patelni olej i wrzucić nasze kawałki kurczaka, kawałki pokrojonej w krążki cebuli oraz 2 łyżki przecieru pomidorowego. Przykryć pokrywkę aby cebula puściła sok a kurczak dusił się w swoim własnym sosie. Po 20 minutach wszystko gotowe. Do tego tylko roszponka, której jesteśmy ogromnymi fanami
Smaki BrazyliiMakaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić, dodać do sosu. Dobrze wymieszać, dopóki cały sos nie pokryje makaronu. Przed podaniem posypać parmezanem. Smacznego! Przepis dodaję do mojej akcji pomidorowej
Pełny talerzsokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach
Dzieje kuchennej WiewióryFaszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba
AZgotuj!