sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:523/794)

Kofta korma z czerwoną soczewicą 115

uczcić swoją żonę. Klasyczna korma to zamarynowane w jogurcie mięso, najpierw duszone na maśle ghee, a następnie gotowane wraz z karmelizowaną cebulą i aromatycznymi przyprawami, do czasu aż sos stanie się gęsty i zawiesisty. Czasem do zagęszczenia stosuje się zmielone migdały lub orzechy. Przygotowanie klasycznej kormy to długotrwały proces, ponieważ aby nie dopuścić do zważenia się jogurtu korma gotowana jest(...)goździki  pół łyżeczki cynamonu 3 mięsiste pomidory lub 2-3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1 średni batat (około 300-350g) 3 łyżki natki kolendry do dekoracji sól i pieprz do smaku  olej lub masło ghee do smażenia  Jak zrobić sos korma z czerwoną soczewicą Na tłuszczu zrumienić cebulę, kiedy nabierze jasnozłotego koloru dodać posiekany czosnek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 191

pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.   Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych) 3 papryki habanero 1 słoik koncentratu pomidorowego (190 g) 1 główka(...)małych oczkach) lub zmiksować w kielichu do koktajli. Przygotowane papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do wyraźnej (dwukrotnej!) redukcji sosu. Najlepiej masę co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodać listki laurowe oraz ziele angielskie

Ugotować
Curry z soczewicą i dynią 164

dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 159

makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia(...)nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Mięsne tortellini zapiekane w sosie pomidorowym 97

gotowych, mięsnych tortellini 2 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżeczka suszonego oregano kulka mozzarelli   Nastawiamy piekarnik na 200°.   Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy do niej starty czosnek, roztarte w dłoniach oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.   Do sosu wkładamy tortellini i mieszamy, aby pokryły

Smaczna Strona
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 127

Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie(...)mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron

A Ty Smakuj Mnie
PATATAS BRAVAS 170

musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1 czubata(...)wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory.  Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do miseczki. ZIEMNIAKI obieramy

cool and minty
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 139

mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso(...)zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 322

straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z indykiem 164

smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku ( pieprzu, znowu dużo ) 1 płaska łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru smalec do smażenia Składniki(...)wiążecie , trzeba pamiętać ,żeby siedziały dość ciasno i zakładką do dołu . Posypujemy krojonym boczkiem , przykrywamy resztą liści , których nie da się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 160 C , w połowie czasu pieczenia , dolewamy śmietanę . Naczynie musi być przykryte , a czas pieczenia ,jest

Ogrodnik w podróży
Curry z dyni i szpinaku z orzeszkami ziemnymi 94

się rozpadać) 2 szklanki wody 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy puszka 400 ml pomidorów krojonych 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 250 g szpinaku 150 g orzeszków ziemnych 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru brązowego Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, imbir zetrzeć, W garnku rozgrzać olej, dodać

Smaczny zeszyt
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i mieloną karkówką 115

czosnek, dodałem zmielona karkówkę. Smażyłem kilka minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał. Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem

R'n'G Kitchen
BIGOS Z KIEŁBASĄ I BOCZKIEM 194

łyżka masła 6 suszonych śliwek 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 40 g suszonych borowików 2 szklanki bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 łyżki powideł śliwkowych 200 g wiejskiej kiełbasy 1 łyżka koncentratu pomidorowego PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego, 2 kulki jałowca, 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżka oleju

cool and minty
Karczek z pieca 157

papryka słodka, kminek, gorczyca biała kolendra, tymianek, majeranek, cząber, rozmaryn ziele angielskie, listki laurowe kawałek selera zalewa 2 szkl wody 190 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki cukru 5 łyżek magi 3 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie Oczyszczone i osuszone mięso posypać przyprawami. Obtoczyć w mące i smażyć z obu stron na mocno brązowy kolor. Składniki na zalewę

Gaździnka warzy
Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 109

konserwowych. Jest pysznie:).  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 3 różnokolorowe papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku  300g pieczarek  500g passaty pomidorowej  6 ogórków konserwowych 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej  sól, pieprz olej  1. Mięso mielone łączymy

Szefowa kuchni