słoikach Jesienią i zimą w mojej kuchni, wykorzystuję dużo pomidorów z puszki, dodaję je do zup czy sosów, więc dlaczego nie zrobić pomidorów w słoikach? Przepis jest bardzo prosty i szybki. I choć to mój pierwszy raz z przetworami pomidorowymi to już wiem, że będzie ich dużo więcej POMIDORY W SŁOIKACH: 5kg pomidorów ( najlepiej tych mięsistych, z mniejszą ilością wody
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiijego przygotowanie także w mojej kuchni. Jednak postanowiłem nieco wzbogacić ten sprawdzony przepis wyjątkowym sosem – sosem, który możecie spotkać w wielu poprzednich moich przepisach. O czym mowa? O sosie worcestershire. Nadmienię tylko, że fasolka po bretońsku to danie, które sprawdza się na obiad jak i na kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie(...)kiełbasy śląskiej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 2 łyżki papryki słodkiej wędzonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskie 6 liści laurowych 2 łyżki suszonego majeranku 2 łyżki cząbru sos worcestershire – tutaj możecie sprawdzić ten sos pieprz i sól Przepis – Fasolka po bretońsku W naszym przepisie zaczynamy od fasoli. Suchą fasolę wsypujemy
Kuchennyviral.plpomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 3 łyżeczki oleju 2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowanie: Jeżeli używamy zamrożonych filetów należy je dokładnie rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na papierowym ręczniczki. Filety z ryby kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Solimy, pieprzymy według własnego uznania i odstawiamy do lodówki na czas póki będziemy przygotowywali sos jarzynowy(...)średnim ogniu przez ok. 5 min. Po tym dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w ziarenkach, bulion, koncentrat pomidorowy i dusimy czas od czasu mieszając przez ok. 20 min. Płyn z garnku nie musi całkowicie odparować. Póki sos się dusi zabieramy się za usmażenie ryby. Kawałeczki filetów obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Kuchnia Łukaszaprzygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony sos z pieczonych pomidorów , wzbogacony o dodatek harissy (bo akurat nie miałam przecieru pomidorowego) i oregano. Stromboli zrobiłam na cieście na pizzę na drożdżowym zaczynie. Przygotowanie tego ciasta tylko z pozoru wydaje się skomplikowane, ale uwierzcie(...)pieprz ciasto na pizzę z tego przepisu 250 g startej mozzarelli do pizzy lub 2 kulki mozzarelli po 125 g żółtko do posmarowania wierzchu suszone oregano do podania: sos z pieczonych pomidorów Przygotowanie: 1. Przygotuj ciasto na pizzę. Zaczyn należy nastawić dzień wcześniej rano. W tym wpisie opisałam sposób przygotowania bardzo dokładnie. 2. Zrób farsz. Na patelni rozgrzej oliwę
Chilli Czosnek i Oliwalasagne. Dzięki przyprawom jest bardzo aromatyczna. 12 razowych płatów lasagne 500 g mięsa mielonego 190 g koncentratu pomidorowego 200 g pieczarek 3 cebule 2 ząbki czosnku Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Chilli pieprz cayeński Oregano Liść lubczyku 250 g żółtego sera Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3,2% 1 łyżeczka suszonego koperku(...)kolor dokładamy pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na końcu wlewamy koncentrat pomidorowy oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką, chilli, oregano i lubczykiem. W osobnym garnku rozpuszczamy masło. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania zasmażki. Cały czas mieszając dolewamy partiami mleko. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu (konsystencja śmietany). Doprawiamy koperkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy
VioletoweKucharzeniestartego sera żółtego startego na małych oczkach tarki 3-4 kawałki szpinaku mrożonego 1 ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś umyć, wysuszyć, podzielić na pół i oprószyć solą. Do miseczki wlać sos sojowy, wsypać wszystkie zioła i wymieszać. Piersi natrzeć powstałą mieszanką i odstawić na 1-2h. Po tym czasie(...)Gorący ugotowany ryż, przesypać do miski i dodać ser żółty. Wymieszać i podzielić na pół. Do I części dodajemy szpinak i mieszamy a do II części koncentrat pomidorowy i również dokładnie mieszamy. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąsmacznie i zdrowo, zostały spełnione. Składniki na 4 porcje: 500 g boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 cebula 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach) 2 łyżki słodkiej suszonej papryki 1 łyżka wędzonej suszonej papryki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka nasion kminku 1 liść laurowy 1,5 szklanki bulionu sól i czarny pieprz(...)dokładnie grzyby obtoczyć w zalewie. Smażyć kolejne kilka minut, aż cały sos wyparuje. Grzyby odłożyć na ręcznik papierowy. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Na patelnię po boczniakach wrzucić cebulkę i paprykę. Dusić, aż będą miękkie. Następnie dodać suszone papryki i dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, kminek, liść laurowy oraz sól i pieprz. Wymieszać i jeszcze dusić około 5 minut
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznydodatkiem zielonych szparagów i kukurydzy. Sycące i rozgrzewające, w pysznym sosie ze świeżych pomidorów, z delikatną w smaku kaszą jaglaną. SKŁADNIKI / 6 porcji 1 łyżka oleju / najlepiej kokosowego 500 g mielonej wołowiny 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 ml bulionu lub wody 400 g świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki(...)tarce cebulę i czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i pokrojone pomidory. Zagotowujemy, dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 1-2 godziny. W międzyczasie kilka razy mieszamy. Gęstość sosu regulujemy bulionem lub wodą. Na 15 minut przed końcem gotowania dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone szparagi. Gotujemy
cool and mintyDolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe. Zagotowujemy i gotujemy 2 minuty, bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje (będzie gęstniał w miarę stygnięcia). W razie potrzeby można dolać więcej mleczka. Porcje sosu podajemy z ryżem, jogurtem naturalnym i świeżymi warzywami
cool and mintyciśnienia dobrze gołąbki wystudzić (nie rozwalą się, gotuję wieczorem i do rana zostawiam),gołąbki wyjąć na talerz. Wywar przelać do garnuszka, dodać przecier pomidorowy, kucharka i zagotować, śmietanę wymieszać z mąka, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić pieprzem,solą - pyszne, delikatne, aromatyczne gołąbki drobiowo-ryżowe z szybkowara, są doskonałe na obiad, na kolację............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębardzo kwaśne, wsyp około 1/3 łyżeczki cukru. Posól do smaku. Zagotuj, przykryj, przykręć gaz i duś około 20 minut. Pod koniec dodaj koncentrat pomidorowy i odcedzona fasolkę. Zagotuj. Kaszę kuskus nakładaj na talerze i polewaj sosem
Lejdi of the houseKażde duszone mięso wieprzowe doskonale smakuje jeśli podamy je w sosie cebulowo – musztardowym. W towarzystwie ziemniaków czy kaszy będzie doskonałym pomysłem na pyszny obiad. schab w
sierotka maRysia w kuchniCzosnek to nie tylko niezwykle zdrowe warzywo posiadające działanie bakteriobójcze. Wszystkie dania mięsne przyrządzone na bazie marynat z dodatkiem czosnku mają niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju
sierotka maRysia w kuchniTurcji pewien styl przygotowywania potraw. Nie jest to jedna potrawa, rodzajów pilaki jest wiele. Zawsze jednak pilaki polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Biała fasola przygotowana w tym stylu to fasulye pilaki, natomiast barbunya pilaki jest przyrządzona z fasoli borlotti. Pilaki serwowane są zimne
Delicious Placedodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz
Blog z Apetytemdodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać
la cucharakostkę, chili posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok 15 minut), a sos zgęstnieje. Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić, wymieszać. Po wystudzeniu przechowywać
Obiad gotowydodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać
la cucharakupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataogórek Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i dodać do mięsa, wymieszać i dogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką. Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak
Proste Potrawytylko do zeszklenia. 3. Do cebuli dodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy. Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem. Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy do garnka, lub dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę
Mój pomysł najest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi. Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść
Kuchnia Paulettesudało. Jest trochę puszkowe, no ale czego się nie robi dla szybkości. Pomidory w puszcze można zastąpić świeżymi z dodatkiem passaty (przecieru) pomidorowego. Porcja na 2 osoby. 150 gram makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2/3 szklanki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać w rondlu trochę
Czerwony Gupikniedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar) Przygotowanie Bakłażany umyłem, pokroiłem
R'n'G Kitchenpuszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika
Miód i pieprzząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku 4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż
Roślinna - blog wegańskimiędzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana, w lać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość s mażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem
Kraina Miodem Płynącamiękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem
Czerwień i błękitbulionu warzywnego 200 g śmietany 18 % cukier sól, pieprz Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem, dokładnie wymieszałem, zagotowałem i zestawiłem z ognia. Do sosu dodałem śmietanę, wymieszałem na gładko z sosem i doprawiłem do smaku cukrem, solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchen