sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:514/794)

Lasagne bolognese 149

mielonego 40 dag sera mozarella (w kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek   sos beszamelowy: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka pieprz, gałka muszkatołowa   Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło

Alutka-Gotuje
Kilka pomysłów na... 166

vegan) makaron udon w mleczku kokosowym z curry, warzywami (vegan) potrawka z soczewicy czerwonej, z kasza bulgur, płatkami drożdżowymi (vegan) dyniowe* kluski z serowym sosem tahini (vegan) *z pure, mąki dyniowe *płatki drożdżowe+tahini+woda pomidorowe curry z ciecierzycą i batatem, ryż jaśminowy (vegan

More food, love and dreams
Kilka pomysłów na... 151

pudełka/ew. z pieczonymi warzywami :D   gryczane naleśniki z pomidorowym farszem z czerwonej soczewicy i cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami

More food, love and dreams
PIKANTNE UDKA 116

aromatu i chrupkości zniewala człowieka na " amen"!.Do tego Pyszna sałata i frytki , szczęście gotowe. 4 udka kurczaka lub pałek Na marynatę : ******************** 1/2 szkl.soku pomidorowego 1/2 szkl.keczupu 3 łyżki oleju 2 ząbki czosnku kilka kropel sosu tabasco szczypta curry cukier kminek sól morska **************************************** Wszystkie produkty na marynatę wymieszać że sobą i odstawić. Udka myjemy ,osuszamy i nacinamy,znajdujemy marynatąni

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaron żytni pełnoziarnisty z sosem pomidorowym 134

tradycyjnej carbonary -parmezan Do gotującej się wody wrzuć makaron. Międzyczasie na oliwie z oliwek podsmaż cebulę, pokrojoną w piórka oraz boczek. Dodaj pulpy pomidorowej, dosmacz solą i pieprzem. Makaron odcedz. Wyłóż na talerze, dodaj sosu i posyp parmezanem po wierzchu- obficie. Najlepszy byłby jednak ser typu pecorino. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza raz jeszcze 133

się nie przyklejało.    Dodatki do takiej pizzy powinny być dość cienko pokrojone, ponieważ pizza będzie maksymlanie 7 minut w piekrniku. Najprostszy sos do pizzy jaki możecie na prędce  zrobić, to wymieszać przecier pomidorowy z kilkoma żykami suszonego oregano, odrobiną soli, cukru i oliwy. A ser? Nie musi być to zawsze żółta mozzarella. Możemy użyć  białej

Right Behind The Kitchen
Pulpety z indyka z marchewką 109

mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 jajko 3 łyżki kaszy manny mąka pszenna  papryka słodka, vegeta sól, pieprz sos: 1 cebula 2 łyżki oliwy puszka pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ew. vegeta Wykonanie: Cebulę pokroić na drobną kosteczkę, zeszklić w rondlu na oliwie. Dodajemy pomidory, dolewamy szklankę wody, przyprawiamy. Gotujemy ok 15 minut

magiczna kuchnia Kasi
Śniadanie na trawie :) 148

Witajcie kochani :) Dzisiaj na śniadanie proponujemy: Jogurt naturalny ze świeżym mango, świeże daktyle, łyżeczka miodu, pół łyżeczki angielskiego sosu miętowego, kilka kropel sosu chili. Na dodatek tosty z serem, świeżą kolendrą i koncentratem pomidorowym.  Pyszne ! Pozdrawiamy z Londynu

vegetanie
Pljeskavica z domowymi chlebkami pita 124

państw w tym rejonie. Mój dzisiaj kotlet bardziej jest zbliżony do odmiany bułgarskiej, bo do środka dodałam ajwaru, a oni swój nadziewają pastą pomidorową. Kotleta podałam w chlebkach pita z warzywnymi dodatkami, ajwarem i sosem jogurtowym. Idealna potrwa na długi weekend, grill i pikniki. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Cholera z telefonami 144

dorzucamy do garnka. Kroimy cukinię i patisona- dorzucamy. Dolewamy 150 mililitrów wody. Kroimy kiełbasę- i do garnka. Zioła drobno siekamy- do garnka. Dodajemy przecier pomidorowy i drobno pokrojony czosnek. Dusimy aż warzywa będą miękkie a sos trochę zgęstnieje. Dziś leczo podałam w żytnim chlebku. W internecie są przepisy na chleb do żurku, ja jednak poszłam na łatwiznę i swój kupiłam

les mirabelles
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 156

średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka, majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę

vegetanie
Paprykówka czyli nalewka z chili ze skórką cytrynową 258

miesiące.Nie polecam picia z kieliszka. Chyba, ze ktoś jest wyjątkowym twardzielem ;) Ja wykorzystuję taką wódkę do przyrządzania Krwawej Mery czyli drinka z soku pomidorowego. Wystarczy do soku dodać samą nalewkę, bez konieczności zaostrzania smaku sosem tabasco ;))Smacznego! ;)Przepis opublikowałam na portalu Przepis na Kobietę > KLIK

Codzienna kuchnia niecodzienna
Buritto 140

pieprz. Przygotowanie:     Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plasterki czosnku oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i smażymy. Następnie zalewamy mięso przecierem pomidorowym i dodajemy fasolkę czerwoną z puszki. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Następnie przyprawiamy białym pieprzem, cayenne i solą. Na suchej patelni podgrzewamy placki tortilli z obu stron i układamy na nich farsz. Zawijamy tortille

Aga w kuchni
Gołąbki meksykańskie - bez zawijania! :) 364

mielonego z szynki wieprzowej -1 woreczek ryżu -1 małą kapustę pekińską -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany) -mąka -bułka tarta -olej Składniki na sos: -2,5 l. wody (10 szklanek) -4 kostki rosołowe -1 koncentrat pomidorowy 250 g. -1 ketchup pikantny 250 g.   Sposób przygotowania: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia. Do garnka wlewamy(...)łyżki bułki i 1 łyżka mąki) a następnie obsmażamy je na oleju z każdej strony, aż się zarumienią. Kiedy gołąbki już będą usmażone stawiamy na ogień nasz sos. Dodajemy delikatnie wszystkie gołąbki i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.  Smacznego

Magia jedzenia.
Sos paprykowy 133

paprykowy Zapach lata w środku zimy? Czemu nie. Otwieram słoiczek z sosem paprykowym i cała kuchnia wypełnia się intensywnym, cudownym zapachem. Co roku zwiększam porcje i co roku znika ze spiżarni w tak samo szybkim tempie. Nakładam go po kryjomu by jak najwięcej trafiło do słoiczków:) Nadaje się właściwie do wszystkiego, do kanapek na wędlinkę, jako dip do mięs, frytek(...)Paprykę zmielić w maszynce do mięsa lub w malakserze, dodać sól, olej,cukier i wszystko gotować ok. 15 min.Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i liście laurowe i zagotowujemy. Jeszcze gorący sos nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy ok. 10 min. Smacznego

na moim stole...