Pomysł na szybkie danie z rybą w roli głównej Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia Przygotowanie Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze(...)posiekałem, lekko zrumieniłem na tłuszczu., dodałem mąkę, zasmażyłem, rozprowadziłem wodą, dodałem koncentrat pomidorowy, zagotowałem. Wlałem śmietanę i sok cytrynowy. Doprawiłem solą, cukrem i mielona papryką. Rybę oprószyłem mąką, usmażyłem ją na silnie rozgrzanym tłuszczu, po ok.3 minuty z każdej strony. Usmażone ryby włożyłem do naczynia z sosem i chwilę poddusiłem
R'n'G Kitchenpieprz do smaku Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć kurczaka. Dodać koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię, doprawić do smaku. Wszystko razem dusić aż mięsko będzie miękkie, potem dodać śmietankę. Dusić jeszcze chwile aż sos odparuje i zgęstnieje. Makaron ugotować, odcedzić, dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać
Monia miesza i gotujePulpeciki w sosie curry Dziś zapraszam na aromatyczne pulpeciki w sosie curry. Jeśli lubicie kuchnię indyjską, powinny Wam bardzo posmakować :) Pulpety w sosie curry są bardzo proste w przygotowaniu, o ile macie w kuchennych szafkach indyjskie przyprawy. Mieszanka curry, kurkumy, kuminu i imbiru powoduje, że takie duszone klopsiki smakują zupełnie inaczej niż tradycyjne. Sos możecie zabielić słodką śmietanką(...)szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki na sos: duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym imbirem) łyżeczka koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor, ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody, ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego
Lekcje w kuchniciasto i smażyć ok.3-4 min z każdej strony ( zależy od grubości ciasta, ja wole cieńsze są wtedy bardziej chrupiące). Składniki na sos: 80 dag mięsa wołowego (karczek lub pręga) 1 duża cebula 1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki 2 listki laurowe 3 ziela angielskie pieprz, papryka słodka i ostra do smaku Mięso pokroić na drobno, popieprzyć, posolić(...)się wody. Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa udusić pokrojoną cebulę następnie dodać koncentrat pomidorowy, mąkę i chwile smażyć. Wrzucić wszystko do gotującego się mięsa. Dodać listki laurowe, ziele i gotować powoli pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Doprawić pieprzem, solą, papryką tak aby sos był pikantny. Smacznego
Biały fartuszekpatelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przysmażamy cebulę oraz czosnek. Po chwili dorzucamy śliwki, gorczycę oraz wędzoną paprykę. Całość zalewamy pastą pomidorową, wlewamy ocet i gotujemy przez co najmniej 20-30 minut na małym ogniu. Sos ściągamy z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładko. Wstawiamy z powrotem na ogień i dodajemy cukier oraz melasę. Sos gotujemy tylko do rozpuszczenia
Food Squarekurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina(...)oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem
Z miłości do słodkościnawet tych wybrednych . Składniki: 6 filetów śledziowych 1 czerwona papryka 3 jajka 1 ogórek kiszony 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku na sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżka pasty lub przecieru pomidorowego pieprz ewentualnie sól do smaku Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na drobną kostkę. Paprykę piec w piekarniku do momentu aż skórkę będzie można
Pysznie & PięknieSkładniki: -1/2 l gęstego soku pomidorowego lub własnej roboty przecieru np. domowy przecier ewentualnie pomidory z puszki waz z sokiem zmiksowane blenderem -1 łyżka
Kulinarne przemysleniapuszki kukurydzy 1/3 puszki czerwonej fasoli kilka plasterków szynki 5 dag startego żółtego sera mały ząbek czosnku 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: kubek śmietany 18% (330 g) pół kubka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, vegeta 1 łyżka mąki 5 dag startego żółtego sera Cukinie umyć i odkroić górę aby powstały "kapelusiki". Za pomocą łyżeczki wydrążyć środek(...)czosnku, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie, lekko dociskając nadzienie. Warzywa ułożyć w żaroodpornej formie i każdą posypać odrobiną żółtego sera. Składniki na sos dokładnie ze sobą wymieszać i zalać nim cukinię. Naczynie przykryć przykrywką (jeśli mamy naczynie dwuczęściowe) lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny
My simple kitchenmakaronowe zastąpiłam naszą Polską pyszną cukinią co w rezultacie sprawiło, że obiad był palce lizać. Składniki na dużą formę do zapiekania 22x30 cm. Sos boloński: - 50 dag mięsa mielonego, dałam mięso z indyka - 400 g pomidorowej passaty - 1 cebula - 1 marchewka - 1 pietruszka - 3 łyżeczki dobrego koncentratu pomidorowego - 2 świeże pomidory - kawałek selera, ok 1/4 - 2 gałązki liści selera - szklanka(...)które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła, 10 dag - 3 płaskie łyżki mąki - ok. 600 ml mleka - 1 łyżeczka soli - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo
Apetyczna babeczkaponieważ smakuje świetnie zarówno z makaronem, kaszą, ryżem, jak i ziemniakami albo chlebkami naan. Spróbujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie . Kulki mięsne w sosie z suszonymi pomidorami i bazylią 400 g mięsa mielonego 500 g przecieru pomidorowego ((1 kartonik)) 200 g śmietany 18% 50 g pomidorów suszonych 1 cebula 1 pęczek świeżej bazylii przyprawy: do mięs, czosnek, pieprz, suszone pomidory(...)przecier pomidorowy i wymieszaj. Na koniec dodaj śmietankę i jeszcze raz wymieszaj. Smaż jeszcze około 5 minut. Podawaj z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebkami naan. Wartości odżywcze (porcja): Kcal: 281 | Białko: 23,8 | Węglowodany: 16,3 | Tłuszcze: 16,3 Smacznego! Polub www.przepisynawidelcu.pl na facebooku oraz obserwuj na instagramie . Wypróbuj przepis dołączając #przepisynawidelcu Artykuł Kulki mięsne w sosie z suszonymi
Przepisy na widelcupokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy białe wino i pozwalamy mu wyparować. Dodajemy sól, pieprz i przecier pomidorowy. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Jeśli sos wyparował uzupełniamy wywarem. Następnie dodajemy krewetki i dusimy wszystko jeszcze przez 3 minuty. Na osobnej dużej patelni na łyżce oliwy dusimy (2/3 min) pomidorki przekrojone
Mia Cucina Sofietaproporcjonalnie do pietruszki) - 1 mały ząbek czosnku - 4 ziarna ziela angielskiego - 3 liście laurowe - 3 goździki - pół łyżeczki kurkumy - 1-2 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, dodałam dla koloru) - 1 łyżkę oleju (u mnie lniany) - 3 łyżki sosu sojowego - sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie warzywa (marchew, pietruszkę, seler, por, czosnek, natkę pietruszki oraz lubczyk) obieramy, płuczemy, a następnie przekładamy(...)sos sojowy) i całość ponownie gotujemy na małym ogniu przez kolejne 2 godziny. 4. Następnie ściągamy garnek z palnika, doprawiamy (jeśli potrzeba) i zostawiamy jeszcze na pół godziny pod przykryciem, aby wszystkie smaki dobrze się połączyły. 5. Na końcu bulion odcedzamy i gotowe! :) Do bulionu możecie dodać ugotowany makaron (jak do rosołu), zrobić z niego np. zupę pomidorową
Bez Cebuliśrednia marchewka kawałek selera (odpowiadający wielkością marchewce) 100 g parmezanu 1 duża cebula 1/2 szklanki pasteli pomidorowej 2 białka jaj 3 łyżki oliwy z oliwek pół płaskiej łyżeczki cynamonu 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek bazylia sól pieprz Sos beszamelowo - serowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej 2 żółtka(...)Następnie dodać wołowinę i mieszać bez przerwy przez 3-4 minuty. Dodać passate pomidorową, wszystkie przyprawy, zmiażdżony czosnek i gotować dalej na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie pozostawić do lekkiego ostygnięcia i dodać białka wcześniej rozbełtane oraz cheddar. Wymieszać i odstawić na bok. Przygotowanie sosu beszamelowo - serowego Do mleka dodać żółtka i rozmieszać. Masło roztopić w rondelku
Jadło i czytadłochrupiące skrzydełka ..ale już nie są chrupiące, bo w sosie i z dodatkiem pieczarek i cebuli....ale nadal pyszne...kiedyś w takim sosie robiłam rybkę , a teraz postanowiłam spróbować z kurczakiem..Tym razem zamiast soku pomidorowego użyłam koncentratu pomidorowego, więc dodałam jeszcze wodę. skrzydełka sól, pieprz ziele angielskie listek laurowy wegeta mąka do panierowania jajka panier do m ięsa(...)Panierować w roztrzepanych i doprawionych jajkach i panierce.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. 0,5 kg pieczarek 4 cebule kilka łyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 szkl.wody 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około
Moje domowe kucharzenie