sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:510/794)

Ryba po grecku z wolnowaru 280

Pyszna rybka w sosie greckim, robiłam ją jakiś czas temu,a  dokładnie to przed świętami, na Wielki Piątek.Ostatnio dość często używałam wolnowar, super sprawa..ja zazwyczaj szykuję jakąś potrawę w wolnowarze wieczorem, w nocy powolutku się pitrasi , a ja śpię spokojnie, rano tylko sprawdzam co i jak ..i idę do pracy..a mąż i córka mają obiadek prawie(...)pyszne jedzonko.Smaczna i na ciepło i na zimno. 50 dkg filetów z  ryby  2 cebule  2 marchewki  2 pietruszki  por 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego  sól, pieprz , majeranek listek, ziele olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki posypać  solą, pieprzem i obtoczyć w mące.Usmażyć na gorącym oleju z obu stron. Cebulę pokroić

Moje domowe kucharzenie
ZUPA POMIDOROWA Z BIAŁĄ RYBĄ, KALAFIOREM I SOCZEWICĄ 146

Warto ją ugotować np. wtedy, gdy mamy do zagospodarowania resztki filetów z ryb. Wszystkie warzywa gotujemy jednocześnie, co zajmuje tylko 10 minut, następnie do gorącego bulionu dodajemy passatę pomidorową, a po jej zagotowaniu wkładamy dorsza. Dzięki krótkiemu gotowaniu, filety nie wysuszają się, pozostają jędrne i zachowują  swój aromat oraz soczystość. SKŁADNIKI / 4 PORCJE 25 g masła 1 łyżka oliwy(...)ząbki czosnku 1/3 szklanki zielonej soczewicy 100-150 g filetu białej ryby, np. dorsza 600 ml bulionu lub wody, najlepiej z 2 łyżkami sosu sojowego lub kawałkiem pokruszonej, ekologicznej lub domowej kostki rosołowej) 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w płatkach lub proszku, 1/2 łyżeczki

cool and minty
Ziemniaczane placuszki z sosem paprykowym 175

łyżki przyprawy do ziemniaków firmy „RAFEX” sos: ·          1 zielona papryka ·          1 czerwona papryka ·          1 duża cebula ·          4 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)pieprzem. Powoli wsypujemy mąkę. Ugniatamy ciasto. Wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy krążki (jak przy pierogach). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Przygotowujemy sos. Obie papryki kroimy w cienkie paseczki, cebule w piórka. Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, koncentrat i ketchup. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Dusimy

Pobite gary Barbary
Imprezowa przekąska z tortilli 693

cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1/4 szklanki bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 20 dkg startego żółtego sera Przyprawy : 1 łyżeczka chilli w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ ***       *** Na patelni, na oliwie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy czosnek, mieszamy. Dokładamy mięso(...)pomidory z puszki) oraz paprykę i podlewamy lekko bulionem *** *** Potrawę dusimy pod przykryciem przez około 20 minut na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając. Na koniec dokładamy koncentrat pomidorowy oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, mieszamy i gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Potrawa powinna być dość gęsta. Całość doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i odkładamy do przestudzenia *** *** Placki

Blog z Apetytem
Środa: Pulpety włoskie z cukiniowo-marchewkowym spaghetti 139

łyżki soku z cytryny 11/2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki tartego imbiru 2 łyżeczki sosu sojowego 2 łyżeczki oleju sezamowego Mała papryczka chilli 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego(...)pieczenia. Gdy wyrobisz całe mięso, wstaw pulpety do piekarnika i piecz przez 15 minut (albo do czasu, aż pulpecik po przekrojeniu nie będzie różowy w środku). Krok 2 Sos. Posiekaj drobno papryczkę chili i czosnek. Przełóż płynnymi składnikami, oprócz masła orzechowego, do słoiczka, zakręć pokrywkę i mocno potrząśnij. Przelej sos do miseczki, dodaj do niego masło orzechowe i wymieszaj całość

Niedzielny kucharz
Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym 135

plastry, camembert i gorgonzolę na małe kawałki a parmezan ścieramy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na papier do pieczenia, cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy wszystkie składniki—>KLIK. Całość razem z papierem […] Artykuł Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pomidory w sosie czosnkowym z pietruszką 150

Pomidory w sosie czosnkowym z pietruszką. Dziś polecam Wam prostą i szybką w przygotowaniu przekąskę. Pomidory w sosie czosnkowym z pietruszką. Niektórzy u mnie nazywają je również ekspresową sałatką pomidorową. Bez względu na nazwę całość jest pyszna. Takie pomidory idealnie smakują same lub jako dodatek do innych dań np. chrupiących kawałków mięsa. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: 2 pomidory(...)ząbkiem czosnku. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem (tego warto dodać więcej), mieszamy. Najpierw układamy warstwę  pomidorów, doprawiamy je szczyptą przyprawy do sałatek, następnie polewamy naszym czosnkowym sosem, posypujemy posiekaną zieloną pietruszką. Znów układamy warstwę pomidorów, doprawiamy je szczyptą przyprawy do sałatek, polewamy naszym sosem, posypujemy resztą pietruszki (teraj już tylko przy brzegach, bardziej ozdobnie) i na koniec

Słodkie okruszki
Rozgrzewający gulasz 1394

piersi z kurczaka 1 duża papryka 2 pomidory 1 spora cebula 1 puszka kukurydzy 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz (sporo - ma być pikantne), mielona słodka papryka, czosnek granulowany, nasiona kolendry (utłuczone w moździerzu), majeranek, 2 liście laurowe mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia 3 woreczki kaszy gryczanej Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niej pokrojonego(...)gulaszu pestki zupełnie nie przeszkadzają. Tak przygotowane pomidory oraz koncentrat pomidorowy dodajemy do kurczaka z cebulą i papryką. Dolewamy wody. Nie za dużo. Tylko tyle, żeby wszystko przykryła. Dodajemy kukurydzę oraz przyprawy i dusimy, aż papryka zmięknie. W między czasie gotujemy kaszę gryczaną. Z sosu wyjmujemy listki laurowe i polewamy nim kaszę, chociaż równie dobrze można zjeść go z grubym

Ratunku obiad
Pierśc z kurczaka w sosie paprykowo - śmietanowym 343

łyżeczka koncentratu pomidorowego lub kilka łyżek przecieru pomidorowego szczypiorek liść laurowy ziele angielskie 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawą do kurczaka lub korzystamy z takich przypraw, które lubimy najbardziej. Odstawiamy na kilka minut. W tym czasie robimy sos. Cebulę, czosnek i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na łyżce smalcu. Zalewamy(...)angielskie, liść laurowy i szczypiorek. Dusimy przez kilka minut. W tym czasie do śmietany dodajemy przecier pomidorowy, zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy do warzyw i mieszamy. Czekamy, aż zawrze. Pierś z kurczaka obsmażamy. Gotową polewamy sosem. Można podać z makaronem, ziemniakami lub wedle uznania. smacznego

tojestpyszne.blogspot.com
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 121

mięsa mielonego mała marchewka 1 mała cebula 1 puszka pomidorów 1,5 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku 1 szklanka soku pomidorowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej, mielonej papryki sol do smaku sos beszamelowy : przepis tutaj starty , żółty ser do posypania paczka makaronu rurki o bardzo dużym przekroju ( im większe tym lepsze – np cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni

Ogrodnik w podróży
Ryba w sosie pomidorowo - miodowym (" po grecku ") 397

pozostałym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką.Dodajemy miód i smażymy jeszcze ok. 5 minut.   Dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę, doprawiamy do smakusolą i pieprzem i gotujemy ok. 5 minut.   Blendujemy do uzyskania jednolitego sosu.   Do naczynia żaroodpornego przekładamy porcję sosu a na nim układamyrybę. Przykrywamy sosem i tak układamy kolejne warstwy.Na wierzchu

Maminek kulinarny
Ryba po grecku 162

sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu- sól- pieprz czarny mielony- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)- przecier pomidorowy (kilka łyżek)- kilka łyżek wody  Umyte i osuszone filety kroimy na kawałki. Solimy i obtaczamy w mące (nadmiar(...)starte warzywa, smażymy ok. 3 minuty, dodajemy cynamon, a następnie cebulę i por. Dusimy pod przykryciem kolejne 3 minuty, dodajemy koncentrat pomidorowy, kilka łyżek wody, zagotowujemy. W miarę potrzeby doprawiamy solą i cukrem. Na spód naczynia wykładamy część sosu, kładziemy rybę, ponownie sos i rybę. Na wierzch wykładamy pozostały sos.Ryba po grecku może być podawana na ciepło i na zimno

mojewypiekiinietylko
Spaghetti bolognese 207

łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem długo duszony sos składający się z cebuli, selera i marchwi, mięsa mielonego wołowego, wina i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. Ale ragu bolognese ze spaghetti? To połączenie nie pochodzi z Włoch, bo Włosi ragù nie jadają ze spaghetti, tak jada cała reszta świata

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kluski dyniowo-kokosowe 125

był bardzo sprzyjający dla wegetacji dyni. Nadszedł czas na jej wykorzystanie w mojej kuchni. Od dawna chodził mi po głowie pomysł na kluski, które można byłoby podać z sosem słodkim lub wytrawnym. Wczoraj padło na połączenie dyni i smaku kokosa, ale w zupełnie innym wydaniu w porównaniu z moim ulubionym kremem z dyni aromatyzowanym przyprawami Orientu . Zaczyna się czas(...)wypływać na powierzchnię, zmniejszyć moc palnika i gotować ok minuty. Wodę z kluskami przelać na duży durszlak, przepłukać zimną wodą. Do klusek można przygotować sos na słodko lub wytrawny. Ja je podałam w gęstej zupie pomidorowej, na którą przepis wkrótce

Weekendy w domu i ogrodzie
BURRITO PO MOJEMU 204

dusimy ok 7-10min po czym po kolei dodajemy pozostałe składniki: pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę i fasolkę z puszki oraz przecier pomidorowy i przyprawy. Całość dusimy do momentu, aż powstanie nam gęsty sos, farsz. Pamiętajcie aby go w trakcie próbować i doprawiać tak jak Wam odpowiada. Gdy farsz jest gotowy zawijamy go w tortillę jak nasze tradycyjne gołąbki

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii