sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:517/794)

Potrawka z udek kurczaka z sosem pomidorowym 169

cebula 1 marchewka 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego  2 koncentratu pomidorowego (lub według smaku; ja użyłam pesto z pomidorów) Ponadto: masło/olej do smażenia Mięso należy umyć osuszyć i pokroić w większą kostkę, a następnie przełożyć do miski i dokładnie wymieszać z sosem sojowym oraz przyprawami. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie(...)angielskie. Całość zalać wodą, przykryć pokrywką i dusić do miękkości na niewielkim ogniu. (Uważać, aby nic się nie przypaliło. W razie potrzeby należy dolać wody.) Na końcu wmieszać koncentrat pomidorowy. Gotową potrawkę doprawić do smaku

Di gotuje
Karczek w pomidorach 219

Składniki 600 g karczku b/k puszka pomidorów dwie łyżki przecieru pomidorowego ok 20 pieczarek 3 cebule 5 ząbków czosnku 3 mniejsze marchewki sól, pieprz, słodka i ostra papryka przyprawa do gulaszu (opcjonalnie) sos sojowy, maggi czerwona papryka ok 1.5 l bulionu warzywnego Przygotowanie Mięso opłukać i osuszyć. Pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, sosem sojowym

Gaździnka warzy
Zupa z czerwonej soczewcy 158

czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry  1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka pietruszki pieprz, sól,  sos sojowy do smaku 100g gęstej śmietanki 12 lub 18% Do garnka wlać 2l wody, dodać marchewkę, selera, pietruszkę, natkę(...)bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez ok 20 minut, aż zmieniki i soczewica zmiękną.  Zupę przyprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, kurkumą, curry, papryką, imbirem oraz pozostałymi przyprawami. Zupę odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietankę i posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę jedną marchewkę z bulionu.  Smacznego. Większość moich

Słodki Zakątek
Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis 374

paczka chipsów Tortilla (polecam serowe) Sól Pieprz Oregano Kmin rzymski Olej do smażenia 1 łyżka masła Sałatka meksykańska – sprawdzony przepis Przygotowanie sosu: Jogurt wymieszać z majonezem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę przyprawić solą i pieprzem. (Sos można zrobić także w wersji bez czosnku, ja dodałam czosnek ponieważ lubię wyraziste smaki). Przygotowanie sałatki: pieczarki umyć, oczyścić i poszatkować w plastry. Usmażyć(...)koncentrat pomidorowy. Zostawić do wystudzenia. Fasolę i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy, pomidory umyć i pokroić w kostkę, sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki Na dnie dużej (najlepiej przezroczystej ) miski układamy sałatę , następnie kładziemy pokrojone w kosteczkę pomidory, pomidory solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory układamy wcześniej przygotowane mięso, kolejno pieczarki fasolę i kukurydzę. Polewamy sosem wcześniej przygotowanym

Księga-Smaku
Sos słodko-kwaśny 169

słoiczkach - będzie jak znalazł na szybki obiad. Porcja jest spora, ponad 3 litry sosu z tego wyszło. Polecam serdecznie :) Składniki: 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 puszka ananasa 0,5 szklanki soku z pomarańczy 5 łyżek octu ryżowego 2 cebule 350 ml pasatty pomidorowej 0,5 puszki kukurydzy 1 słoiczek pędów bambusa (jeśli lubicie) 5 łyżek cukru (trzcinowy lub zwykły(...)ananasa, pomarańczy i ocet ryżowy. Gdy całość się zagotuje i rozpuści dodać pasattę pomidorową, zagotować i dołożyć marchewkę, paprykę i cebulę. Całość pogotować 5 minut. Następnie dodać kawałki ananasa, kukurydzy i pędy bambusa - całość pogotować 2 minuty. W wodzie rozmieszać skrobię kukurydzianą. Wlać do rondla z sosem i całość zagotować - pogotować chwilę aby mąka straciła swój surowy posmak. Doprawić

Kocham..lubię..gotuję..
Makaron z sosem z czerwonej soczewicy i selera naciowego (fit) 260

Dzisiaj proponujemy makaron z sosem w wersji wegetariańskiej. W towarzystwie czerwonej soczewicy i selera naciowego tworzy nowe, fajne i smaczne połączenie. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Polecamy :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Makaron pełnoziarnisty dla 4 osób  500ml bulionu warzywnego 2 łodygi selera naciowego marchewka puszka krojonych pomidorów  1/3 szklanki(...)minucie dorzucamy seler i marchewkę. Smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy soczewice, pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Następnie podlewamy delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego

Kolizje Smaków
Makaron z sosem pomidorowym i serem pleśniowym (porcja ok. 500 kcal, bez sera - 450 kcal) 264

Składniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)garnka z warzywami dorzucamy podpieczone pomidory. Solimy. 4. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera

Malowane smakiem
Śledzie po grecku 194

Mój sprawdzony przepis na śledzie po grecku z rodzynkami,cebulką i marchewką w sosie pomidorowym.Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 500 gram płatów śledziowych 500 gram marchewki 500 gram cebuli 15 gram rodzynek mały słoiczek przecieru pomidorowego 1,2 szklanki oleju 3 ziela angielskie  2 listki laurowe 2-3 łyżki octu Sposób przygotowania: Śledzie jeśli(...)mieszając,cebula ma być lekko zeszklona.Dodajemy rodzynki ,marchewkę,przecier pomidorowy, ziele angielskie i listek laurowy i ocet.Całość dokładnie mieszamy.Zestawiamy z ognia. Wymoczone śledzie kroimy w 1,5-2 cm. kawałki,dodajemy do warzyw,delikatnie mieszamy.Przekładamy do miski,przykrywamy i wstawiamy do lodówki aby śledzie przeszły smakami warzyw i sosu. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Sos bolognese 185

nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą. Składniki na sos bolognese: Ilość porcji: 5 - 6 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 300 g mielonego mięsa wołowego 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty) 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 3 łodygi selera naciowego 5 dużych dojrzałych pomidorów 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 250 ml mleka lub śmietany(...)czerwonego wina 2 łyżki masła lub oliwy 1/2 łyżeczki cynamonu łyżeczka oregano sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić prawdziwy sos bolognese? Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Boczek pokroić w drobną kostkę. Masło rozgrzać w głębokiej patelni

Kuchcik gotuje
Spaghetti bolognese 169

małym ogniu do momentu aż cały płyn nie odparuje. Po tym czasie dodajemy bulion, wrzucamy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i ketchup. Gotujemy na lekkim ogniu przez dość długi czas. Cały płyn musi odparować a sos musi być gładki i gęsty ( nawet 1,5 godziny). Na końcu doprawić jeszcze solą i pieprzem, dodać zioła i pozostały czosnek przeciśnięty przez

cucinare
LENIWE GOŁĄBKI 186

dodać ryż, cebulę, kapustę, jajka i przyprawy. Wyrobić i uformować owalne kotlety. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, poukładać mięso i zalać passatą pomidorową. Zapiekać około 45 minut w temp. 175 st. W połowie czasu pieczenia polać kotlety wytworzonym sosem. Podawać z ziemniakami. Artykuł LENIWE GOŁĄBKI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
MAKARON Z WOŁOWINĄ I MARCHEWKĄ 198

instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam olej i wkładam mięso. Smażę na rumiano.  Dodaję przyprawy a następnie dodaję przecier pomidorowy. Duszę dalej. Marchewkę obieram następnie za pomocą obieraczki kroję wstążki. Dodaję do mięsa.  Duszę aż sos będzie gęsty. Dodaję makaron.  Całość mieszam.  Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
SMAŻONY KUSKUS Z CEBULĄ I MOZZARELLĄ 177

Posiekajcie cebulę Na maśle klarowanym przysmażcie cebulę, nie rumieniąc jej zbyt mocno, najlepiej wcale, raczej zeszklijcie. Do miękkiej już cebuli dołóżcie koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, cukier i chwilę przesmażcie, spróbujcie, całość powinna być słodko-winna. Tak przygotowany sos zmieszajcie z kuskusem, porwanymi kawałkami mozzarelli, posypcie natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim, dokładnie wymieszajcie, spróbujcie i jeśli potrzeba jeszcze doprawcie. Na patelni

OliveandThyme
Ryba po japońsku 166

koloru. Usmażoną rybę przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby obciekła z nadmiaru tłuszczu. Na patelnię lub do garnka przełóż koncentrat pomidorowy, ketchup i cukier oraz wlej wodę, olej i ocet. Całość wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 3 minuty. Gotową zalew odstaw do przestygnięcia. Odsączoną

blog.moje-pasje.info
Polpette al sugo 217

posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną ciabattą. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia