sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:522/794)

Sos słodko-kwaśny z cukinią 123

gotowy sos, dogotować do niego dodatek w postaci ryżu lub makaronu, a nawet dodać jakieś mięso. Warto przygotować go teraz, gdy cukinia i papryka jest najsmaczniejsza. Inne przepisy na przetwory znajdziecie TUTAJ . Składniki: 1,2 kg młodej cukinii ½ kg czerwonej papryki 400 g białej cebuli ½ szkl. octu spirytusowego 10% ¼ szkl. wody ½ szkl. cukru 200 g koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku(...)czosnek i całość zagotować pod przykryciem. Gotować przez ok. 20 minut i kilka razy je przemieszać. Do garnka dodać wodę, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i wszystko wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i gotować jeszcze przez kilka minut. Gęsty sos przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem do całkowitego wystygnięcia. Artykuł Sos słodko-kwaśny z cukinią pochodzi z serwisu

Pasja Smaku
Ryba po grecku 168

łyżki soku z cytryny olej do smażenia farsz: 2 duże marchewki  2 średnie cebule 1 mały korzeń pietruszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz *dodatkowo dodałam dwie łyżki sosu meksykańska salsa dla dodania ostrzejszej nuty, ale nie jest to konieczne jeśli ktoś nie lubi :) Przygotowanie: Filety rozmrozić, opłukać w wodzie. Pokroić(...)angielskie i liście laurowe. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Pozostawić na małym ogniu, aż wszystko zmięknie. Mieszać od czasu do czasu.  Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy (i ewentualnie 2 łyżki salsy). Wymieszać. Na dnie naczynia wyłożyć część farszu, następnie kawałki ryby i znów przykryć farszem. Gotowe! Można podawać na zimno i na ciepło. Najlepiej z pieczywem

Tagebuch po polsku
Wege bigos. 138

garść pestek dyni 1 łyżeczka pasty tandoori 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 5-6 łyżek oliwy z oliwek kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren zielonego pieprzu 1 łyżeczka ziaren miażdżonej kolendry duża szczypta kozieradki kilka pokrojonych ząbków czosnku z zalewy chili 2 liście laurowe czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, czarnuszka, lubczyk, sos sojowy Pracę zaczynamy od namoczenia grzybów leśnych. My moczymy(...)rodzynek, garść pestek z dyni i pokrojonych drobno 8 suszonych pomidorów. Następnie 1 łyżeczka tandoori, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszamy i dodajemy po kolei przyprawy: liście laurowe, kolendrę, kozieradkę, majeranek, zielony pieprz, ziele angielskie, czarnuszkę, czosnek niedźwiedzi, lubczyk, odrobinę sosu sojowego i na koniec pokrojone ząbki czosnku. Ponownie wszystko mieszamy i dusimy ok. 1 godziny. Pod koniec dodajemy sporo

vegetanie
Zupa fasolowa z jarmużem. Gotujemy wg Pięciu Przemian. 112

szkl. przecieru pomidorowego (passata pomidorowa)  (D)*   1/2 łyżki oliwy  (Z)   2 listki laurowe  (M)   1/3 łyżeczki cukru trzcinowego  (Z)   szczypta suszonego rozmarynu  (M)   szczypta suszonego tymianku  (M)   pieprz ziołowy do smaku  (M)   sól himalajska lub sos sojowy do smaku  (W)   1/4 szkl. gorącej wody(...)fasolę  i gotować zupę na wolnym ogniu do czasu aż zmiękną ziemniaki. Dodać przecier pomidorowy (D), gorącą wodę (O) i cukier trzcinowy (Z). (M) Dodać jarmuż, tymianek, rozmaryn i pieprz ziołowy. Gotować jeszcze 10 minut. (W) Po zakończeniu gotowania przyprawić zupę solą lub sosem sojowym. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i cukinią 129

czerwona  papryka 1 świeży brokuł 3 łodygi selera naciowego 3-4 ząbki czosnku (niekoniecznie) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki oleju z chili Zioła prowansalskie do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska do smaku Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko 50 g startego żółtego sera np. gouda Odrobina masła do natłuszczenia formy Sposób przygotowania: Ryż(...)dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać, całość doprowadzić do wrzenia, posypać ziołami prowansalskimi.  Połączyć z rozdrobnionymi brokułami. Dno formy ceramicznej ja miałam o Sr 28 cm, natłuszczonej odrobiną  masła  wyłożyć połową warzyw , dodać sypki ryż, wyrównać łyżką, wyłożyć resztę warzyw.  Dookoła formy tylko po brzegach naczynia  ułożyć pozostałe plasterki cukini, zrobić sos: Jajko zmiksować

Wanilia i Kardamon
Gulasz z białą kiełbasą i warzywami 127

Po świętach Wielkanocnych został mi jeszcze w zamrażalniku zapas białej kiełbasy, więc postanowiłam do czegoś ją wykorzystać. Tak powstał gulasz z białą kiełbasą i warzywami – danie

e-PrzepisyKulinarne
Wigilia i Boże Narodzenie: Mini pieczarki z cebulą w pomidorowej, słodko-kwaśnej zalewie 128

łyżeczkę, nóż i deskę do krojenia, miski, kuchenną ściereczkę. Przygotuj składniki: 1 kg (lub więcej) jak najmniejszych pieczarek, 5-6 dużych cebul, 2 duże ząbki czosnku, 200 g koncentratu pomidorowego (najlepiej własnej roboty), Zalewa: 6 szklanek wody, ½ - 1 szklankę octu, 1 szklankę cukru (jeśli wolicie mniej słodką zalewę, to wystarczy ½ szklanki cukru), ½ szklanki oleju, 1 łyżeczkę gorczycy, 1 łyżeczkę pieprzu(...)Całość dobrze wymieszaj i gotuj przez około 20 minut. Po upływie tego czasu do garnka włóż pieczarki oraz czosnek. Warzywa wraz z sosem dokładnie wymieszaj i gotuj przez następne 15 minut. Gotowe pieczarki z cebulą w pomidorowej, słodko-kwaśnej zalewie przełóż do przygotowanych wcześniej słoików, które od razu zakręcaj i ustawiaj do góry dnem na kuchennej ściereczce. Te ze słoików

blog.moje-pasje.info
Kurczak ” Caserta ” , prosty obiad 161

kulka mozzarelli 1 pomidor rzymski typu pasta ( śliwkowy ) kilka plasterków salami świeża bazylia do dekoracji czerwone pesto sól , ostra papryka do smaku sos : 1 mały słoiczek ketchupu z cukinii około 300 ml, tu przepis (lub przecier pomidorowy typu passata ) 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu 1 łyżka octu balsamicznego ( najlepiej figowy , ale może być zwykły ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki(...)temperaturze 170 C ( góra i dół plus termoobieg, piekarnik nagrzany do 170 C przed włożeniem kuraka ) . Przed końcem pieczenia , rozchylamy delikatnie folię , żeby góra lekko się przyrumieniła . Składniki na sos , przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , wykładamy na talerz , układając na nim filet Caserta . Gotowe . Smacznego !     Artykuł Kurczak ” Caserta ” , prosty obiad pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Letnie przepisy: risotto groszkiem i truflami oraz perskie lody 104

łyżki oliwy 2 łyżki octu jabłkowego sól, pieprz Przepis na sałatka z cukinią i wiśniami Wymieszać składniki sosu. Polać nim wymieszane składniki sałatki.Odstawić na 2 godziny, żeby smaki się przegryzły. Sałatka z pomidorów i kiełbasy Jak podkręcić smak klasycznej pomidorowej sałatki, żeby zrobić wrażenie na gościach? Wystarczy podać ją na ciepło. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dodamy do niej

Ugotowane pozamiatane
Pulpety gryczane z kurkami 138

ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków suszonych

Mienta blog
Fasolka. Prosto, bez sensacji 155

pysznego, mocno uwędzonego mięsa. Ono oczywiście również ląduje w naszym głównym garnku.   Próbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy. Do całości dodajemy niecały 90g słoiczek dobrego przecieru pomidorowego- ja lubię ten, który robią Pudliszki- dostępny w takich właśnie malutkich, jednorazowych słoiczkach. Doprawiamy całość majerankiem(...)bardzo gęsty sos, można fasolkę zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą- tylko po co, skoro fasola przy odgrzewaniu na pewno będzie się rozpadać i zagęszczać, a sam sos jest tak aromatyczny i zawiesisty, że moim zdaniem to zupełnie niepotrzebne. Jeśli chcecie, spokojnie możecie podwoić ilość składników i za jednym zamachem ugotować dwa kilogramy pysznej fasolki- idealnie nadaje się

Karo in the Kitchen
Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) 153

prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu i w wersji wege.  Składniki: 250 g suszonej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 6 gałązek suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 3 łyżki prażonej szalotki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire  2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku  1 łyżeczka

Wino Francja Kuchnia
Makaron z sosem bolońskim 142

orginalny włoski przepis na makaron z sosem bolońskim. Jest tak dobry, że sukces będzie gwarantowany. Makaron z sosem bolońskim (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB(...)przesmażyć, aby smaki się połączyły. Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron ma być twardawy - al dente , aby lepiej wchłonął sos. Połączyć makaron z ugotowanym sosem, posypać każdą porcję tartym serem i gałką muszkatałową SMACZNEGO

zielonacukinka
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 138

Cebule 2 Pomidory 10 pomidorków suszonych z oliwy łyżeczka kaparów 2 Kule sera Mozzarella 1 łyżeczka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazyli i majeranku  oliwa z oliwek Dodatkowo: Świeże liście szpinaku Domowy sos czosnkowy   Sposób Wykonania: 1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą.  2. Z ciasta formujemy dwie kule.  3. Kule oklejam folią(...)rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i piekę ok 15 min góra-dół.   12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.   13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią. 14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary. 15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli.  16. Tartę piekę kolejne 10 minut

Gotowanie Patki