sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:519/794)

Gulasz ze schabu 183

dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz pół łyżeczki soli. Gotujemy pod przykryciem, na niedużym ogniu, przez około 1 godzinę *** *** Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz musztardę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** Gotowy gulasz podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami oraz

Blog z Apetytem
Makaron z cukinia i kurczakiem 119

dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól  i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać

la cuchara
Paprykarz domowy 222

kostkę, chili posiekać.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Dodać marchew i paprykę, smażyć mieszając przez kilka minut, dodać przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie (ok 15 minut), a sos zgęstnieje.  Ryż ugotować al dente, odcedzić, dodać do warzyw, wymieszać. Makrelę dodać do warzyw z ryżem, całość doprawić, wymieszać. Po wystudzeniu przechowywać

Obiad gotowy
Makaron z cukinia i kurczakiem 147

dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól  i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów w puszce można dodać

la cuchara
Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową 190

kupić w sklepie " Kuchnie Świata " Udało mi się tam znaleźć nawet najbardziej popularny w Saudi ryż czyli Taj Mahal. Marynata 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego 1/3 szklanki wody 3 łyżki oleju 2-3  łyżki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka przyprawy tandoori masala 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki Przygotowanie marynaty: czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przygotowanie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz z indyka z papryką i marchewką 153

ogórek Zrobić zasmażkę z łyżki mąki i dodać do mięsa, wymieszać i dogotować. Można ewentualnie dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego. Doprawić do smaku pieprzem i mieloną papryką.            Tak przygotowane mięso w sosie podałam do kaszy pęczak

Proste Potrawy
Wegańska fasolka po bretońsku 152

tylko do zeszklenia. 3. Do cebuli dodajemy 2 listki laurowe i 4 ziela angielskie, przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy, przez 1 minutkę podsmażamy.  Wlewamy bulion warzywny i mieszamy sos, do połączenia się bulionu z przecierem.  Teraz jeśli używamy fasoli z puszki, odcedzamy i wkładamy do garnka, lub dodajemy wcześniej ugotowaną fasolę

Mój pomysł na
Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy 129

jest naprawdę świetny. Mi smakuje na chrupkim chlebku np. wazie, bo lubię kiedy mi coś chrupie w buzi.  Składniki: tuńczyk w sosie własnym 2 puszki ryż 1 torebka sól, pieprz do smaku przecier pomidorowy 4-5 łyżeczek ketchup pikantny 2 łyżki papryka słodka mielona 1 łyżka  natka pietruszki 1 garść listki świeżej melisy cytrynowej 1 garść

Kuchnia Paulettes
Makaron z tuńczykiem 172

udało. Jest trochę puszkowe, no ale czego się nie robi dla szybkości. Pomidory w puszcze można zastąpić świeżymi z dodatkiem passaty (przecieru) pomidorowego. Porcja na 2 osoby. 150 gram makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2/3 szklanki kukurydzy 1 puszka pomidorów 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki soli Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie rozgrzać w rondlu trochę

Czerwony Gupik
Musaka 110

niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar)   Przygotowanie   Bakłażany umyłem, pokroiłem

R'n'G Kitchen
wątróbki dorszowe w sosie kaukaskim 150

puszki całość smażymy przez 5-7 minut.  Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól,  cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z  cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Ciepły sos układamy na dnie słoika, dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki, na wierzch znów układamy sos ( w takich proporcjach by sos stanowił około połowy zawartości słoika

Miód i pieprz
Kanapkowa pasta z cieciorką i soczewicą 184

ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kopiasta łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki lubczyku  4 suszone pomidory w oliwie (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego) 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego sól i pieprz  Do dużej miski przełóż ugotowaną soczewicę i ciecierzycę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę, marchewkę oraz czosnek i podsmaż

Roślinna - blog wegański
Fasolka po bretońsku 126

międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek i pokrojoną kiełbaskę. Całość podsmażyć. Kiedy kiełbaska będzie rumiana, w lać passatę pomidorową, wrzucić listek laurowy, ziele i całość s mażyć do momentu, aż sos lekko zgęstnieje. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem 130

miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem

Czerwień i błękit
Sos pomidorowy z przepisu Mamy 96

bulionu warzywnego 200 g śmietany 18 % cukier sól, pieprz   Przygotowanie Margarynę rozpuściłem, dodałem mąkę, lekko podsmażyłem. Następnie dodałem przecier pomidorowy, połączyłem z zasmażką. Całość zalałem gorącym bulionem, dokładnie wymieszałem, zagotowałem i zestawiłem z ognia. Do sosu dodałem śmietanę, wymieszałem na gładko z sosem i doprawiłem do smaku cukrem, solą oraz pieprzem

R'n'G Kitchen