sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:521/794)

Fasolka. Prosto, bez sensacji 165

pysznego, mocno uwędzonego mięsa. Ono oczywiście również ląduje w naszym głównym garnku.   Próbujemy sosu- fasoli przed gotowaniem nie solimy, ale wędliny których użyliśmy do potrawy już są słone- jeśli nam za mało- dosalamy. Do całości dodajemy niecały 90g słoiczek dobrego przecieru pomidorowego- ja lubię ten, który robią Pudliszki- dostępny w takich właśnie malutkich, jednorazowych słoiczkach. Doprawiamy całość majerankiem(...)bardzo gęsty sos, można fasolkę zagęścić łyżką mąki pszennej wymieszanej z zimną wodą- tylko po co, skoro fasola przy odgrzewaniu na pewno będzie się rozpadać i zagęszczać, a sam sos jest tak aromatyczny i zawiesisty, że moim zdaniem to zupełnie niepotrzebne. Jeśli chcecie, spokojnie możecie podwoić ilość składników i za jednym zamachem ugotować dwa kilogramy pysznej fasolki- idealnie nadaje się

Karo in the Kitchen
Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) 158

prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu i w wersji wege.  Składniki: 250 g suszonej ciecierzycy 1 puszka krojonych pomidorów 6 gałązek suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 3 łyżki prażonej szalotki 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire  2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku  1 łyżeczka

Wino Francja Kuchnia
Makaron z sosem bolońskim 146

orginalny włoski przepis na makaron z sosem bolońskim. Jest tak dobry, że sukces będzie gwarantowany. Makaron z sosem bolońskim (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI Opakowanie makaronu wstążki 300 g mielonego mięsa wieprzowego 1 marchew seler naciowy cebula 600 ml przecieru pomidorowego lamka białego wina 5 łyżek oleju z oliwek sól, pieprz,gałka muszkatałowa żółty tarty ser Parmezan lub Grana Padano SPOSÓB(...)przesmażyć, aby smaki się połączyły. Dodać lampkę wina, po kilku sekundach także cały przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, ale o 1 minutę krócej. Makaron ma być twardawy - al dente , aby lepiej wchłonął sos. Połączyć makaron z ugotowanym sosem, posypać każdą porcję tartym serem i gałką muszkatałową SMACZNEGO

zielonacukinka
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 142

Cebule 2 Pomidory 10 pomidorków suszonych z oliwy łyżeczka kaparów 2 Kule sera Mozzarella 1 łyżeczka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazyli i majeranku  oliwa z oliwek Dodatkowo: Świeże liście szpinaku Domowy sos czosnkowy   Sposób Wykonania: 1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą.  2. Z ciasta formujemy dwie kule.  3. Kule oklejam folią(...)rozgrzanego piekarnika na 210 stopni i piekę ok 15 min góra-dół.   12. Po upływie 15 minut, wyciągam ciasto z piekarnika.   13. Gotowy spód smaruję koncentratem pomidorowym i sypę majerankiem i bazylią. 14. Na tartę kładę skarmelizowaną cebulę wraz z pomidorkami, pomidorki suszone, kapary. 15.Na koniec dodaję plastry mozzarelli.  16. Tartę piekę kolejne 10 minut

Gotowanie Patki
Kofta korma z czerwoną soczewicą 122

uczcić swoją żonę. Klasyczna korma to zamarynowane w jogurcie mięso, najpierw duszone na maśle ghee, a następnie gotowane wraz z karmelizowaną cebulą i aromatycznymi przyprawami, do czasu aż sos stanie się gęsty i zawiesisty. Czasem do zagęszczenia stosuje się zmielone migdały lub orzechy. Przygotowanie klasycznej kormy to długotrwały proces, ponieważ aby nie dopuścić do zważenia się jogurtu korma gotowana jest(...)goździki  pół łyżeczki cynamonu 3 mięsiste pomidory lub 2-3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego 1 średni batat (około 300-350g) 3 łyżki natki kolendry do dekoracji sól i pieprz do smaku  olej lub masło ghee do smażenia  Jak zrobić sos korma z czerwoną soczewicą Na tłuszczu zrumienić cebulę, kiedy nabierze jasnozłotego koloru dodać posiekany czosnek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasta paprykowa - baza idealna do sosów 193

pieczywa, sosów czy też zup. Pasta jest bardzo prosta do przygotowania i aromatyczna. Obowiązkowo do pasty należy dodać paprykę habanero, która należy do gatunku jednych z najostrzejszych papryczek. Zachęcam do przygotowania.   Składniki na około 8-10 małych słoików: 2 kg czerwonej papryki (waga przed pozbawieniem gniazd nasiennych) 3 papryki habanero 1 słoik koncentratu pomidorowego (190 g) 1 główka(...)małych oczkach) lub zmiksować w kielichu do koktajli. Przygotowane papryki przełożyć do garnka, wlać ocet, olej, wsypać cukier i dodać koncentrat pomidorowy. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i gotować na małym ogniu, aż do wyraźnej (dwukrotnej!) redukcji sosu. Najlepiej masę co jakiś czas przemieszać, aby nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodać listki laurowe oraz ziele angielskie

Ugotować
Curry z soczewicą i dynią 168

dyni piżmowej, bez skóry, pokrojona w kostkę 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę 1/2 szkl. czerwonej soczewicy 4 łyżki sosu sojowego 150 ml wywaru warzywnego po 1 puszce krojonych pomidorów i mleczka kokosowego 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego natka pietruszki do posypania W moździerzu (lub młynku) ucieramy nasiona kolendry i kuminu, i łączymy z reszta przypraw. Mieszankę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cannelloni z wołowiną i pieczarkami 162

makaronu? Marzenie... :)Składniki:1 kg mielonej wołowiny1 opakowanie gotowego makaronu cannelloni lub lasagna1 koszyczek pieczarek czyli około 20 pieczarek1 cebula4 ząbki czosnku ( 2 do mięsa i 2 do sosu)1 kula mozzarelli do zapiekaniakilka pomidorków koktajlowychok. 0,7 pasty z pomidorów. (Ja kupiłam przecier w butelce w biedronce za 2,99 zł jest super)!sól, pieprzsuszone oregano i bazylia(...)nadziewamy surowe makaroniki cannelloni (albo lasagnę, która zwijamy w ruloniki). Układamy je w naczyniu żaroodpornym,blisko siebie. W rondlu podgrzewamy pastę pomidorową. Doprawiamy ją czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz solą i pieprzem a także suszonymi ziołami. Gotowym sosem zalewamy cannelloni. Na wierzch układamy plastry mozzarelli oraz pomidorki koktajlowe. Pieczemy w 200 stopniach około 25-30 minut.cannelloni z wołowiną

Bon Appetit Małgorzaty
Mięsne tortellini zapiekane w sosie pomidorowym 105

gotowych, mięsnych tortellini 2 szklanki passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku szczypta cukru łyżeczka suszonego oregano kulka mozzarelli   Nastawiamy piekarnik na 200°.   Do naczynia żaroodpornego wlewamy passatę pomidorową, dodajemy do niej starty czosnek, roztarte w dłoniach oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.   Do sosu wkładamy tortellini i mieszamy, aby pokryły

Smaczna Strona
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym 131

Klopsiki:   500 g mięsa mielonego (z indyka lub wieprzowego) 1 jajko 1 kajzerka sól, pieprz delikat do mięs 1 cebula Sos: 6 pomidorów 1 papryczka chilli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki Sposób przygotowania: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku lub w wodzie(...)mniejsze kawałki. Przełożyć do naczynia. Dodać cukier, koncentrat, świeże posiekane zioła, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę chilli, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zmiksować na gładki sos. 6.Zmiksowany sos przelać do garnka. Gotować do momentu zredukowania płynu. Dodać klopsiki i dusić kilka minut. 7.Ugotować makaron

A Ty Smakuj Mnie
PATATAS BRAVAS 177

musimy smażyć na wyczucie.  Część sosu salsa brava można wymieszać w równych proporcjach z majonezem.  SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 1 l oleju np. rzepakowego SALSA BRAVA 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę (lub 1 szklanka pomidorów z puszki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula drobno pokrojona 1 czubata(...)wody i odparowujemy. Dorzucamy starty czosnek, roztarty kmin rzymski oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę. Smażymy 1 minutę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dorzucamy pokrojone pomidory.  Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotujemy na małej mocy palnika, aż sos się zredukuje i zagęści (ok. 10 minut). Gotowy sos blendujemy i ewentualnie przecieramy przez sitko. Przekładamy do miseczki. ZIEMNIAKI obieramy

cool and minty
tortilla drobiowo-warzywno-ryżowa... 140

mięso mielone drobiowe 30 dag, warzywa mrożone na patelnię 1 opakowanie, sok pomidorowy 300 ml, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 1 łyżka, ryż ugotowany 100 gram/woreczek, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, cebula 2 sztuki, ogórki konserwowe 4 sztuki, jogurt naturalny 380 ml, sos ziołowo-czosnkowy 2 opakowania na oleju zeszklić pokrojoną cebulę, dodać mielone mięso(...)zostawić pod przykryciem na 3 godziny, ryż wciągnie wywar i zmięknie użyłam tortillę pomidorową, na każdy placek nałożyć sporą porcję farszu, posypać pokrojoną cieniutko cebulą, ogórkiem konserwowym i zawinąć w rulon podwijając boki, podgrzać w mikrofali lub w piekarniku, ja podgrzałam w mikrofali, jogurt wymieszać z sosem ziołowo-czosnkowym i podać z tortillą - smaczne i sycące danie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Lazania z mięsem mielonym i szpinakiem 326

straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać

Kuchnia domowa Ani
Gołąbki z indykiem 168

smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku ( pieprzu, znowu dużo ) 1 płaska łyżka wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru smalec do smażenia Składniki(...)wiążecie , trzeba pamiętać ,żeby siedziały dość ciasno i zakładką do dołu . Posypujemy krojonym boczkiem , przykrywamy resztą liści , których nie da się wykorzystać do zawijania . Zalewamy, sokiem pomidorowym , doprawiamy solą, pieprzem ,wędzoną papryką , cukrem i wstawiamy do piekarnika na około 1,5 godziny w temperaturze 160 C , w połowie czasu pieczenia , dolewamy śmietanę . Naczynie musi być przykryte , a czas pieczenia ,jest

Ogrodnik w podróży