sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:521/794)

Sok pomidorowy 160

smakowych, z pomidorów, które wyrosły na sandomierskiej ziemi...  Zrobiłam sok-bazę, który będę mogła po otwarciu doprawić dowolnie, ząbkiem czosnku, sosem tabasco, octem balsamicznym lub szczyptą chili. Zróbcie sobie chociaż parę słoików, póki są pomidory! ;) Domowy sok pomidorowy Składniki: 5 kg dojrzałych pomidorów sól (ja dałam 2,5 łyżki na 5 kg , ale wszystko zależy od smaku pomidorów) cukier

Kuchnia Prezydentowej
Paluchy z ciasta francuskiego o smaku pizzy 221

papryki lub 1/2 świeżej czerwonej papryki 3 pomidory lub 1 puszka pomidorów 150 ml wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki oregano sól pieprz 1 łyżeczka cukru (dodajemy jeśli pomidory są kwaśne) 2 łyżki masła olej Przygotowanie: Sos: Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyc na maśłe i oleju. Dodać posiekany czosnek i paprykę

Malinowo w kuchni
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 161

smażenia. Odmiany: Anouschka, Belana, Regina Typ B  - ogólnoużytkowy Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki najlepsze do gotowania, do mięs i sosów. Odmiany: Vineta, Bellarosa, Catania, Red Sonia, Jelly, Marabel, Elfe Typ C - mączysty Ziemniak po ugotowaniu łatwo się rozsypuje. Dobre na placki, puree, frytki i do pieczenia. Odmiany: Augusta, Omega, Agria, Jurata, Honorata(...)ziemniaków, 200 g wędzonego łososia, 100 g specka,  Czerwona cebula, 2-3 liście jarmużu, 4 małe marynowane kukurydze, 3 łyżki octu pomidorowego lub jabłkowego, 2 łyżki oleju, koperek. Do podania/przybrania: jajka na twardo, koperek, listki buraka. Sos pistacjowy: 200 g  gęstego jogurtu naturalnego,   100 g pistacji,   po łyżeczce miodu, sosu sojowego,  musztardy, curry

SzczyptaSmaQ
Faszerowana papryka podana z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym 121

indyka 2 woreczki ryżu 1/2 pęczka natki pietruszki słodka czerwona papryka, sól, pieprz Sos: 5-6 mocno dojrzałych pomidorów garść listków bazylii ( można zastąpić 1 łyżeczką suszonej ) 1/2 papryczki chilli 1/2 cebuli 1/2 kostki warzywnej lub rosołowej sól, pieprz cayenne 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka łagodnego ketchupu Sposób przygotowania: 1. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne(...)patelni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować i przelać do garnuszka. 8. Do zmiksowanych pomidorów dodać pokruszoną kostkę, przecier pomidorowy, drobno posiekaną papryczkę chilli i gotować na małym ogniu przez ok. 7-10 min. co jakiś czas mieszając. 9. Sos doprawić solą i pieprzem cayenne oraz dodać ketchup. Gotować jeszcze przez kilka minut. 10. Zapieczoną paprykę wyłożyć na talerz

A Ty Smakuj Mnie
PULPETY W SOSIE MYŚLIWSKIM 138

Bardzo smaczne danie, lekko przeze mnie zmienione. Wędlinę, którą w oryginale dodaje się do sosu zastąpiłam czerwoną papryką. Składniki: 600g mięsa mielonego (ja miałam zmieloną łopatkę)  2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 cebula 1 czerwona papryka 5 pieczarek 2  ogórki kiszone koncentrat pomidorowy sól, pieprz, ziele angielskie,  liść laurowy słodka i ostra papryka koperek bulion łyżka(...)Całość chwilkę podsmażamy, po czym podlewamy bulionem, w którym gotowały się pulpety. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat  pomidorowy, solimy, pieprzymy, dodajemy sproszkowane papryki i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go, ale nieznacznie. Pulpety przekładamy do sosu, całość mieszamy, posypujemy natką lub koperkiem. Podajemy z pieczywem, makaronem

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 173

Często przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)grubych oczkach. Chwilę podsmażamy razem, wlewamy szklankę wody i dusimy do momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 370

Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa 10.  Sos tatarski mocno grzybowy 11.  Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12.  Sałatka pieczarkowa

Wypisz Wymaluj
ŁOSOSIOWA SAŁATKA Z CYKORIĄ, OLIWKAMI I POMARAŃCZĄ. 180

ryżem parabolicznym, kapustą pekińską i... 5. Sałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa 13. Sałatka szpinakowa z kawiorem

Wypisz Wymaluj
Faszerowane pomidory w greckim stylu 177

postanowiłem przygotować faszerowane pomidory z sosem oliwkowym i kurczakiem przyprawionym w greckim stylu. Do przygotowania dania użyłem: 6 sporych pomidorów, 400 gram mięsa z piersi kurczaka, 1 cytryny, 1 średniej cebuli, 4 ząbków czosnku, 150 gram zielonych oliwek bez pestek, 200 gram sera feta, 150 gram jogurtu naturalnego, pęczka natki pietruszki, 3 łyżeczek koncentratu pomidorowego, oregano, cynamonu, oliwy, soli, świeżo(...)stało się białe. Wówczas zmniejszyłem ogień i dodałem wydrążone z pomidorów gniazda nasienne oraz miąższ. Dodałem również 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Całość dokładnie wymieszałem. Po chwili miąższ pomidorów zaczął puszczać soki. Mięso z pomidorami gotowałem, aż do zgęstnienia powstałego sosu, który powinien dosyć znacznie się redukować. Nie należy przy tym zbytnio zwiększać płomienia, gdyż wprawdzie spowoduje to szybsze zredukowanie sosu

Wyprawy kulinarne
Keto curry z krewetkami (Paleo, LowCarb) 130

kuchnią indyjską. Bazą sosu jest mleczko kokosowe i pomidory, wzbogacone pastą curry. W ten sposób można przygotować większość mięs oraz warzyw, a efekty są naprawdę zachwycające! Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Indyjska Keyword curry Porcje 2 porcje Czas przygotowania 15 minut Czas gotowania 20 minut Składniki 100 ml gęstego mleka kokosowego 100 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty curry(...)może być z mrożonki) 2 łodygi selera naciowego 200 g makaronu shirataki w zalewie (1 opakowanie) Sposób przygotowania Przecier lub koncentrat pomidorowy wymieszać w garnuszku z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry. Doprowadzić całość do wrzenia i gotować sos przez kilka minut na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Seler naciowy pokroić w drobne kawałki i razem z przelaną wrzątkiem fasolką szparagową

Modern Cave Girl
Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa 119

cebuli.\r","Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem.\r","Dodajemy przyprawy i sos spod pomidor\u00f3w.\r","Gotujemy ok 20 min, aby p\u0142yn si\u0119 zredukowa\u0142.\r","Doprawiamy do smaku, blendujemy.\r","\r","Podajemy wed\u0142ug uznania."]} Drukuj Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa Składniki 1 l wywaru 1-1,5 kg pomidorów 1 główka czosnku(...)łupinek i dodajemy do cebuli. Dodajemy pomidory i zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy i sos spod pomidorów. Gotujemy ok 20 min, aby płyn się zredukował. Doprawiamy do smaku, blendujemy. Podajemy według uznania. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-krem-z-pieczonych-pomidorow-zupa-krem-pomidorowa/ MieszamWGarnku Artykuł Zupa krem z pieczonych pomidorów, zupa krem pomidorowa pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Fasola duszona z wieprzowiną 114

marudzę. Wiadomo kto był zadowolony... Składniki: 1,5 szklanki fasoli Jaś 700 g wieprzowiny (ja użyłam szynki) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 cebula 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego jalapeno (opcjonalnie) szczypta cukru sól pieprz olej rzepakowy (przepis

Kardamonovy
Ryba po japońsku - ryba w cieście z sosem pomidorowym z marynatami (przystawka na zimno) 343

ogórków konserwowych 2 duże cebule Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szkl. mąki 1/2 szkl. wody 1 łyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl oleju (ja daję 1/4 szkl. oleju) 190 g przecieru pomidorowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić(...)Paprykę, ogórki i cebulę pokroić w drobna kostkę, Wszystko razem wymieszać. W szklanym naczyniu układać warstwami: rybę, marynaty z cebulą, i znów rybę itd, aż do wykończenia składników. Sos: wszystkie składniki na sos gotować ok. 5 min. Gorącym sosem zalać rybę z marynatami. Jak ryba z sosem wystygnie włożyć do lodówki na 24 h. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 246

czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę, czyli włoskie purée z pomidorów. Pomidory przeciera się przez sito, dzięki czemu sos jest gładki i kremowy. Od pewnego czasu w sezonie jesienno /zimowo/wiosennym gdy nie mam domowego koncentratu pomidorowego kupuję tylko Passatę z kartonika zamiast gotowego koncentratu pomidorowego albo kupuję czasami pomidory krojone z puszki. W sezonie letnim zajadamy się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykowy kurczak na ryżu 2100

pomidorowo-paprykowym sosie. Dodatek różnokolorowych papryk i kukurydzy. Podane na pachnącym curry ryżu. Smacznego! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 średnia cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia, żółta papryka; 1 średnia, zielona papryka; 1 mała, ostra papryczka (u mnie żółta); Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g); 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego; 1 łyżeczka słodkiej(...)zalać 250 ml zimnej wody, dodać ostrą papryczkę w całości i dusić na małym ogniu, aż papryka nieco zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby wlać 125 ml zimnej wody (należy kontrolować ilość wody, aby powstał sos). Gdy papryka będzie już odpowiedniej miękkości dodać podsmażonego kurczaka. Wymieszać i chwilę razem podsmażać, aby smaki się połączyły. Na koniec danie doprawić

Gospodyni Miejska