sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:527/794)

Wolowina QMP, ostatnia warsztatowa przygoda 198

sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska i sałatką z musztardowca Bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową  Tacos z rwaną wołowiną, salsą pomidorową i guacamole kolejne spotkanie pod ścianą :) Stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso  Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym lody... idealnie kończyły mięsne obżarstwo :) zdjęcie z MISZCZYNIĄ, takie zaległe z finału :) W ramach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym 139

Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut. Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba

AZgotuj!
Warzywne calzone 155

calzone przygotować tak samo: środek wypełnić połową farszu, a na tym ułożyć kilka plastrów mozarelli. Piec ok. 20 minut w 200 stopniach. Sos zagęścić jogurtem naturalnym, doprawić pieprzem, bazylią i czosnkiem. Przepis brał udział w akcjach: Pomidorowe inspiracje oraz Warzywa strączkowe

Corner With Recipes
Żeberka z sosem jasnym 170

Doprawiamy papryką, nieustannie mieszając. Żeberka przyprawiamy przyprawą do mięs lub żeberek i obsmażamy z dwóch stron przez około 5 minut. 6. Zalewamy sosem i w ten sposób podajemy. 7. Możemy także skorzystać z przepisu na zupę pomidorową, dopóki nie dodaliśmy pomidorów, zrobić to w następujący sposób: 1. żeberka wyjąć i obsmażyć na patelni z przyprawą, 2. odlać z zupy

pichciszto
WINNE ŚLEDZIE W SOSIE POMIDOROWYM Z RODZYNKAMI 173

ziele ang zagotowujemy. Sledzie zalewamy goąrącą zalewą. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, rodzynki. Doprawiamy solą i cukrem do smaku. ma byc delikatnie słodkie. Tak przygotowanym sosem zalewamy osączone z winnej zalewy śledzie.Mozna spozywać po ok 2 godzinach, najsmaczniejsze na drugi dzień

Z Majeczką w kuchni
Wege gulasz z ciecierzycą i cukinią 229

przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką i gotować do zgęstnienia sosu, podawać z pieczywem. Przepis podpatrzony w miesięczniku "Przepis na zdrowie" ale z moimi modyfikacjami :) Smacznego

Proste Potrawy
Pizza hawajska na pełnoziarnistym spodzie 183

Odstawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  Po tym czasie wykładamy je do nieprzywierającej (posmarowanej niewielką ilością oleju) tortownicy/brytfanny. Koncentrat pomidorowy mieszamy w garnuszku z 3 łyżkami wody i wszystkimi przyprawami poza solą. Smarujemy sosem spód pizzy, na który następnie wrzucamy pokrojoną szynkę oraz ananasa. Pizzę pieczemy w 200 stopniach C przez ok. 20-30 minut. Smacznego

Weganizm infantylny
Moja ulubiona lazania 257

świeżego szpinaku ok. 12 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 100 g topionego serka śmietankowego 100 g dobrego koncentratu lub przecieru pomidorowego 1 łyżka masła przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, suszony tymianek Do tymiankowego sosu beszamelowego: 4 czubate łyżki masła (ok. 70-80 g) 4 czubate łyżki mąki ok. 600 ml mleka przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, dużo suszonego

Ratunku obiad
Wigilijna kapusta z grzybami doprawiona powidłami śliwkowymi 176

potrawy. Powidła śliwkowe robione były w historycznych czasach i wykorzystywane jako przyprawa. Nacierano nimi ( tak jak i miodem) mięso do pieczenia, zaprawiano sosy. W starych przepisach na bigos nie uświadczy się modnego tak obecnie dodatku koncentratu pomidorowego- za to są powidła śliwkowe. Tak samo wigilijna kapusta z grzybami zyskuje na smaku jeśli dodamy do niej odrobinę powideł. Wigilijną kapustę doprawiam

Buniabaje w kuchni
Pizza dwie pory roku 163

szklanki mąki, 125 ml mleka, 125 ml wody, 2 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli, 15 g drożdży, 3 łyżki oleju, sos:  1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy(...)składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto jest bardzo elastyczne i w ogóle nie przykleja się do rąk. Odstawiamy ciasto na 30 minut przykryte ściereczką. Następnie wałkujemy bez podsypywania mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Pieczarki kroimy w plasterki, wykładamy na blaszkę i w 150 stopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy

Aga w kuchni
Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo 162

Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo -  hit sezonu grillowego Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo, obłędna w smaku, chrupiąca, podana w formie sałatki z pikantnym sosem jest idealna na każdą okazję. W pół godziny możecie przygotować danie, które zachwyci każdego. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo świetnie pasuje jako przekąska do piwa (i nie tylko(...)chorizo pokrojonej w kostkę Do dekoracji 50g rozdrobnionego sera feta Dressing Smoked Boody Mary - składniki i przygotowanie 60ml oliwy 80 ml soku pomidorowego 30 ml (2 łyżki) Tabasco Chipotle Pepper Sauce 1 łyżka czystej wódki 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron penne z mięsem mielonym 160

nazwą to różnie jest. Niektórzy mówią, że jeżeli spyta się mieszkańca Bolonii o to danie to nie będzie miał pojęcia o co nam chodzi bo mówi się na taki sos ragu, ale rodzajów ragu też jest kilka. Więc ja nie zamierzam nazywać tego dania w taki sposób, chociaż jest to tak znane przez wszystkich bolognese. Ale też na przekór użyłam(...)bardzo szybko się przypala! Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pomidorowej pasaty. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano i smażymy przez około 10 minut albo do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy posypany serem parmezan lub pecorino.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Delusional Trine
Brak tytułu 234

pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut(...)nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt, jednocześnie przyrasta prawie 400%. Nie zawiera konserwantów i barwników. Polecany do: - zup - sosów - zapiekanek warzywnych, mięsnych, serowych - potraw mięsnych. Opakowanie: 250 g Makaron bardzo smaczny, idealnie pasuje do zupy pomidorowej, Nie klei się, nie zniekształca, nie rozgotowuje. Smaczny i zdrowy makaron, bez konserwantów i sztucznych barwników. Jak domowy - polecam - spróbujcie

kolorowotorcikowo
Gulasz z łopatki z papryką i marchewką 134

cebula * natka pietruszki * olej do smażenia * łyżka mąki pszennej * łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * papryka słodka * papryka ostra * majeranek * tymianek * Liść laurowy 2 * ziele angielskie 3 * opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Łopatę myjemy i kroimy w większą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Ostawiamy na godzinę do lodówki. Następnie smażymy na oleju około 5 minut do zamknięcia mięsa(...)wodą oaz śmietaną. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy kilka łyżek wywaru mięsnego tak aby śmietana się nie zważyła i zagęszczamy sos. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem i słodką papryką oraz posiekaną natką pietruszki. ( opcjonalnie łyżka koncentratu pomidorowego.) i smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań

Kulinarne przygody
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 118

łyżeczki woda gorąca, 3 łyżki Składniki na klopsiki mięso mielone wieprzowe, 500g koncentrat pomidorowy, 2 łyżki jajko, 1 szt kasza manna, 4 łyżki cebula, 1 średnia szt czosnek , 2 ząbki  natka pietruszki posiekana, 2 łyżki mąka pszenna, do otoczenia olej , do smażenia Składniki na sos masło, 50g cebula, 1 średnia szt bulion warzywny, 300ml serek topiony śmietankowy(...)100g) śmietanka słodka 12%, 100g Przygotowanie Makaron: Na stolnicy formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część cieniutko wałkujemy, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Każdy

Gotowanie moimi oczami