Smakuje tak samo dobrze, a może nawet i lepiej! Świetnie sprawdzi się tutaj każdy sos, natomiast osobiście polecam bolognese i carbonarę na śmietance. To jak, dacie się skusić? Składniki na 4 porcje: – 8 naleśników gryczanych z tego przepisu – 500ml przecieru pomidorowego – 400g mięsa wołowego (lub wieprzowo-wołowego) – 1/2 puszki groszku konserwowego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)podgrzewamy. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy na małym ogniu przez około 30 minut. Na koniec na patelnię dodajemy groszku, mieszamy i ściągamy z ognia. Ser ścieramy na małych oczkach. Przygotowane wcześniej naleśniki zawijamy w ruloniki i kroimy w paski o szerokości 0,7-1 cm. Rozdzielamy je i układamy na talerzu. Na naleśnikowe spaghetti nakładamy sos, posypujemy serem i podajemy
Be Fit Be Strongzaś kurczak się usmaży, zostawiamy go na chwilę w spokoju :) Teraz czas na mozarellę, dodajemy ją do naszej masy szpinakowo - pomidorowej i mieszamy całośc, aż ser się rozpuści. Teraz nadeszła też pora na przyprawienie naszego sosu solą lub vegetą i pieprzem. Kiedy nasz sos będzie gotowy, wrzucamy do niego kurczaka i makaron, mieszamy i gotowe :) Gotową potrawę posypujemy startym żółtym
Kulinarne zapędy Kokosapołowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 125 ml (1/2 szklanki) białego wytrawnego wina(...)słodką i ostrą paprykę w proszku. Mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy koncentrat pomidorowy i ponownie mieszamy. Następnie również stopniowo dolewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godzinę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz paprykę. Próbujemy sos i ewentualnie doprawiamy do smaku. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa. W razie
cool and mintymąka pełnoziarnista 120 g drożdże 5 g 2 łyżeczki oliwy z oliwek szczypta soli 250 ml letniej wody Sos: pomidory krojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka 5 plasterków (cienkie) 5 średniej wielkości pieczarek garść zielonych(...)Wlać pomidory. Zagotować i dodać przecier oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę i utarty ser. Piec 10 - 11 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej sprawdzać, patrząc na stopień wypieczenia spodu pizzy. Na koniec posypać rukolą. Po wyciągnięciu
Karola gotujepłatów z dorsza, sos: 250 g marchewki, 150 g pietruszki, 150 g selera, 300 g cebuli, 300 ml przecieru pomidorowego, 2 listki laurowe, sól, cukier, sok z cytryny, pepperoni masło i oliwa lub olej do smażenia, Jeżeli mamy całą rybę należy ją oczyścić, wypatroszyć, usunąć błonę z jamy brzusznej, opłukać, odfiletować – dokładnie usunąć ości. Zostawić skórę. Oczyszczone, umyte płaty ryby(...)wody i dusić do miękkości lub al dente (ja wolę gdy warzywa nie są zupełnie rozgotowane). Dodać pomidory, szczyptę cukru, zagotować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem. Sos ma być słodko kwaśny. Można dodać razem z warzywami posiekane pepperoni, wówczas sos nabierze charakteru. Ułożyć rybę w naczyniu, obłożyć sosem. zastawa
królestwo garówzasadzie sos od gulaszu ) uwielbiają w Rodzinie wszyscy- nawet małe dzieci. Tyle , że maluchy miały problemy z większymi kawałkami mięsa. Kiedyś okroiłam mięso na gulasz ekstra drobno- dzieci były zachwycone. I tak już zostało. Są wersję normalne i ,, drobne" gulaszu. Jeśli chodzi o doprawianie to tak jak ze zwykłymi gulaszami- pełna dowolność. Dziś doprawiłam koncentratem pomidorowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniwiedzą, że bardzo lubimy zapiekanki ;) Jest ich sporo na blogu, bo są łatwe, sycące i pyszne. Dziś przyszedł czas na zapiekankę Pasticcio - jest to grecka zapiekanka z makaronem penne, sosem beszamelowym, mięsem mielonym i serem. Ja w dzisiejszym przepisie postawiłam głównie na warzywa. Jest różnorodnie, bo lato zobowiązuje by korzystać z jego uroków. Znajdziemy marchew, paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory(...)marchewki 20 dag obranej cukinii 2 ząbki czosnku biała cebula 2 pomidory malinowe 100 ml soku pomidorowego 1 czerwona papryka 80 dag mięsa mielonego wieprzowego przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, papryka czerwona słodka w proszku na sos beszamelowy: 2 szklanki mleka, kopiasta łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma smalec do podsmażenia i wysmarowania formy. Wykonanie: Makaron
Poezja Smaków - blog kulinarnykojarzy nam się z sosem śmietanowym, marchewką i groszkiem. Pyszna klasyka. Tym razem postanowiliśmy troszkę poeksperymentować i wyszło mega! Polecamy. Składniki 500 g pieczonego mięsa z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1/2 słoika selera konserwowego 1 szklanka mrożonego groszku 1/3 kalafiora 3 łyżki oleju rzepakowego 500 ml rosołu drobiowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka soku pomidorowego(...)się uwolnią. Następnie dodajemy mięso, warzywa (razem z groszkiem), chwilę smażymy, zalewamy gorącym rosołem. Gotujemy przez kwadrans, dodajemy koncentrat pomidorowy i sok, paprykę. Dusimy bez przykrycia przez około 30 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W razie potrzeby sos redukujemy
R'n'G Kitchenpekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka, - czosnek. duża główka, - olej, - 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy, O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij , TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE "ELEMENTY(...)jest bardzo intensywny. Dzięki tym grzybkom potrawa jest na prawdę orientalna. WYKONANIE: 1. Marynujemy mięso. Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę. Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki, miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać. Po godzinie w marynacie smażymy na sporym
Wypisz Wymalujnajlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku duże - 1 cebula - dwa cieniutkie paski ze świeżo obranej skórki pomarańczy - sól - pieprz ponadto
W królestwie smaków Beatysosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Shepherd`s pie Składniki: Sos z mielonego mięsa 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 150 ml bulionu z mięsa lub warzyw 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 marchewka(...)miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedź i zmiksuj z jajkami, solą i pieprzem. Wymieszaj kalafior z utartym serem i pietruszką. Dopraw solą i pieprzem. Rozprowadź kalafiorowe puree równomiernie po sosie. Pokrój boczek i posyp wierzch zapiekanki. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Zapiekankę można przygotować na dzień przed podaniem. Wyjętą z lodówki zapiekankę należy piec dłużej
codojedzeniaszybki obiad. Dziś proponuję gulasz z fileta z kurczaka z dodatkiem tartej marchewki oraz sosu sojowego ciemnego. Przepis ten jest bardzo łatwy w wykonaniu. KURCZAKOWY GULASZ Składniki: 1/2 kg fileta z kurczaka ( bez skóry) 3 cebule 1 marchewka 3 łyżki koncentratu pomidorowego 0.5 l wody 3 łyżki suszonej papryki czerwonej łagodnej 2 ząbki czosnku 2 łyżki
Gotowanie Patkigenezy nazwy; przeczytałam gdzieś dwa wyjaśnienia: z jakiegośtam języka znaczy to miażdżyć, z innego doprawiać... Chutney to nic innego, jak gęsty sos z warzyw i/lub owoców, aromatyczny i dobrze doprawiony. W ubiegłym roku rozkoszowaliśmy się chutney'em pomidorowym ze śliwkami , teraz proponuję chutney dyniowy. Pierwsza partia zrobiona już jakiś czas temu, wypróbowana, zaakceptowana:) teraz dorobiłam jeszcze trochę-przyda się zimą(...)paprykę i dynię, wymieszać. Zmniejszyć ogień, dusić mieszając od czasu do czasu do chwili, aż warzywa zaczną się rozpadać. Dodać ocet, cukier, przyprawy, dusić jeszcze na wolnym ogniu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji (jeśli wolimy bardziej jednolity, można zmiksować). Gorącym sosem napełniać wyparzone słoiczki, zakręcać, odwracać do góry dnem, odstawiać do wystudzenia
6niebołyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól, pieprz do smaku 2 jajka 3 łyżki oleju do smażenia Składniki na sos: 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego 180 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 żółte pomidory, pokrojone w plastry. mały pęczek świeżej natki pietruszki CZAS(...)zmięknie. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i ketchup, doprawiamy pieprzem czarnym, pieprzem cayenne i solą. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Dodajemy pomidory i natkę pietruszki. Przygotowanym sosem polewamy gołąbki. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy gołąbki i pieczemy 35-45 minut. Najlepiej smakują podane z puree ziemniaczanym lub pieczywem. Smacznego
My Culinary ArtMiałam nadmiar cukinii i szukałam ciekawego przepisu na jej wykorzystanie. Znalazłam świetny przepis na sos słodko kwaśny, który można wykorzystać na szybki obiad jak i jako sałatkę. Dodatkowo zrobiłam po raz pierwszy pasteryzację w piekarniku i jestem mega zadowolona. To był błąd, że wcześniej nie korzystałam z takiej możliwości. Z tej porcji wyjdzie około 5 średnich słoików ale proponuję(...)wrzenia dodać cukier, przyprawy pokrojony czosnek i wymieszać. Gotować aż warzywa będą al dente a następnie wlać ocet dodać przecier pomidorowy i ponownie gotować kilka minut nie zapominając o mieszaniu. Jeśli nadmiar płynu się wygotuje a chcemy mieć sos rzadszy dolać wodę. Gorący sos przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić. Włożyć słoiki do zimnego piekarnika nagrzać do 120 stopni
Ala piecze i gotuje