sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:532/794)

POMIDOROWA SALSA 133

Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki

Z Majeczką w kuchni
Salsa fresca 242

Salsa fresca to prosta salsa pomidorowa zwana również jako Pico de gallo. Robi się ją z dojrzałych i świeżych pomidorów z dodatkiem cebulki, papryczki chilli, kolendry

Oryginalny smak
Zapiekanka ziemniaczana po meksykańsku /mięso 328

trochę soli i mieszamy. Wszystko lekko rumienimy i dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i podsmażamy. Następnie wlewamy bulion, pomidory (razem z zalewą), koncentrat pomidorowy, pokrojoną paprykę i drobno posiekaną chilli. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy i dodajemy do sosu. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą

Oryginalny smak
Fusilli Gajowego Rozbójnika 131

łyżce masła czosnek pokrojony w talarki, dodajemy paprykę pokrojoną w cząstki, przykrywamy, dusimy. Dodajemy kiełbasę w kawałkach, zalewamy niedużą ilością soku pomidorowego ( ma świetnie wywarzoną kwasowość)...lekko solimy , dodajemy sporo świeżej bazylii...i dusimy pod przykryciem! Sos elegancko nam zgęstnieje.     Międzyczasie gotujemy FUSILLI MALMA 9 minutek odcedzamy, wykładamy na talerz, dodajemy sosu zbójnickiego mocno czosnkowego i wędzonego...posypujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Jak zrobić domowy makaron? 296

oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. - 1 szklanka mąki pszennej - 1 jajko - szczypta soli - 2 łyżki przegotowanej gorącej wody mąka do podsypywania Mąkę mieszamy z solą i przesiewamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Leczo z fasolką szparagową Mamut 267

minut i zdjąć skórę. Pokroić w kostkę , dodać do warzyw razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zabielić słodką śmietanką. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako zupę - najlepiej z pieczywem

Czerwień i błękit
Rosół z klopsikami po studencku 203

zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół z klopsikami po studencku   W pierwszej kolejności przygotowujemy klopsiki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paprykowe risotto 143

porcje): 200g ryżu Arborio do risotto (u mnie  Kupiec ) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 cebula 1 łyżka przecieru pomidorowego olej do podsmażenia warzyw zioła: tymianek, oregano, koperek przyprawy: sól, chili (lub kilka kropli sosu Tabasco) Przygotowanie: Ryż podsmażamy chwilę na oliwie, następnie dodajemy dwie szklanki wody bądź bulionu.  Mieszamy i gotujemy aż ryż wciągnie całą wodę

Ze smakiem i z pasją
Indyk w sosie curry 103

Indyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki i prosty do przygotowania. Nie wymaga też trudno dostępnych składników. Często publikuję na blogu przepisy na curry , ponieważ jest to świetne rozwiązanie dla wszystkich narzekających na permanentny brak czasu. Curry z indykiem i mleczkiem(...)łyżki koncentratu pomidorowego  1 duża cebula bardzo drobno posiekana 2 średnie pomidory pokrojone na małe kawałki, ale jeśli nie masz to dodaj nieco więcej koncentratu pomidorowego i pół szklanki wody lub bulionu drobiowego albo warzywnego. 1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego mielona kolendra, sól i pieprz dla smaku  posiekane liście kolendry do dekoracji Indyk w sosie curry przepis

Cztery Fajery
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 126

jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl pełen zdrowia   Magdalena  Spaghetti z pieczonych pomidorów i czosnku   Marta Łosoś na serowym szpinaku   Dorota  Makaron z brokułami i sosem pieczarkowym   Małgorzata  Kotleciki z kaszy jęczmiennej   Magdalena  Waniliowo - kakaowe ciasto

Magiczne Życie Marty
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 146

wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Sos cytrusowy na białym winie  - idealny do wekowania i długiego lodówkowania(...)wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli  - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada im cudowny aromat! Sos cytrusowy na białym winie  - warto przygotować go wcześniej i warto przygotować

Spektrum Smaku
Poniedziałek: Pijane penne alla vodka 120

najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Penne alla vodka 113

najprawdopodobniej makaron w oryginalnym sosie powstał za oceanem, we włoskiej diasporze. Legenda głosi, że po raz pierwszy sos na wódce zrobili ludzie od obsługi technicznej w Hollywood, zużywając do niego płyn stosowany w horrorach i innych krwawych produkcjach – czyli sok pomidorowy imitujący krew, do którego dla lepszego połysku dodawano alkoholu. Prawdy w tej opowieści jest niewiele, faktem natomiast jest

Niedzielny kucharz