tłuszczu smażyć przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek. Dodać szafran razem z wodą, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, miód, namoczone morele i rodzynki razem z wodę, w której się moczyły. Wszystko razem przemieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody lub bulionu. Podgrzewać wszystko razem kilka minut po czym dodać zrumienione mięso kurczaka. Dusić
olalacookingkuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować drobno. Wyłożyć składniki na sos na cieście. Ser mozzarella odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Posypać po pizzy. Szczypiorek poszatkować. Także posypać po pizzy. Przyprawić
Gotuję Testujęlimetki lub cytryny Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Składniki na sos: 2-3 czerwone papryki 1 cebula lub por (por jest delikatniejszy dla żołądka) 200 ml soku pomidorowego 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry Paprykę pokrój w 2 cm kawałki, por w półplasterki. W duże głębokiej patelni rozgrzej
greenscarfdodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę pomidorową i przyprawy, dusimy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miękkie.Ma powstać gesty sos z wyczuwalną cebulą.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Odstawiamy do przestygnięcia. Do podrośniętych łódeczek nakładamy pasek sera
Sama słodycz i szczypta chiliciepło, jak i na zimno. Składniki: (3 - 4 porcje) 1/2 opakowania selera naciowego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 gałązki koperku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku
Kuchcik gotujetłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli preferujemy rzadszy sos to dodajemy mniej mąki. Smacznego
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta
Kuchnia w czekoladziedomowy paprykarz z tuńczykiem. Paprykarz z tuńczykiem jest delikatny, lekko rybny. Może się skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku
Smak mojego domuPokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzie Dodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady
Proste Potrawywłaściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy
Jak gotować i nie zwariowaćkostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym
Smakołyki Asipokrojoną paprykę i czosnek. Chwilę podsmażać i podlać wywarem. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać. Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię
Jemy PijemyGrillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi , Szparagi na stół oraz Pomidorowe inspiracje
Corner With Recipeszawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju
Corner With Recipesużyłam słodkiej i ostrej papryki oraz przyprawy do kurczaka), wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko chwilę razem dusimy. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do sosu razem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Doprawiamy do smaku. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy z ryżem
Animelka Blogłyżki mąki pszennej 1 jajko sok z limonki soda oczyszczona (około 1/3 łyżeczki) sól/pieprz do smaku Sos: puszka pomidorów bez skórki 2 duże białe cebule 2 ząbki czosnku łyżeczka czosnku niedźwiedziego 300 ml passaty pomidorowej łyżeczka śmietany 12 % szczypta cukru sól, pieprz do smaku po 1/2 łyżeczki suszonej bazylii, ziół prowansalskich i ostrej papryki mozzarella Przygotowanie(...)pozostałą cebulkę oraz czosnek. Szklimy je na patelni i razem z pomidorami i passatą umieszczamy w garnuszku. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy przyprawami oraz łyżeczką śmietany. Miksujemy. Częścią sosu przykrywamy dno naczynia żaroodpornego, na które wykładamy pulpety. zalewamy je pozostałym sosem i wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Po 10 minutach wykładamy na zapieczone pulpety
ChilliJemyprzyjęcie. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami świetnie pasuje zarówno do chleba, jak i frytek lub innych dodatków ziemniaczanych. Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami Składniki: pół główki małej kapusty 6 frankfurterek 100 g wędzonego boczku 4-5 łyżek ketchupu pół łyżki sosu samba olek (lub innego sosu z chili) 2 liście laurowe 5-6 ziarenek ziela angielskiego czosnek granulowany pieprz sól(...)ugotowanej i odcedzonej kapusty. Dodajemy ketchup, samba olek, czosnek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu 2-3 minuty. Smacznego Artykuł Pikantna pomidorowa kapusta z frankfurterkami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeokruchów 1 łyżka oleju roślinnego sól, pieprz do smaku Składniki na sos: 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 300 g ulubionych grzybów, pokrojonych w plasterki 2 łyżki brandy 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki(...)odstaw przykryte folią aluminiową. W celu przygotowania sosu, do patelni po klopsikach wlej kolejną łyżkę oleju, włóż cebulę wraz z czosnkiem i podsmaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie dodaj grzyby i smaż przez 4-5 minut, do zarumienienia. Wlej brandy i gotuj aż prawie całkowicie odparuje i wmieszaj koncentrat pomidorowy i paprykę. Dodaj bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj
karmelowyMożna nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia(...)duża puszka ananasa w syropie,3 średnie marchewki, 1/2 małej papryki pomarańczowej,1/2 małej papryki czerwonej,średnia cebula,4-5 łyżek oleju,pół szklanki gęstego soku pomidorowego,sól do smaku,mielony imbir - do smaku (ja dodałam około 2 łyżeczek),pół łyżeczki słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,ok. 1 łyżeczka octu ryżowego (można ewentualnie
Codzienna kuchnia niecodziennaśrednich ogórków kiszonych – ok. 400 g (lub konserwowych) 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego szczypta pieprzu chilli cayenne ok. 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Strogonowa drobiowego: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć,pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek(...)liście laurowe, przecier pomidorowy, słodką paprykę, pieprz chilli cayenne oraz sól i pieprz do smaku. Zagotować gulasz i dusić do czasu aż mięso będzie miękkie i soczyste (ok. 5-7 minut). Wedle uznania gulasz można zagęścić mąką (w tym celu 1-2 łyżki mąki pszennej wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, a następnie dodać mieszankę do sosu i cały czas
Kulinarne Przebojeu0119 wchodzi aromatyczny sos i sporo zi\u00f3\u0142. W tym przepisie znajdziecie r\u00f3wnie\u017c mi\u0119so mielone i warzywa, a ca\u0142o\u015b\u0107 tworzy smaczny i po\u017cywny posi\u0142ek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawd\u017acie sami! ","recipeIngredient":["300g makaronu penne\r","300g mi\u0119sa mielonego\r","250ml przecieru pomidorowego\r","1 cukinia(...)zapiekanego sera. Zwłaszcza kiedy w grę wchodzi aromatyczny sos i sporo ziół. W tym przepisie znajdziecie również mięso mielone i warzywa, a całość tworzy smaczny i pożywny posiłek. W sam raz na rodzinny obiad. Sprawdźcie sami! Zapiekanka makaronowa z cukinią Składniki 300g makaronu penne 300g mięsa mielonego 250ml przecieru pomidorowego 1 cukinia 1 papryka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula
Mostek w kuchniSKŁADNIKI: 1 litr bulionu drobiowego (lub rybnego) 2 ząbki czosnku 4 łodygi selera naciowego 1 cebula (pokrojona w pół plasterki) 70 g (puszeczka) koncentratu pomidorowego 1 puszka (400 g) pomidorów konserwowych (całych lub w kostce) 1 listek laurowy 1/4 łyżeczki lub nieco więcej suszonej chili w patkach 4 łyżki oleju lub oliwy 100 ml wódki 50 g miękkiego masła garstka(...)ugotowanego mięsa z kurczaka pokrojonego w kostkę lub ugotowanych małży do doprawienia: sos Worcester sos Tabasco świeży sok z cytryny Wykonanie: Rozgrzać olej w rondlu i wrzucić na niego cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku.Pół ząbka odłożyć. Zamieszać składniki, dodać chili, koncentrat pomidorowy, liść laurowy i podsmażyć przez ok. 2-3 minuty. Podlać cebulę wódką, zamieszać i dopełnić szklanką bulionu
Sztuka gotowania w/g Samiryprostu bajka - grubaśne kawałki kruchej wołowiny w winnym sosie na zapiekance ziemniaczanej. Żeberka w ciemnym sosie pomarańczowym z ziemniakami gratin, sałatką z rukoli i cząstek pomarańczy. Interesujące połączenie żeberek i słodkości pomarańczy. Oczywiście mięso pierwsza klasa. Sałatka z krewetkami obsmażanymi w pomidorowym pistou, cukinią, serem Gruyere. Świetnie doprawiona sałatka i wybijająca się świeżość mięciutkich krewetek. Deser - tarta tatin z lodami
Right Behind The Kitchenwarzywnym, intensywny w smaku, dosyć ostrym sosie i zapiekłam. Efekt? Soczyste mięso z chrupiącą skórką i pysznym wyrazistym sosem. Do tego kasza, ryż lub pieczywo i jest bosko! Składniki: 4 udka kurczaka 350 g Salsa Rustica Cirio (passata pomidorowa z cebulą i bazylią) 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 1 papryczka chili (może być mniej(...)papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na złoto na oliwie z łyżką masła. Najlepiej najpierw usmażyć stronę ze skórką. Kurczaka ułożyć w passacie skórką do góry, tak, aby sos jej nie przykrywał. Pomiędzy kawałki mięsa układać paprykę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Podajemy posypane listkami bazylii
Kulinarne InspiracjeTosty zapiekane z sosem meksykańskim i awokado to dobry pomysł na pyszną kolację. Taki sos można jeść nie tylko z ryżem czy tortillą ale też na toście posypanym szczypiorkiem i serem. Składniki (4 porcje) 200g mięsa mielonego (wołowego 12% tłuszczu) puszka pomidorów (250g) łyżka przecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli(...)przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut. Na sam koniec dodaj kukurydzę i fasolę z puszki oraz dopraw do smaku. Przygotuj tosty, możesz użyć do tego tostera lub piekarnika. Na podpieczone pieczywo ułóż pokrojone w plasterki awokado, nałóż sos meksykański, posyp serem i szczypiorkiem
wysmienity