Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 193lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne 1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek białego wina bazylia, sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 opakowanie przecieru pomidorowego naturalnego łyżka mąki łyżka masła szklanka mleka szczypta gałki muszkatołowej(...)przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy z gazu i intensywnie mieszamy. Następnie rondel wkładamy z powrotem na palnik i dodajmy mleko gotujemy około 5 min. cały czas intensywnie mieszając lub możemy użyć do tego zadania miksera.pod koniec dodajemy przyprawy do smaku. Już gotową lasagne polewamy sosem. Smacznego
NaKońcuJęzyka
Sos bolognese z pesto makaronem 206makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki(...)pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz mięso, przyprawy i rozmaryn. Smaż aż mięso przestanie być krwiste po czym dodaj pomidory, przecier i bulion. Gotuj sos przez 20 minut. Na koniec dopraw solą. Ugotuj spaghetti al dente w lekko osolonej wodzie. Przygotuj pesto według przepisu, kliknij w link. Wymieszaj makaron z pesto i podaj z gotowym
codojedzenia
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 209szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 3 łyżeczki papryki słodkiej 3 łyżki sosu sojowego sól pieprz oliwa 2 łyżki masła do gotowania ryżu 1 szklanka wody Wykonanie: Ryż ugotować(...)kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko wymieszać. Paprykarz przykryć i dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie. W razie potrzeby jeszcze doprawić. Gorący paprykarz można przełożyć do czystych
Mama Gotuje
Barszcz prawie ukraiński 278marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki czosnku 1 mały koncentrat pomidorowy ćwierć włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru
Jemy Pijemy
Penne z dynią i toy choy 229liśćmi szpinaku) 150 g dyni (u mnie soczysta Muscat de Provence; masa po obraniu ze skóry) cebula 3 ząbki czosnku 100 ml gorącej wody 100 g gorgonzoli łyżeczka koncentratu pomidorowego łyżeczka pieprzu ziołowego sól natka pietruszki olej do smażenia Toy Choy Toy choy dobrze wypłukać i odciąć złączenie poszczególnych ogonków liściowych. W ten sposób liście zostaną rozdzielone. Dynię obrać(...)wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię. Gdy dynia zmięknie, dolać gorącą wodę. Na patelnię dodać rozdrobnioną gorgonzolę, koncentrat pomidorowy i pieprz ziołowy. Wymieszać. Dorzucić liście toy choy. Odcedzić makaron i wrzucić
Weekendy w domu i ogrodzie
Fusilli z ragu alla bolognese 237marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów Składniki -500 g mielonej wołowiny -2 średnie marchewki -2 łodygi(...)puszki pomidorów lub 1 puszka i 1 słoiczek przecieru pomidorowego -3 łyżki oliwy -3 listki laurowe -sól, cukier, pieprz w ziarnach -do podania: makaron (ok. 80-100 g na osobę), najlepiej tagliatelle ,ale to moja kuchnia i zrobiłam to z FUSILLI MALMA klik , bo genialnie się ten sos wkręca w świderki.... oraz starty parmezan Przygotowanie Marchewkę należy obrać i zetrzeć
Z Kuchni Do Kuchni
Lasagne 219Składniki: makaron lasagne - 9-12 płatów ser mozzarella 250g sos bolognese sos beszamel sos bolognese: 500g mięsa wołowego (karkówka, łopatka) 100g wędzonego surowego boczku 1 duża cebula 1 marchew 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie można dodać 3-4 świeże mięsiste pomidory) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml czerwonego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżka włoskich ziół(...)smażyć, mieszając, aż mięso stanie się szare. Dodać koncentrat, wlać wino, dusić ok 10minut. Dodać krojone pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dusić na małym ogniu pod przykryciem aż sos odparuje (ok godziny). Podczas gotowania kilka razy sos wymieszać. Pod koniec dodać posiekaną bazylię. Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 500ml mleka 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz
Obiad gotowy
kotlety z wieprzowej łopatki w maślano pomidorowym sosie 224sypnęło pierwszym śniegiem. Czas więc, aby i w kuchni przygotować się na przyjście zimy. Dlatego na obiad proponuję kruchą łopatkę, w aromatycznym sosie, z pomidorami i czosnkiem. składniki dla czterech osób mięso i marynata 800 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku(...)cząstki pomidory. Całość zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 45-50 minut, na koniec doprawiając solą, oraz pieprzem. Po przyprawieniu dusimy kotlety z łopatki jeszcze przez 2-3 minuty a następnie nakładamy je na talerze, polewając sosem i podając z ulubionymi dodatkami
Miód i pieprz
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Tofu z warzywami po grecku 194jednej dużej kostki ok. 250 - 300g 1 puszka pomidorów lub koncentrat pomidorowy 1 mała sztuka 3 duże marchewki, 1 średnia pietruszka, ¼ selera 1 średni por (biała część) 1 cebula 4 łyżki oleju/oliwy 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos sojowy otręby pszenne i owsiane w stosunku 1:1 - 4 łyżki Tofu(...)kroimy w kawałki podłużne na grubość maksymalnie 0,5 cm, nakłuwamy widelcem i wkładamy do miseczki. Całość polewamy sosem sojowym, przyprawiamy w zależności od upodobań. Po wymieszaniu zostawiamy, aby nabrało smaku. Marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na dużych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w małą kosteczkę. Na lekko rozgrzanym oleju wrzucamy cebulę, dorzucamy por, szklimy około 3 minuty
Przepysznik - BLW i nie tylko
żEberka wieprzowe duszone w warzywnym sosie własnym 199warzyw. Przygotowanie nie jest trudne, ale chwilę trzeba poświęcić czasu. Sosu wychodzi więcej, tak że starczy na 2-3 obiady. Najpierw z żeberkami, a potem można wykorzystać do pulpetów czy kopytek. - 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku - marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 700-800 g żeberek wieprzowych - olej do smażenia - sól, pieprz, liść laurowy(...)kostkę. Rozgrzej olej w garnku i wrzuć cebulę z liściem laurowym, smaż ok.5 minut, dodaj resztę warzyw.Duś następne 6-8 minut, dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj koncentrat pomidorowy i zamieszaj, chwilę podduś i wlej 7 szklanek wody. Posmakuj i ewentualnie dopraw solą.Zostaw na niewielkim gazie. Żeberka umyj, osusz i pokrój jak lubisz, im mniejsze kawałki czas
Pasje Jolki
Pikantne curry z ciecierzycy z dynią 145Cebulę, imbir i czosnek umieszczamy w naczyniu miksującym i rozdrabniamy (czas 8 sekund, prędkość 6). Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, ustawiając czas 10 sekund oraz prędkość 8. Łopatką zbieramy masę ze ścianek naczynia. Na noże zakładamy osłonę. Do sosu dodajemy dynię pokrojoną w kostkę oraz ciecierzycę. Lekko mieszamy łopatką. Sos gotujemy, ustawiając czas na 20 minut, temperaturę
Mienta blog
Spaghetti z sosem pomidorowym z chilli (bezglutenowe) 194kilka minut dusimy wszystko. 5. Następnie dodajemy puszeczkę przecieru pomidorowego, mieszamy, dusimy. 6. Przyprawiamy do smaku, uważamy z solą (bo bulion może być słony), dodajemy pieprzu i ziół. Mieszamy. 7. Wlewamy mleko do sosu, mieszamy, wcieramy ser twardy, ale sos może być nadal zbyt rzadki. Trzeba
Kawa z mlekiem
Potrawy wigilijne: Ryba po żydowsku 566pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu podsmaż cebulę i paprykę. Do garnka dodaj oliwę, ocet, wodę, przecier pomidorowy, keczup ziele angielskie oraz listek laurowy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw cukrem oraz solą i pieprzem do smaku. Zalewę zagotuj. Do gotującego się sosu przełóż podsmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj przez chwilę i lekko odparuj zalewę. Usmażoną rybę rozłóż w salaterce
blog.moje-pasje.info
Naleśniki po meksykańsku 228oleju. Dodać mięso mielone i dalej smażyć. Odłożyć do warzyw. Do warzyw z mięsem dodać przecier pomidorowy, keczup, sól, pieprz, paprykę w proszku i zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę dusić. Na koniec dodać kukurydzę i fasolę. Gorącym sosem przekładać ciepłe naleśniki, podawać polane keczupem lub posypane serem żółtym
Cukiernia Pychotki
Jagnięce pulpety w sosie z kiszonych pomidorów z ziołowym kuskusem 200duże, najlepsze są śliwkowe. Latem na moim parapecie zawsze królują dwa słoje, ogórkowy i pomidorowy, ich zawartość wzbogaca moje letnie menu i wzmacnia odporność. Pomidory zjadam z białym serem na śniadanie, ale nadają się doskonale do zup i sosów. Kuskus z dodatkiem smażonej cebuli, złotych rodzynek i masy ziół natomiast smakuje tak dobrze, że może towarzyszyć tylko tak doskonałemu daniu
Słodki Kompromis
Przecier pomidorowy 153Smak i aromat dojrzewających w słońcu pomidorów zamknięty w słoiczku czyli domowy przecier pomidorowy. Do przygotowania potrzebujemy sporą ilość pomidorów,najlepiej polnych,odrobinę chęci i czasu
Kolorowa kuchnia Elki
Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów 394natki z pietruszki. SKŁADNIKI (całość - 8 porcji - 250 kcal, 1 porcja - 31 kcal !!!) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 100 g po odsączeniu- 5 suszonych pomidorów z oleju 1 łyżeczka oleju z pomidorów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól pieprz ulubione pieczywo - najlepiej oczywiście pełnoziarniste :) PRZYGOTOWANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i miksujemy z pomidorami, olejem
Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron Z Sosem Mięsnym I Warzywami 241całość solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką ostrą i słodką. Dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy ( dodajemy tyle aby nam smakowało ;) Kiedy zawartość naszej patelni będzie już gotowa, dodajemy na sam koniec śmietankę słodką aby utworzył się sos. Następnie przekładamy makaron do sosu i mieszamy. Podajemy posypane delikatnie natka pietruszki. Smacznego
Gotowanie...to proste !
Klopsiki w zalewie pomidorowej 207wlać wodę, wrzucić posiekaną w kostkę paprykę oraz cebulę i ogórki. Dodać ocet, cukier, ketchup i koncentrat pomidorowy. Gotować około 15-20 minut na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno głębokiego półmiska wlać odrobinę sosu, ułożyć połowę klopsików, zalać warstwą sosu, przykryć pozostałymi klopsikami i zalać resztą sosu. Odstawić do ostygnięcia. Przechowywać
Z miłości do słodkości
Fotorelacja z rybnych warsztatów Lidla z Karolem Okrasą 299rybnym bulionem i burgera z mielonym mięsem (rybn ym oczywiście) , żurawiną i suszonymi śliwkami. Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy. Kapusta kiszona duszona w mleku kokosowym z curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy pomidorową salsę m.in. z chili i kolendrą. Do tego opiekane bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu
Moje Kuchenne Rewelacje
RAGU Z KACZKI Z MAKARONEM I PANGRATTATO 280kromki czerstwego chleba chrupiąca, upieczona skórka z kaczki 1 ząbek czosnku sól do smaku Składniki na sos: 1 większa cebula 3 ząbki czosnku tłuszcz powstały z pieczenia kaczki 300 ml czerwonego wytrawnego wina 800 ml pomidorów z puszki lub przecieru pomidorowego 100 g rodzynek 2-3 garście startego parmezanu 2 gałązki świeżego rozmarynu świeży posiekany tymianek 2 liście laurowe
potrawyregionalne
Kule jaglane smażone ala arancini 202powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać z różnymi sosami. Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta
AZgotuj!
Spaghetti bolognese 242smaku i smażymy aż odparuje płyn i mięso nabierze brązowego koloru. Dodajemy pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle) ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem
magiczna kuchnia Kasi
Salsa pomidorowa 187Blueberry Corner by "jagodzianka" Ulubiony sos do wszystkiego. Moi synowie jedzą z salsą zarówno nachos jak i tosty, parówki i zwykłe kanapki. Pikantny i … Przeczytaj cały artykuł Post Salsa pomidorowa pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner
Kurczak miodowomusztardowy 382kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę i wrzucić
Panda i jej świat
Sałatka z miechunką pomidorową, Bogowie 322Miechunka pomidorowa jest dobrym źródłem witaminy C (dzięki temu poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego i odpornościowego). Pochodzi z Meksyku, gdzie używana jest głównie jako baza do sosów i dipów. W Polsce uprawiana raczej rzadko (dostałam od rodziców, szukajcie na lokalnych targach). Miechunka może być jedzona na surowo lub w przetworach. Smakuje trochę jak kombinacja pomidora z agrestem. Jak dla mnie idealnie
Qlinarnie i Qlinarnie
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 211Składniki. 6 płatów ciasta yufka 30dag mięsa zmielonego 1 cebula 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka koncentratu pomidorowego 10 pomidorków koktailowych przyprawa Kucharek majeranek sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną
Kulinarny karnet Christophera