sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:541/794)

Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 112

papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli i z czosnkową nutą, zapiekane w piekarniku(...)minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron na ok.10 minut, tak by był al dente (lekko twardawy), po czym odsączamy go dokładnie. Lekko oprószone solą krewetki wrzucamy do sosu i gotujemy na średnim ogniu

Spektrum Smaku
Dietetyczny makaron z sosem bolońskim 162

podsmażamy razem z warzywami , doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jak mięso zmieni kolor dodajemy passatę pomidorową , oregano, bazylię i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Makaron mieszamy z sosem i podajemy posypane odrobiną drobno startego parmezanu . Smacznego! Post Dietetyczny makaron z sosem bolońskim pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 163

Myśliwski( gulaszowy wieprzowy) Esencja sosu Knorr- 1 opakowanie łopatka 1 kg cebule- 3 sztuki czosnek- 4 ząbki liść laurowy- 4 sztuki ziele angielskie- 4 ziarenka pieczarki- 6 sztuki papryka zielona- 1 sztuka papryka czerwona- 1 sztuka cukier - 2łyżki margaryna- 100 gram( do smażenia) sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne- po 2 łyżeczki. przecier pomidorowy- słoiczek Przygotowanie: 1. Mięso pokroić(...)papryka dodać pieczarki 5. Do Naszego sosu dodać ziele i liść, przyprawić pieprzem ciemnym, cayeńskim i papryką słodką. 6. Wrzucić pieczarki z papryką do naszego garnka i dusik około 15 minut 7. wrzucić naszą esencję,gdy się rozpuści zalać wodą do zagrycia naszych produktów. 8. po wszystkim, gdy woda odparuje dodać przecier pomidorowy wymieszać i dusić dalej. 9. Na koniec

pichciszto
CHILLI DOGS – GTA SAN ANDREAS 229

MIĘSO MIELONE (15 min): Dodajemy je na patelnię, przyprawiamy odrobiną pieprzu mielonego, oregano oraz sosem worcester i smażymy na dużym ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i od czasu do czasu mieszając . Kiedy będzie już ładnie zarumienione, doprawiamy je solą i mieszamy. 4. KONCENTRAT POMIDOROWY (2 min) Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, i mieszając co jakiś czas, podsmażamy chwilę na dużym

Nerds Kitchen
Karkówka pieczona w ketchupie 224

ketchupowym. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Danie robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika.     Składniki: ok 1 kg karkówki 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 1 szklanka wody Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona(...)kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia *** *** Na cebulę wykładamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy resztę cebuli *** *** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym *** *** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejejmujemy folię (lub pokrywkę

Blog z Apetytem
Lasagne z mięsnym ragù i jarmużem (Lasagne con ragù di carne e cavolo riccio) 162

Jeżeli lubicie lasagne z sosem bolońskim, może moja wersja urozmaicona poprzez dodanie jarmużu, przypadnie Wam do gustu.  Smak lasagne wzbogaciłam gęstym i aromatycznym sosem beszamelowym, który nada ł  potrawie kremowej konsystencji. Polecam Wam serdecznie :) **** Se andate pazzi per le lasagne alla bolognese, ritengo che la mia versione a cui ho aggiunto il cavolo nero potrà fare al caso(...)jarmużu 50 g parmezanu Mięsne ragù 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  500 g passaty pomidorowej 1 marchew 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 2 ząbki czosnku oregano, bazylia s ó l, pieprz  oliwa z oliwek Sos beszamelowy 500 ml mleka 50 g masła 50 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata

La grande e la piccola cuoca
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 264

konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka octu balsamicznego ulubione przyprawy suszone (patrz przepis) cukier sól morska świeżo mielony(...)lepiły. Dodajemy dowolny dodatek smakowy (np. posiekane zioła – pietruszkę czy koperek, pomidory suszone, oliwki itp.) lub pomijamy. Mieszamy. Toczymy zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz

Poezja smaku
Zielone spaghetti z suszonymi pomidorami. 124

rozgrzaną na głębokiej patelni oliwę z oliwek i lekko przesmażamy. Dodajemy puszkę pomidorów z sokiem pomidorowym i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy przyprawy i czosnek. Jeszcze chwilę razem dusimy i wrzucamy do garnka z makaronem dokładnie mieszając, aby sos dobrze okleił nitki makaronu. Gotowe :) Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. To kolejna propozycja na obiad

vegetanie
Wyniki konkursu "Schyłek lata z sosami Folwark" 136

Dziękujemy wszystkim za udział w Naszym konkursie  "Schyłek lata z sosami Folwark" Przypominamy, że do wygrania były 3 nagrody :)  I kosz z produktami Folwark II i III produkty Folwark Laureatów wybrałyśmy spośród nadesłanych zgłoszeń. Zwycięzcom gratulujemy :-) W dniu 22.IX.2015 r. upłynął termin nadsyłania zgłoszeń do Naszego blogowego konkursu. Wszystkim bardzo dziękujemy za udział i za przepisy(...)mineralnej  2 szklanki mąki tortowej  sól 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko  płatki pomidorowe ze szczypiorkiem  olej do smażenia  farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 250 g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki sosu Madziarów  1 mała puszka kukurydzy 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku  Przygotowanie : Przygotowujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Seria Niefortunnych Zdarzeń 114

wpisu, pod banderą akcji: Kuchnia Inspirowana Kinem . Długo zastanawiałam się którą z potraw pojawiających się w książce wybrać, chłodnik ogórkowy z Ogromnego Okna, tort kokosowy z Gabinetu Gadów czy sos puttanesca z Przykrego Początku. Wybór ostatecznie padł na ostatnią potrawę, ponieważ chłodnik nie nadaje się raczej na jesienną pogodę (choć ciotka Józefina starała się udowodnić, że jest inaczej), natomiast tortu(...)wersja oryginalna.  Spaghetti alla puttanesca (porcja na 4 głodne osoby)   400g spaghetti 1 puszka pomidorów 500g przecieru pomidorowego 4 łyżki zielonych oliwek 4 łyżki czarnych oliwek 4 ząbki czosnku 1 cebula łyżka kaparów 25g filetów anchois (ten element sosu zostałam zmuszona zastąpić mięsem) przyprawy (ostra papryka, bazylia, oregano, pieprz, curry, chili) Cebulę i czosnek podsmażyć na patelni

Przepysznik - BLW i nie tylko
Gołąbki bez zawijania 199

obiad gołąbki które przypominają klasyczne gołąbki tylko w smaku, no i ten sos ... zainteresowani ... zapraszam więc po przepis :) Składniki : ok 40 dag białej kapusty 45 dag mięsa mielonego woreczek ryżu 4 jajka 2 średnie cebule bułka tarta 1,5 litra bulionu mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30% 2-3 łyżki mąki chilli, sól, pieprz masło klarowane lub oliwa  Przygotowanie : Kapustę(...)stron na złocisto. Bulion zagotowuję, dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam i wkładam do niego wszystkie podsmażone gołąbki i duszę na małym ogniu przez ok 35-40 minut. W szklance przygotowuję wodę z mąką, wyciągam gołąbki i wlewam do powstałego wywaru ciągle mieszając otrzymując przepyszny sos którego jeszcze nieco zabieliłem śmietaną. Pyszności

Mechanik w kuchni
kalafior i przyjaciele-zapiekanka------ Cavolfiore gratinato 165

Piec w 180st.C około 25-30minut.  Jednym ,lub drugim sosem polewamy zapiekanke Sos paprykowy 11109 com_content.article Paprykowy sos Ilony 4.59 out of 5 based on 317 voters. Składniki papryka 2 sztuki cebula 1 sztuki czosnek 2 ząbki przecier pomidorowy 60 ml oliwki zielone 4-6sztuk natka pietruszki posiekana ocet balsamiczny 1 łyżka sól pieprz oliwa Wykonanie Papryki(...)dodać do papryki wraz z posiekaną natką pietruszki. Wszystko należy dokładnie wymieszać, na zakończenie smażenia,dodać przecier, ocet i oliwki. Doprawić do smaku. Klasyczny beszamel Beszamel to pyszny, delikatny sos na bazie mleka i masła. Doskonale nadaje się do zapiekanek. Zobacz nasz przepis video z tym sosem. Składniki 60 g masła 60 g mąki pszennej 600 ml mleka 1 liść

w mojej kuchni
Skrzydełka ostro-kwaśne w sosie czosnkowym 127

oraz 3 czubate łyżki keczupu  (można dać więcej, jeśli mamy ochotę na nieco bardziej pomidorowy smak, mnie jednak pasowało dokładnie tyle i wyjątkowo keczupu, nie koncentratu) i sok z cytryny. Gotujemy do miękkości warzyw, zagęszczamy delikatnie mąką ziemniaczaną, jednak w granicach rozsądku, by sos nie był zbyt zwarty. Po przygotowaniu sosu i, powiedzmy po godzinie, odpoczynku mięsa w lodówce

Kuchenna Kontrrewolucya
Makaron z pomidorowym pesto 214

Makaron z pomidorowym pesto to danie błyskawiczne, które z łatwością przygotujemy prosto po pracy – wystarczy czas gotowania makaronu. Pesto z suszonych pomidorów jest wyraziste, a wyjątkowego smaku nadają mu orzechy brazylijskie – jak spróbujecie nie zechcecie już pesto ze słoika. Oczywiście możecie go używać nie tylko do makaronu – świetnie nada się jako sos do pizzy, na kanapki(...)odlewamy (nie przelewamy zimną wodą!) zostawiając 1/3 szklanki wrzątku z gotowania. Wrzątek z gotowania dodajemy do sosu, mieszamy i dodajemy całość do gorącego makaronu. Mieszamy i od razu podajemy. Makaron można ozdobić listkiem bazylii lub posypać kruszonymi orzechami brazylijskimi. Post Makaron z pomidorowym pesto pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Gulasz mięsno grzybowy 133

borowików 1 czerwona lub pomarańczowa papryka 1 szklanka cydru lub piwa pszenicznego 1,5  szklanki bulionu lub rosołu ½ szklanki przecieru pomidorowego np. passaty 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do gulaszu 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1/ łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka

Wanilia i Kardamon
Tadżin z kurczaka z suszonymi morelami i cytrynowym kuskusem 117

tłuszczu smażyć przez kilka minut cebulę, dodając pod koniec smażenia posiekany czosnek. Dodać szafran razem z wodą, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, miód, namoczone morele i rodzynki razem z wodę, w której się moczyły. Wszystko razem przemieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody lub bulionu.  Podgrzewać wszystko razem kilka minut po czym dodać zrumienione mięso kurczaka. Dusić

olalacooking
Pizza po domowemu 142

kuleczka sera mozzarella szczypiorek pieprz, sól Ciasto rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Keczup połączyć ze śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wyłożyć na ciasto. Parówkę i kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować drobno. Wyłożyć składniki na sos na cieście. Ser mozzarella odsączyć z zalewy. Pokroić w mniejsze kawałki. Posypać po pizzy. Szczypiorek poszatkować. Także posypać po pizzy. Przyprawić

Gotuję Testuję
Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu 101

limetki lub cytryny Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Tofu pokrój w 1 cm kostkę i wymieszaj z marynatą. Składniki na sos: 2-3 czerwone papryki 1 cebula lub por (por jest delikatniejszy dla żołądka) 200 ml soku pomidorowego 200 ml mleka kokosowego pęczek świeżej kolendry Paprykę pokrój w 2 cm kawałki, por w półplasterki. W duże głębokiej patelni rozgrzej

greenscarf
Chaczapuri z szakszuką. 154

dodajemy obraną cukinię pokrojoną w małe pół plasterki oraz cebulę pokrojoną w piórka.Oprószamy solą i chwilę podsmażamy, następnie dodajemy pulpę pomidorową i przyprawy, dusimy na małym ogniu aż wszystko się zredukuje i będzie miękkie.Ma powstać gesty sos z wyczuwalną cebulą.Przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Odstawiamy do przestygnięcia. Do podrośniętych łódeczek nakładamy pasek sera

Sama słodycz i szczypta chili
Tuńczyk z selerem naciowym 140

ciepło, jak i na zimno. Składniki: (3 - 4 porcje) 1/2 opakowania selera naciowego  2 puszki tuńczyka w sosie własnym  1 cebula  3 ząbki czosnku  3 gałązki natki pietruszki  3 gałązki koperku  1 łyżka koncentratu pomidorowego  1 łyżeczka oregano  1 łyżka majeranku  1 łyżeczka tymianku  pieprz i sól do smaku

Kuchcik gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 155

tłuszczu. Nasze pulpety przekładamy do rondla, wlewamy gorący rosół (tyle aby pulpety były lekko przykryte), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, przecier pomidorowy i dusimy aż mięso bedzie miękkie. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w niewielkiej ilości wody, dodać do sosu i zagotować. Na samym końcu doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli preferujemy rzadszy sos to dodajemy mniej mąki. Smacznego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pizza na cieście francuskim 284

jeden kęs, bo przecież muszę wiedzieć, co Wam tutaj oferuję, nie? Jejku jaka ona była dobra... zwłaszcza z takim domowym sosem czosnkowym... Palce lizać! Składniki:     1 płat ciasta francuskiego 250g sera żółtego w kawałku 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 200g pieczarek 150g szynki konserwowej ½ papryki czerwonej kilka sztuk zielonych oliwek garść rukoli szczypta

Kuchnia w czekoladzie
Paprykarz z tuńczykiem 146

domowy paprykarz z tuńczykiem. Paprykarz z tuńczykiem jest delikatny, lekko rybny. Może się skusicie? Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g ryżu 1 duża cebula 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 80 g przecieru pomidorowego 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej szczypta mielonych liści laurowych   (polecam Skworcu ) sól i pieprz do smaku

Smak mojego domu
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym. 138

Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć,  dodać  pokrojone warzywa, gotować do miękkości na rosole lub wodzie Dodać koncentrat, ewentualnie soku pomidorowego, sól, cukier do smaku i bazylię, gotować chwile- mieszając Mięso przesmażyć krótko na patelni, dodać do sosu i chwilę razem gotować, do zupełnej miękkości mięsa Podawać z ryżem lub kopytkami i ulubioną surówką. Inspiracja "Mięsa na domowe obiady

Proste Potrawy
Kurcze pieczone czyli kurczak na butelce lub słoiku 314

właściwie dowolne. U mnie dużo papryki słodkiej, trochę ostrej, szczypta pieprzu cayenne, łyżka przyprawy do kurczaka, tymianek, sól, pieprz, czosnek, odrobina sosu sojowego 3 szklanki wody szklana butelka lub słoik opcjonalnie: kostka rosołowa opcjonalnie: 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego   Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy marynatę. Mieszamy wszystkie przyprawy z oliwą z oliwek – w zależności od tego ile damy przypraw, tyle oliwy

Jak gotować i nie zwariować
Spaghetti z cukinią 111

kostkę, dodać posiekany czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku i usmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać z koncentratem pomidorowym. Na koniec podlać bulionem (1 lub 2 szkl, w zależności od tego jaki gęsty chcemy otrzymać sos) i dusić ok 15 minut. Makaron ugotować aldente wg przepisu na opakowaniu. Podawać z sosem mięsno-warzywnym

Smakołyki Asi
Dynia makaronowa w wersji wegetariańskiej prosty przepis 145

pokrojoną paprykę i czosnek. Chwilę podsmażać i podlać wywarem.  Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać przecier pomidorowy i zioła. Chwilę podsmażać.  Posypać bazylią. Dodać do gorącej dyni. Dla lubiących trochę ostrzej polecam do sosu dodać odrobinę papryczki chilli. Smacznego :) Zapraszam do komentowania :) i dzielenia się swoimi pomysłami na dynię

Jemy Pijemy
Sałatka makaronowa z grillowanymi szparagami 111

Grillować ok. 10 min, w większości pod przykryciem. Fetę pokruszyć, suszone pomidory pokroić, listki bazylii porwać. Wszystko wymieszać ze sobą. Przygotować sos: wymieszać wszystkie składniki, przyprawić. Przepis brał udział w akcjach: Sezon na szparagi , Szparagi na stół oraz Pomidorowe inspiracje

Corner With Recipes
Placki z kaszy jaglanej i dyni 126

zawsze będą idealne ;D. Do tych użyłam puree dyniowego, ale kiedy dyni już nie znajdziecie, można np. dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego do smaku. Chrupkie, pyszne i niskokaloryczne - czyli jak na placki, niezwykłe połączenie ;) Co podać do placków ? Sos warzywny, pesto, sos czosnkowy, opcji jest wiele naprawdę dużo. Składniki (10-12 sztuk): - 200 g kaszy jaglanej - 2 łyżki oleju

Corner With Recipes