Mamy dla Was przepis na przepyszny domowy sos słodko-kwaśny, który smakuje jak te kupne, ale w pełni panujecie nad jego składem. Wychodzi go taka ilość, że spokojnie można go zawekować i trzymać w szafce na "czarną godzinę". Czego potrzebujemy? - 1 pomarańcza, - 1 spora cytryna, - ananas w puszce, - 400 ml passaty pomidorowej, - 2 marchewki, - 2 cebule, - 1 czerwona papryka, - pół(...)Mieszamy i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia cukru. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy passatę pomidorową i podgrzewamy, aż do zagotowania. 2. Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie paseczki (można użyć obieraczki Julienne ). 3. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. 4. Pokrojone warzywa dodajemy do sosu. Wszystko mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Gotujemy kilka minut. 5. Następnie dodajemy pokrojonego
two broke sisters½ kg tuszek z kalmara3 marchewki1 pietruszka1 cebula2 łyżki przecieru pomidorowego2 łyżki olejusólpieprzcukiersłodka papryka3 liście laurowe6 ziarenek ziela angielskiegoKalmary. Delikatne i mięciutkie, lekko ciągnące w środku. Jest
Świat Domowej Kuchnipodać np. z sosem myśliwskim (moim ulubionym). Zaręczam, że tak podane mięso będzie smakowało wszystkim, a w szczególności mięsożernym panom ... :)) (takowego wyhodowałam na własnej piersi!) ;-) Składniki: 1 ,5kg szynki wieprzowej olej majeranek sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany liść laurowy ziele angielskie jałowiec 100g wędzonego boczku 2 ogórki kiszone 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka bulionu(...)czasie mięso wykładamy na talerz a sosik przelewamy do garnka. Dodajemy do niego koncentrat pomidorowy oraz pokrojony w paseczki boczek i pokrojone w paski ogórki kiszone. Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy śmietanę. Szynkę kroimy na plastry i polewamy przyrządzonym sosem
Walijskie Pichcenieczosnku 2 jajka 3 łyżki otrębów owsianych 1/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz czarny mielony SOS Z WARZYW: 2 małe cukinie zielone 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3-4 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody lub bulionu drobiowego 1 łyżeczka octu balsamicznego natka pietruszki sól pieprz czarny mielony pieprz ziołowy olej(...)Dołożyć pokrojone cukinie i pomidory. Pomidory warto wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Chwilę dusić i zalać wodą lub bulionem. Doprawić i dusić, aż warzywa zmiękną. Na końcu do sosu włożyć klopsiki i dusić około 5 minut. Mieszać delikatnie łyżką lub potrząsając całym garnkiem. Na końcu dodać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego :) Warzywa szybko i sprawnie pokroisz nożem Vitorinox. #MyVictorinox Kategoria
https:KKuchniaMniamsię w końcu znudzić, aby jednak tak się nie stało, staram się karkówkę robić z różnymi dodatkami. Tym razem zrobiłam ją z pieczarkami, papryką i ogórkami kiszonymi w pysznym sosie z dodatkiem musztardy. Bardziej po cygańsku byłoby chyba z grzybami leśnymi, ale wersja z pieczarkami również jest bardzo smaczna. Przygotowując karkówkę po natarciu solą i przyprawami koniecznie odstawcie(...)Zamiast wymienionych przypraw może być dobra przyprawa do karkówki. Dodatkowo: mąka pszenna olej do smażenia Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 4 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) 3 łyżki miodu naturalnego 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Dijon 80 ml wody 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego Jak zrobić karkówkę po cygańsku? Mięso
Kuchcik gotujeŚledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów
Ogrodnik w podróżygołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu. Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia. Potem(...)papierze kuchennym dla odsączenia z tłuszczu. W takiej postaci już możemy serwować. Jeżeli chcemy podać z sosem, to do garnka wkładamy umyte liście kapusty, które odrywaliśmy przed ucieraniem. Liście zalewamy wrzątkiem i dodajemy 2 kost. rosołowe. Następnie układamy gołąbki i dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę gotujemy i już. Podajemy same, z chlebem, z makaronem, z ziemniakami jak kto lubi. Polecam
chleba naszegoBusz Polędwiczka Mięciutkie, delikatne mięso z polędwiczki wieprzowej w pysznym sosie z warzywami. Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · Sól · Pieprz · Olej do smażenia · Cebulę(...)pieczarek · 2 papryki czerwone · 5 ogórków kiszonych · 200 ml koncentratu pomidorowego · 3 łyżki ketchup pikantnego · 3 łyżeczki musztardy sarepskiej · Szczypta chili Sposób przygotowania
Kulinarna Chwilaschab wyszedł nam miękki i kruchy najlepiej przygotować go w sosie. Moja propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką. 600g schabu 3 papryki 1 marchewka 2 cebule 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) 5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz olej(...)czasie wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Danie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki
Szefowa kuchniMakaron penne w gęstym sosie z mięsem, bakłażanem i oliwkami. Smaczne i sycące danie przygotowane we włoskim stylu. Obowiązkowo posypane startym parmezanem. Polecam ;) 200 g makaronu penne 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 pomidory 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 100 g oliwek czarnych 50-100 g parmezanu sól pieprz czarny bazylia oregano
https:KKuchniaMniamcebula 40 dag filetu z dorsza 30 dag wędzonego dorsza 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej 1 kawałek chili sól, pieprz natka pietruszki 1 marchewka 1 por kawałek 1 seler kawałek olej rzepakowy 80 serka topionego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Cebule kroję drobno, przesmażam na oleju. Seler(...)cebuli i podsmażam razem chwilę. Dodaję koncentrat pomidorowy, paprykę wędzona i słodką i przesmażam. Papryki pozbawiam nasion i kroję w kawałki. Dodaję do warzyw, wlewam dwa litry wody, dodaję ziele, liść laurowy, chili papryczkę pokrojoną, sól, pieprz i gotuję 15 minut. Na wierzch zupy dodaję filety z dorsza, serek topiony, sos sojowy, fasolę i gotuję na wolnym ogniu jeszcze
wesoła kuchniaposypać drobno posiekaną świeżą ostrą papryką. Zapewne zdziwiliście się, że do przygotowania tej zapiekanki wykorzystałam gotowy sos Naturalnie Smaczne! Knorra. Zazwyczaj wystrzegam się torebkowych dań, ale to jest inne. W składzie nie znajdziecie nic poza suszonymi warzywami, przyprawami i dodatkami (m.in. skrobia, przecier pomidorowy, maka ryżowa i olej kukurydziany). Nie ma glutaminianu ani żadnej innej chemii. Już nasze praprapra...babcie(...)pęki ziół, nadziane na nici owoce czy grzyby. Babcie wiedziały jak zachować to, co najcenniejsze. Fajnie, że teraz tę naturalność możemy znaleźć także w gotowych półproduktach. Wykorzystany przeze mnie sos do zapiekanki jest dobrą bazą dla naszej wyobraźni i smaku. Nie jest zbyt słony (zawsze można go dosolić przed zalaniem makaronu), delikatny w smaku, a zatem można go "dosmaczyć
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 szklanka soczewicy zielonej 100 ml przecieru pomidorowego 200 ml mleczka koko 1 łyżka tahini 1 łyżeczka syropu z agawy sok z połowy limonki 3 łyżki sosy sojowego Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Dynię pokroić w kostkę, paprykę w kawałki, chilli drobno posiekać W dużym
Smaczny zeszytcebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli i lekko zbrązowieje dodać kurczaka i chwilę przesmażyć. Dodać koncentrat pomidorowy, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, mleko kokosowe i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć i zagotować. Gdy sos się zagotuje, zmniejszyć gaz, uchylić pokrywkę i powoli gotować do czasu aż ziemniaki będą miękkie, od czasu do czasu mieszać
Codzienne Gotowaniemięsnego. Osobiście wolę jego lżejszą wersję i traktuję jako danie jednogarnkowe. Bardzo dobrze smakuje również na ostro - z dodatkiem np. sosu piri-piri. Składniki - 3 czerwone papryki - 2 średnie cukinie - 2 marchewki - cebula - 200g kiełbasy - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżki oleju - czubata łyżeczka słodkiej papryki - czubata łyżeczka ostrej papryki - sól i pieprz - listek laurowy - 3-4 szt. ziela angielskiego
Zielona Kuchnia