łatwo wcisnąć do jednego posta – nie dość, że to karkołomne zajęcie obawiam się, że przy takim natłoku zdjęć szybko byście się zniechęcili i zanudzili. Oto kolejna część pomidorowych opisów, krótki film i subiektywny ranking sezonu 2020 na koniec – zapraszam na drugą, wcale nie gorszą część tegorocznego podsumowania. Już się powoli martwię jak ja dam radę w sezonie(...)które niezmiennie pozostaje zielone również na w pełni dojrzałych owocach. Nie znalazłam go w żadnym z kilkudziesięciu znanych mi sklepów z nasionami ani bezpośrednio u hodowców i hybrydyzerów. Przeszukałam pomidorowe fora na świecie. Null! Możliwe, że to przypadkowa krzyżówka. Zobaczymy – na pewno powtórzę go z nasion które zebrałam i wtedy się okaże czy wyjdą mi jakieś genetyczne rozszczepienia, czy uzyskam
Karo in the Kitchensuchej) Bulion – 400ml Pomidory – 1/2 puszki Koncentrat pomidorowy – 3-4 łyżeczki Cebula – 2 sztuki Marchewka – 2 sztuki Ziele angielskie – 2 kulki Jałowiec – 1 kulka Liść laurowy – 2 liście Olej lniany – 8 łyżek Nori – 1 sztuka Płatki drożdżowe – 3 łyżki Sos sojowy/Tamari ciemny – 4 łyżki Papryka wędzona
Blendmanprzyrumienione. Dodajemy pokrojoną na małej kawałki paprykę, przeciśnięty ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką. Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku
bistro mamaniezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czas wiosenny i letni to czas spotkań na świeżym powietrzu i grillowania. Salsa pomidorowa jest świetnym dodatkiem również do dań z grilla. Polecam:) SALSA POMIDOROWA 1 puszka pomidorów Łowicz 1-2 papryczki chili 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii garść świeżej kolendry sól, pieprz, szczypta cukru(...)pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować. DOMOWE NACHOSY 200 g mąki tortowej 200 g mąki kukurydzianej 300 g wody 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej
Pieguskowa Kuchniamakaronem i wyszło pyszne połączenie. Czyli sos do burrito to obiad na kilka osób lub dla dwóch na kilka dni. Źródło przepisu: Kwestia Smaku . Składniki: 1 opakowanie makaronu muszelki Czanieckie Makarony 2 łyżki oliwy z oliwek 500 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów w kawałkach w zalewie pomidorowej 3 łyżki ketchupu pikantnego 1 opakowanie warzyw Mieszanka meksykańska(...)kilkanaście minut.Kiedy marchewka i papryka były już miękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przy gotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotujemnóstwo jest gotowych do spożycia dipów w słoikach, czy w proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką(...)koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką papryką. Kiedy wszystkie składniki dobrze zmiękną dodajemy keczup i koncentrat. Proporcje keczupu i koncentratu dopasowujemy do własnych upodobań. Koncentrat zaostrza smak sosu
Kuchnia po mojemuoliwki z derenia – fałszywe oliwki skórka pomarańczowa - przechowywanie skórki sosy: puree z pieczarek – sos pieczarkowy warzywa: bulwy (topinambur) „au gratin” bulwy (topinambur) smażone zupy: botwinka / chłodnik z kwasem z ogórków chołodziec na kwaśnym mleku – chłodnik z kwasem z ogórków kiszonych zupa migdałowa zupa pomidorowa po włosku – a la Rossini zupa wiśniowa
królestwo garówpomidory oraz czosnek, to naprawdę udane i sprawdzone połączenie smaków. A wszystko zatopione w pysznym sosie pomidorowo-śmietanowymi i posypane dużą ilością natki pietruszki i tartego parmezanu. polecam na szybki obiad po pracy. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. fettuccine 1 szklanka passaty pomidorowej 3 łyżki śmietany 30% 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 pomidor 3 karczochy
cool and mintypodsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury
Kulinarne przygodyNa ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g
KucharzycaNa ok. 2-3 porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g
Kucharzycaliście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem. Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy. Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami
Mechanik w kuchniczosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki posiekana 2 łyżki, sos sojowy 1 łyżka, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie 3 ziarna, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1/4 łyżeczki, majeranek 0,5 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kotlety sojowe gotujemy 4 min. w bulionie. Na patelni podsmażamy
kulinarne odsłony patirazu po wyjęciu z piekarnika jak również na zimno z dodatkiem keczupu czy sosu czosnkowego. Ciasto drożdżowe: 3 szkl mąki pszennej op. drożdży instant płaska łyżeczka cukru i soli jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szkl ciepłego mleka Nadzienie: 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g startego żółtego sera 6 plastrów szynki 3 pomidorki suszone oregano Ciasto : Do dużej miski
Smakołyki Asipowroty do domu i gotowanie obiadów powinno być łatwe i proste. Przepis na aromatyczny sos paprykowy ze smażonymi kiełbaskami i ryżem to obiad w kilka chwili i smakuje wyśmienicie. Składniki dla 4 osób: - 2 czerwone papryki - 3 pomidory - 2 czerwone cebule - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - olej - sól - pieprz - cebula dymka Dodatkowo: - 4 kiełbaski - ryż 1. Ryż gotujemy wg. przepisu
Apetyczna babeczka