pieczonej papryki. Bigos albo leczo z tych popularnych warzyw dyniowatych z dodatkiem duszonej kiełbasy podwawelskiej ekstra i pasty pomidorowej, to niewątpliwie strzał w dziesiątkę! Kulinarnym smakoszom ceniącym w kuchni oryginalność, polecamy zapiekankę warzywno-mięsną z wykorzystaniem kiełbasy żywieckiej i sosu na bazie skarmelizowanych śliwek i octu. Dania jednogarnkowe, niezwykle sycące i aromatyczne to wyróżnik kuchni kresów wschodnich. Unikatowość tych dań
Codogarapieprz do smaku 1 łyżeczka cukru Dodatkowo Olej do posmarowania blachy Kasza manna do posmarowania blachy Koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Ser żółty tarty np. Cheddar 1 cebula czerwona 10 dag dowolnej wędliny 10 oliwek 1 papryka czerwona Ulubiony sos Świeża rukola lub szpinak PRZYGOTOWANIE: W dużej miseczce łącze wszystkie skladniki ciasta. Wyrabiam ręką aż ciasto nie będzie
Gotowanie Patkismażymy na 1 łyżce oliwy i dodajemy do naszej sałaty z bobem i warzywami; - makaron mieszamy z przecierem pomidorowym oraz posypujem y pokrojoną wcześniej w kostkę moz zarellę - wszystko dodajemy do naszej sałaty z bobem; - na koniec zalewamy sała tkę sosem winegret i dekorujemy parmezanem
MintTastepraskę czosnek.Gdy cebulka się zeszkli,dodać szpinak,dusić aż zrobi się wiotki. Następnie wlać puszkę pomidorów bądź przecier pomidorowy,doprawić pieprzem,ewentualne solą ( z solą delikatnie gdyż ser feta jest słony). Ugotowany makaron odcedzić,wrzucić na patelnię,dokładnie wymieszać z sosem. na końcu dorzucić pokrojony w kostkę ser feta i delikatnie zamieszać
Niespełnione zdolności kulinarnedodać do mięsa.Obrane,oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej
Niespełnione zdolności kulinarnedodać do rondla.Dorzucić parówki i podsmażone pieczarki ,zalać bulionem i dusić 20- minut.Przyprawić,dodać musztardę,koncentrat pomidorowy,paprykę w proszku i fasolę,wymieszac i jeszcze raz doprawić jak potrzeba. Śmietanę wymieszać z mąką1lub 2 łyżki i wlać do sosu,wymieszać dokładnie.Chwilę zagotować i gotowe.Podajemy z makaronem lub kaszą,albo z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru palmowego 4 łyżki oleju natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G KitchenNastępnie dodajemy mięso, mango oraz wszystkie przyprawy. Ciągle mieszając podsmażamy kilka minut. Do kurczaka dodajemy przecier pomidorowy, wlewamy bulion oraz mleko kokosowe, prużymy curry kilka minut aż mięso całkowicie dojdzie i nie będzie surowe. Na koniec ponownie doprawiamy sos do smaku. Gdyby był zbyt rzadki można go zagęścić odrobiną mąki rozmieszana w wodzie. Posypujemy pokrojoną natka pietruszki. Podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto – Pasternak panierowany z sosem chrzanowo-kurkumowym z płatkami chabru i nagietka – Miodownik z pasternakiem – Sushi z marynowaną brukwią – Pikantna
WojnaNaSmaki.plkiełbasę dodać majeranek, paprykę i odrobinę vegety, podsmażyć na rumiano.Usmażoną kiełbasę przełożyć do fasoli. Następnie dodać przecier pomidorowy i chwilę gotować. Fasolkę można lekko zagęścić aby powstał sosik w 1/2 szklanki wody rozpuścić 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej.Jeśli wolicie sos bez zagęszczania to nie musicie go dodawać. Przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą i pieprzem.Najlepiej smakuje z bułką :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej
Maminek kulinarnypaprykę umieścić w garnku. Zalać szklanką wrzątku i gotować kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodać passatę i koncentrat pomidorowy, słodką paprykę i zioła. Wlać śmietankę doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz octem balsamicznym, dodając pod koniec posiekaną natkę pietruszki. Część rzadkiego sosu zlać do osobnego naczynia. W dużym garnku zagotować wodę na makaron, dodając pod koniec łyżkę soli i łyżkę oleju
Czerwień i błękitpiecze mamy czas na zrobienie np. surówki. Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą lub Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić
Kuchcik gotujepomidorów, których używam do sosów prawie nigdy nie zdejmuję skórki. Trochę z lenistwa, a trochę dlatego, że lubię pomidory właśnie takie. Przecier kojarzy mi się z pomidorową pulpą, w której trudno rozpoznać, że powstała z pomidorów. Ja za to mam dla Was prosty przepis na domowy przecier pomidorowy, który można zamknąć w słoikach na zimę, bez zbędnego przecierania przez sito
Pasja Smakujeden z moich ulubionych sosów. Doskonale pasuje do mięs, zwłaszcza z grilla. Jak się okazuje, pasuje też do dania wegetariańskiego dając fasoli i ciecierzycy ten charakterystyczny pomidorowy słodki posmak. Danie jest dość szybkie do przygotowania, smaczne i bogate w wartości odżywcze
Milion Smakówdyktowane jest trochę akcjami kulinarnymi, w których biorę udział. Po serii prostych polskich potraw były wariacje na temat pomidorowej, a teraz jest czas na bardziej wykwintne dania z winem i serem. Zgłosiłam do tej akcji już przepis na flądrę w sosie winnym , a dziś pora na ser. Gatunek sera, którego nie może zabraknąć w mojej kuchni to mazzarella, która doskonale
Wiem co jemmój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate łyżki mąki pszennej - olej rzepakowy do smażenia(...)Ułóż w naczyniu wysmarowanym masłem, polej 1 łyżką klarowanego masła, 1 łyżką pasty pomidorowej, 3 łyżkami wody, 1 łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką miodu, posyp garścią żurawin, przykryj szczelnie folią aluminiową. Piecz 20-25 minut w nagrzanym piecu. Pięć minut przed końcem pieczenia ściągnij folię. Sos zgęstnieje i się skameralizuje. Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIząbki czosnku 1 duża cebula olej puszka krojonych pomidorów łyżka keczupu i tyle samo koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano, majeranek, cukier Przygotowanie : Fasolę namoczyć na noc, potem ugotować według przepisu wcześniej zamieszczonego w przepisie "czerwona fasola w sosie na ostro " Cebulę pokroić drobno, czosnek również i przesmażyć razem do momentu, aż cebula się "zeszkli " Do ugotowanej fasoli przełożyć
Proste Potrawyolej, wyłóż cebulę, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem aż się zeszkli. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i rodzynki, zamieszaj i duś razem jeszcze kilka minut mieszając. Dopraw pieprzem oraz małą szczyptą soli. Śledzie połącz z przygotowanym, przestudzonym sosem i wstaw do lodówki, by całość się "przegryzła
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacebula ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz szczypta papryki kilka kropel maggi (niekoniecznie) Składniki do sosu: 2 średnie cebule 2 kulki ziela angielskiego 5 kulek czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka soli pieprz mielony pęczek kopru 3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego bulion lub kostka rosołowa Do miski wkładamy mięso, kajzerkę, jajka, drobno pokrojoną cebulę, przyprawy, wodę i wyrabiamy(...)gołąbki wkładamy do brytfanki lub dużego garnka, dodajemy cebule pokrojona w piórka, przyprawy, posiekany pęczek kopru. Można skroić też trochę pozostałej kapusty. Zalewamy wodą, dokładnie tyle ile chcielibyśmy mieć sosu. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Następnie gołąbki wyciągamy na talerz, staramy się wyłowić wszystkie liście(!) i kulki i dodajemy koncentrat. Można zredukować sos, gotując bez przykrycia lub zaciągnąć mąką
Pelusiowa Kuchniagulasz, 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina, 0,5 l piwa, 4 łyżki sosu worcestershire, 2 łyżki tymianku, 2 liście laurowy, 4 łyżki cukru, 0,5 kg marchwi, 0,5 kg ziemniaków, 1 duża cebula, 1 główka czosnku, 1 ostra papryczka chilli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 łyżek oleju, sól schłodzone mięso pokrój w 2 cm kostkę. w głębokim rondlu(...)zrumienione mięso odkładaj na talerz. po skończeniu smażenia zlej nadmiar tłuszczu, a z powrotem włóż mięso, zwiększ ogień i wlej 1 litr wody, wino i piwo. dopraw cukrem i sosem worcestershire, tymiankiem i liśćmi laurowymi. po zagotowaniu zmniejsz ogień i duś około godziny. w międzyczasie posiekaj z grubsza czosnek i zeszklij go na 1 łyżce oleju, dodaj do gulaszu. obrane
Eksperyment sobotnipodbijają smak – cebula podkręca kremowość i słodycz majonezu, papryka zaokrągla smak pomidorowego ketchupu a czosnek dodaje aromatu musztardzie. Specjalny składnik to marynata z pikli – słodko-ostra, wyraźna i octowa – smak nie do pomylenia z niczym innym. To ona wszystko łączy i nadaje odpowiednią konsystencję. A konsystencja dobrego sosu do burgerów jest naprawdę ważna – sos ma pokryć hamburgera, nawilżyć podpieczoną bułę
Karo in the Kitchenpasty – poza kanapkami i jajkami – mam jeszcze jedno zastosowanie. W sezonie pomidorowym jest szybkim sposobem na obiad we włoskim stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron. Podajemy ze świeżymi pomidorami – sparzonymi, obranymi ze skórki
Karo in the Kitchencebulkę i rozgnieciony czosnek. Nie używam mąki do zagęszczania sosów jednak gdy mięso smażyło się, posypałam je płaską łyżką mąki (okazało się to dobrym pomysłem). Gdy mięso będzie przysmażone a cebulka zarumieniona wlewamy bulion. (Mmmm.. czuje czosnek!! :) ) Dusimy pod przykryciem śmiało od 40 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz paprykę. Dusimy wszystko ok 20 minut na małym ogniu
BezglutenowaIzabela