sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:564/794)

Chili sin carne 264

wersji chili jest tak ostre, że nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak można je zjeść.  Ja mocna zmniejszyłam ilość chili w proszku, nie dodałam na koniec ostrego sosu a i tak połowa rodziny stwierdziła, że danie jest za ostre.  Za to syn powiedział, że to nareszcie jest prawdziwe chili.  Dodam, że nie zauważył braku mięsa(...)morskiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 800 g pomidorów krojonych (z kartonu) 450 g przecieru pomidorowego 450 g fasoli z puszki 450 g czarnej fasoli z puszki 450 g czerwonej fasoli z puszki 2 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki bulguru (nie miałam, dałam ryż brązowy) ostry sos lub pieprz cayenne (dla hardcorów) 1/4 szklanki posiekanej kolendry do przybrania (dałam natkę

Sto kolorów kuchni
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika 67

Marynata barbecue do szaszłyków 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego,  4 łyżki keczupu lub przecieru pomidorowego, 1 łyżka octu winnego 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane,  1 czubata łyżka brązowego cukru albo miodu  1 niepełna łyżeczka soli albo 2 łyżki sosu sojowego  4 łyżki sosu worcestershire, jest dostępny w niemal każdym markecie, ale jak nie masz

Cztery Fajery
Gulasz bezmięsny (bezglutenowy) 65

Składniki:     500 g jackfruit z puszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z chili 3 łyżki pasty paprykowej 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka mielonego kminku ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/3 łyżeczki mielonej gorczycy 1 łyżka mąki z ciecierzycy 1 mała czerwona papryka Sól, pieprz(...)wrzucamy owoc. Smażymy przez kilka minut, delikatnie mieszając. Pod koniec wsypujemy mąkę. Następnie dodajemy pastę paprykową, passatę pomidorową, zalewamy wrzątkiem. Dokładnie mieszamy, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez kwadrans. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki po kwadransie dodajemy do sosu. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.   Podajemy

R'n'G Kitchen
Pizza ze szparagami i szynką parmeńską 109

okrągły placek. Możesz użyć do tego również wałka, ale nie jest to konieczne Na cieście rozsmaruj passatę pomidorową i układaj w dowolny sposób pozostałe składniki. Pizzę piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj zaraz po upieczeniu z ulubionym sosem, np. czosnkowym . Smacznego       Artykuł Pizza ze szparagami i szynką parmeńską pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Chłopski garnek 133

minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać i dusić jeszcze przez ok. 10 minut (aż warzywa będą miękkie). Opcjonalnie na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Można zagęścić również sos mąka wedle potrzeby (u mnie nie było takiej potrzeby, sos się ładnie zredukował i zagęścił). Zdjąć danie

Kulinarne Przeboje
Szakszuka z mięsem i papryką 135

kostkę i dodajemy do mięsa, następnie kroimy paprykę i dusimy wszystko razem 15-20 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dosypujemy przyprawy (papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek. Dusimy jeszcze 10 minut a następnie podnosimy pokrywkę, aby płyn odparował. Gdy sos stanie się gęsty wybijamy na wierzch delikatnie jajka i przykrywamy - trzymamy na ogniu aż białko się zetnie

Gotowanie jest łatwe
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 195

kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone: łyżeczka oregano  i bazylii, - łyżka miodu Sposób przygotowania: Luźne liście od kapusty

Pan i Pani Smith w kuchni
Paprykarz wieprzowy 184

Kolejna odsłona duszonego mięsa w sosie. Bardzo soczyste i delikatne w smaku. Idealne do ziemniaków czy klusek śląskich.  Składniki -600 g wieprzowiny -3 łyżki oleju -3 ząbki czosnku -łyżka koncentratu pomidorowego -1,5 łyżki słodkiej papryki -pół łyżeczki ostrej papryki -po pół papryki czerwonej i zielonej (można użyć całej czerwonej) -100 ml słodkiej śmietany -sól i pieprz Przygotowanie Mięso

Zielona Kuchnia
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 476

zawinę już wszystko, zalewam gołąbki wywarem warzywnym. Gotuję około 1 godziny. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy, gotuję jeszcze kilka minut. Gd podaję gołąbki odlewam sobie wywar warzywny z koncentratem i zagęszcza go śmietaną mąką i wodą wymieszanymi w kubeczku. Powstanie sos. Uwielbiam te gołąbki. Prosty, wspaniały przepis. Artykuł Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy pochodzi z serwisu Moja Qchnia

MojaQchnia.pl
KECZUP Z DYNI 87

odstawić na 3 godziny Zalewa 1,5 szkl octu 1 kg cukru 0,8 l koncentratu pomidorowego 2 łyżki bazylii 2 łyżki oregano 2 łyżki przyprawy do spaghetti 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej Każde warzywo gotować osobno w sosie własnym przez 30 minut, następnie połączyć wszystko razem i zmiksować. Składniki zalewy zagotować, połączyć ze zmiksowanymi warzywami

Pieguskowa Kuchnia
smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym... 190

pokroić drobno, wsypać do cebuli, podsmażać krótko aby się czosnek nie przypalił bo będzie gorzki wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy "zobacz TUTAJ" ), wlać ocet jabłkowy, przyprawę w płynie, wsypać pieprz mielony, cukier, gotować na mniejszym ogniu z 5 minut, do gotowego sosu włożyć śledzie, zostawić do wystudzenia, przelożyć całość do głębszej miski, najlepiej smakują na drugi dzień - te śledzie

W Mojej Kuchni Lubię
Filet z kurczaka w sosie jarzynowym 221

małym ogniu. Następnie dodać osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem.  Mięso wraz z sosem podawać z ugotowanym makaronem. Teraz kilka słów na temat pomidorów bez skóry Cirio.  Ich skład zdecydowanie mnie zadowolił, bo znajdziemy tam tylko pomidory, sok pomidorowy i kwas cytrynowy. Waga całkowita 400g, po odsączeniu 250g, jednak ja zawsze wykorzystuję również zalewę, w której

Z miłości do słodkości
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 157

przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę.  Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić.  2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane i pokrojone pieczarki, lekko doprawić solą

Aromatyczne Podróże
Spaghetti z cukinią i boczkiem 164

Makaron spaghetti kojarzy mi się przeważnie z wersją pomidorową z mięsem mielonym na styl boloński, tym razem jednak przygotowałam coś zupełnie innego. Na główny plan poszła cukinia i boczek, które zostały połączone w sosie śmietanowym. Wyszedł prosty, ale smaczny obiad, który raz dwa możecie zrobić po pracy. Nie zajmie Wam to więcej niż ugotowanie makaronu :) Składniki na 2 porcje

Fabryka pomysłów
Kociołek rozmaitości 175

papryki czerwone 1 papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób

Wanilia i Kardamon