sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:568/794)

Sos z kiełbasy....pyszny 245

wychowany na schabowych i golonkach. Kiedyś zaprosiłam Go na obiad-był sos z kiełbasy z ziemniakami i gotowana, kiszona kapusta. Oszalał. Dziś, uwielbia tak, jak ja :) SKŁADNIK:(4 porcje) 3-4 nieduże kiełbasy (śląska lub zwyczajna) 1 cebula Tłuszcz do zeszklenia cebuli Majeranek Pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Woda 1-2 łyżki mąki Maggi w płynie ew.sól PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę(...)minut. W tym czasie: do szklanki wlewamy ok. 1/2  część wody, wsypujemy 1-2 łyżki maki, Mąkę dokładnie łączymy z wodą,żeby nie było grudek. Następnie zaciągamy nasz sos. Życzę smacznego. do podania: ziemniaki Gotowana, kiszona kapusta-może być z tego przepisu:  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/12/gotowana-kiszona-kapusta.html

Kopystką po garach
Bigos polski-najlepszy 154

grzyby.Zlac sos z pieczenia miesa do gara z bigosem.Dodac przyprawy.Calosc zagotowac i przesmazyc wszystko razem okolo 15 minut.Im wieksza rozmaitosc uzytych mies,tym bogatszy bedzie smak bigosu.Swietny smak nadaja zeberka,niestety nie dostalam.Wielokrotnie odgrzewany i mocno schladzany bigos jest jeszcze lepszy niz swiezy.Podawac z pieczywem lub puree ziemniaczanym.Uwagi:Bigos mozna zrobic na samej kiszonej kapuscie.Zamiast przecieru pomidorowego mozna dodac powidel

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tagliatelle z bakłażanem i pomidorkami koktajlowymi 162

Szybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)pomidorki koktajlowe. Smażyć razem przez 3 minuty, dodać upieczony bakłażan, passatę pomidorową, oregano i chili. Doprawić solą i gotować wszystko razem przez 5 minut, aż bakłażan będzie zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu.  Dodać makaron do sosu, posypać listkami bazylii (warto je wcześniej pokroić) i wymieszać z sosem

Kulinarne Inspiracje
Kurczak z papryką po węgiersku 253

smak tak przyrządzonego kurczaka z pewnością przyćmi te „drobne niedogodności” Na koniec kilka uwag technicznych. Pomimo kilku dość wytrawnych składników – takich jak zielona papryka, skórka z cytryny czy koncentrat pomidorowy – spodziewajcie się raczej zrównoważonego smaku. W każdym razie na pewno nie będzie kwaśno. Jeżeli chodzi o bulion , to w przypadku tej potrawy lepszy będzie ugotowany samodzielnie, aniżeli z kostki (choć(...)przepisu sam jej użyłem). Nie tylko ze względu na smak, ale również dlatego, że jest zwykle znacznie gęstszy niż ten z kostki, więc pomoże w uniknięciu nieco sztucznego zagęszczania sosu mąką. Kurczak z papryką po węgiersku 2015-05-22 10:36:44 Oryginalny w smaku i apetycznie wyglądający kurczak nawiązujący do kuchni węgierskiej. W sam raz na pożywny obiad. Zapisz

Kulinarna Pokusa
Kurczak niby po myśliwsku 133

pysznym sosie z dodatkiem grzybów, które sprawiają, że danie jest pyszne i aromatyczne.   Składanki: ·        1 filet z kurczaka ·        10 dag grzybów suszonych ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        Koncentrat pomidorowy

Kulinarna Chwila
Z nachosami i mięsem mielonym 126

Skworcu 1 łyżeczka majeranku Skworcu Olej rzepakowy do smażenia 200 ml przecieru pomidorowego  Pozostałe:  6 pieczarek  1 cebula  3 garście szpinaku świeżego  2 pomidory  10 dag sera żółtego  1 papryka czerwona  80 g nachosow -tortilla 1 pęczek szczypiorku  Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego  2 łyżki ketchupu pikantnego

Gotowanie Patki
Klopsiki po Grecku z oliwkami i fetą 73

mała kajzerka namoczona w mleku 1 jajko małe  Kilka łyżek oleju do smażenia Na sos 1 puszka pomidorów krojonych ( 400 g) 1 średnia cebula Pół łyżeczki oregano Szczypta kminu rzymskiego  50 g sera feta  1 łyżeczka cukru  2 łyżeczki przecieru pomidorowego . Mięso mielone przyprawiamy dodajemy odciśniętą kajzerkę,           jajko,pokrojone drobno

Andzia Pichci
Enchiladas - wersja z grzybami. Yummy :) 134

rukoli z fasolą, pomidorem i szalotką. Polana jedynie sokiem z cytryny i posypana świeżo startym pieprzem. Sos zrobiliśmy z passaty, pomidorów koktailowych, kukurydzy, szalotki i konserwowym jalapeno. Całość doprawiona pieprzem, oregano, oliwą z oliwek, nieco soli i na koniec dodaliśmy trochę koncentratu pomidorowego, aby całość zagęścić. Dla nas danie było genialne. Napiszcie jak wam smakowało lub co o tym myślicie

vegetanie
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 311

papryka była delikatnie chrupka. Paprykę i cebulę doprawiam solą. Następnie do papryki i cebuli dodaję przecier pomidorowy, kurczaka, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Całość jeszcze smażę około 3 minut – kurczak jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ziemniaków i sosu: Podgotowane i wystudzone ziemniaki, kroję w nie za grube plasterki. Do miski wybijam jajka i je roztrzepuję

Uwaga Babcia Gotuje
Parówki po węgiersku 124

Odrobinę solimy i dusimy, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie wlewamy bulion i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Dodajemy parówki, p rzyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy 10 minut, następnie zagęszczamy mąką ze śmietaną i dodajemy natkę pietruszki. Podgrzewamy, aż sos się zagotuje i zagęści. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Śledzie z cebulą i rodzynkami 326

oleju i jak będzie gorący to wrzucamy cebulę, smażymy do momentu aż się zeszkli. Dodajemy koncentrat pomidorowy i rodzynki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy jeszcze kilka minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Śledzie kroimy na małe kawałki i mieszamy z zimnym sosem. Potrawę najlepiej przygotować dzień wcześniej. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Passata pomidorowa 152

Idealna na zimę do zup i sosów Składniki 2 kg pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1/2 selera sól, pieprz, cukier 2 łyżki ziół prowansalskich   Sposób przygotowania … Czytaj dalej Passata pomidorowa

czarrna od kuchni
Marynowany ser Manchego 168

cena 2,99 pln) - są też inne rodzaje, ale te grzanki są idealne do hiszpańskiej zupy pomidorowej - tradycyjny hiszpański przysmak bożonarodzeniowy czyli turron (3 nugatowe tabliczki każda o innym smaku m.in. z dodatkiem migdałów i sezamu). waga 200g, cena 12,99 pln - sos Piri-Piri (195ml, cena 2,99pln) -  u nas w domu niezastąpiony dodatek do wszelkiego typu mięs

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Babeczki na słono 138

papryka 1 cebula 10 gad sera żółtego wędzonego ja dałam z chilli 4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1/2 łyżeczki : chilli,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy

Gotowanie Patki
Śledzie Kresowe na Wigilię w koncentracie pomidorowym- do słoików 92

cytryny do smaku Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na patelni w ½ szklance oleju. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy, żurawinę i sok z cytryny do smaku. Następnie bardzo powoli podgrzewać na małym ogniu przez 15 minut doprowadzając do zagotowania. Po ostudzeniu włożyć do sosu filety śledziowe, wymieszać, włożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i wstawić w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Bekon burger truflowy z jajkiem przepiórczym 144

przygotowując następne dania, do wykonania których, użyliśmy różnych elementów wołowiny. - stek z antrykotu, puree ziemniaczane, portobello, szpinak, sos holenderski z miso - rostbef z sokiem jabłkowym, chlebem z ogniska, sałatką z musztardowca - bulion estragonowo-wołowy z oliwą ziołową - tacos z rwaną wołowiną, salsa pomidorową i guacamole

królestwo garów
Pasta alla Norma 113

tłuszczu. Gdy wystygną pokroić w mniejsze kawałki, ja dodatkowo usunęłam im skórkę. Na patelni zagotować salsę pomidorową,wcześniej przygotowaną ze świeżych pomidorów. Dodać bakłażany. Ja do całości dodałam sera pecorino. Ugotuj makaron al dente i dołóż bezpośrednio na patelnię. Wymieszaj i wmieszaj sos w makaron. Rozłóż na talerze, posyp pecorino i ...jeśli lubicie to udekoruj listkami świeżej bazylii... Buon appetito

Z Kuchni Do Kuchni
Meksykańska zupa z cieciorką 161

odcedzamy i płuczemy. Przekładamy do garnka z cieciorką, podobnie jak mięso i warzywa z patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor

Kuchnia w czekoladzie
Wołowina w pikantnym sosie 140

świeżym pieczywem. Mięso jest miękkie, kruche,a sos na prawdę smakowity. Przyznam się, że resztki sosu nigdy się u mnie nie marnują  składniki: 1 kg wołowiny bez kości 0,5 kg cebuli sól, pieprz 1 łyżeczkę papryki ostrej 1 łyżkę koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka majeranku 1 szklanka śmietany Wołowinę pokroić w plastry i rozbić tłuczkiem.Cebulę

noteskulinarnyfiga
Lasagna mięsna z pieczarkami 193

plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy

Bon Appetit Małgorzaty