sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:533/794)

Kalafior zapiekany na sosie pomidorowym, z kaparami i fetą 262

zawartość puszki – pomidory razem z pastą pomidorową. Jeśli używacie pomidorów w całości – zgniećcie je w dłoni na mniejsze kawałki. Wlewamy do nich rosół lub bulion, dodajemy sól, pieprz, cynamon, suszoną bazylię i suszone oregano. Dodajemy drobno posiekane kapary. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez 7-8 minut, co jakiś czas sos mieszając.   Przekładamy zawartość patelni(...)greckich chlebków pita , które idealnie wchłoną sos z talerza – wtedy z tej ilości składników otrzymacie dwie porcje. Tak naszykowany kalafior będzie też dobrym dodatkiem do smażonej lub pieczonej białej ryby albo piersi z kurczaka. SKŁADNIKI 2 porcje jako danie główne 800-900g kalafiora 1 puszka (400g) pomidorów bez skórki, w paście pomidorowej 100ml bulionu lub rosołu jarzynowego albo drobiowego

Karo in the Kitchen
filet w sosie rozmarynowym i współpraca z Knorr 156

minut aż wino całkiem odparuje, wlać wodę, dodać rozmaryn i koncentrat pomidorowy. Gotować kolejne 10 minut a następnie przelać przez sitko. Wlać z powrotem do rondla, dodać posiekane drobno pomidory i esencję. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. W tym czasie usmażyć mięso. Podawać polane sosem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową 311

Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj  (klik)  Aby zmniejszyć ilość tłuszczu

IMPRESJA SMAKU
Wegańska musaka 205

taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują się z przekładanym wytrawnym sosem. Wieżyczki zwieńcza delikatny sos a’la beszamel – na bazie masła z nerkowców i natki pietruszki. I niech Cię nie przeraża cała konstrukcja – całość naprawdę bardzo dobrze się układa, ale idealnie będzie, jeżeli bakłażany(...)mieszając. Następnie dodaj czosnek oraz cebulę i smaż kolejne 3 minuty, po czym wmieszaj koncentrat pomidorowy oraz syrop klonowy. Na koniec wlej na patelnię wino i podgrzewając całość jeszcze 1 minutę, dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.  Aby przygotować sos a’la beszamel do małego rondla wrzuć masło, zalej wodą i wstaw na średni ogień. Cały

Roślinna - blog wegański
Soja po grecku 181

czasie przygotować „rybę” czyli zrobić mieszankę mleka z sosem sojowym, potrzymać około 10 minut w tej miksturze kotlety sojowe, po czym lekko odcisnąć obtoczyć w bułce tartej u usmażyć na złoto. Gdy warzywa są już dostatecznie miękkie doprawić do smaku przyprawami i koncentratem pomidorowym, w razie potrzeby dodać jeszcze wody. Do przygotowanego naczynia najpierw wyłożyć pierwszą warstwę warzyw

greenscarf
Karkówka z piekarnika z cebulą, pieczarkami i kukurydzą. 265

było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju 2 płaskie(...)wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez około 2 godziny. Mięso od czasu do czasu polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia. 5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie danie jest gotowe do podania. Smacznego życzę

Izabelawkuchni
sos paprykowy na zimę - przetwory 399

nawet moja Mama to potwierdziła. Idealny na kanapki zamiast tradycyjnego keczupu. Jeszcze można do sosów dodać lub jako marynatę użyć. Zastosowań pewnie wiele, przez zimę wypróbujemy. Zrobiłam kilka słoiczków, ale nie wiem czy jeszcze kilka nie zrobię. Składniki: 3 kg papryki 3 słoiki koncentratu pomidorowego  3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli kilka sporych ząbków czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)s/obr 9 dodać pozostałe składniki i gotować czas 30-40 min / temp 100 st/ obr 2 (na naczynie miksujące  położyć koszyczek lub jeszcze lepiej Varomę po tym czasie sos zmiksować - czas ok 30 s/ obr 8-9 gorący sos przelać do słoików, zakręcić, położyć do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia tradycyjnie paprykę przepuścić przez maszynkę do mielenia gotować

Gotowanie z pasją
Szwabskie Spätzle z gulaszem bawarskim 258

całych Niemczech są tradycyjnym daniem kuchni regionu szwabskiego, południowoniemieckich landów- Badenii-Wirtembergii-Bawarii. Są tam popularne jak u nas ziemniaki, stanowią główny składnik obiadów, przede wszystkim dań z sosami, pieczeniami, ale występują też jako samodzielne dania: Gurkenspätzle (Spätzle z ogórkiem), Käsespätzle (Spätzle z serem), Spätzleauflauf (zapiekanka ze szpecli), Apfelspätzle (Spätzle z jabłkami). Ja w ramach mojej podróży "makaronowej" po krajach(...)rondlu lub brytfance rozgrzewamy masło i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy oraz mięso wraz ze smalcem, na którym się smażyło. Zalewamy piwem i rosołem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy śmietanę i gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie za gęsty, rozcieńczamy go rosołem.Makaron gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Indyk w potrawce 243

Indyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi(...)białym pieprzem . Mięso dzielimy na kawałki, (możemy też mięso pokroić w plastry) wkładamy do sosu, dodajemy groszek zielony i podgrzewamy . Potrawkę z indyka podajemy z ugotowanym ryżem, groszkiem i ugotowanymi warzywami, w tym marchewką pokrojoną w kostkę. Ja tym razem dodatkowo dodałam odrobinę koncentratu pomidorowego. Smacznego! The post Indyk w potrawce appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pieczeniowy i gulasz z łopatki (2 w jednym) 288

potraw. Przepis jest na około 6 porcji gulaszu, oraz około 1 litra sosu. - około 60 dkg łopatki - 3 cebule, olej lub smalec do smażenia - 2 marchewki, pietruszki - kawałek selera i pora, 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, tymianek, liść laurowy - łyżka mąki ziemniaczanej - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół szklanki wina czerwonego lub wody Mięso kroimy na małe kosteczki, smażymy(...)dorzucamy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dolewamy wino lub wodę. Chwilę odparowujemy i dorzucamy do mięsa. Mieszamy. Wlewamy około 2,5 litra wody, Solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny. Woda powinna trochę odparować. Kosztujemy mięso, jak jest już miękkie, odlewamy przez sito połowę zawartości garnka i to jest nasza baza pod sos pieczeniowy . Resztę sosu

Pasje Jolki
Schab wolno pieczony 207

zimno, jako wędlinę do kanapek. Myślę, że z dodatkiem domowego chrzanu czy sosu tatarskiego będzie pysznym elementem świątecznego śniadania. Schab wolno pieczony Czas przygotowania: 26 godzin Składniki: 2 kg wieprzowego schabu olej rzepakowy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżki miodu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie mieszamy i nacieramy

Kulinarne przygody Gatity
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 224

mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami Składniki: na 4 – 6 porcji 500 g mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowo puszka krojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy garść świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca(...)cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidorowy przecier. Smaż mięso cały czas mieszając aby się dobrze rozdrobniło. Podlej winem i smaż, aż połowa wina wyparuje. Wlej bulion, a następnie dodaj pomidory z puszki, pokrojoną bazylię, laurowy liść, zgniecione w moździerzu ziarenka jałowca, sól pieprz i gotuj sos przez 40 minut. Pieczarki oczyść i usmaż na rozgrzanym maśle

codojedzenia
Przedwiosenne danie, czyli domowe pulpety 181

soli (5 g) ¾ łyżeczki cukru (5 g) szczypta pieprzu 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Składniki na sos: 1 marchewka (waga po obraniu 60 g) 3 szklanki bulionu lub 3 szklanki wody plus 1 kostka ekologicznego bulionu 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20 g) 2 łyżki śmietany 30% (28 g) 3 łyżki mąki pszennej (30 g) Opcjonalnie: natka pietruszki drobno(...)koncentrat, śmietanę oraz mąkę pszenną, całość dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek, po czym łączymy z wywarem w garnku. Włączamy gaz, zagotowujemy, gotujemy (bez przykrycia) tak długo, aż sos osiągnie pożądaną przez nas konsystencje, następnie wkładamy pulpety i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Zamiast śmietany kremówki możemy użyć śmietanę 18%. Możemy pominąć dodatek cebuli do pulpetów. Artykuł Przedwiosenne danie

KulinarneImpresje.pl
Śledzie gajowego 423

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki aby smaki się przegryzły. Pycha śledzik na świąteczny stół. Smacznego

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania