potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego(...)temperaturze, na patelni podsmażamy pokrojoną w półksiężyce cebulę. Gdy zmięknie, dorzucamy do niej koncentrat pomidorowy i bardzo dokładni mieszamy. Kilka chwil podsmażamy wszystko razem. Do cebuli i koncentratu dolewamy ciepły bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko razem doprowadzamy do wrzenia. Na niewielkim ogniu, mieszamy sos, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy go mielonym lub rozdrobnionym w moździerzu kuminem, pieprzem oraz
Kuchenna Kontrrewolucyacebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z limonki 1 puszka pomidorów 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka chilli w proszku 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka kuminu (nasiona lub mielony) *opcjonalnie 3 łyżki sosu sojowego sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1 Wszystkie składniki, oprócz pomidorów i marchewki, umieść w malakserze i miksuj
BlendmanTen przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji
Vegan TasteTen przepis to kolejny dowód na to, że makaron z sosem nie musi być nudny. Wprost przeciwnie! Może być intrygujący jak makaron z pesto z pistacji
Vegan TasteSos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek(...)kilka minut pod przykryciem np. w garnku, obieramy ze skóry i przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami
Życie zaczyna się w kuchniPałki w sosie curry Dziś zapraszam na pyszne pałki w sosie curry . Takie udka duszone z aromatycznymi przyprawami smakują zupełnie inaczej niż zwykle, posmakują wszystkim fanom indyjskiej kuchni i nie tylko. Udka z kurczaka w sosie curry to banalnie prosty przepis. Pałki wymagają tylko ściągnięcia skóry (podczas duszenia zrobiłaby się miękka i gumowa), oprószenia przyprawami, krótkiego podsmażenia(...)ładny kolor i pyszny smak sosu. Po uduszeniu mięso jest mięciutkie i delikatne. Doskonałym wykończeniem sosu jest słodka śmietanka, dzięki której sos jest aksamitny i kremowy. Zamiast śmietanki dobrze sprawdzi się również mleczko kokosowe. Pałki w sosie curry ze śmietaną wspaniale smakują z ryżem basmati i orzeźwiającą sałatką, na przykład z ogórka z sosem jogurtowym. Możecie tez podać do nich
Lekcje w kuchnistrony klik klik . Lazania 12 płatów makaronu do lazanii 150 g tartego żółtego sera do posypania Sos boloński: 1 kg mielonego mięsa puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 duża marchew 1 łyżka oleju do smażenia 3 łyżki (mała puszka) koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku słodka papryka w proszku (1/2 łyżeczki) oregano (1-1,5 łyżeczki) sól i pieprz Beszamel
Pieguskowa Kuchniaspora pochwała, bo żeberek nie znoszę. Nie rozumiem tylko, po co ten skrawek kupnego ciasta francuskiego. Przepyszny sos. Tak jak w przypadku Pozytyvki, wyszłam z przeświadczeniem, że dostałam to, czego się spodziewałam. 12. Mebloteka Yellow 7/10 pkt Szalony działkowiec, czyli ciasto czekoladowo-pomidorowe z odrobiną pikanterii Sposób podania zrobił na mnie wrażenie - wreszcie jakaś kreatywność! Ktoś zaszalał, zaryzykował! Ciasto
Życie zamknięte w smakukoncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły(...)razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie , ale nie na tyle ,żeby
Ogrodnik w podróżywody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka maizeny 5 łyżek oliwy 2 plastry masła sól morska do smaku pieprz świeżo zmielony 4 łyżki sosu sojowego light Wykonanie: Oczyszczoną wołowinę, pokrojoną w paseczki przenieść do miseczki, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i czterema sosu(...)rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego
Wino Francja Kuchniafrancusku oznacza wołowinę natomiast część druga pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała. Strogonow Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone. Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym. Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki. I tak na przykład
mecooksłyżki oleju słonecznikowego 2 średnie cebule 200 g boczniaków 1 łyżka płynnego miodu 1 ząbek czosnku 4 łyżki sosu sojowego jasnego sól pieprz 2 twarde kwaśne jabłka 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego gałka muszkatołowa Przygotowanie Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu
R'n'G KitchenPrzepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu. Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę
Dietolog105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami,dodać koncentrat pomidorowy.Podajemy z makaronem polanym sosem mięsnym,posypanym świeżymi liśćmi bazylii.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu z jabłek 80ml wody 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą
Szalona Kuchnia Eweliny