sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:581/794)

Pałki po cygańsku 318

przepis na pyszne pałki z kurczaka w sosie. Kurczaka w ten sposób robiłam pierwszy raz i muszę przyznać, że zrobił wrażenie na moich domownikach i na mnie. Mam nadzieję, że i Wam będzie smakowało. Polecam! Pałki po cygańsku Składniki: 10 nóżek z kurczaka, 2 cebule, 1/4 szklanki ketchupu, 190 g koncentratu pomidorowego, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki octu, 2 łyżki(...)obsmażamy cebulę a następnie dodajemy śliwki. Całość smażymy 3 minuty a następnie dodajemy ketchup, koncentrat, cukier, ocet, powidła śliwkowe i wodę i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Udka zalewamy sosem i naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni i pozostawiamy kurczaka na 1,5 godziny. Smacznego

paapilotkaa
Gulasz z indyka 142

Kolejne mięsno/warzywne cudo! Soczyste, miękkie mięsko, warzywa - czego chcieć więcej? :) SKŁADNIKI (do mięsa)  400g mięsa z uda indyka  2 łyżki sosu sojowego  1 łyżka słodkiej papryki  1 łyżka czosnku granulowanego  1 łyżeczka oliwy  Szczypta soli i pieprzu  SKŁADNIKI dalej 2 marchewki  1 pietruszka 1 papryka czerwona  1 duża cebula(...)kostka rosołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego  1 łyżka natki pietruszki  1 łyżka jogurtu greckiego  2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Mięso kroimy w niedużą kostkę, marynujemy w przyprawach i odstawiamy na pół h. Do garnka wlewamy litr wody, wrzucamy kostkę, liście i ziele - gotujemy. W tym czasie kroimy warzywa w kosteczkę. Do wywaru wrzucamy pokrojoną marchewkę

Mamuśka wraca do formy
Zupa pomidorowa z soczewicą 108

Zupa pomidorowa z soczewicą to pożywna propozycja na zdrowy obiad dla całej rodzinki. Prosta w przygotowaniu. Do jej ugotowania wykorzystujemy ugotowany wcześniej bulion warzywny lub mięsny. Ja wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli(...)inne zupy zapraszam tutaj . Polecam również inny przepis na “ Zupę z czerwonej soczewicy ” oraz “ Rozgrzewającą zupę z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a “. The post Zupa pomidorowa z soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Paprykarz domowy 255

pomidorowy 160 ml -przecier pomidorowy 500 ml -olej z pestek winogron PRZYPRAWY -sól do smaku -pieprz czarny 1,5 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 1,5 g/kg -cukier 2 g/kg -liść laurowy mielony 2 g do całości -ziele angielskie mielone 2 g do całości -koperek suszony 2 g do całości -chilli nitki 3 g do całości -sos sojowy 30 ml -papryka(...)pieczarki pokrojoną w drobną kostkę oraz wodę i wszystko dusić około 5-10 minut na wolnym ogniu.Mieszamy co jakiś czas by się składniki nie przypaliły, dodać przecier i koncentrat pomidorowy jeszcze chwile dusić, następnie zdjąć ognia i ostudzić. Masę warzywną połączyć z makrelą i ryżem. Dodać wszystkie przyprawy oraz sól do smaku. Dokładnie wymieszać widelcem. Gdyby cała masa była

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Klopsiki Oleksego 96

Klopsiki Oleksego Pyszne małe kotleciki w sosie z naszymi ulubionymi warzywami. Składniki: ·        ½ kg mięsa mielonego z łopatki ·          Duża cebula ·        ½ kg pieczarek ·        Pieprz ·        Sól ·        Olej(...)czerwone ·        6 ogórków konserwowych ·        1 puszka fasolki czerwonej ·        200 ml koncentratu pomidorowego ·        2 łyżki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Najpierw robimy kotleciki, do miski przekładamy mięso mielone, doprawiamy solą. 2.    Połowę cebuli

Kulinarna Chwila
Wytrawny placek twarogowy – ponad 40g białka w 1 porcji 56

danie bardzo sycące, sprawdzi się jako obiad lub kolacja. Pyszny! Składniki na 2 porcje (foremka 23x15cm): ser twarogowy półtłusty, 250g, 4 łyżki płatków owsianych, 1 jajko, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 100g sera mozzarella, 6 zielonych oliwek, mała czerwona papryka, 1/2 białej cebulki, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano. Sposób przygotowania Najpierw ser twarogowy rozgnieć widelcem i wymieszaj go z jajkiem(...)kostkę. Po 10 minutach wyłóż podpieczony spód i posmaruj wierzch koncentratem pomidorowym. Następnie nałóż także warzywa i ser. Na koniec całość posyp suszoną bazylią i oregano. Ponownie włóż do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. Smacznego! Ten pyszny, twarogowy placuszek smakuje wyśmienicie z sosem z awokado. Przepis znajdziecie tutaj . WARTOŚCI ODŻYWCZE 1 PORCJI (bez uwzględnienia sosu): 488kcal Białko

Natka Pietruszki
Piątek: Strgonoff z boczniaków z makaronem żytnim 115

około 5 minut). Krok 2 Radyklanie zmniejsz temperaturę, dodaj łyżkę musztardy dijon, przecieru pomidorowego, łyżeczkę słodkiej papryki i posiekane w paski suszone pomidorki. Rozmieszaj całość i smaż chwilę. Kiedy składniki nieco przestygną ostrożnie dodaj jogurt grecki i rozmieszaj w nim grzyby. Podnieś temperaturę i podgrzewaj sos na wolnym ogniu przez kilka minut aż stanie się kremowy i wchłonie wszystkie smaki

Niedzielny kucharz
Wołowina z warzywami w sosie pomidorowym 178

Wołowina i warzywa będą idealnie miękkie, a w połączeniu z aromatycznym pomidorowo-grzybowym sosem całość tworzy niesamowicie smaczne połączenie. Zachęcam do przygotowania!  Składniki na porcję dla 6 osób: około 1 kg miękkiej wołowiny 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 duża cebula 400 g przecieru pomidorowego 1/2 główki czosnku 2 łyżki powideł śliwkowych 3/4 szklanki wina półsłodkiego różowego garść

Ugotować
SOS Z AJWAREM I KURCZAKIEM 206

mięs, sosów, serów czy kanapek. Ja jako miłośniczka różnego rodzaju makaronów sos podałam z makaronem typu świderki...Mniam!    Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 filet z kurczaka 1 papryka czerowna 1 puszka pomidorów krojonych 5-6 łyżek Ajvaru Rolnik 1/2 szklanki soku pomidorowego 1 łyżka kaparów oliwa do smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili Wykonanie

Kuchnia MagdaLeny
Rolady z mięsa mielonego - wołowego. 949

podsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony, zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego doprawiamy ulubionymi ziołami (u mnie bazylia, oregano, czosnek, papryka ostra mielona), dodajemy 1/2 kostki pieczeniowej i dusimy pod przykryciem około 30 minut (w między czasie obracamy rolady). W razie potrzeby zagęścić sos mąką. Podajemy z kluskami, ziemniakami lub ryżem. Smacznego

Moje-pitraszenie
Potrawka z cukinią, pomidorem i tuńczykiem 195

porcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - płaskie 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

Grunt to przepis!
Pulpety w sosie pomidorowym 125

ledwie zakrywała pulpety), rozpuścić w niej kostkę rosołową, dodać liść laurowy i koncentrat pomidorowy. Pulpety razem z pokrojoną w pół plastry marchewką włożyć do wrzącego bulionu i gotować na niedużym ogniu 25-30 minut. Po tym czasie wyjąć pulpety na chwilę łyżką cedzakową, by zagęścić sos mąką i śmietaną. W niewielkiej ilości wody rozrobić 2 pełne łyżki mąki (można dać

Wołowina od rekina
Biodrówka po prowansalsku z sosem z tymianku i pieprzu oraz ratatouille po nicejsku i pieczone młode ziemniaczki 86

masło i całość mieszamy tak, aby powstał gęsty sos. Następnie doprawiamy owocem pieprzu. Sos powinien być podany tuż po przygotowaniu. Składniki na ratatouille: - 1 biała cebula - 1-2 ząbki czosnku - 1 średnia cukinia - 1 mały  bakłażana - 1 papryka – kolor dowolny - 1 pomidor - 1 łyżka pasty pomidorowej - 30 ml Oliwa z oliwek - pół łyżeczki ziół prowansalskich - szczypta kminu rzymskiego

Życie zamknięte w smaku
Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto 110

zbyt małe porcje ;). Pyszne i pełne zdrowia danie, już trzykrotnie przygotowywane przeze mnie. Sos z cukinii i fasolki szparagowej na bazie paprykowo-pietruszkowego pesto Składniki (4 porcje): - 0,5 kg fasolki szparagowej - 1 cukinia - 4 łyżki pesto paprykowo-pietruszkowego ( klik! ) - 2 szklanki przecieru pomidorowego - sól, pieprz ziołowy do smaku, szczypta cukru - np. bazylia, chili cayenne, papryka słodka - olej/oliwa do smażenia

Corner With Recipes
Cukinia w przecierze do słoików na zimę 151

przygotowaną cukinię  używam jako dodatek do dań przez cały rok (np. leczo, sos, zalewa do zapiekanek itp) Składniki: 3 kg cukinii 5 dag soli 4 duże cebule 1 pęczek natki pietruszki Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 szklanki wody 4 łyżki przecieru pomidorowego Pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca Sposób przygotowania: Cukinię obrać, poszatkować, posolić

Tradycyjna Kuchnia