sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:594/794)

Paprykowy gulasz z cukinią i kaszą gryczaną 168

pieprzem do smaku oraz dodajemy musztardę i przecier pomidorowy. Całość dusimy przez około 1 godzinę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie i delikatne - co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię i gotujemy jeszcze przez 30 minut. Na koniec, dusimy bez przykrycia, aby zagęścić sos. Gulasz świetnie smakuje z kaszą, ja uwielbiam i polecam - kaszę

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Grillowany filet z jarmużem 180

ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu parę kropel sosu worcester 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

https:KKuchniaMniam
Przepis na… – Uova in purgatorio, włoskie sacrum jedzenia 219

osób: 6 jaj 500 ml passaty pomidorowej – przepis tutaj cebula pół szklanki tartej mozzarelli cztery ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz, bazylia Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i poszatkowaną cebulę. Kiedy oddadzą swój smak i lekko się przyrumienią, zalewamy je passatą. Gotujemy ok. 15 minut aż sos zgęstnieje, wtedy robimy w nim łyżką wgłębienia. Wbijamy do nich jajka

Bon Ton Italia
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 140

posiekać, zeszklić na 3 łyżkach oliwy. Miód, ocet, koncentrat pomidorowy i pozostałą oliwę dokładnie wymieszać ( lub najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem

Przepisy i porady kulinarne
Fasolka nie po bretońsku ;) 138

zgęstnieje (około 25-30 min.).Do gotowego sosu dodać fasolę, doprawić i wymieszać.Smacznego! :)* można użyć każdej odmiany fasoli, ale polecam dużego 'Pięknego Jasia'. Może być też fasola z puszki, i jeżeli trzymacie się moich proporcji, to w tym wypadku z 2 puszek.** zamiast pomidorów można dodać koncentrat pomidorowy

Kraina Miodem Płynąca
Leczo 99

pomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu .  SKŁADNIKI* Papryka czerwona – 3 szt* Cukinia – 1 szt* Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt* Czosnek – 2 ząbki* Ogórek kiszony – 2 szt* Natka pietruszki – 0,5 pęczka* Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki* Sól – do smaku* Pieprz – do smaku* Chili

Ostra na Słodko
Mięsne sakiewki 164

uduszonych pieczarek i cebuli dodać koncentrat pomidorowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.  Na środku każdego kotleta nakładać farsz, zwijać w kształt sakiewek, zawiązać nitką.  Sakiewki układać w naczyniu żaroodpornym.  Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas pieczenia sosem.  Przed podaniem usunąć nitki z sakiewek. (function

Kuchnia Danusi
Ketchup z cukinii 183

palnika dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i odstawić na godzinkę, by masa trochę się schłodziła. Zmiksować masę na pulpę. Dodać resztę składników i gotować kolejne 20 minut (od momentu zagotowania). Gorącą masę wlewać do słoików i zakręcać. Odstawić, by powoli stygły. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.   ----------- Podobne: Ogórki z chili Konfitura z czerwonej cebuli Wiosenny sos-sałatka

Weekendy w domu i ogrodzie
Zapiekanka ziemniaczana z kiszoną kapustą i kiełbasą. 492

moja i oczywiście wyjątkowa! ;) Powstawała na bieżąco i kiedy siekałem kapustę, to nie wiedziałem jeszcze, że za chwilę dodam jej dla towarzystwa jabłko i miód. Nie wiedziałem, że do sosu dołączy keczup. Ale właśnie tak zrobiłem i bardzo się z tego cieszę, bo w efekcie wyszło mi naprawdę pyszne obiadowe danie, za które zebrałem mnóstwo pochwał od żony - skądinąd surowego(...)cebula 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 bulionetki (esencji do duszenia warzyw) 200 ml śmietanki 30% 1 jajko 1 łyżka keczupu lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 -3 łyżki startego żółtego sera (gouda) 1 łyżka masła sól olej Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Po całkowitym ostudzeniu pokroić na plasterki. Cebulę pokroić na ćwierćplasterki

zadanie-gotowanie
Pałki z kurczaka po persku 216

podaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko. Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany na mięsie z kością ma lepszy smak. A Wy jak sądzicie? Oczywiście moje leniwe dzieci nie lubią obierać mięso z kości, więc często gotuję obiady z mięsa bez kości(...)kurczaka, 2-3 na porcję 100 g suszonych śliwek, mirabelki 1 cebula 0,5 g szafranu 1 łyżeczka kurkumy szczypta kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżka pomidorowego przecieru sól i czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru 1 l wrzątku posiekanej kolendra lub natka pietruszki do posypania Dodatkowo ryż basmati na sypko, tutaj przepis Pałki z kurczaka

codojedzenia
Kurczak tikka masala 198

barwnika spożywczego (opcjonalnie) Sos: 1 cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych 1 łyżka oleju lub masła klarowanego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 pestki kardamonu 3 goździki 1 liść laurowy 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kuminu mielonego 1/2 łyżeczki kurkumy sól do smaku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki chili(...)się na patelni, wlać na patelnię i zagotować. Pod koniec dodać orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik. Z sosu wyjąć kardamon, goździki i liść laurowy, aby sos miał bardziej jednolitą konsystencję, można sos potraktować blenderem. Do sosu dodać podsmażonego kurczaka, zagotować i podawać np. z ryżem. Sos bez rozdrabniania

Kuchcik gotuje
Risotto pomidorowe. Osobowość ziarnka. 254

się na talerzu, powinien mieć konsystencję tylko odrobinę miększą niż al dente . Ziarnka powinny być nasiąknięte, nasycone sosami, ale sypkie, nie zlepione z innymi, nie zamienione w pływającą w sosie nieprzyjemną breję.  Wzorem znawców przedmiotu, można je posypać ledwie odrobiną tartego parmezanu, tak aby zaznaczyć tylko z czułością wstrzemięźliwość i elegancję. Po pierwszych wrześniowych deszczach w rondlu może się(...)POMIDOROWE /na 2 porcje, pomysł własny/   Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze!   2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego  ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi con Basilico Italiamo (sos

KUCHARNIA
Pomidorówka naszej babci – zupa pomidorowa inaczej 125

Któż z nas nie zajada się przepyszną zupą pomidorową. Ta powszechnie znana zupa jest nie tylko przepyszna, lecz także bardzo zdrowa. Można ją przyrządzić na wiele

sierotka maRysia w kuchni
Fasolka szparagowa z marchewką i cebulą 158

Fasolka połączona z marchewką i cebulą w czerownym sosie czyli taka pyszna jarzynka. Świetnie smakowała jak pakowałam ją do słoiczków więc zimą na pewno będzie pysznym dodatkiem do obiadu. składniki: 1 kg fasolki szparagowej żółtej 1 kg marchewki 1 kg cebuli 0,5 szklanki oleju (125 ml) 200 g koncentratu pomidorowego 0,5 l keczupu, ja dałam z cukinii

Monia miesza i gotuje