sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:594/794)

Shakshuka 138

jednak latem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci.  Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 35 min 2 łyżki oliwy 2 łyżki harissy ( przepis)   2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki ok 800 g dojrzałych pomidorów 4 jaja sól Dodatkowo kawałki serka labneh  ( przepis ) lub jogurt naturalny (opcjonalnie(...)patelni rozgrzej oliwę, dodaj harissę, koncentrat, przyprawy i posiekany czosnek, smażymy ok 3 minuty 2. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę pomidory i dusimy ok 10 minut, aż sos odparuje, stanie się gęsty, doprawiamy do smaku solą 3. W pomidorach robimy 4 dołki, wbijamy w nie jajka i trzymamy całość na ogniu ok 10 minut, aż białko się zetnie a żółtko

Słodki Kompromis
Ketchup z cukinii. 166

Cukinia w tym roku obrodziła więc aż grzech jej nie wykorzystać. Ketchup to ulubiony sos mojej rodziny. Zjadamy go nie tylko z pizzą... Z jakiejś gazecie wpadł mi w oczy przepis na ten domowy ketchup, wyszedł wspaniały. Kto robił czekam na opinie a kto przepis widzi pierwszy raz może się skusi i wypróbuje?! Składniki; 1,5 kg obranej cukinii(...)cebuli 1 i 3/4 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. octu 10% 40 dag koncentratu pomidorowego ( 2 małe słoiczki) 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka słodkiej papryki Jeśli ketchup ma być pikantny wtedy należy dodać pieprz cayenne lub ostrą paprykę doprawiając do swoich gustów smakowych Przygotowanie; Jeśli używamy dużej cukinii należy wydrążyć środek. Cebulę obieramy i razem z cukinią ścieramy

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoskie calzone 240

Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła(...)Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym

upichcic
Ryba po węgiersku 172

Nie każdy lubi wytrawne potrawy na słodko. Kolejny przykład ryby również dobry na sylwestra  ;)0,5kg ryby4 szkl wody1/2szkl octu2/3 szkl. Oliwy6-8 łyżeczek cukru4

Garnkowe fanaberie
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 201

Sambal oelek (czyt.sambal ulek) to indonezyjski sos - przecier z papryczek chili. Jest to jeden z najostrzejszych sosów, więc trzeba używać go ostrożnie ;) Otrzymałam słoiczek tego przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula? Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie , jednej z moich najwierniejszych(...)czytelniczek :) Składniki: około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej), 1 większa cebula , 2 łyżeczki sambal oelek , około 3/4 szklanki soku pomidorowego , sól . Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy. Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Cebularze 165

ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka przyprawy do pizzy * sól , pieprz  * 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki oliwy Kroimy cebulę w piórka, szklimy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Wsypujemy przyprawy i dusimy do miękkości. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie : Ciasto podsypując mąką musimy rozwałkować na około(...)kółka . Robimy w środku wgłębienie na nadzienie. Smarujemy placki roztrzepanym jajkiem,koncentratem. Wykładamy farsz z cebuli. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pieczemy na złoty kolor . Ja podaję z sosem czosnkowym . Idealne do zimnego piwka ! Polecam

Magiczne Życie Marty
Paprykowe leczo z suszonymi pomidorami 218

dodać, jeśli tylko macie ochotę :) mała cebula cukrowa papryka czerwona papryka zielona papryka żółta pół słoiczka suszonych pomidorów z pestkami dyni (lub w ziołach) ok. 400 ml passaty pomidorowej ok. 200 ml wody 2 ząbki czosnku pół łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej lub pikantnej) łyżka oleju rzepakowego (może być ten z suszonych pomidorów) sól i pieprz do smaku listki bazylii opcjonalnie(...)Warzywa kroimy w kosteczkę. Szklimy na oleju. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym zalewamy passatą i wodą. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy wędzoną papryką, bazylią, solą i pieprzem. Opcjonalnie podajemy z ostrymi papryczkami. Smacznego :)   Artykuł Paprykowe leczo z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pierś z kurczaka po włosku 335

Szczególnie polecam z makaronem typu penne (rurki), ale wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze. Pierś z kurczaka po włosku: 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 80 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli(...)bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy

Poezja smaku
ajvar paprykowy 201

kupiliśmy. Nie wiedziałam na co je przerobię i nagle pojawiły się wpisy paprykowe - bo więcej takich jak ja było.  Ten przepis przemówił do mnie tak samo jak sos paprykowy (który już jutro na blogu). Dlatego nie wiele myśląc zakupiłam słoiki - tak, tak zabrakło i trzeba mimo wszystko jeszcze dokupić - i Tehrmomix zabrał się do roboty, bo mojej(...)dałam chili w związku z tym, że będziemy jedli z Młodą ;)  Składniki: 1 kg papryki czerwonej 150 g cukru 70 g oleju sól 1 mały koncentrat pomidorowy 50 g 1 liść laurowy 1-2 ząbki czosnku 70 g ocru Przygotowanie: do naczynia miksującego włożyć pokrojoną paprykę, dodać cukier, olej i sól - zmiksować czas 15s/obr 9 następnie gotujemy czas

Gotowanie z pasją
Placki po węgiersku 197

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfikować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię. Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna  surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz(...)wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili  1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Składniki na placki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki

Gosia gotuje
PIZZERINKI Z CUKINIĄ I PIECZARKAMI 196

mała przekąska, doskonała na ciepło, jak również na zimno podawana z sosem czosnkowym, gratka dla fanów pizzy tylko w mniejszej formie SKŁADNIKI CIASTO: 1,5 szkl.mąki pszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli odrobina cukru ok. 0,5 szkl.ciepłej wody Nadzienie: ¼ kostki masła 1 mała cukinia 30 dag pieczarek, 1 cebula, 1 kiełbaska śląska(...)sól, pieprz, 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka bazylii, ½ łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka ketchupu, 4 łyżki starej na grubych oczkach goudy, 2 małe kuleczki mozzarelli WYKONANIE Ciasto: W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże z dodatkiem cukru i 1 łyżki mąki, odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy resztę mąki i sól, mieszamy ze sobą, dodajemy

słodki bratek
śledzie po kaszubsku 197

minut.  Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim pokrojoną w plastry cebulę ( na niewielkim ogniu żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy  koncentrat pomidorowy, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz rodzynki razem z sokiem z cytryny i pomarańczy.  Całość mieszamy i  na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie(...)zawartość. Filety śledziowe wyjmujemy z octowej marynaty i płuczemy. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek. Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe

Miód i pieprz
Cebularze 205

łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 szkl. oliwy z oliwek + 2 łyżki (do podsmażenia cebuli) 3 średniej wielkości cebule 30 dag sera żółtego 4 łyżki ketchupu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody, łączymy w misce z mąką, ziołami prowansalskimi, solą, 1/4 szkl oliwy z oliwek. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu(...)Cebulę kroimy w talarki, podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek. Na nasmarowane margaryną blachy układamy uformowane, lekko rozklepane małe placuszki.  Ketchup mieszamy w miseczce z koncentratem, smarujemy sosem placuszki, na sos wykładamy cebulę, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe polane odrobiną ketchupu. Normal

Kuchenne aromaty
Kluski śląskie 229

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjne, polskie kluski śląskie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich

Marta Gotuje
Dhal z soczewicy z maślanym ryżem 165

mnóstwem przypraw, które fantastycznie aromatyzują danie oraz miętą, mleczkiem kokosowym i limonką, które dodatkowo i ciekawie 'podkręcaj' smak. Dhal można przygotować na dwa sposoby, w formie zupy lub gęstego sosu, który tradycyjnie podaje się z ryżem lub pitą,  ale i bez dodatków smakuje równie wyśmienicie- ja lubię wersję gęstą i serwuję z maślanym ryżem. Danie treściwe, bogate w smaku(...)niesamowicie smaczne, tak smaczne, że koniecznie musicie wypróbować! Polecam! * soczewica czerwona- szklanka * woda- 800 ml * cebula- 1 duża sztuka * imbir- 2 łyżeczki świeżo startego imbiru * czosnek- 2 ząbki * koncentrat pomidorowy- 2 czubate łyżki * mięta- 2 łyżeczki, kurkuma- 1 łyżeczka,  suszona kolendra- 1 łyżeczka,  cayenne- szczypta * limonka- sok z 1 szt. * oliwa do smażenia * mleko kokosowe- 200 ml * ryż

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania