sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:602/794)

korma kokosowa z wątróbką drobiową 94

łyżka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 szczypta cynamonu, sól, pieprz, masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszaj z 2 łyżkami curry. Oczyszczoną wątróbkę obtaczaj w mieszance mączno-curry. I smaż partiami na maśle po 1-2 minuty z każdej strony. Usmażone odkładaj pod przykryciem. Zlej resztki masła z patelni. Składniki sosu wymieszaj ze sobą i wlej na patelnię, zagotuj

Eksperyment sobotni
PAELLA Z KURCZAKIEM I CHORIZO 586

bulionu lub wody z 3 łyżkami sosu sojowego ok 10 nitek szafranu 2 małe piersi kurczaka 100 g kiełbaski chorizo 1 czerwona papryka 1 cebula/ pokrojona w drobniutką kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce 2 pomidory / sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1/2 szklanki białego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 g ryżu do paelli np. arborio

cool and minty
Klasyczny przepis na lasagne 123

mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed końcem duszenia dodajemy drobno posiekaną bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU WG MAGDY GESSLER 397

średnie cebule ok 200 g koncentratu pomidorowego 5 ziela angielskiego 3 liście laurowe Wymoczone filety pokroić na kawałki.Na patelni zeszklić cebulę pokrojoną w talarki,dodać cukier,wymieszać i chwilę smażyć.Wlać ocet,dodać ziele angielskie,liść laurowy oraz koncentrat pomidorowy.Wymieszać i dusić ok 5 min.W słoiku układać śledzie,polewać gorącym sosem z patelni,następnie znowu śledzie i gorący

Niespełnione zdolności kulinarne
Ketchup (sos) z papryki czerwonej. 152

pizzę jako sos. Polecam Wam serdecznie wypróbować ten przepis! Wierzcie mi zakochacie się w nim :-).   KETCHUP Z PAPRYKI CZERWONEJ.           Składniki na około 4 l płynu: 3 kg papryki czerwonej 1 szklanka oleju 2 szklanki cukru 1 łyżeczka pieprzu cayenne 3 łyżki soli 3 ząbki czosnku  540 g koncentratu pomidorowego 200 ml octu spirytusowego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ostry domowy ketchup z papryki i chili 197

czerwonej i chili-to wspaniała alternatywa sosów do wszelkich pieczonych mięs czy dań z grilla. U mnie w spiżarce każdego roku musi znaleźć się obowiązkowo! Do ketchupu użyłam octu  JAMAR Składniki: 3 kg papryki czerwonej, 15 dag ostrej papryki chili, 2 główki czosnku, 4 liście laurowych, 1/2 kg cukru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki soli, 350 ml octu

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 606

nich to zdecydowany smak pieczarek w sosie śmietanowym, zaś kolejnym jest lekko słodki smak pomidora z stopioną mozzarellą. Całość tworzy ciekawe połączenie. SKŁADNIKI 2 cebule 450 g pieczarek 1 cukinia 450 g mięsa mielonego 3 łyżki masła oliwa 1 duża śmietana 18% (550 g) 5 pomidorów 3 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 500 g makaronu fusilli 150 g sera

Passions hobbies life
41. Mini ziemniaczane lazanie 159

podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Jadło i czytadło
Perliczka w occie - Faraona al Aceto 146

Przepis podany przez Mario Batali na  tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4 części6 łyżek oliwy z oliwek1 szklanka białego wina1 szklanka octu balsamicznego2 łyżki kaparów3/4 szklanki oliwek bez pestek4- 5 plastrów prosciutto, pokrojonej w paski3 fileciki anchovies2 łyżki pasty pomidorowej2 szklanki bulionu z kurczakasól , pieprz(...)Kiedy mięso jest już ładnie obsmażone, dodać ocet i wino , gotować aż płyn mocno się zredukuje, co jakiś czas obracać mięso. Dodać kapary, oliwki, szynkę, anchovies i pastę pomidorową i obsmażać jeszcze 5 minut. Dodać bulion, zagotować a następnie zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem ok 30 min, aż perliczka będzie miękka. Doprawić solą i pieprzem,dodać szczypiorek. Podawać polewając

Stare Gary
PENNE Z CZERWONĄ FASOLĄ I PIECZARKAMI 210

złoty kolor.Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy całość i dodajemy pieczarki pokrojone w paseczki.Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i odrobiną bazylii.Smażymy ok 10 minut, podlewając odrobiną wody (nie trzeba dużo, bo pieczarki puszczą sok). Na koniec dodajemy fasolkę z puszki wraz z zalewą. Zagotowujemy całość. Makaron przekładamy do naszego sosu, mieszamy, posypujemy natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Ekspresowa pizza na tortillach 205

długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki

Kolizje Smaków
Soczewica w sosie curry 264

chciałam zrobić od dawna: soczewicy w sosie curry. Przepis wypatrzyłam kiedyś w jakieś gazetce. Jako, że dalej jemy dania bez mięsa, to taka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii

Pasja Smaku
paprykarz grzybowy bez mięsa 120

dodaj słodką mieloną paprykę i pastę pomidorową. Powoli ponownie zacznij smażyć. Po 2 minutach dodaj świeżą paprykę, podlej szklanką wody i duś pod przykryciem, aż będzie bardzo miękka. Dodaj pokrojone grzyby i duś dalej przez około 30 minut. Dopraw solą i ostrą papryką. Śmietanę wymieszaj z odrobiną soli i zahartuj kilkoma łyżkami gorącego sosu, następnie wlej do paprykarzu. Wymieszaj, podgrzej

Eksperyment sobotni
Makaron pióra z sosem bolognese 132

bolognese to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Jego historia sięga czasów średniowiecza. Historia makaronu Lubella sięga natomiast końca XIX wieku, gdy to w Lublinie powstał pierwszy młyn- młyn Kauzego. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 por, biała część przecier pomidorowy oliwki starty żółty ser 1 marchewka sól, pieprz, bazylia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak tikka masala 110

aromat z przypraw. Dodaj koncentrat pomidorowy i przecier/pomidory z puszki, wymieszaj i gotuj przez kolejne 5 minut do zredukowania nadmiaru wody z pomidorów. Do drugiej patelni wlej 1 łyżkę oleju, wrzuć kurczaka i smaż aż się ładnie zarumieni z każdej strony.  Odrobinę posól i popierz do smaku. Przełóż go do patelni z sosem. Gotuj przez kilka minut

Fabryka pomysłów