sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:598/794)

Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc 179

życzę smacznego. Zobaczcie też jak można pofarbować jajka w naturalny sposób -  kliknij tutaj.   Najlepsze domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane fetą i koncentratem pomidorowym Pasta jajeczna z makrelą Jajka faszerowane pastą szpinakową Marmurkowe chińskie jajka Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane pastą z makreli Faszerowane jajka z pieczarkami Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane(...)anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Mięsne Pasztet mięsny ze śliwkami Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem Pasztet mięsny z żurawiną Terrina z wątróbką cielęcą po wenecku

Kulinarne przygody Gatity
Sos słodko - kwaśny 191

niego dosłownie wszystko. Niestety nie zawsze mieliśmy gotowe słoiki z sosem i trzeba było sobie jakoś radzić i czekać na promocje papryki, żeby zawekować słoiki. Przepis na sos otrzymała moja mama od bardzo dobrej przyjaciółki, nie jest do końca taki jak powinien być ale dla studentów i na obiad w domu wymiata, a o to chodzi.  Składniki(...)pomidorów  350g cukru 0,5 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki ostrej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie:  paprykę pokroić w paseczki, cebule posiekać w drobną kostkę i razem przerzucić do dużego garnka, wszystko zasypać cukrem i odstawić na 30 minut.  Następnie dodać

Niezły Młynek
grillowane żeberka wieprzowe 179

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz wykonanie: W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej żeberka(...)gotujemy przez ok. 10 min. Po tum czasie odsączamy je i umieszczamy w dużej szklanej misie. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie składniki na jednolity sos. Polewamy nim żeberka, dokładnie obtaczamy aby całe były pokryte marynatą i wstawiamy do lodówki na minimum 60 min. Następnie wyciągamy żeberka z marynaty i grillujemy nag gorącymi węglami przez 10 -15 min. Następnie przesuwamy

Domowy Smak Jedzenia
Fasolka po bretońsku z suszonymi grzybami 387

Dodałam trochę pieprzu kajeńskiego i suszonych grzybów, dzięki czemu potrawa tylko zyskała na smaku i aromacie. Potrzebne nam: - 500 g fasoli Piękny Jaś - 300 g kiełbasy - 4 łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej(...)zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i koncentrat. Odlewamy pół szklanki sosu i rozprowadzamy w nim 3-4 łyżki mąki, po czym mieszamy z resztą sosu. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Podajemy z ulubionym chlebem

W poszukiwaniu inspiracji
Lunchbox #1 - sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową 188

ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki(...)fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę.   Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi się mały słoiczek po przecierze pomidorowym lub deserku dla dzieci) przygotuj olej lub winegret. Polej dopiero bezpośrednio przed jedzeniem.  Energia (1 porcja) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 327 kcal

Powiedz dietom nie
Śledzie po kaszubsku 200

najeść, zostawiłam je na 24 godziny, aby się "przegryzły", po tym czasie były po prostu rewelacyjne.  Składniki 0,5 kg śledzi solonych  2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny  1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny(...)Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami

Kuchenne aromaty
Zupa ze słodkiej kapusty 291

ogniu, aż warzywa będą miękkie. W miedzyczasie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę na rozgrzanym na patelni oleju. Odsączyć z tłuszczu.  Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem(...)wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę

Gospodyni Miejska
Spaghetti alla Norma 172

Jamiego Olivera pt.:  "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska, pieprz Bakłażany pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek na kawałki wielkości palca. Na rozgrzanej oliwie usmażyć bakłażany(...)się z każdej strony. Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć

wyzwania kuchenne
Zapiekanka makaronowa 2915

jeszcze chwilę razem dusiłam. Ugotowałam makaron - krócej niż zwykle, czyli ok. 5 min. Ugotowany makaron wyłożyłam do naczynia żaroodpornego (lekko pomazałam go olejem), na to rozłożyłam masę pieczarkowo - paprykowo- pomidorową, a wierzch posypałam serem. Zapiekałam 25 min. w temp. 200*C. Nie sądziłam, że zapiekanka makaronowa może być taka dobra:) Komentarze zen.ona 2010/04/23 14:08:24 Ten szablon tchnie profesjonalizmem(...)zapiekanka Sowo:) robie podobnie tylko dodaje jeszcze miesko:) pozdrawiam! kasia.eire 2010/04/23 17:14:15 zapiekanki makaronowe są świetne, u nas to się nazywa pasta bake i nawet do tego sosy specjalne mozna kupic. Wykorzystam twój pomysł startych pieczarek, nigdy tak nie robiłam. Lubię przemycic do takich zapiekanek salami pokrojone w paseczki (na etapie ukladania w naczynie zaroodpornym). Ja znowu nigdy

Zdrowa Kuchnia Sowy
pomidorowa fasolka z bankietówkami 152

czasu na poważne dania obiadowe, gdy wpadną niezapowiedziani głodni goście. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza(...)końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól, pieprz, paprykę i pół szklanki wody z gotowania fasolki. Wymieszać. Dorzucić fasolkę. Dodać startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka

Pociąg Do Kuchni
Sałatka "Król imprezy" 358

100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, łyżeczka bazyli, łyżeczka oregano, sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone smażymy z przecierem pomidorowym, bazylią i oregano. Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i smażymy osobno. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pomidorów, lekko solimy. Kukurydzę(...)żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski układamy kolejno: sałata, mięso, fasola, kukurydza, pomidor z cebulą, pieczarki, sos, ser. Wokół układamy nachos. Możemy dać też kilka na wierzch

Lena Gotuje
Przysmak pielgrzyma 196

przepis jak znalazł. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 350 g cukinii 100 g kabanosów (1 opakowanie) 150 g makaronu 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu 80 ml przecieru pomidorowego (+ 200 ml wody) Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie i kabanosa pokroić na mniejsze kawałki i smażyć przez 15 minut (bez tłuszczu). Przecier wymieszać(...)makaron i wszystko zagotować. Krok po kroku: 1. Ugotować makaron 2. Pokroić cukinie i kabanosa 3. Podsmażyć cukinie i kabanosa 4. Wymieszać składniki na sos 5. Wlać sos do kabanosa i cukinii 6. Wszystko wymieszać z makaronem Pobierz wersję do druku: Pobierz Przysmak pielgrzyma Artykuł Przysmak pielgrzyma pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Szaszłyki drobiowo-warzywne 163

granulowany 2 małe cukinie 1 ½ strąka czerwonej papryki 2-3 szalotki Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu. Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę(...)mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę. Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw

Pyry na Gaz
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 248

marchewkę i smażymy kolejną minutę, nadal mieszając. Zalewamy bulionem, zagotowujemy i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy dość powoli pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec zaciągamy koncentratem pomidorowym i dodajemy łyżeczkę majeranku. Możemy dodać do smaku więcej soli (ostrożnie, jest też w bulionie) oraz pieprzu. W międzyczasie gotujemy brukselkę. Wrzucamy ją do dużej ilości dobrze osolonego wrzątku, doprowadzamy ponownie(...)względnej miękkości – uważając jednak, by jej nie rozgotować. Mrożona brukselka będzie miękka po 5-7 minutach gotowania, świeża wymaga więcej czasu. Klopsy i brukselkę wkładamy do patelni z sosem. Lekko mieszamy, w razie potrzeby podgrzewamy. Podajemy na ciepło. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-164 {margin: auto;} #gallery-164 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width

Kulinarna Pokusa
Penne zapiekane z cukinią 224

ziemniaczane z cukinią ok 40 minut (z zapiekaniem) łatwa dla 3-4 osób (musiałam zrobić podwójną porcję ale przepis podaje dla pojedynczej) Składniki: * 2 małe cukinie * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego * 2 cebule * 1 paczka makaronu penne * zioła ( tymianek, oregano, bazylia) - ja dałam prowansalskie * 2 łyżki oliwy * 1 kulka mozzarelli * sól. pieprz, cukier Cukinię pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę(...)smażyć aż cukinia będzie jędrna ale miękka (ok 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i cukrem(1/2 łyżeczki). Odstawić. Ugotować makaron o 2 minuty krócej niż podane na opakowaniu. Przygotować sos - z koncentratu, 100 ml wody, 1/2 łyżki oliwy, soli, 2 łyżeczek ziół i jednej łyżeczki cukru. Mozzarellę utrzeć na tarce. Naczynie posmarować resztą oliwy, wyłożyć makaron na nim cukinię

sierotka maRysia w kuchni
Farfalle z piersią z kurczaka w czerwonym sosie 222

Składniki: 1 opakowanie makaronu Farfalle 2 duże czerwone papryki 2 pomidory 1 podwójna pierś kurczaka 1 słoiczek przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżki ketchupu pikantnego chilli w proszku Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować i zlać zimną wodą żeby się nie sklejał. 2. Paprykę pokroić w grubą kostkę. Pomidory również. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować do miękkości papryki(...)Kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. 4. Dodać rozrobiony w połowie szklanki wody koncentrat. 5. Całość doprawić solą, pieprzem, chilli i dodać ketchup (sos od ketchupu zgęstnieje). 6. Makaron rozłożyć na talerzach i polać gorącym sosem

A Ty Smakuj Mnie
PAPRYKOWE PIERSI Z KURCZAKA 370

Lubisz paprykę i drób? To koniecznie wypróbuj to danie, mozno paprykowe, mocno pomidorowe, mocno pyszne !   Składniki: pól kg piersi z kurczaka sól,pieprz słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g szklanka wody pól papryki czerwonej pól papryki żóltej zioła prowansalskie tymianek rozmaryn papryka słodka papryczka chili- odrobinkę ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy na kotlety, oprószamy solą(...)oleju. Do naczynia żaroodpornego wykładamy koncentrat, dolewamy wodę, dodajemy zioła, paprykę, czosnek przecisnięty przez praskę i drobno posiekany kawałek papryczki chili. Wszystko mieszamy. Papryki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu. Do sosu wkładamy kotlety z piersi. Przykrywamy, wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut

Z Majeczką w kuchni
Domowe meksykańskie burrito 164

Wykonanie: 1. Farsz: Cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso z wołowiny i smażyć przez kilka minut. Po tym czasie dodać drobno posiekaną papryczkę chilli, koncentrat pomidorowy i odsączoną fasolę. Całość dokładnie wymieszać, dodać suszone oregano, ostrą i słodką paprykę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na samym końcu dodać sok i startą skórkę z limonki, posiekaną(...)każdą tortille nałożyć gotowy farsz, posypać startym żółtym serem zwinąć boki do środka i zawinąć tak jak krokiety. Piec na suchej grillowej patelni. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów. #pudliszki Co sprawia, że składniki w produktach  Pudliszki  są najwyższej jakości ? każda partia warzyw trafiająca do zakładu w Pudliszkach jest poddawana skrupulatnej kontroli, a dopuszczane są tylko

Szalona Kuchnia Eweliny
Ketchup z cukinii 186

Ketchup z cukinii to kolejny z serii przetworów, które zrobiłem w tym roku. Prócz tradycyjnego zastosowania do kiełbasek ketchup możemy użyć jako sos do makaronu (kiedy nie mamy czasu gotować), do kotlecików lub pizzy. Czas wykonania: 3-4 h Ilość porcji: 6 słoików 0,5 l Składniki(...)obraniu) 0,8 kg (7 szt.) cebuli (0,62 kg po obraniu) 1 kg pomidorów 380 g (2 szt.) koncentratu pomidorowego 0,6 kg (2 duże szklanki) cukru 250 ml (1 szklanka) octu spirytusowego 10% (można użyć także octu jabłkowego) 4 łyżki soli 4 goździki 4 ziarna

KuchniaWeDwoje.pl
Potrawka z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami 170

potrawkę z mięsem mielonym, papryką i ziemniakami:).  500g mięsa mielonego  2 papryki czerwone 500g ziemniaków 2 marchewki 2 duże cebule 4 ząbki czosnku  500g przecieru pomidorowego sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony lubczyk olej 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone. Paprykę i cebule kroimy w kostkę, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, czosnek siekamy. Dodajemy(...)dodajemy 1 szklankę wody, dusimy na małym ogniu przez 20 minut. 2. Po tym czasie dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz przyprawy. Gotujemy do miękkości ziemniaków i zgęstnienia sosu, przez około 20 minut

Szefowa kuchni
Śledzie po kaszubsku z wędzoną śliwką 210

prostu bajka... Co potrzebujecie: - 8 płatów solonych śledzi a'la Matias, ok. 70-80 dag - 6 średnich cebul - 8 łyżeczek cukru - 8 łyżek octu jabłkowego - 8 łyżek koncentratu pomidorowego lub passaty - 6 wędzonych śliwek z pestką - 6 liści laurowych - 10 ziaren ziela angielskiego - 1 łyżeczka białej gorczycy - olej 1. Śledzie na noc zostawiamy w dużej ilości zimnej wody, w dniu(...)Cebulę kroimy w pióra, blanszujemy na rozgrzanym oleju z dodatkiem cukru. Pod koniec gdy cebula zmięknie dodajemy ocet, przyprawy, koncentrat i śliwki, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. 3. Zimny sos łączymy ze śledziami, mieszamy i przekładamy do słoików. Przetrzymujemy w chłodnym miejscu od 2 do 3 tygodni

Apetyczna babeczka
Wegetariański pasztet z dynią i komosą ryżową 159

Jednak jesienią i zimą zawsze muszę mieć jakiś w lodówce, dlatego piekę je co kilka dni. Zajadam się nimi, zazwyczaj na kolację. Z dodatkiem ostrej musztardy, ogórków kiszonych, lub pomidorowej sałatki. Pasztet z kaszy jaglanej, soczewicy, komosy ryżowej i dynii ma świetną konsystencję i dobrze się kroi, ale jest także bardzo kremowy i nadaje się do smarowania pieczywa(...)suchej kaszy jaglanej 100 g suchej komosy ryżowej 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża czerwona cebula 160 g puree z dynii 2 łyżki sosu sojowego tamari 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka suszonej natki pietruszki 0/5 łyżeczki lubczyku łyżeczka świeżego tymianku szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy sól i pieprz do smaku Soczewicę

Mienta blog
Spaghetti puttanesca 175

ząbki czosnku kilka czarnych oliwek oliwa z oliwek 5-6 filecików anchois pepperoni wg. uznania 2-3 łyżki kapary 4 pomidory, bez skórki i pestek 2 łyżki passaty pomidorowej natka pietruszki pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Wstawiamy wodę na makaron. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę,. Rozgrzewamy oliwę na patelni, dodajemy posiekany czosnek a po chwili rozdrobnione(...)sekund. Następnie dodajemy kapary, oliwki pokrojone pomidory i passatę. Całość przesmażamy 1-2 minuty Makaron ugotowany al dente (wraz z odrobiną wody, w której się gotował)wrzucamy bezpośrednio do sosu, potrząsamy patelnią,żeby połączyć  składniki, ew, solimy i pieprzymy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Kurczak w czerwonym winie według przepisu Julii Child ( Coq au vin) 260

uderzamy tłuczkiem, aby ją delikatnie zmiażdżyć. Układamy na kilka minut na patelni. Całość przelewamy do brytfanki.* Do brytfanki dolewamy czerwone wino i tyle bulionu, aby zakryć mięso. Dodajemy przecier pomidorowy, zmiażdżony czosnek i zioła. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy około pół godziny, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki czyścimy dokładnie z zabrudzeń, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Na świeżej(...)dodajemy grzyby. Smażymy na dużym ogniu przez 4-5 minut. Kiedy kurczak będzie gotowy w ½ szklanki chłodnej wody rozprowadzamy mąkę. Mieszamy, aż nie będzie grudek i dodajemy kilka łyżek sosu. Ponownie mieszamy i dolewamy do brytfanki. Dorzucamy pieczarki, doprowadzamy do wrzenia i kosztujemy. Jeśli istnieje taka konieczność doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wyłączamy i podajemy. Smacznego. *W oryginale należy polać

Kolizje Smaków
Pasta paprykowa z bakłażanem do słoików na zimę 185

Aromatyczna, zaskakująca smakiem pasta paprykowa z bakłażanem. Idealna do wędlin, pasztetów, serów pleśniowych typu camembert czy do lasagne. Sprawdzi się też dobrze w zimnych i gorących sosach czy jako dodatek do dipów. Jednym słowem słoik orkiestra :) Zróbcie, spróbujcie i zachwyćcie się. Nie zapomnijcie opowiedzieć nam jak wam smakuje i do czego jej używacie. Lubimy czytać wasze komentarze i każdy wywołuje(...)nami :)       Potrzebujemy: 1 bakłażan średniej wielkości 1 kg papryki czerwonej 2 papryczki chili z pestkami 3 łyżki posiekanego korzenia imbiru 2 łyżeczki soli 50 g przecieru pomidorowego (np. z TEGO przepisu) 1 główka czosnku 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z 1 cytryny 3 łyżki miodu

Marder&Marder Manufacture
Gulasz węgierski 186

Skladniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 łyżki smalcu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 2 czerwone papryki 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1/4 łyżeczki kminku Wykonanie: umyte mięso osuszyć, pokroić w kostkę, posolić i zrumienić ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przełożyć do rondla na tłuszczu zrumienić cebulę, pod koniec(...)dodać paprykę w proszku. Zawartość patelni dołożyć do rondla z mięsem, podlać taką ilością wody, aby przykryła mięso. Dodać resztę przypraw i obraną, paprykę pokrojoną w grubą kostkę. Wyparowany sos uzupełnić wodą podawać z bagietką, kluskami, kaszą lub ziemniakmi. Z dodatkiem pieczarek świetny jako dodatek do placka po węgiersku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza misz masz... 154

dwie części, wałkiem lub ręcznie formujemy kształt koła ( wielkości naszej foremki) ja nie posiadam formy do pizzy więc upiekłam ją w normalnej foremce do tarty. Ciasto posmarować przecierem pomidorowym ( 1 łyżka). Na to układamy po kolei po połowie składników. Po połowie ponieważ z podanej porcji ciasta wychodzą dwie pizze takie jak na zdjęciu. Po wierzchu możemy delikatnie posypać solą ,pieprzem(...)wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.180C i pieczemy około 15 min. Później foremkę wysuwamy a na wierzchu układamy ser. Pieczemy do momentu roztopienia się sera. Możemy podać z ulubionymi sosami. Gotowe

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza z tortilli wg Anny Starmach 195

więcej przepisów Pani Anny i podzielę się z Wami efektami na blogu:) Składniki: 4 tortille (użyłam mniejszych o średnicy ok. 24 cm) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (zastąpiłam koncentratem) 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 100 g mozzarelli kilka plastrów szynki dojrzewającej 50 g tartego żółtego sera (użyłam Dziugasa) kilka liści sałaty(...)Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Placek tortilli posypać tartym żółtym serem i położyć na nim drugi placek. W miseczce wymieszać koncentrat, oliwę i tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Powstałym sosem posmarować tortillę. Ułożyć plasterki szynki i mozzarelli. Piec przez 10-12 minut. Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki pokroić na cząstki, Marchewkę obrać, pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć. Ułożyć wszystkie

Moja Galeria Smaku
Makaron z sosem z indyka. Olej z pestek dyni Oleofarm. 191

pokrojony czosnek. Po chwili na patelnię wykładamy mięso i energicznie mieszając staramy się, aby z mięsa nie zrobiły się "kluski", chcemy aby było jak najbardziej sypkie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem około 25 minut, w razie potrzeby można podlać wodą.  Doprawiamy papryką, chilli, solą pieprzem i ziołami.  Dusimy jeszcze chwile i odstawiamy na czas przygotowania makaronu(...)noej układamy grono z poprzecinanych pomidorków koktajlowych i skrapiamy sałatkę olejem z pestek dyni, u nas olej z Oleofarm, pyszny i aromatyczny. Obok solidną porcję makaronu wymieszanego z sosem z indyka. Smacznego! Skomentuj

MamaOskarka
Kurczak w kokosowej panierce 147

Kolejny raz kurczak gości na talerzach moich domowników i moim.Tym razem zmodyfikowałam nieco jego smak sosem tabasco i wiórkami kokosowymi w roli panierki. Przyznam, że było pysznie i Tato niejadek też nie marudził, co jest zawsze dla mojej Mamy i dla mnie największym komplementem. Składniki: 4 udka z kurczaka (1 kg) 2 łyżeczki przyprawy tandori masala 1 łyżka drobno startego(...)imbiru szczypta cynamonu 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę sok z połowy cytryny  1 łyżka miodu  5-6 kropli tabasco  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 łyżki oliwy lub oleju 150 ml jogurtu naturalnego 1 płaska łyżeczka soli 100 g wiórek kokosowych 4 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej, miód

Gosia gotuje
Udany majonez podstawowy 275

wymieszać łyżką, tak by składniki połączyły się - zrobiłam to w niedużym wąskim garnuszkuOlej dolewałam po łyżce i miksowałam robotem wpierw na małych obrotach (pod koniec na szybszych), a gdy sos był coraz gęściejszy dodałam cukier, potem sok. Podczas dolewania soku do majonezu próbowałam by nie był za kwaśny. Dodałam go nie więcej jak 2 łyżki, może dlatego, że musztarda była(...)udaje się z olejami tłoczonymi na zimno, nawet z tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie

Proste Potrawy