sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:619/794)

Bombaj yellow ,curry 196

innego gęstego 1 łyżka mieszanki curry mild 1 łyżka mieszanki garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki chilli ( lub mniej jeśli wolimy łagodną wersję ) 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego – płaską 1 cebula – niezbyt duża 1 łyżeczka cukru – płaska sól do smaku liście kozieradki do posypania lub pietruszki Pierś z kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości(...)żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień wcześniej , odgrzewane Bombaj yellow curry, zyskuje jeszcze na smaku . Smacznego

Ogrodnik w podróży
Gulasz wołowy na piwie 233

Gulasz wołowy na piwie to danie jednogarnkowe, idealne na chłodne, zimowe dni. Nietypowym dodatkiem nadającym całego smaku daniu jest ciemne, gorzkie piwo, które w połączeniu ze

Poezja smaku
Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą 149

upiekłam 1/2 sztuki) 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 200 g. passata pomidorowa czosnek 1 ząbek bazylia 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka czerwona cebula (mała) feta owcza ok 50 gram pieprz do smaku Dynię lub batata owijamy w filię i pieczemy(...)zagniatamy ciasto od czasu do czasu podsypując. Formujemy ciasto w kulę i odstawiamy do niewyrośnięcia. Następnie z ciasta zrobić dysk i przełożyć na papier do pieczenia. Wierzch ciasta polać sosom przygotowanym z : passaty z ząbkiem czosnku, 1 łyżką oliwy z oliwek, oregano i solą himalajską. Pieczemy w 230 stopniach ok 20 minut. Po wyjęciu rozkładamy: pieczoną paprykę, ser feta, rukolę

AZgotuj!
Wegetariańska zapiekanka pasterska z cieciorką i boczniakami 226

następnie dodaj pozostałe siekane warzywa i łyżeczkę tymianku. Zamieszaj i duś przez kolejne 5 minut. Wlej wino lub piwo, odparuj alkohol po czym dodaj do warzyw 2 łyżki przecieru pomidorowego, rozprowadź w warzywach, a następnie wlej szklankę wody. Przykryj, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut. Krok 3 Umyj kalafiora i pokrój na małe kawałki. Umyj(...)praskę. Masa nie musi być tak gładka jak na pure i może być lekko grudkowata. Posól do smaku. Krok 4 Wyciągnij cieciorkę z piekarnika i przełóż do rondla z sosem, dodaj do niego grzyby, wymieszaj. Dopraw solą i pierzem. Krok 5 Formę do pieczenia posmaruj delikatnie olejem. Wyłóż na spód sos, przykryj masą kalafiorową, posyp z wierzchu tartym parmezanem (około

Niedzielny kucharz
Zupa nachosowa 182

Dziś przedstawiam przepis na pyszną, bardzo pożywną i delikatnie rozgrzewającą zupę pomidorowo-nachosową z kurczakiem i zakwaszoną śmietanką. Danie inspirowane jest przepisem z magazynu Moje Gotowanie

My Culinary Art
Mega paprykowe leczo 136

doczekać. Jest to wersja najprostrza, a mimo to pyszna. Wystarczy nam jeden garnek i podstawowe składniki.  Wszystko kroimy, wrzucamy do gara i cudo gotowe. PS. zdjęcie przed dodaniem sosu ;) Składniki: 2 łyżki tłuszczu (olej, oliwa, smalec, co kto chce) 2 cebule 200 g kiełbasy 2 ząbki czosnku 2-3 papryki (najlepiej różnych kolorów) 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku(...)chwilę smażyć kilka minut po czym dodać starty na tarce czosnek. Podsmażyć chwilkę i dodać paprykę. Doprawić solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku. Zalać passatą pomidorową i gotować pod uchyloną pokrywką ok. 15 min aż papryka zmięknie. Podawać na ciepło z kromkami chleba. Smacznego

W kuchni bez szafek
Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią 124

Składniki 250 g łopatki wieprzowej 1 duża cebula 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego mąka 2 łyżki oleju 250 ml bulionu warzywnego 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka czosnku staropolskiego 1 szczypta mielonego cynamonu 1 mała cukinia cukier sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach(...)podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Pizzerinki z cukini! 140

bazylia oregano sól kolorowy pieprz Sposób wykonania: Cukinię kroimy w grube plastry i układamy na blaszce. Przez praskę przeciskamy czosnek i smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii(...)menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 244

momentu odparowania wody. Kukurydzę przecedzamy na siteczku. Mozzarellę ścieramy: ok 10 dkg na malutkich oczkach (jak marchewkę do surówki), pozostałą część (u mnie ok 40dkg) na grubych oczkach. Przecier pomidorowy łączymy z oliwą z oliwek oraz posiekanym lub rozdrobnionym czosnkiem. Dodajemy starte na małych oczkach 10dkg sera mozzarelli. Wyrabiamy łyżką na gładką pastę. Jeśli jest zbyt twarda, dodajemy oliwy(...)nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.   Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki

Kuchnia w czekoladzie
Kluski śląskie z gulaszem wołowym / Silesian Dumplings with Beef Goulash 111

Kluski śląskie z gulaszem wołowym  Dziś zapraszam na pyszny, rodzinny obiad , czyli kluski śląskie z gulaszem wołowym . Wołowina w sosie własnym podana z kluskami ziemniaczanymi to pożywne, rozgrzewające danie, idealne na chłody. Bardzo lubię kluski śląskie za to, że można je przygotować dzień wcześniej - dzięki mące ziemniaczanej zachowują ładny kształt i nie rozmiękają. Poza tym przygotowuje się je bardzo(...)każdym domu smakują trochę inaczej. Ja zawsze dodaję do nich żółtka, niektórzy przygotowują je bez jajek.  Idealnym dodatkiem do klusek śląskich jest gulasz wołowy , czyli wołowina w ciemnym sosie własnym. Możecie przygotować go w wersji podstawowej, tylko mięsnej, ale ja bardzo lubię dodawać do niego kawałeczki papryki (czasem też pieczarki) i obowiązkowo 1-2 ogórki kiszone, które wspaniale ,,podkręcają

Lekcje w kuchni
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami / Chicken Stew with Peppers and Mushrooms 113

papryką i pieczarkami, składniki: 500 g piersi z kurczaka, cebula, czerwona papryka, 400 g pieczarek, 1-2 ząbki czosnku, 1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego, czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżeczka musztardy (lub do smaku) przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy,  kilka ziarenek ziela angielskiego, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej(...)minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 minut) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku: Lekcje w kuchni Chicken Stew with Peppers and Mushrooms Recipe

Lekcje w kuchni
Gulasz z indyka z warzywami 189

domowych 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 1/3 szklanki śmietanki 30%  1,5 łyżki czerwonej papryki mielonej słodkiej 1 kopiata łyżeczka papryki mielonej ostrej około 400 g passaty pomidorowej mąka do obsypania mięsa sól pieprz masło klarowane do smażenia 1. Przygotowujemy bulion. Cebulę kroimy w piórka i potem te piórka na pół. Paprykę kroimy w paski, pieczarki(...)dorzucamy do reszty podsmażonych składników.  3. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem, dodajemy obie papryki, passatę, pokrojone ogórki kiszone i kukurydzę. Gotujemy na średnim ogniu około 15 minut (jak sos byłby za gęsty możemy dodać trochę wody), pod koniec dodajemy fasolkę i śmietankę, mieszamy, doprawiamy i gotowe :-). Podajemy z kaszą, ryżem lub z chlebem. Smacznego

kruche babeczki
Ketchup Międzychód - polecam 262

Wspieranie rodzimego przemysłu to już jest istotny argument, by kupować produkty tej firmy W swojej ofercie mają dania gotowe w słoikach (m.in. gołąbki, klopsiki, czy fasolkę po bretońsku), sosy, przetwory z pomidorów, ogórki oraz dżemy, ja osobiście jako, że korzystam z przetworów od mamusi nie próbowałam jeszcze niczego więcej z ich oferty, ale chętnie sięgnę po dania gotowe. Do testowania(...)opakowanie. Z całą pewnością mogę się zgodzić z hasłem reklamowym, bo ketchup przywołuje swoim smakiem dawne smaki ketchupu i jest naprawdę pyszny. Charakteryzuje go gęsta konsystencja, zbliżona do przecieru pomidorowego, kolor także dość wyrazisty. Do tego jest zdrowy, nie zwiera w swoim składzie sztucznych konserwantów, barwników, czy wzmacniaczy smaku, zresztą zobaczcie sami składy przepisane z etykietki: pikantny - pomidory

Cynamonowe szczęście
Kurczak curry 141

kurczaka w sosie curry. Kurczak curry to podstawowy przepis na szybkie i łatwe indyjskie curry - danie, które przygotujesz w niespełna pół godziny albo przyrządzisz w wolnowarze. Aksamity, aromatyczny sos  i delikatne mięso pasują zarwano do ugotowanego na sypko ryżu, jak i pszennego pieczywa (koniecznie zobacz przepis na indyjski chleb naan z patelni).  Do kurczaka w sosie curry możesz(...)słonecznikowego sól i pierz do smaku Czerwona pasta curry przepis ale możesz zastąpić 2 łyżkami "sklepowej" czerwonej pasty curry. 1 średnia cebula biała lub czerwona 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 3 cm kawałek obranego ze skórki imbiru 5 liści curry, ale możesz pominąć, jeśli nie masz 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku  opcjonalnie 1 lub 2 czerwone

Cztery Fajery
Gulasz cielęcy w sosie słodko-kwaśnym (Spezzatino di vitello in agrodolce) 170

quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :)  **** Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak ciepły i pożywny gulasz. Delikatna  cielęcina w aromatycznym sosie słodko-kwaśnym z pomidorami, pachnąca białym winem, suszonymi śliwkami i żurawiną. Idealne danie obiadowe dla całej rodziny. Nie pozostaje mi nic innego, niż polecić Wam mój dzisiejszy przepis i życzyć(...)stata realizzata in collaborazione con   Amica Natura Alcass **** PRZYGOTOWANIE 400 g cielęciny 2 cebule 150 ml białego wina  250 ml bulionu warzywnego 500 g passaty pomidorowej 50 g suszonych śliwek 50 g di suszonej żurawiny 2-3 gałązki natki pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz PREPARAZIONE Per preparare lo spezzatino di vitello, come prima

La grande e la piccola cuoca