sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:622/794)

Warzywny gulasz z dorszem 164

osolonym wrzątku, odcedzić, ostudzić. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę i zeszklić, następnie dodać pokrojoną paprykę i czosnek, podsmażyć i zalać masą pomidorową oraz wg uznania sokiem z cytryny. Dusić ok. 20 min. Można zmiksować, ale niekoniecznie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i tabasco (tabasco zastąpiłam słodką papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić(...)grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka. Do gorącego sosu dodać dorsza i ziemniaki, delikatnie wymieszać, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 5 - 10 minut. Dodać śmietanę - pominęłam. Spokojnie można do gulaszu nie dodawać ziemniaków

sierotka maRysia w kuchni
Chili con carne 162

paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie staje się zbyt gęste) podlać wodą lub bulionem. Chili con carne można zajadać samodzielnie(...)nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color

Pociąg Do Kuchni
Przecier pomidorowy 135

zagotowania (na dużym ogniu ok. 20 min). Zmniejszyć gaz do minimum i gotować pod przykryciem ok. 30 min (aż sos się zagęści). Kilka minut przed końcem dodać przyprawy, wymieszać. Sos dokładnie zblendować. Do umytych słoików rozlać przecier, dokładnie zakręcić. Do dużego garnka wlać wodę na ok. 1/2 wysokości słoika. Podgrzać wodę, włożyć słoiki (można pod spód włożyć ścierkę, żeby słoiki(...)gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym miejscu. Przepis brał udział w akcjach:  Domowa spiżarnia - sierpień ,  Warzywa psiankowate 2012 oraz  Pomidorowe inspiracje

Corner With Recipes
Zupa pomidorowa 100

Długo się zastanawiałem, czy zamieścić tutaj ten przepis. Bo w sumie zupa pomidorowa to żaden wyczyn, pewnie każdy bez przepisu i problemu ją zrobi :) Ale ta wyszła (Magdzie, bo ona robiła) tak pyszna, że stwierdziłem, że muszę podzielić się przepisem :) Zrobiła ją zaraz po tym jak ja skończyłem swoją babkę kukurydzianą (z wczorajszego przepisu) więc mieliśmy dwie pyszne rzeczy jednego(...)dnia :) No po prostu rozpusta! 2 udka kurczaka kostka rosołowa 2 puszki pomidorów (całych, nie krojonych) 4 ząbki czosnku bazylia (najlepiej świeża) sos sojowy pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy i co tam jeszcze chcemy i lubimy włoszczyzna (sporo marchewki) śmietana Udka najpierw gotujemy w wodzie żeby oddały swój aromat i smak. Jak się trochę pogotują (w międzyczasie wyjmujmy

Marder&Marder Manufacture
Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 193

właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często używany jest także tłuszcz zwierzęcy) sól pieprz W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w kostkę lub paski guanciale. Mieszamy od czasu do czasu czekając(...)kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące

Bon Ton Italia
Kurczak w sosie pomidorowym 114

Składniki: 8 kawałków kurczaka (u mnie ćwiartki kurczaka) 1/2 kg marchewki 600-800 g fasoli z puszki 50 g boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego lub przetartych pomidorów sól, pieprz, słodka czerwona papryka, cukier olej   Wykonanie: Umytego i osuszonego kurczaka doprawić solą i pieprzem.  Podsmażyć na oleju.  Mięso zdjąć z patelni(...)dodać posiekany czosnek i razem przez chwilę podsmażać.  Wlać ok 500 ml wody, pomidory i całość zagotować.  Doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną cukru.  Tak przygotowany sos przelać do naczynia do zapiekania.  Dodać do niego fasolę, wymieszać.  Na wierzch położyć podsmażone kawałki kurczaka.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około godzinę

Sto kolorów kuchni
Zupa pomidorowa na włoski sposób-najlepsza 145

najlepsza zupa pomidorowa jaka jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler(...)naciowy i dlugie,powolne gotowanie pomidorow.Z ta zupa jest dokladnie jak z sosem bolognese.Mozna go zrobic w 20 minut,ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu,a nawet dluzszym.Wiem,wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy przepis na pomidorowke,ale sprobujcie z selerem naciowym.Bardzo polecam,bo jest  pyszna!Skladniki na 4 porcje:4 duze pomidory lub wlasny przecier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej 242

kaszy manny 20 dag startego sera żółtego Jedna starta marchewka sól, pieprz, tymianek, oregano, słodka papryka podwójna pierś z kurczaka – ok 500 g 3 łyżki oleju Opcjonalnie łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Kaszę ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.  Pieczarki pokrój w plasterki, a czosnek posiekaj. Posól i popieprz. Podsmaż na rozgrzanym oleju. Pod koniec dodaj marchewkę(...)podsmażonych pieczarek. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw tymiankiem, oregano i słodką papryką. Duś chwilę. Na koniec dodaj kaszę manną Kaszę  odcedź i przesyp do dużej miski, dodaj sos i starty ser żółty. Wszystko dobrze wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz 30 min w 180 stopniach. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekoladowe mole 153

chili  3 szkl bulionu 3 łyżki prażonych ziaren sezamu 5 łyżek mielonych migdałów 3 łyżki prażonych siekanych orzechów arachidowych 1/4 łyżeczki cynamonu 1/3 szkl rodzynek 1/2 szkl przecieru pomidorowego 1 łyżka cukru brązowego sól do smaku cienkie plastry parzonego schabu Wykonanie: Do rondelka wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, anyż, goździki, cynamon, kolendrę i pokrojoną papryczkę chili. Całość(...)wystudzenia. Kiedy jest zimne wyjmujemy korę cynamonu, gwiazdkę anyżu i goździki. Całość zagotowujemy i dodajemy kakao i połamaną czekoladę. Mieszamy tak, aby czekolada się rozpuściła.  Gotujemy jeszcze nasz sos ok 20 min. na małym ogniu. W między czasie możemy dodać jeszcze bulionu, tak aby konsystencja sosu była dla nas idealna. Kiedy sos jest gotowy dokładnie go miksujemy blenderem

Malinowe Pocałunki
GULASZ Z KURY PO WĘGIERSKU 357

szaro i zimno, warto podnieść temperaturę i...ugotować coś pysznego. Nic lepiej nie sprawdzi się w roli dania głównego niż aromatyczny i rozpływający się w ustach kurczak w fantastycznym sosie po węgiersku 💓💓😋 Właściwie, to kurczaka możecie zastąpić jakimkolwiek innym mięsem - mój przepis jest sprawdzony i pasuje do indyka, jagnięciny, a nawet wołowiny.  Więc patelnie w dłoń! 😁 Teraz jeszcze tylko(...)jarzyn 2 ząbki czosnku, posiekane 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, posiekane 2 czerwone papryki, pokrojone w paski lub kostkę puszka pomidorów krojonych, bez skórki 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/2 szklanki wody lub lekkiego bulionu PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Porcje mięsa kroimy na  kawałki, oprószamy solą i pieprzem, paprykami oraz pozostałymi przyprawami i odstawiamy

Moja Książka Kucharska
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 105

zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest(...)piersi z indyka ( u mnie małe kawałki ) 8 ziemniaków 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek koncentratu pomidorowego + 2 szklanki wody łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki oleju rzepakowego   Obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Potem paprykę pozbawiamy gniazd

Kuchnia na wzgórzu
Gulasz z indyka z warzywami, prosty i pyszny przepis na obiad 130

zaczęło się myślenie, co zrobić jak to połączyć. Kotlety, ziemniaki jednak nie, to by było nie to co za mną chodzi, bo chodziło za mną coś pysznego, z sosem, lekko ostrego. Ponieważ obierając ziemniaki, zaczęłam ja kroić w kostkę, ej i co teraz ? I wtedy przyszedł pomysł na gulasz i wszystkie składniki w jednym garnku :) Tak to jest(...)piersi z indyka ( u mnie małe kawałki ) 8 ziemniaków 1 żółta papryka 1/2 czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek koncentratu pomidorowego + 2 szklanki wody łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki oleju rzepakowego   Obieramy ziemniaki i kroimy w niedużą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Potem paprykę pozbawiamy gniazd

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym 92

ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej papryki 500  łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 2 ząbki czosnku 330 ml soku pomidorowego z polskimi ziołami parmezan wiórki mozzarella starta sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki o grubości 2 mm . Mieszamy z olejem, papryką, solą i pieprzem. Mięso mielimy na średnich oczkach(...)czosnek, smażymy przez bardzo krótką chwilę. Dodajemy mięso, smażymy aż będzie prawie „sypkie”, zalewamy sokiem. Chwilę dusimy pod przykryciem, by smaki połączyły się. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos, parmezan…sos ma być ostatnim składnikiem zapiekanki. Całość przekładamy do piekarnika rozgrzanego do   200°C na 50 min, po czym posypujemy wierzch startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze

R'n'G Kitchen
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 233

sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki 2 rozbełtane jajka 1 laska wanilii (przekrojona(...)pomidorków koktajlowych 2 łyżki miodu akacjowego lub syropu klonowego 60 ml Ramy Smaż jak szef kuchni maślanej 100 g drobnego cukru 1 gwiazdka anyżu 1 szklanka soku pomidorowego 4 gałki lodów waniliowych kilka listków mięty do dekoracji. W misce wymieszaj jajka z mlekiem i 20 g cukru z pestkami wanilii. Rozgrzej patelnię, wlej Ramę Smaż jak szef kuchni i poczekaj

karmelowy
Pikantny ketchup z cukinii 242

moje najśmielsze oczekiwania! Zapach podczas robienia był fenomenalny, a smak wprost wyborny! Ketchup z cukinii rzeczywiście jest pyszny. Idealny jako dodatek do kanapek czy pizzy, wyśmienity do użycia jako sos do ryżu. Czyżby lepszy niż tradycyjny ketchup z pomidorów? :) Z góry uprzedzam, iż moja wersja ketchupu z cukinii jest dość pikantna , warto wyregulować tu ilość przypraw pod swoje podniebienie, jeśli(...)250ml: 1,5 kg cukinii - waga po obraniu 4 czerwone papryki - duże 1/2 kg cebuli - waga po obraniu 4 łyżeczki soli do przetworów - czubate 300g cukru 1 karton passaty pomidorowej [500g] - ostatecznie może być również karton o wielkości 400g 1/2 szkl. octu spirytusowego 10% od WSP Społem Kielce   1 łyżeczka czarnego pieprzu - czubata 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka ostrej

Grunt to przepis!