sos mięsny - 4565 przepisów (strona:16/305)

Nalewka z kumkwatów 514

degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :). Czas przygotowania:  2-3 miesiące     Składniki

SzczyptaSmaQ
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 252

Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio

W kuchni wieczorem
Korzenne masło dyniowe 185

Świetnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was. Na 2 nieduże słoiczki użyłam: 550g dyni  obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej

W kuchni wieczorem
Kluski ziemniaczane z kapustą zasmażaną 408

miarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kopytka 342

dwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gnocchi 173

należy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową). Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym. Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima a przypomniała mi go wczoraj Natalia z bloga Lekcje w kuchni

prawdziwe jedzenie
Kluski z kaszy manny 288

Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski

prawdziwe jedzenie
Najszybsze kluski ziemniaczane 299

wrzątek,  gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy.  Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem.  Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami

prawdziwe jedzenie
Kluski śląskie 202

niej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki). insertCookd("cf0fb3d58f8d37a26f0e9ce526b91499

Emcia Pichci
BLINY NOWOGRODZKIE, czyli pszenno-gryczane 183

znanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy . Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com

Przepisy Aleksandry
BUŁECZKI Z MASŁEM PIETRUSZKOWO-CZOSNKOWYM 354

Świetne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Spaghetti bolognese 189

Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów

Smaki Edyty
Zapiekamy makaron z grzybami, serem, kulkami mielonymi oraz sosem pomidorowym #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzy 163

danie to klasyczny makaron z grzybami, sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami  wołowo - wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki na formę podłużną ok 10 cm na 30 cm: 150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda(...)dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone grzyby, żółty ser, mięsne kulki, sos i świeże ulubione zioła. Zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach. #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow

Życie zaczyna się w kuchni
Klopsiki w sosie słodko kwaśnym 303

Klopsiki w sosie słodko kwaśnym. Mięsne klopsiki w pysznym sosie z noodles ze słodkich batatów to moje kolejne odkrycie. Żyć nie umierać. Jedzenie cieszy, gotowanie cieszy…Zapachy roznoszą się po domu…Moja kuchnia wygląda jakby przeszedł przez nią huragan…Oj bardzo lubię gotować ale sprzątanie to już nie moja domena. Mój mąż zawsze dziwi się dlaczego tyle(...)Prawdą jest, że zawsze zaczynam od jednego przepisu, a w trakcie jego przyrządzania już wpadam na kolejne pomysły… Tak i było w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles

codojedzenia
Warzywa po azjatycku z serem korycińskim 159

płatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy  do smażenia(...)Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni