płyn, a mięso będzie lekko rumiane. Dodać posiekany drobno czosnek, 2/3 szklanki wody. Zagotować, dodać suszone zioła, posiekaną natkę i lubczyk. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Gotować do momentu aż sos mięsny zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem. Farsz wyłożyć do połówek cukinii. Wierzch posypać parmezanem. Cukinię wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Zapiekać aż cukinia będzie
Czerwień i błękitZaraz obok pizzy jest to jedno z najbardziej popularnych włoskich dań. Ten niezwykle aromatyczny mięsny sos pochodzi z Bolonii, jednak uwierzcie mi, że spaghetti z tym sosem tam nie uświadczycie. To ragu zawsze serwowane jest tam z makaronem typu tagliatelle. Zapytacie pewnie- jaka to różnica... ano dla miłośników włoskiej kuchni ogromna, tradycja to tradycja! Podobno pierwotny przepis nie zawierał pomidorów
Pichceniomaniamałe spiralki-rozetki. Najlepiej wyciskać jeszcze ciepłą masę. Pieczemy w 180°C przez około 20-30 minut, aż rozetki ładnie się zezłocą. Jak dla mnie są idealnym dodatkiem do mięsnych sosów. Smacznego Artykuł Dufinki pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujewodę partiami. Po tym jak wypłyną na powierzchnię gotujemy je 3 minuty, wyciągamy łyżką cedzakową i wrzucamy następną partię. Podajemy gorące, bezpośrednio po ugotowaniu. Najlepiej smakują z dodatkiem masła, sosu mięsnego lub grzybowego. Smacznego Artykuł Kluski śląskie pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujefrytkownicy. No i powiem Wam efekt mnie zaskoczył!!! Były przepyszne! Na pewno jeszcze nie raz je przygotuję. Są ciekawym zamiennikiem ziemniaków, czy zwykłych klusek śląskich. Wprost idealne do sosu mięsnego. Smażone kopytka z bryndzą Składniki: 250 g bryndzy 3-4 ugotowane ziemniaki (mniej więcej tyle samo co bryndzy) łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki mąki tortowej jajko sól Ziemniaki przeciskamy
PatiGotujepewno każdy z Was zajadał się nimi u swojej babci. Najczęściej podawane są, podobnie jak kopytka , z podprażoną bułką tartą i cukrem. Ja uwielbiam je także jako dodatek do mięsnego sosu. Leniwe Składniki: 500 g tłustego białego sera (twarogu) około 150 – 250 g mąki pszennej (w zależności od wilgotności sera) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Ser rozdrabniamy
PatiGotujesłodko, jak i na słono. Mogą one stanowić osobne danie lub dodatek. Możliwości jest wiele i tylko od Was zależy jak je wykorzystacie Ja wykorzystałam je jako dodatek do mięsnego sosu na niedzielnym obiedzie. Smakowały wybornie! Placuszki z twarogu Składniki: 400 g twarogu (zmielonego lub sernikowego) 3 żółtka 3 białka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 1-2 łyżki mąki pszennej
PatiGotujeładne, elastyczne i dobrze napowietrzone ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć na płaski talerz obiadowy i maczaną w wodzie łyżką zrzucać na wrzątek kluseczki. Chwilę gotować. Kluseczki można podawać z mięsnymi sosami, okraszone podsmażonym boczkiem a nawet z owocami
W garach u GosiUwielbiam pieczarki. Idealne jako dodatek do najróżniejszych sosów mięsnych, ryżu, sałatek, dań na bazie kapusty (polecam Wam moją wersję młodej kapusty) oraz od tak same w panierce. Dzisiejszy przepis na szybkie pieczarki w chrupiącej lekko musztardowej panierce są wspaniałą propozycją na przyjęcie (w większej ilości), jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem (osobiście
Słodkie okruszkiZapiekanka makaronowa z mięsnym sosem pomidorowym. Łatwa do wykonania, sycąca i delikatna w smaku. Zachęcam do zrobienia :) Składniki (4 porcje): 2 duże cebule 1 duża marchewka oliwa do smażenia 5 dużych ząbków czosnku 250 g mielonej łopatki 2 puszki pomidorów (łącznie 800 g) 1 płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku 2 duże garście
Smak mojego domuzetrzeć jak na placki ziemniaczane (starłam na drobnych oczkach tarki), dodać czosnek, przyprawy, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Smażyć cienki placki do zrumienienia z obu stron. Podawać oblane gorącym sosem mięsnym. Można udekorować kleksem kwaśnej śmietany
Czerwień i błękitWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki czosnku
Gotuj z Mąkąwraz z papryką czerwoną.Wbić jajka, przyprawić solą,pieprzem i gałką.Zagnieść ciasto,zrolować i kroić kopytka.Ugotować je we wrzącej wodzie z dodatkiem soli.Podawać gorące z sosem mięsnym lub na słodko , usmażone ze śmietaną i cukrem.Takie najbardziej mi smakują:).Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiDomowy sos mięsny z warzywami i makaronem ! Każdy ma swój sposób, ale warto zobaczyć jak to się robi u nas :) Mięso smażymy. Dodajemy włoszczyznę. Dalej gotujemy pod przykryciem, mieszając...można podlać trochę bulionu. Został jeszcze przecier, cebula i przyprawy. Gisia próbuje :) Widać, że smakuje :), to można nakładać dla wszystkich :)) Ponieważ wszystko widać na zdjęciach, to nie będę się
chleba naszegowrzućcie świeżego pomidora, przyprawcie lekko lubczykiem. Dodajcie do warzyw na patelni mięso, smażcie do usmażenia mięsa, dodajcie śmietankę i makaron. Możecie też oddzielnie ułożyć makaron, który potem zalejecie mięsnym sosem - ja tak czasem robię. Podawajcie posypane parmezanem i natką
Zasmakuj Kuchnipochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach, na naszych warsztatach było nie tylko
Kulinarne przygody GatityRagu to ogólna, włoska nazwa na mięsny sos do makaronu. Ragu wołowe (niektóre jego odmiany nazywane także sosem bolońskim) to chyba najpopularniejsza wersja sosu nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie. U nas do takiego sosu podalibyśmy spaghetti – we Włoszech częściej spotkamy makaron typu wstążki, taki jak tagliatelle czy pappardelle. Wołowe ragu ma jeden sekret – duszenie
Poezja smakuCzosnek można marynować cały rok i wykorzystywać go na bieżąco. Jest to świetny dodatek do sałatek czy mięsnych sosów. Jako samodzielna przekąska też się sprawdza, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie takiego czosnku na dwa sposoby: z pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz z ostrą papryczką. Kupując czosnek zwróćcie jednak uwagę, aby to był nasz polski
Codzienna kuchnia niecodziennaTradycyjne kluski z dziurką, które najlepiej smakują z różnymi sosami, np. sosami mięsnymi, grzybowymi. Do tego surówka z kapusty, buraczków, ogórków lub marchewki i obiad gotowy. Tani i pyszny obiad z dodatkiem delikatnej nuty cytrynowej ;) do tego można zrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką
Zasmakuj Kuchnicytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcytrynowym Dłonie smarujemy oliwa z pestek winogron (lub wodą) i formujemy kotleciki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy kotleciki, na średnim ogniu, na złoty kolor Można podawać z sosem mięsnym lub gulaszem Smacznego i na zdrowie
Szczęśliwa kuchniapomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami,dodać koncentrat pomidorowy.Podajemy z makaronem polanym sosem mięsnym,posypanym świeżymi liśćmi bazylii.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikukurydzę, pomidory suszone, pastę oraz pieczarki. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku i dusimy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron układamy na talerzu i polewamy sosem mięsnym! Smacznego
Podróż w kulinariazredukowania sosu ( ma się lekko zagęścić. Na końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Kaszę podajemy z sosem mięsny i jako dodatek proponuję buraczki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisobie zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się
Food Squarezalewie z curry. Prosto i szybko, a jakże smacznie. Zimą z chęcią otworzę słoik i zrobię z nich sałatkę do obiadu. Jest to też bardzo dobry składnik do mięsnego sosu, obok cebuli czy czosnku można dodać pod koniec duszenia właśnie pokrojone marynowane patisony. Składniki: 1 kg niewielkich patisonów gałązki z liśćmi selera ziele angielskie gorczyca olej zalewa: 1/2 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy
Szefowa kuchniMiałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra
MamaOskarkagotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mdły, dlatego tym polecam majonez lub połączenie jogurtu z majonezem w proporcji 1:1. Drukuj
Mieszam w GarnkuJagnięcinę w marynacie jogurtowej z pieca, oraz placki po krzemieniecku. Jagnięcina rozpływała się w ustach, była delikatna w smaku i bardzo aromatyczna. Placki chrupkie, dobrze wysmażone i pyszny sos mięsny. Ale to wszystko to był tylko wstęp przed wielkim finałem. Naczytaliśmy się recenzji i opinii o nim, naoglądaliśmy zdjęć. W końcu nadeszła ta długo wyczekiwana chwila. Wjechał dostojnie
królestwo garówkiedy możemy cieszyć się ich najsmaczniejszą wersją. Obowiązkowy dodatek większości deserów, słodkich wypieków, galaretek czy lodów. Co ciekawe, dobrze komponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach. Na początek maliny , te drobne czerwonawe owoce to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów , pektyn
Tradycyjna Kuchniawodzie z dodatkiem oliwy. Farszem nadziewamy rurki makaronu. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju. Dodajemy mięso mielone, puszkę pomidorów i przyprawy. Smażymy aż mięso będzie gotowe. Gotowy sos mięsny wykładamy na faszerowany makaron. Smacznego
Podróż w kulinariaKluski śląskie najlepiej smakują polane mięsnym sosem, stopionym masłem lub podane z przesmażoną na złoty kolor cebulą. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneprzepisów jakie znam. Polecam Wam surówkę obiadową z kwaszonych ogórków. Przygotowanie takiej zielonej miseczki nie zajmie Wam dużo czasu. Surówka z kwaszonych ogórków smakuje najlepiej w towarzystwie kotletów lub mięsnych sosów. Jest idealna dla zabieganych (takich jak ja ostatnio). Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to szczerze Wam ją polecam. Ja ją uwielbiam. Może dlatego, że prost przepadam za kwaszonymi ogórkami
Słodkie okruszkirozgrzanym oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów. P.S. Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym lub pieczarkowym
Czary - gary w kuchniDziś jeden z najprostszych przepisów na surówkę obiadową z kwaszonych ogórków. Przygotowanie takiej zielonej miseczki do obiadu nie zajmie Wam dużo czasu. Surówka smakuje najlepiej w towarzystwie kotletów lub mięsnych sosów. Jest idealna dla zabieganych (takich jak ja ostatnio). Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to zapraszam. Ja ją uwielbiam. Może dlatego, że prost przepadam za kwaszonymi ogórkami ;) Składniki
Słodkie okruszkiparmezan Jeżeli nie używamy zgrzewarki, ani patelni - nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. Na placki tortilli wysypujemy starty ser i wykładamy chili con carne. Tortillę składamy na pół lub rozkładamy mięsny sos na jednej tortilli i przykrywamy drugą. Tak przygotowane quesadillas umieszczamy w zgrzewarce, pieczemy na patelni lub w piekarniku przez ok. 5 minut, aż ser się roztopi. Kroimy przy pomocy
Be Fit Be Strongprzez ok. 10 minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowosera to proste, ale bardzo smaczne danie, popularne od Leska aż po Cisną. Bieszczadzki sposób na wykorzystanie ziemniaków pozostałych po obiedzie. Tak przygotowane kotlety podajemy z sosem pieczarkowym, z sosem mięsnym, albo po prostu z kefirem. Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej
Trzeci talerzciepło i na zimno. Dzisiejsza wersja tarty to raczej dodatek do dania głównego. U nas świetnie sprawdziła się jako uzupełnienie warzywnej zupy, ale równie dobrze może być dodatkiem do mięsnego sosu czy gulaszu. Składniki: ciasto na tartę wytrawną (przepis w linku) ( 200g mąki , 100g masła, 1 jajko, 1 łyżka wody, szczypta soli) 5 średnich ziemniaków 100ml mleka 100g mascarpone
Gotowanie i blogowanieGulasz bardzo często gości na moim stole, zawsze smakuje fantastycznie i za każdym razem inaczej! Wszystko zależy od dodatków które akurat mamy pod ręką i je dodamy do mięsnego sosu. Tym razem proponuje przepis podstawowy... Składniki; ok. 50 dag mięsa wieprzowego ( schab, szynka bez kości, karczek... ) sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie 2 marchewki 2 małe cebule kilka pieczarek
Radość kipiąca uśmiechem.dziś było u Was na obiad? U mnie po spaghetti bolognese, ruskich pierogach i sosach mięsnych nadszedł czas na coś szybkiego i słodkiego. Dziś domownicy zajadali się naleśnikami z dyniowo-waniliową konfiturą. Smacznie, prosto i syto, czyli tak jak lubię. Składniki: (na około 10-12 sztuk w zależności od wielkości i grubości naleśnika) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka
Słodkie okruszkiładnie zgęstnieje, po czym dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij garnek z ognia i energicznie wmieszaj jajko. Do dużego i natłuszczonego naczynia do zapiekania wyłóż jedną trzecią sosem mięsnego, na to wyłóż jedną trzecią ziemniaków i bakłażanów. Powtarzaj czynności aż do wyczerpania składników, po czym wyłóż równomiernie beszamel. Posyp parmezanem, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 45 minut
karmelowyczasie kiszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soki, posiekać drobno. Dodać do ciasta naleśnikowego, przyprawić pieprzem i resztą przypraw, wymieszać dokładnie. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać z naturalnym jogurtem, śmietaną, sosem mięsnym, z dodatkiem surówek - co nam tylko do głowy przyjdzie. Jeśli lubicie placki, to spróbujcie też moim placków z cukinii ...lub mojej wersji szwajcarskich placków ziemniaczanych rösti
Codzienna kuchnia niecodziennaKluski śląskie stanowią doskonały dodatek do sosów mięsnych i nie tylko. Zawsze robię je w większej ilości i zamrażam. Składniki: 1 kilogram ugotowanych ziemniaków 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka Szczypta soli Dodatkowo: Mąka do podsypania Sól Olej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy małe okrągłe
Bajeczna Kuchniakroimy knedle - najlepiej za pomocą nitki, którą od spodu przeciągamy do góry. Knedle możemy podać z sosem grzybowym, gulaszem warzywnym. Niestety część męża została polana sosem mięsnym
Łycha smakównawet niewielką jej ilość . Istnieje wiele odmian ostrych papryczek, ale na większość mówi się po prostu "chili". Im mniejszych rozmiarów jest papryczka, tym ostrzejsza. Bardzo chętnie używana do dań mięsnych, sosów, marynat, czatnejów i past. Jest popularnym dodatkiem do wyrobów cukierniczych, bo podkreśla smak słodyczy. Suszona jest składnikiem curry. Należy pamietać, że ostrość chili, a także na moment, w którym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wrzucamy po kilka do wrzątku. Gotujemy kilka minut (około 2-3) od wypłynięcia. Wyciągamy jedną, sprawdzamy czy jest miękka. Wyciągamy pozostałe i wrzucamy kolejną porcje. Podajemy z mięsnym sosem . Smacznego
Kolizje Smakówkluskę delikatnie spłaszczyć i kciukiem zrobić na środku dziurkę. Kluski wrzucać na wrzącą posoloną wodę. Gdy wypłyną, pozostawić jeszcze chwilę w wodzie (na bardzo słabym ogniu). Podawać z sosem mięsnym, stopionym masłem a w wersji jest to kombinacja ze skwarkami. Uwaga: kluski śląskie można nadziewać farszem z gotowanego, zmielonego mięsa rosołowego, z dodatkiem cebuli podsmażanej, pieprzu, soli
PychotkaaaAromatyczny mięsny sos z dodatkiem pomidorów, pięknie pachnący oregano i czosnkiem… Tak wyobrażam sobie idealne bolognese. Po wielu próbach zrobienia naprawdę dobrego sosu, posiłkowania się „proszkiem z torebki” itp. w końcu się udało. Jest odpowiednio gęsty i ma wyważony smak. Bez zbędnej chemii czy polepszaczy smaku, jakie serwują nam sosy instant. Moja wersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje
MyCookBook.plliść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym
Darcia w kuchniKasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy
Powiedz dietom nieUgotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego
Gotowanie jest łatwejednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Na małej patelni smażyć jednakowej wielkości placuszki . Podawać z sosem mięsnym lub pomidorowym
Gotowanie jest łatwejeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje
Kto ugości moich gości?knedle doprawione odrobiną cynamonu tak jak ja lubię. Można go oczywiście nie dodawać, jeśli ktoś nie przepada. Zrobione na słono, czyli bez dodatku cukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej 1 jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę
Maślane ciasteczkoczęść pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę o Sycylijskich korzeniach – na szczęście Giovanni zna przepis, może ma tam rodzinę
Patchworkowidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki
SzczyptaSmaQgrzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy
Karo in the Kitchenzdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone
Czerwień i błękitkostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem mięsnym lub czosnkowym. (Inspiracja z przepisu s. Anastazji
Domowy Smak Jedzeniadalej postępujcie jak wyżej napisałam :) Kasze (zwłaszcza te najgrubsze) nie muszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być
Codzienna kuchnia niecodziennakopiata łyżka na 1 placek). Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Ja najbardziej lubię na ciepło, gdy są jeszcze chrupiące. Można je podać z sosem mięsnym, warzywnym, tzatziki, śmietaną lub bez dodatków. Polecam
Rozpustne gotowaniepolitowania mój upór i dyskusję w temacie lemon curd z ową blogerką... Czy miała rację? Po części tak. Bo kto zamówi w restauracji "makaron długie nitki z warzywno -pomidorowo-mięsny sosem" i co też może się kryć w tym sosie? :) I choć nazwa ta niepoprawna nie jest, to czyż nie piekniej i szlachetniej brzmi po włosku "spaghetti bolognese"? Otóż
Kuchnia Prezydentowejprzykrywamy. Dusimy na średnim ogniu aż mięso zmięknie (około pół godziny). Wyjmujemy mięso i wyciągamy z niego wykałaczki lub odwijamy nitki. Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do wywaru mięsnego. Sos powinien nabrać kremowej konsystencji. W razie potrzeby rozrzedzić wodą lub dodatkowo zagęścić mąką. Doprawić do smaku solą i pieprzem
My simple kitchenkoszyczek nie może sięgać wody , musi być wyżej. Bułeczki podawać z truskawkami ze śmietaną i posypką z ziarenek lub po prostu z dowolnym sosem . Jeśli chcecie bułeczki podać z sosem mięsnym lub grzybowym do ciasta nie dodawajcie cukru tylko odrobinę soli. Smacznego :) http://www.ziarenkowo.com
Sama słodycz i szczypta chilimiąższ dodajemy do duszonego mięsa wraz z pokrojonymi w kostkę dwoma pomidorami. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać również odrobinę cukru i świeże zioła. Powstałym sosem mięsnym faszerujemy wydrążone cukinie, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy. Buon appetito
Bon Ton Italiagłęboko rubinowej barwie i aromatycznym bukiecie pełnym dojrzałych owoców, suszonych śliwek, pieprzu i korzennych przypraw. Wino o mocnej, bogatej strukturze, jedwabistych taninach i eleganckim finiszu. Dobrze komponuje się z mięsnymi sosami, grillowanym mięsem i włoskimi wędlinami. De Stefani Kreda Refosco zdecydowanie najsmaczniejsze wino od tego producenta (choć wszystkie są zdecydowanie godne polecenia). Wino o głębokiej, rubinowej barwie, intensywnym aromacie dojrzałych
królestwo garówProste w produkcji kluski łyżką kładzione podpatrzone u mojej Teściowej zagnieździły się na stałe w moim domowym menu. Stanowią doskonałą alternatywę dla pyz, kopytek i innych standardowych dodatków do sosów mięsnych. A jeśli jeszcze przyrządzone zostaną z mąki razowej lub np trzy ziarna - to już w ogóle pełnia zdrowia ;) Składniki w proporcjach "naocznych" (na obiad do syta
Kuchnia po mojemuzaglądam, a robię to dość często szukając inspiracji, nie mogę oderwać oczu a pomysły na obiady i desery (ło)buzują w mojej głowie ;) Klopsiki są łagodne w smaku, zdecydowanie mięsne. Sos jest tu podstawa smaku, nadaje charakteru całej potrawie. Pyszny, esencjonalny, czego chcieć więcej? Przepis już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórydawno nie robiłam żadnych muffinek, a przecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo fajne i wyjątkowe babeczki. Babeczki ze spaghetti, pulpetami mięsnymi, sosem pomidorowym i parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować. Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym
Pora coś zjeśćidealne. Nie wymaga specjalnych nakładów pracy. Można je wcześniej przygotować i później tylko podgrzać. Ładnie się prezentuje i smakuje prawie każdemu kto je mięso. 1 op ( 500 g ) lazani sos mięsny : 1 kg mielonego mięsa ( u mnie lopatka ) 2 cebule 1 duża marchewka 0,5 szkl czerwonego wina puszka pomidorów
Polska Zupastolnice i rękoma rozciągamy. Wykrawamy szklanką nasze pampuchy, Ponownie odstawiamy do wyrośniecia. Gotujemy na parze ok 5min. Dziś robię je na słodko, a jutro podam przepis na mój mięsny sos. smacznego! Ciasto przed wyrośnieciem Wykrawanie klusek Mój garnek do gotowania parowców
Tanio szybko zdrowoDzisiaj podaje przepis na sos mięsny który idealnie nadaje się do ziemniaków lub np klusek parowych ;] Składniki: 1kg mięsa wieprzowego 1litr wody 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1,5 łyżki mąki pieprz, sól do smaku. Wykonanie: Obsmażamy mięso na patelni na małej ilości tłuszczu. Do gotującej się wody wrzucić obsmażone mięso dodać sól, gotować 15min. Na tłuszczu który został
Tanio szybko zdrowoosolonej wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 4/ Wykładamy makaron na talerz, na środek dajemy mięsny sos, posypujemy twarogiem i obowiązkowo dodajemy listki melisy/(świetnie przełamuje smak) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę Was udoskonalony przepis na moim blogu
Kuchnia Beatyteflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidegustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego doświadczenia wiem, że po kilku dniach nie ma już nić do przechowania :). Czas przygotowania: 2-3 miesiące Składniki
SzczyptaSmaQDziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio
W kuchni wieczoremŚwietnie sprawdza się też jako dodatek do kwaśnego naturalnego jogurtu. Dorzućmy musli i pyszne śniadanie gotowe. Korci mnie, by tak jak inne słodkie przetwory wykorzystać je do mięs i mięsnych sosów lub spróbować połączyć je z serami. Pomysłów mam wiele. Będę je testować. Zachęcam też Was. Na 2 nieduże słoiczki użyłam: 550g dyni obranej, z usuniętymi pestkami, pokrojonej
W kuchni wieczoremmiarę zwarte ciasto). Mieszamy i małą łyżeczką nabieramy kluseczki które kładziemy na wrzącą wodę. Gotujemy kilka minut. Po odcedzeniu od razu podajemy. Takie kluski można również jeść z sosami mięsnymi. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennadwóch rodzajów mąki, z przewagą mąki pszennej, w przeciwieństwie do klusek, gdzie dajemy tylko mąkę ziemniaczaną. Można je jeść jako samodzielne z podsmażoną cebulką czy skwarkami lub ulubionym gulaszem, sosem mięsnym czy grzybowym. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknależy przetoczyć po widelcu delikatnie ją dociskając paluszkiem. Gnocchi gotujemy w lekko osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię należy je przemieszać i wyłowić (siteczkiem lub łyżką cedzakową). Podajemy z sosem mięsnym lub warzywnym. Przepis na gnocchi znalazłam kiedyś na blogu Cucinissima a przypomniała mi go wczoraj Natalia z bloga Lekcje w kuchni
prawdziwe jedzenieKluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie. Składniki: niepełna szklanka kaszy manny (3/4) 3 jajka 5 łyżek oleju (lub masła) sól ewentualnie cukier Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski
prawdziwe jedzeniewrzątek, gdy wypłyną czekamy jeszcze 2 minuty i wyławiamy. Podajemy na słodko z dżemem lub posypane cukrem i polane masłem. Natomiast na obiad najlepsze są w sosie mięsnym lub z duszonymi warzywami
prawdziwe jedzenieniej partiami kluski. Gotujemy je ok. 3 minut (aż wypłyną na wierzch) i wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej. Kluski podajemy z ulubionym sosem (w moim przypadku był to sos mięsny + buraczki). insertCookd("cf0fb3d58f8d37a26f0e9ce526b91499
Emcia Pichciznanych dań kuchni kresowej. Wszyscy nasi wschodni sąsiedzi mają swoją recepturę na te drożdżowe placuszki. Bliny najczęściej podaje się z rybami, kawiorem, ale można też na słodko lub z mięsnymi sosami. Muszę przyznać, że smakują mi dużo bardziej niż pampuchy . Przepis: Hanny Szymanderskiej Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com
Przepisy AleksandryŚwietne bułeczki o mocno czosnkowym smaku. Idealne do mięsnych sosów czy grilla. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryDzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów
Smaki Edytydanie to klasyczny makaron z grzybami, sosem pomidorowym i mięsnymi kulkami wołowo - wieprzowymi. On jest podany po prostu w innej postacji a dodatkowo zapieczony został z serem. Zapraszam również do konkursu pod hasłem „LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I KOSZ GRZYBÓW” Składniki na formę podłużną ok 10 cm na 30 cm: 150 gram makaronu wstążki długie nr 11 od Lubella woda(...)dobrze połączyć składniki. Formujemy nie wielkie kulki i smażymy na rozgrzanym oleju. Na koniec makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, następnie kładziemy usmażone grzyby, żółty ser, mięsne kulki, sos i świeże ulubione zioła. Zapiekamy 20-25 minut w 200 stopniach. #lubelloveinspiracje i #lubella #lubellaikoszgrzybow
Życie zaczyna się w kuchniKlopsiki w sosie słodko kwaśnym. Mięsne klopsiki w pysznym sosie z noodles ze słodkich batatów to moje kolejne odkrycie. Żyć nie umierać. Jedzenie cieszy, gotowanie cieszy…Zapachy roznoszą się po domu…Moja kuchnia wygląda jakby przeszedł przez nią huragan…Oj bardzo lubię gotować ale sprzątanie to już nie moja domena. Mój mąż zawsze dziwi się dlaczego tyle(...)Prawdą jest, że zawsze zaczynam od jednego przepisu, a w trakcie jego przyrządzania już wpadam na kolejne pomysły… Tak i było w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles
codojedzeniapłatków jaglanych i parmezanu. Zostały uduszone w sosie pomidorowym. Z czeluści mojej zamrażarki wyciągnęłam mieszankę azjatycką z grzybami mun. I tak powstało danie pyszne i zdrowe. Składniki pulpeciki mięsne opcjonalnie sos pomidorowy mieszanka azjatycka parmezan ser koryciński sól do smaku pieprz ziołowy do smaku karahi chicken masala przyprawa bez chemii świeża bazylia grzanki opcjonalnie nierafinowany olej kokosowy do smażenia(...)Patelnię rozgrzej z olejem kokosowym. Wsyp mieszankę azjatycką, dosmacz solą i przyprawą bez chemii. Zamknij i duś. Pod koniec gotowania dodaj pulpeciki mięsne (już uduszone w sosie pomidorowym wcześniej) z sosem pomidorowym. Podgrzej. Wymieszaj. Posyp parmezanem, dodaj bazylią. Przed podaniem dodaj ser koryciński. Danie gotowe. Naturalnie. Smacznie. Kolorowo
Z Kuchni Do Kuchnidoprawiamy ulubiona przyprawą: np. do mielonego, delicat lub jak w moim przypadku moją autorską mieszanką przypraw. Z mięsa lepimy kule:-) oczywiście takiej wielkości jak lubicie. Do gotującego się sosu wkładamy mięsne kulki i gotujemy jakieś 15 min. Obiadek mamy gotowy. Ps. Dodatkowo do sosu można dorzucić drobnego makaronu, ale nie jest to konieczne. Smacznego
IMPRESJA SMAKUgorzkawy smak. Ze względu na mocny aromat rośliny, potrawy należy przyprawiać niewielką ilością świeżych lub suszonych liści. Przede wszystkim jest to dobry dodatek do wzmacniania s maku zup, sosów, potraw mięsnych i rybnych oraz dań z ryżu i makaronu. Przyprawę powinno się dodawać pod koniec sporządzania dania, aby zachowała swoje właściwości (zarówno lecznicze jak i smakowe). Jako naturalny, ziołowy(...)każdy liść nakładać farsz i zawinąć gołąbka,a następnie umieść nadziewane gołąbki w wolnowarze, (a jak nie masz to w innym garnku na wolnym ogniu). Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie
w mojej kuchni