sos mięsny - 4565 przepisów (strona:15/305)

Spaghetti bolognese 131

Aromatyczny mięsny sos z dodatkiem pomidorów, pięknie pachnący oregano i czosnkiem… Tak wyobrażam sobie idealne bolognese. Po wielu próbach zrobienia naprawdę dobrego sosu, posiłkowania się „proszkiem z torebki” itp. w końcu się udało. Jest odpowiednio gęsty i ma wyważony smak. Bez zbędnej chemii czy polepszaczy smaku, jakie serwują nam sosy instant. Moja wersja bolognese jest bardzo prosta, szybka i daje

MyCookBook.pl
Gołąbki z kaszą gryczaną 172

liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym

Darcia w kuchni
Kasza gryczana z warzywami w curry 180

Kasza gryczana zawsze kojarzyła mi się z mięsnym sosem. Tylko w takiej formie zapamiętałam ją z dzieciństwa. I szczerze mówiąc nigdy nie należała do moich ulubionych potraw, zawsze jej smak mnie trochę odstraszał. Po latach jednak coś się zmieniło i teraz mogłabym się nią ciągle zajadać. I dobrze, bo to jedna z najbardziej wartościowych kasz, bogata w białko, witaminy

Powiedz dietom nie
Zapiekanka makaronowa na szybko 375

Ugotowany makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę wymieszać z jajkami i przyprawami, zetrzeć mozzarellę na tarce, pozostawić mały kawałeczek . Wymieszaną śmietaną polać makaron z sosem mięsnym, wyrównać, ułożyć cienkie plasterki pomidora, zetrzeć na zapiekankę resztę sera, posypać oregano i wstawić do piekarnika nagrzanego

Gotowanie jest łatwe
Zielone pancakes z buraka naciowego 140

jednolitą zieloną masę, dodać jajko , mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać ciasto mikserem, na koniec dodać oliwę. Na małej patelni smażyć jednakowej wielkości placuszki .  Podawać z sosem mięsnym lub pomidorowym

Gotowanie jest łatwe
Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków - wersja "na bogato" 181

jeden z najczęściej czytanych przepisów na blogu - codziennie ma po minimum kilkadziesiąt wejść. Ja sama robię je bardzo często, zawsze z ziemniaków z poprzedniego dnia i najczęściej podaję z mięsnym sosem, gulaszem itp. A tym razem przygotowałam je w wersji "na bogato" i podałam z sosem pieczarkowym. SKŁADNIKI: (na 10-12 placków czyli 3-4 porcje

Kto ugości moich gości?
Knedle ze śliwkami i cynamonem 155

knedle doprawione odrobiną cynamonu tak jak ja lubię. Można go oczywiście nie dodawać, jeśli ktoś nie przepada. Zrobione na słono, czyli bez dodatku cukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej 1 jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę

Maślane ciasteczko
Buon appetito – kuchnia włoska z historią w tle 147

część pomidory. Podajemy zanim wystygną. PRIMO PIATTO Czy informacja, że Włosi na pierwsze danie jedzą makaron będzie dla Was zaskakująca? Giovanni, jak rasowy Rzymianin, zaserwowałby mi pewnie spaghetti z mięsnym sosem, jednak pomna tego, że to NIE BĘDZIE główna część posiłku, zamawiam: Pappardelle alla Norma Potrawę o Sycylijskich korzeniach – na szczęście Giovanni zna przepis, może ma tam rodzinę

Patchwork
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 155

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 195

grzybów nie wylewamy – jeśli nie macie akurat pomysłu jak go zużyć, zamroźcie go, np. w woreczkach na kostki lodu. Można go w takiej postaci dodawać jako smak do sosów mięsnych, zup (rewelacyjnie pasuje do kartoflanki, żuru czy grochówki!), zrobić z tym wywarem wytrawny czerwony barszcz czy czystą zupę grzybową. Ugotowane i ostudzone grzyby drobno siekamy. Obieramy marchew i pietruszkę, ścieramy

Karo in the Kitchen
Placki kapuściano-ziemniaczane z mięsnym sosem pomidorowym i chorizo 198

zdążyłam jeszcze opublikować na blogu. Zdecydowanie za dużo jak na czas, którym dysponuję na opracowanie wpisów. Dzisiaj pomysł na placuszki z młodych ziemniaków i kapusty. Podałam je z mięsnym sosem z dodatkiem chorizo. Placki: 1 szklanka drobno posiekanej kapusty, najlepiej młodej 2/3 kg ziemniaków, obranych i startych na drobnej tarce 1/2 cebuli, startej na puree 2-3 ząbki czosnku, zmiażdżone

Czerwień i błękit
placki z cukinią i białym serem 132

kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem mięsnym lub czosnkowym. (Inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Kasze - jak gotować? 166

dalej postępujcie jak wyżej napisałam :) Kasze (zwłaszcza te najgrubsze) nie muszą oznaczać standardowych jeszcze niedawno dań typu: gęsta posklejana kasza, a do niej równie gęsty, zawiesisty sos mięsny. Kasze są wspaniałą bazą do sałatek czy zapiekanek. Doprawiać je można dowolnie, na słodko, ostro, kwaśno. Kasze lubią zioła i aromatyczne dodatki, a niektóre z nich mogą być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii lub patisonów. 150

kopiata łyżka na 1 placek).      Gotowe placki odsączamy na ręczniku papierowym i podajemy. Ja najbardziej lubię na ciepło, gdy są jeszcze chrupiące. Można je podać z sosem mięsnym, warzywnym, tzatziki, śmietaną lub bez dodatków. Polecam

Rozpustne gotowanie
Staroangielski krem mandarynkowy (Clementine Curd) 170

politowania mój upór i dyskusję w temacie lemon curd z ową blogerką... Czy miała rację? Po części tak. Bo kto zamówi w restauracji "makaron długie nitki z warzywno -pomidorowo-mięsny sosem" i co też może się kryć w tym sosie? :) I choć nazwa ta niepoprawna nie jest, to czyż nie piekniej i szlachetniej brzmi po włosku "spaghetti bolognese"? Otóż

Kuchnia Prezydentowej