sos mięsny - 4565 przepisów (strona:23/305)

Lasagne bolognese 228

trochę spadła to i ja weszłam w szybsze obroty i postanowiłam zrobić na obiad lasagne bolognese. Przepis 4 porcje. Składniki na farsz mięsny: 600 g mięsa wieprzowego zmielonego dwukrotnie 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek gotowego sosu bolognese. łyżka oleju 2 cebule pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku przepuszczonego przez praskę 3 listki drobno pokrojonej bazylii 2 łyżeczki suszonego majeranku(...)pieprzem do smaku. Dno naczynia w którym będziemy piec lasagne, wysmarować małą ilością oleju a następnie ułożyć pierwszą warstwę płatów lasagne. Wierzch płatów wysmarować sosem beszamelowym, na to wyłożyć cienką warstwę farszu mięsnego. Na farsz mięsny położyć część startego sera i całość polać odrobiną sosu beszamelowego. Na tak przygotowaną pierwszą warstwę, ułożyć kolejne płaty i powtórzyć wszystkie czynności

Na słodko lub wytrawnie
Chilli con carne a'la Heston 228

bardziej intensywny smak i aromat. Gotujemy na dużym ogniu, pod przykryciem aż powstanie sos. Dodać czerwoną fasolę i gotować na mniejszym już ogniu, jeszcze ok. 20 min. Cały sos przelać do mięsnej mikstury. Na patelni lekko podgrzać oliwę z dodatkiem mielonego kuminu, wędzonej papryki i pieprzu cayenne. Ja nie miała mielonego kuminu i nie miałam możliwości zmielenia, przetarłam więc lekko

Ukojenie Podniebienia
Kotlety mielone w sosie serowo-porowym 156

porowym to propozycja podania standardowych kotletów mielonych z mięsa wieprzowego lub wołowego lub też z koźliny czy jagnięciny w sosie serowym z porem. Przepis na tradycyjne kotlety mielone lub kotlety mielone z koźliny znajdziecie na mojej stronie w dziale Dań mięsnych lub Dań obiadowych, lecz kotlety mielone które przygotowałam do tego dania, przygotowałam trochę inaczej. Ze […] The post Kotlety

Magiczny Garnek
Bucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkami 205

Bucatini to włoski makaron w rodzaju spaghetti z dziurką. Lubię grube makarony na talerzu, więc wybrałam te najgrubsze bucatini. Sos do makaronu proponuję mięsny z pomidorami. Ragu z mielonego mięsa to najczęściej przeze mnie przygotowywany sos do makaronu. Dzisiaj przyrządziłam ragu z mnóstwem ziół z dodatkiem czerwonego wina. Porcja sosu pokaźna, której nadmiar można zamrozić. Bucatini z ragu z mielonego(...)świeżych liści bazylii 1 łyżka pomidorowego przecieru 1 laurowy liść 3 ziarna jałowca 400 g pieczarek 1 łyżka masła 1 gałązka świeżego rozmarynu 100 ml czerwonego wina 200 ml mięsnego bulionu sól i pieprz do smaku 300 g bucatini, waga sucha utarty parmezan do posypania Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i przeciśnięty przez

codojedzenia
Parmizaano’s w Hotelu Marriott 166

europejskich w tym Caberneta, Merlota oraz Syrah. Tatar potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile widziane były szczepy bardziej pełne niż Sangiovese- bardziej mięsne. Pierwszym daniem mięsnym było tagliatelle, oczywiście własnego wyrobu, z kaczką z sosem z czerwonego wina. Tu niestety żal mi było kaczki, która została zmielona.... wolałabym kawałki mięsa. Wiem, że danie ma wymogi, że mięso zmielone... ale … pozostanę(...)rodziny Frescobaldi. Kaczka uwielbia szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona.   Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych, które doskonale

królestwo garów
Kluski śląskie 314

Kluski śląskie praktycznie pasują do każdego polskiego obiadu. Ja szczególnie lubię je z sosem pieczeniowym. Jednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana 2-3 jajka 1 łyżka masła sól W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników dlatego, iż tutaj będziemy się trzymać proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy

Kolejny blog o gotowaniu
Makaron z sosem warzywnym 222

Bezmięsny sos do makaronu dla osób, które lubią czasami odpocząć od mięsnych dań Makaron z sosem warzywnym Drukuj przepis Składniki 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorków pelati 1 mała marchewka 2 łodygi seleru naciowego 1 łyżeczka bazylii, oregano przyprawy sól, pieprz, ostra i słodka papryka 1 łyżka oliwy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietanki

CoolinarniePL
Polędwiczki w sosie kurkowym 246

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 206

Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zapraszam na wersję  z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym. składniki: 16-18 makaronowych muszli 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 cebula sól,pieprz 400 g passaty pomidorowej zioła włoskie ser grana padano olej do smażenia Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać(...)doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić. Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut. Od razu po wystawianiu z piekarnika

Monia miesza i gotuje
PRZEPISY NA OBIAD JESIENIĄ NA DWA TYGODNIE 171

RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM MAKARON Z PIECZONYMI POMIDORAMI I FIGAMI leż to był dobry obiad! Mniammm! Uwielbiam takie wegetariańskie dania, ubóstwiam smak pieczonych pomidorów i fig, prawdziwych czarnych greckich oliwek z oliwek, wszystko oprószone i otulone mieszaniną ziół, dobrej jakości oliwą z oliwek i pełnoziarnistym makaronem. Cały sekret tego dania tkwi w smaku pieczonych(...)robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo

SMYKWKUCHNI
Kluski z kaszy kuskus 257

szare kluski . Kluski mają zwartą konsystencję, a jednocześnie są delikatne. Ja dodałam do nich ziół prowansalskich, czym zyskały na smaku. Świetnie sprawdzą się do każdego rodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kasza kuskus Kupiec - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąka ziemniaczana - szczypta soli - zioła prowansalskie(...)łyżka od spodu aby nie przywarły do dna. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je łyżką cedzakową, jednocześnie odsączając je z wody. Kluski są idealne do gulaszy, dań mięsnych z ciemnymi sosami. Ja podałam je do gulaszu z wołowiny w sosie bazyliowym z trawą cytrynową. Smacznego! The post Kluski z kaszy kuskus appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Perliczka w pomarańczowej marynacie 164

przed krojeniem musi odpocząć około 10 minut. Perliczka w pomarańczowej marynacie jest niezwykle soczysta, słodko-kwaśna z niezwykle świeżą nutą imbiru. Podobne przepisy Dymne polędwiczki wieprzowe z karmelizowanym sosem... Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną... Inny tatar z łososia Kapuśniak rozgrzewający .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background

Pociąg Do Kuchni
Mięsne kopytka na orientalnym ryżu 166

pietruszka, 1 papryka, jasna część z jednego pora, szklanka mrożonego groszku, ½ szklanki kiełków soi, 1 szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu Korma, przyprawa orientalna, przyprawa maggi, sos sojowy, sól, pieprz, Na mięsne kopytka: 50 dag  mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,  3 ząbki czosnku, 3-4 łyżki tartej bułki, 1 jajko, sól, pieprz, ostra papryka mielona, zioła prowansalskie, Ponadto: olej(...)stron na rumiano. Gdy warzywa będą miękkie, dorzucić na patelnię ugotowany wcześniej ryż, przyprawy, dodać sos Korma, bulion warzywny, kilka kropli maggi, sosu sojowego, wymieszać i dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec dodać obsmażone mięsne kopytka – całość smażyć bez przykrycia około 7 - 10  minut – nie za długo, kopytka mają pozostać chrupiące. Przed podaniem potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem

Nie tylko w kuchni
Klopsiki z salsiccia w pomidorowym sosie 197

Salisiccia, surowa, aromatyczna włoska kiełbasa, która u mnie ma wszechstronne zastosowanie. Idealna na sos do makaronu, do mięsnego ragu czy choćby usmażona z cebulką. Nie tak dawno przyrządziłam salsiccia z portabello . Lubię również risotto z salsiccia . Nawet ugotowałam gołąbki z salsiccia ! Klopsiki z salsiccia już kiedyś robiłam, ale do dzisiejszych klopsików użyłam jedynie samej salsiccia i mówię wam wyszły przepyszne(...)mąki lub 1 pszenna bułka 50 ml śmietanki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę olej do smażenia Sos pomidorowy 1 bananowa szalotka 2 ząbki czosnku 800 g pokrojonych pomidorów z puszki 50 ml mięsnego bulionu, skoncentrowanego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego 1 łyżeczka suszonego oregano sól

codojedzenia
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 364

doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu tak, aby był al dente. Odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowo-mięsnym. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, wygładzamy, na wierzch wykładamy beszamel i posypujemy startym żółtym serem.  Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut, aż wierzch się ładnie

bistro mama
Gołąbki pieczone 948

ząbki czosnku 1 jajko olej 2-3 łyżeczki przyprawy do gołąbków sól do smaku Sos pomidorowy: 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 l bulionu mięsnego  0,5 l sosu pomidorowego w kartonie lub tomatery do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra Dodatkowo: 1 duża główka białej kapusty 30 g masła Przygotowanie: W dużym garnku

Ala piecze i gotuje
Domowe parowańce z sosem owocowym 288

razem zrobiłam wersję z owocami jagodowymi, śmietaną i cukrem, bo pogoda paskudna i chciałam przywołać smak lata. Ale takie pyzy drożdżowe równie dobrze smakują z sosem waniliowym lub sosami wytrawnymi - pieczeniowymi, mięsnym czy grzybowym. Jeżeli jeszcze nie znacie takich klusek to zachęcam do ich przygotowania. To łatwe i pyszne! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Ostro – kwaśna zupa z kurczakiem 160

zdrową kolację. Do dzieła! Składniki: 140 g makaronu chińskiego np. ryżowego, olej, 2 łyżki startego imbiru, 1 zielone chili, 200g piersi z kurczaka, 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego, 2 łyżki sosu sojowego, garść kukurydzy, 6 pieczarek, sok z 3 limonek, 2 dymki Przygotowanie: Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przelewamy go zimną wodą, rozdzielamy na 2 miseczki. Kurczaka

Życie ze smakiem
Sałatka makaronowa z pulpecikami mięsnymi 245

Przygotować sos: połączyć oliwę z oliwek lub olej słonecznikowy nierafinowany, sok z cytryny, syrop klonowy, chilli, kurkuma, sól, pieprz. 6. Makaron, brokuły i rzodkiewkę wymieszać dokładnie z sosem. Dodać pulpeciki mięsne. Całość udekorować kiełkami brokuła

Podwójnaporcja
Kluski leniwe – najlepszy przepis 149

posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką. Post Kluski leniwe – najlepszy przepis pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN

ladykitchen
Placki ziemniaczane 150

formując placek. Smażymy partiami po kilka placków jednocześnie przez jakieś 2-3 minuty na złoty kolor z każdej strony. Podajemy je solo, ze śmietaną, czy z sosem warzywnym lub mięsnym. Smacznego:) Artykuł Placki ziemniaczane pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Chmurki z białek 198

smażenia i mocy urządzenia. Moje chmurki smażyły się około 6-7 minut (po 3 minuty z każdej strony). Takie chmurki to wyśmienity i niebanalny dodatek do wszelkiego rodzaju sosów, zarówno tych mięsnych, jak i grzybowych. Smacznego Artykuł Chmurki z białek pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Klopsiki warzywne z sosem pomidorowym 131

Alternatywa dla mięsnych potraw Składniki Sos : 1 łyżka sklarowanego masła 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chilli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 kg posiekanych pomidorów bez skórki 150 g jogurtu naturalnego sól pieprz chilli Pulpeciki : 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków 150 g warzyw, kukurydza z puszki, zielony groszek 1 duża kajzerka okrojona ze skórki, pokrojona w kostkę

R'n'G Kitchen
Kuleczki cielęce z makaronem i sosem pomidorowo-śmietanowym/Spaghetti z kuleczkami cielęcymi i sosem pomidorowo-śmietanowym 195

śmietaną, mlekiem i pozostałą częścią produktu Knorr. Całość wymieszać i podgotować (na małym ogniu) około 5-10 minut. W międzyczasie ugotować makaron. Gotowy przełożyć do talerzy i polać sosem z kuleczkami mięsnymi

Di gotuje
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 419

robiła mi kiedyś moja babcia, zresztą nie raz i nie dwa, podawała je z kwaśną wiejską śmietaną, której smaku nie lubiłam, i podawała z cukrem albo z jakimś mięsnym, lub grzybowym sosem. Moja ulubiona wersja to te z cukrem! Potem im człowiek starszy się zrobił, to znowu jakoś te wytrawne smaki mu bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo

SMYKWKUCHNI
Pyszny gulasz kaparowy 159

Sos o wyrazistym, niestandardowym, leciutko kwaśnym smaku, w towarzystwie kruchego mięska, to bardzo dobry pomysł na obiad. Dzisiaj gulasz w nowym wydaniu. Idealny kompan dla

Pichceniomania
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 662

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się

Simply Food
Domowy ocet jabłkowy. 150

odstaw jeszcze na 40 dni. Powstały ocet przefiltruj przez gazę, rozlej do czystych butelek z ciemnego szkła. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscy np. piwniczce. Używaj go do sosów, sałatek, galaretek mięsnych, marynowania mięs itp. K ilka słów na temat octu :  Z wykły ocet spirytusowy pozbawiony jest wartości odżywczych, jest nie zdrowy, dlatego polecam używać ocet domowy zrobiony z jabłek

Przepisy i porady kulinarne
Spaghetti z klopsikami 232

Opis: Mięsne pulpeciki w sosie pomidorowym, podawane z makaronem spaghetti to klasyka włoskiej kuchni. Obowiązkowo dane musi być posypane tartym parmezanem. Danie jest bardzo szybkie i proste do przyrządzenia, ale niezwykle pyszne. Składniki: 500 g mielonego mięsa 300 g makaronu spaghetti Bułka tarta 1 jajko 4 łyżki oleju rzepakowego 3 pomidory lub sok pomidorowy cebula, czosnek pieprz, oregano, bazylia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sól selerowa 166

Następnie dosypujemy sól morską i ponownie miksujemy. Gotową sól selerową przechowujemy w suchych i szczelnie zamykanych pojemnikach. Sól selerowa jest bardzo ciekawą przyprawą, którą można wykorzystać do zup, sosów, sałatek, dań mięsnych, rybnych… i nie tylko. Bardzo aromatyczna z charakterystycznym intensywnym zapachem selera. Jeżeli lubicie to niezbyt doceniane warzywo, to ta przyprawa jest właśnie dla Was. Gorąco polecam. Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka ala meksikana 167

Zapiekanka meksykańska z masą ziemniaczaną i nachosami. Zapiekanka jest pyszna, ostra i sycąca. Świetna dla tych, którzy szukają pomysłu na szybki obiad. Świetnie smakuje polana keczupem lub sosem paprykowym.   Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego cebula 3 ząbki czosnku papryka puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 3-4 łyzki koncentratu pomidorowego sól, świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy gyros łyżeczka

Smakołyki Asi
Kluski kładzione drożdżowe 131

wody. Kluski będą się odklejały od łyżki. Gotować 6-8 minut. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Wyjmować łyżką cedzakową. Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko. Kluski należy przygotować tuż przed podaniem. Nie lubią leżeć, twardnieją. zastawa

królestwo garów
Bazyliowe kopytka 136

kopytek chyba nie muszę nikogo przekonywać, prawda  ? Na pewno pojawiają się często na stole w każdym polskim domu. U mnie też dosyć często goszczą w duecie z mięsnym lub pieczarkowym sosem. Dziś postanowiłam je troszkę odmienić i do ciasta dodać świeżą bazylię. Od razu zapachniało mi Włochami, więc zjadłam je z odrobiną oliwy z oliwek i starego świeżo parmezanu

Kulinarne przygody Gatity
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 350

przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie

codojedzenia
Spätzle z czosnkiem niedźwiedzim 226

Czosnek niedźwiedzi nie tylko zabarwi spätzle na cudy wiosenny, zielony kolor, doda też delikatnego pikantnego posmaku. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsnych dań z sosami, ale solo z przysmażoną cebulką z patelni i serem zadowoli podniebienie nie jednego smakosza. Możesz je zrobić w całości z mąki, bez dodatku grysiku. Każda okazja jest dobra, by ten "cud natury" jakim jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski kładzione ziemniaczane 125

łyżki. Garnek przykryć, gotować 1 -2 minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać.  Kluski można podawać do dań mięsnych, z różnymi sosami lub na słodko.   zastawa

królestwo garów
Domowa przyprawa do mięs, zup i sosów. A'la wegeta, kucharek. 213

mówiąc to byłam pewna, że przepis na domową wegetę już dawno umieściłam na blogu. W wielu moich przepisach widnieje w liście składników. Używam jej przede wszystkim do dań mięsnych, zup i sosów, ale także do różnego rodzaju sałatek. Przygotowanie takiej mieszanki zajmuje naprawdę niewiele czasu, a jesteśmy pewni co jemy, bo w kupnej wegecie to przede wszystkim dominuje sól, glutaminian

Kuchnia z widokiem na ogród
Sos do spagetti na zimę 176

troszkę. Gotujemy  na małym ogniu   aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti

Humanistka w kuchni
Pulpeciki w sosie z warzywami 282

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Aromatyczne pulpeciki mięsne gotowane w sosie z dodatkiem warzyw posmakują chyba każdemu. Są miękkie, delikatne i bardzo pyszne! Podałam je z dodatkiem kaszy gryczanej, sałatki z buraczków i ogórków konserwowych. To prosty i zdrowy pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam szczególnie dla dzieci. Post Pulpeciki

Marta Gotuje
Weekend na Węgrzech - relacja 211

było dość słone. Deser zbyt alkoholowy, nie zjadłam nawet połowy. Do posiłku zamówiliśmy piwo Dreher (jasne i ciemne). Druga kolacja znów była nierówna. Na przystawkę podano naleśnik z mięsnym farszem oraz sosem , a na danie główne pieczone plastry schabu ze słoniną i frytkami . Deser tym razem był przyjemny: śmietankowy deser z kwaskowatymi malinami . Drugie danie było bardzo tłuste i znów

Pasja Smaku
Letnie placki ziemniaczane 299

wtedy staną się bardziej spójne. Ja jednak wolę mniej mąki, gdyż wolę placki bardziej jarzynowe niż mączne. Takie placki podaję najczęściej z kwaśną śmietaną, czasem z sosem czosnkowym lub mięsnym, albo gulaszem.  Na lato polecam jednak najzwyklejszą śmietanę lub jogurt naturalny, wtedy smakują jak wakacje u babci :) Smacznego! Zapraszam Was do wzięcia udziału w tym konkursie. Szczegóły

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 332

kolor z obu stron, na średnio rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniku. Podawać z sosami na bazie jogurtu, pikantnymi sosami pomidorowymi lub mięsnymi. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki ziemniaczane 164

Placki ziemniaczane można również podawać polane śmietaną i posypane cukrem, ale  też  polane sosem pieczarkowym lub mięsnym

Klaudynkowa kuchnia
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym 263

obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną

Salonik smaków