sos mięsny - 4565 przepisów (strona:29/305)

Buchty z mięsem 146

dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki (0,5 kg ) • 3 łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru płaska Sposób przygotowania(...)lekko czubate mąki. Wlać do sosu mieszać cały czas aż się zagotuje w razie potrzeby  dolać troszkę wody  Doprawić solą pieprzem dodać troszkę kostki mięsnej do smaku  Włożyć do sosu plastry mięsa odstawić w ciepłe miejsce 4. Buchty • Drożdże rozkruszyć w pojemniku rozetrzeć  z cukrem dodać 1/3 szklanki mleka ciepłego i 1 łyżkę mąki  wszystko

W królestwie smaków Beaty
Włochy: Ravioli 89

Postąpić z farszem tak samo jak przy słodkiej wersji ravioli. Do tego przygotować sos, puszkę pomidorów wrzucić do rondelka i podgrzać, doprawić w najbardziej odpowiadający nam sposób. Mięsne ravioli podawać polane gęsto sosem i obsypane startym parmezanem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sos pomidorowy 111

zbyt długo i trzeba je jakoś wykorzystać. Przejrzałam neta i znalazłam przepis na sos pomidorowy z cukinią :) A także książkę Siostry Anastazji pt;,,153 Przetwory i Dania Mięsna". I znalazłam, a jakże; sos  pomidorowy i sos pomidorowo-jarzynowy. Wszystkie sosy wyszły pyszne i nawet wypróbowałam jeden z nich jako dodatek do zupy pomidorowej. Palce lizać, taka pyszna!! Polecam

Bea(u)ty kitchen
Światowy dzień makaronu 144

organizmie powoli i równomiernie. Dzięki temu czujemy się syci przez długi czas. Makaron można więc uznać za danie dietetyczne, które jest doskonałym źródłem energii dla mózgu i mięśni. Podany z dietetycznym sosem, opartym na warzywach, czy chudym mięsie, stanowi pyszny i odżywczy obiad. Makaron z owocami morza i suszonymi pomidorami Makaron z owocami morza i paroma smacznymi dodatakami. Bardzo prosty

Fit&Fast Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 206

skrobi kukurydzianej. Jest to sos znacznie gęstszy od sosu rybnego czy sojowego ale za to jaśniejszy. Ma delikatny smak bez posmaku ryb czy owoców morza. Sos ostrygowy świetnie nadaje się do dań mięsnych, makaronów i dań wegetariańskich. Dostępna jest wersja sosu właśnie dla wegetarian, wytwarzana z grzybów zamiast ostryg. Sosu ostrygowego można tylko dodawać do potraw, nie nadaje się

ClauditteMissCooking
Klopsy mięsno-twarogowe. 83

wywaru i wymieszać w miseczce z jogurtem greckim zapobiegnie to rozwarstwieniu się sosu. Tak przygotowaną bazę przelewamy do bulionu. Zagotowujemy bardzo często mieszając [ uwaga na pływające kulki mięsne].Jeśli uznamy, że nasz sos jest zbyt rzadki można użyć mąki do jego zagęszczenia. W czasie gdy nasz sos nabiera siły na środek talerza wykładamy garść pokrojonej mieszanki sałat a na obwód

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 173

Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec.  Potem dania mięsne - tu mnóstwo ciekawych przepisów, począwszy od bigosów, kiełbas, ozorków, przepisów na schab, szynki, sztuki mięsa, dziczyznę, zrazy czy żeberka.  Dania z drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka(...)przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych.  W rozdziale o napojach takie cuda jak: kwas chlebowy i buraczany, ale też receptury na domowe piwa! Ostatni rozdział - oczywiście słodkości!!! Tu arkas - czyli staropolski sernik

Moje Kuchenne Rewelacje
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 129

wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji i taka jest najsmaczniejsza. Spróbujcie a zostaniecie całkowicie oczarowani, tak jak my :-) Sposób na gotowanie fasoli zapożyczyłam z bloga Olgi Smile ->   klik , a do stworzenia mojego(...)passaty pomidorowej około 1 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski, czarnuszka, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona słodka, papryka słodka wędzona, szczypta cukru oliwa do smażenia 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 marchewka (opcjonalnie, gdy passata pomidorowa jest zbyt kwaśna) Wykonanie: 1. Fasolę zalewamy wodą, z naddatkiem i odstawiamy na noc do namoczenia. Na następny dzień przecedzamy fasolę, płuczemy

Kawa z mlekiem
Pulled pork w ciemnym sosie, że Łooo! 175

łyżeczka czarnego pieprzu  2 łyżeczki soli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka kminu rzymskiego  1 łyżeczka rozmarynu Sos: 3 cebule główka czosnku Sos ciemny uniwersalny Łowicz łyżka oleju Marynata: Wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć marynatą. Przykryć szczelnie i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień(...)około 5 godzin. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika, zlać wytopiony płyn (ok 1/2 litra - zamroziłam w kosteczkach. Będzie jak znalazł jako dodatek smakowy do dań mięsnych, bigosu itp.) wlać sos Łowicz, wymieszać z cebulką i wstawić do piekarnika. Podkręcić temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 10 minut i poszarpać widelcem

Smakołyki Asi
ROLADKI Z BAKŁAŻANA 108

Bakłażany opłukujemy z rosy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Następnie opiekamy krótko na grillu lub w piekarniku. Na dno naczynia w którym zamierzamy piec roladki wylewamy część sosu pomidorowego z patelni. Wymieszany farsz mięsny zawijamy w plastry bakłażana i układamy naczyniu żaroodpornym. Całość zalewamy sosem z patelni i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min. Możemy podawać

Markowy smak
Sos z portobello 135

doborowi składników, które po prostu „się lubią”. Oczywiście mowa o portobello, czosnku i winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki

mojewypiekiinietylko
Makaron z mięsem mielonym i sosem, domowe spaghetti 202

Kolejny raz coś dla miłośników włoskiej kuchni i makaroniarzy:-) Składniki: 0,7kg mięsa mielonego, 3-4 ząbki czosnku, 1 duża cebula, 3-4 pomidory, 1 papryka

Kuchnia Pełna Pasji
Gofry ziemniaczane w wersji śniadaniowej 124

muszę wziąć w nim udział. Problemem był tylko towar potrzebny do  stworzenia przepisu- bulion.  Już nie raz mówiłam otwarcie o tym, że go używam kiedy w domu mięsne lub warzywne braki albo gdy zależy mi na czasie. Tak było do czasu- kiedy był on dostępny w moim sklepie na wiosce. Później ze świecą można go było szukać. Zjeździłam(...)także na obiad lub kolację. Każda pora, to inne dodatki, ale zapewniam, że może być ich wiele. Żałowałam że nie miałam już dostępu do kurek, bo taki sos z nich i mięsna roladka byłyby świetnym pomysłem na obiad. Spróbujcie koniecznie, warto! Składniki na ok 8 gofrów: 400g ziemniaków 100ml + 3 łyżki bulionu warzywnego Krakus 2 łyżki śmietany 18% 2 jajka

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 238

listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku). I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity(...)każdej strony (mięso powinno być usmażone, a szynka stać się chrupiąca). Gdy kurczak będzie już prawie gotowy, wyciśnij na patelnię sok z cytryny, który zmiesza się z oliwą i mięsnymi sokami tworząc pyszny sok. Zamiast cytryny możesz użyć także białego wytrawnego wina.  Kurczaka saltimboccę możesz podać z makaronem, czy kluseczkami  gnocchi , ale ja polecam pieczone ziemniaki

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki ziemniaczane ze szpinakiem 113

ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów. Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym bądź szpinakowym. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 60 dkg ziemniaków(...)pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem. Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Smacznego! Roladki ziemniaczane ze szpinakiem Użyłam pomidorów suszonych w oliwie z pestkami dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu. The post Roladki ziemniaczane

mecooks