sos mięsny - 4565 przepisów (strona:31/305)

Pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym. 266

Soczyste, aromatyczne, mięsne kulki, duszone w pysznym, aksamitnym, pieczarkowym sosie... Pycha! Polecam! Składniki na pulpeciki duszone w sosie pieczarkowym 500 g mięsa mielonego 2 ząbki czosnku namoczona w mleku mała kajzerka 1 jajko 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka świeżego tymianku (lub 1/3 łyżeczki suszonego) 1/2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta olej NA SOS: 6 pieczarek (pokrojone w kostkę

Rozpustne gotowanie
Bechamel Sos 210

Sos béchamel jest dodawany do wielu potraw- mięsnych I warzywnych np do lasagne :) Pochodzi ponoc od nazwiska pomyslodawcy tego sosu wysokiego urzednika francuskiego Louisa de Béchameil, markiza de Nointel, który był finansistą I miał honorowe stanowisko naczelnego zarządcy na dworze Ludwika XIV. Zaczynamy :) Składniki: 300 ml mleka 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu plaster cebuli 25 gr masła

Smaki Edyty
Kasza, grzyby i chwasty czyli będą kotlety 205

reprezentować będą młode liście czosnaczka pospolitego. Z tego wszystkiego postanowiłam zrobić bezmięsne kotleciki z sosem - zobaczymy co na to powie mój mięsożerny Żarłoczek ! Zobacz przepis na mięsne danie z suszonymi smardzami - Klopsiki w sosie smardzowym ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe kostki mięsne 197

przyprawie ziołowej , a w trakcie pieczenia wytworzył się esencjonalny sosik. Po wystudzeniu wlałam go do torebki na mrożenie kostek lodu. Przechowuję w zamrażalniku. Będę dodawać do zup, sosów, bigosu- zamiast kupnych kostek mięsnych. Pomysł znalazłam w książce J. Bator "Zamień chemię na jedzenie" Ona zaś na www.wielodzietni.org

Proste Potrawy
Glazurowane żeberka w marynacie 177

Soczyste glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z sosu sojowego, ketchupu, sosu Worcester i miodu. Absolutnie najlepsze!    Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 3 ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki sosu Worceseter łyżka oleju łyżeczka suszonego imbiru glazura: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki ketchupu pikantnego łyżka sosu Worcester czubata łyżka

Pyry na Gaz
Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK 159

wykorzystywała właśnie mięso wołowe aby podać nam takie pyszności. Dzisiaj ja zapraszam Was na szybkie i proste ale jakże efektowne i smaczne wałeczki mięsne. Do ich przygotowania użyłam Remuladę Duńską Folwark którą otrzymałyśmy do przetestowania - za sos i możliwość skosztowania dziękujemy. Wołowe zraziki z szynką szwarcwaldzką i Remuladą Duńską FOLWARK SKŁADNIKI : 300 g mięsa mielonego wołowego 1 małe jajko(...)olej i opiekamy wałeczki na rumiano z wszystkich stron przez około 10-12 minut co pewien czas obracając. Smacznego !!! Do przygotowania tych pysznych mięsnych wałeczków z szynką wykorzystałam Remuladę Duńską Folwark , którą otrzymałyśmy do przetestowania. Sos którym jest remulada duńska opakowany jest w tubie na której znajduje się czytelna etykieta zawierająca wszystkie niezbędne informacje o produkcie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka 298

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca

Trzeci talerz
Kurczak w sosie curry 191

Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i

kuchnia doski
Penne w sosie śmietanowym z kurczakiem 161

Ciągle poszukuje sosu do makaronu który w prost idealnie wpasuje się w moje gusta smakowe :) Jeszcze takiego nie znalazłam, ale wszystko przede mną ;)  Prezentuje na

Gotowanie...to proste !
Pulpeciki w sosie pomidorowym 171

Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem…

UgotujmyTo.pl
Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym 180

Serca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym Może nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne. Olej rzepakowy jest naturalnym

Kuchnia Danusi
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 195

sosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy

Kulinarne Inspiracje
Bitki drobiowe z kurkami 202

Bitki drobiowe z kurkami . Kurczak w sosie kurkowym. My lubimy proste, mięsne dania kuchni polskiej! Przepis jest bardzo prosty, a składniki ogólnie dostępne o tej porze roku. Wystarczy kupić piersi kurczaka, które idealnie nadają się na bitki drobiowe. A po kurki iść do lasu lub do sklepu. My mieliśmy kurki przyniesione prosto z lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sól - jaką wybrać i do czego stosować 238

skład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól(...)Camargue  (jedno z najbardziej cenionych  na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in.  wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z pulpecikami 252

Jednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można  przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka(...)składniki dokładnie wyrobić w miseczce. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska

kawawszklance
Sos tzatziki 473

Pyszny sos tzatziki rodem z Grecji.  Najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, najczęściej tych z grilla.  Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :) Składniki: 1 ogórek gruntowy 1 średni jogurt grecki 4 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy

Smak mojego domu
Sałatka Coleslaw. 143

Coleslaw to popularna sałatka, której głównym składnikiem jest kapusta. Według mnie sekret jej wspaniałego smaku tkwi w składnikach sosu. Polecam do obiadowych dań mięsnych, a także rybnych :) Składniki: ½ małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 łyżeczka cukru pudru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 1½ łyżki octu winnego łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę cienko kroimy w paski(...)dodatkowo siekamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Wszystkie pozostałe składniki łączymy i powstałym sosem polewamy warzywa, mieszamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego

Symfonia smakowa