Kurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiCiągle poszukuje sosu do makaronu który w prost idealnie wpasuje się w moje gusta smakowe :) Jeszcze takiego nie znalazłam, ale wszystko przede mną ;) Prezentuje na
Gotowanie...to proste !Pulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem…
UgotujmyTo.plSerca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowym Może nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne. Olej rzepakowy jest naturalnym
Kuchnia Danusisosie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mniam! Dziś najchętniej jem ją z sosem grzybowym, jarzynką, w pierogach... Ostatnio z kaszy gryczanej zrobiłam klopsiki. Wyglądają jak mięsne, ale smakują zupełnie inaczej! Do tego sos pomidorowy, sałatka ze świeżych warzyw i pyszny obiad gotowy. Co ważne, to danie można przygotować z kaszy, która została nam z poprzedniego dnia i zrobić taki obiadowy
Kulinarne InspiracjeBitki drobiowe z kurkami . Kurczak w sosie kurkowym. My lubimy proste, mięsne dania kuchni polskiej! Przepis jest bardzo prosty, a składniki ogólnie dostępne o tej porze roku. Wystarczy kupić piersi kurczaka, które idealnie nadają się na bitki drobiowe. A po kurki iść do lasu lub do sklepu. My mieliśmy kurki przyniesione prosto z lasu. Połączyłam te dwa składniki przygotowując bitki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. Ze względu na swój specyficzny smak kala namak nie każdemu będzie odpowiadać. sól(...)Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJednogarnkowe danie, które zaspokoi wcale nie mały głód. Kwaskowaty, pomidorowy sos zaostrza delikatny smak fasolki, a mięsny dodatek sprawia, że danie będzie bardzo treściwe. I jak każda potrawa jednogarnkowa - z każdym podgrzaniem jest lepsza. Danie śmiało można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia po powrocie z pracy będzie po odgrzaniu idealnym obiadem. Proporcja na 3 osoby: Fasolka(...)składniki dokładnie wyrobić w miseczce. Odstawić na 15 minut, po tym czasie formować pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą mięsną kuleczkę należy obtoczyć w mące, a następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju ( w środku są surowe - jednak dogotują się w sosie ). Pulpeciki odłożyć na bok. Sos: - 1 duża marchewka - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 3-4 pomidory bardzo dojrzałe - 1 płaska
kawawszklancePyszny sos tzatziki rodem z Grecji. Najlepszy jest robiony latem, gdy mamy dostęp do pachnących ogórków gruntowych. Podaję go do dań mięsnych, najczęściej tych z grilla. Dlatego sos tzatziki kojarzy mi się z ciepłym, letnim weekendem :) Składniki: 1 ogórek gruntowy 1 średni jogurt grecki 4 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku sól pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy
Smak mojego domuColeslaw to popularna sałatka, której głównym składnikiem jest kapusta. Według mnie sekret jej wspaniałego smaku tkwi w składnikach sosu. Polecam do obiadowych dań mięsnych, a także rybnych :) Składniki: ½ małej kapusty 1 marchewka 1 cebula 1 łyżeczka cukru pudru ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu ¼ jogurtu naturalnego ½ szklanki majonezu 1½ łyżki octu winnego łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Kapustę cienko kroimy w paski(...)dodatkowo siekamy nożem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie pozostałe składniki łączymy i powstałym sosem polewamy warzywa, mieszamy sałatkę. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
Symfonia smakowaSos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z warzyw i dużej ilości pikantnych przypraw . Sos tak na prawdę jest czerwono-różowy, ale na zdjęciu wygląda żółty. Ciekawie. Składniki: 5 pomidorów pół kabaczka duża cebula papryczka chilli 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
Kuchnia Łukaszaskład wchodzą głownie chlorek sodu oraz niewielkie ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru, który nadaje tej soli zapach i smak.... zgniłych jajek. Stosowana jest głównie do do ostrych sosów i dipów oraz pikantnych przekąsek. Niewielka ilość kala namak dodana do tofu nadaje mu smak sałatki jajecznej. sól z Maras (zwana też solą peruwiańską) - produkowana jest w warzelni usytuowanej(...)Camargue (jedno z najbardziej cenionych na świecie miejsc pozyskiwania soli morskiej). Zawiera wiele mikroelementów i składników mineralnych m.in. wapń, magnez, potas. Używana jest do sosów typu winegret, ryb, marynat mięsnych oraz potraw pieczonych w skorupie solnej. Sól warzona to rafinowana czyli poddawana procesowi oczyszczania z zanieczyszczeń i.... minerałów sól kamienna. W wyniku oczyszczania otrzymujemy czysty chlorek sodu
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieprz olej pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy(...)gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Przygotowujemy sos: Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia, a następnie dodajemy czosnek i chwilę smażymy do zeszklenia. Wszystko należy często mieszać
Słodka StronaMięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)inspirując się podpatrzonymi smakami. Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm: FARSZ MIĘSNY: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula - duża 5 ząbków czosnku - duże 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów - krojone 1 mały koncentrat pomidorowy [80g] sos tabasco - do smaku 1 łyżka sosu sojowego pieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany
Grunt to przepis!