sos mięsny - 4565 przepisów (strona:40/305)

Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 325

jest zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Do drugiego małego garnuszka wlewamy przecier i wodę. Doprawiamy i gotujemy około 5-7 minut. Usmażony naleśnik smarujemy sosem beszamelowym, następnie na środku naleśnika układamy farsz mięsny (tak jak na zdjęciu) i zwijamy w rulonik. Układamy w naczyniu żaroodpornym. robimy tak do wyczerpania naleśników. Całość polewamy sosem pomidorowym oraz posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około

Kolizje Smaków
Sos pieczarkowy 3287

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sos pieczarkowy to mój drugi, tuż po sosie kurkowym , ulubiony sos grzybowy :) Sos ten świetnie pasuje do placków ziemniaczanych, dań mięsnych, czy też potraw z makaronem. Jego główną zaletą jest to, iż pieczarki na szczęście są dostępne przez cały rok :) Sos pieczarkowy można dowolnie modyfikować – jeśli wolicie bardziej „słodki’ sos, to możecie pominąć śmietanę

Kulinarne Przeboje
Zupa z pora z pulpecikami 173

Moja córeczka uwielbia wszelakie pulpeciki i klopsiki. Małe mięsne kuleczki robiłam już w różnych sosach, były też w zapiekance i w leczo . Teraz trafiły do zupy z pora. składniki: 1,5 l bulionu drobiowego 500 g pora ( biała i jasnozielona część) 2 łyżki masła 1 łyżeczka tymianku 200 g serka topionego (dałam Emmentaler Lactima) 450 g mięsa mielonego , u mnie(...)serki prawie się rozpuszczą, od czasu do czasu zamieszać. Do mięsa mielonego dodać jajko oraz kaszę mannę. Dokładnie wyrobić masę, do smaku doprawić solę i pieprzem. Następnie z mięsnej masy uformować małe kuleczki-pulpeciki. Gotowe kuleczki wrzucić do zupy i gotować jeszcze ok 10 minut mieszając aby serki całkowicie sie rozpuściły. Gotową zupkę podałam z pieczywem

Monia miesza i gotuje
bitki schabowe w sosie podgrzybkowym... 156

Składniki: smalec 1 łyżka, schab bez kości 60 dag, mąka pszenna 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, podgrzybki 15 dag/mrożone, woda

W Mojej Kuchni Lubię
Burger pikantny z piersi kurczaka 120

jogurtu 3 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz     Przygotowanie   Zmielone mięso wymieszałem w misce z posiekaną czerwoną cebulą, tartą bułką, sosem Worcester, tabasco, jajkiem i solą. Przełożyłem mięsną masę na deskę, podzieliłem na cztery części, uformowałem kotlety o grubości 2,5 cm. Rozgrzałem na patelni oliwę, smażyłem kotlety pod przykryciem, aż zbrązowiały. Przewróciłem

R'n'G Kitchen
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 243

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa na marynatę: 1 łyżeczka musztardy  

wyzwania kuchenne
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 184

Składniki: szynka wieprzowa 1,5 kg, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2

W Mojej Kuchni Lubię
Jak zrobić passatę pomidorową (przecier)? 307

cebulę, selera naciowego i marchewkę, dodaj passatę, trochę wina i następnie mięso na gulasz, łyżkę mąki, duś przez 1,5 -3 godziny - mój niezawodny sposób na mięsny gulasz. po odparowaniu i zgęstnieniu jako sos do pizzy jako sos do gołąbków, jako baza do zapiekanek biała fasola z sosem pomidorowym doprawionym solą, cukrem, czerwonym octem winnym i chilli to jedno

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi Z Kurczaka Duszone W Sosie Śmietanowo Kurkowym 142

Propozycja na pyszny, jesienny obiad :) Składniki na 2 osoby: 1 podwójna pierś z kurczaka około 200 g kurek 1/2 główki cebuli 1-2 ząbki czosnku 1/2

Gotowanie...to proste !
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 173

najniższy poziom warto włożyć żaroodporne naczynie z wodą. Pasztet mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek(...)transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Śmietanowy sos pieczarkowy 181

pieczarkowy na bazie śmietany jest delikatny w smaku i doskonale nadaje się do wielu potraw, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. By nie zabić smaku pieczarek, sos należy przyprawić tylko niewielką ilością pieprzu i soli. Składniki: 500 g pieczarek 1 niezbyt duża cebula 1 łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Cebulę drobno posiekać

W SMAK
Gołąbki z kalarepką w sosie borowikowym 179

cebula -1/2 łyżeczki kuminu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej - 1 łyżka majeranku - kilka ziaren kolendry - pieprz ziołowy - 2 kostki mięsne - sól pieprz czarny - olej - 1/4 kostki margaryny sos: - 2 łyżki masła - 2 łyżki mielonych borowików - 2 łyżki mąki - 50 g serka topionego gołda - 1 szklanka jogurtu greckiego - woda - sól - pieprz Sposób przygotowania 1. - w dużym garnku(...)Dodać kostki mięsne  przyprawy dusić do odparowania wody    4.  - Ugotowany ryż przełożyć do miski Dodać mięso z patelni razem wymieszać w razie  potrzeby doprawić pieprzem i solą faszerować liście kapusty układać na wysmarowanej olejem  blasze zalać gorącą wodą piec 150 stopni około 1,5 godziny czas zależy od twardości kapusty 5. - Sos Rozpuścić masło

W królestwie smaków Beaty
LASAGNE BOLOGNESE 135

gałkę muszkatołową. Mieszamy, aż sos zagotuje się i zgęstnieje. Zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy ser. Farsz : Na głębokiej patelni należy rozgrzać 2 łyżki oleju. Wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy.   Gdy składniki na patelni będą już podsmażone dodajemy mięso mielone, rozdrabniamy np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy(...)dodajemy do mięsa. Całość smażymy jeszcze kilkanaście minut. Przyprawiamy do smaku. Naczynie żaroodporne (#myAmbition ) smarujemy masłem i wykładamy na nie placek makaronu. Smarujemy 1/3 części sosu beszamelowego, a na to wykładamy 1/3 farszu mięsnego. Czynność tę powtarzamy do wykorzystania trzech warstw. Ostatnią warstwę mięsną posypujemy startym serem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 180 o C piekarnika na 40 minut. Jeżeli

Słodki Zakątek
Quesadillas meksykańskie 205

łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki(...)bardzo dokładnie wymieszałem, do uzyskania jednolitej konsystencji. Tak przygotowany sos śmietanowy również odstawiłem do lodówki. Na dwóch wyłożonych pergaminem blachach do pieczenia ułożyłem po dwa placki tortilli. 200 gram sera żółtego starłem na tarce o grubych oczkach. Na wszystkich czterech plackach tortilli ułożyłem warstwy żółtego sera, a na serze farsz mięsny, pozostawiając po około 1 centymetrze wolnego miejsca na odwodzie

Wyprawy kulinarne
Koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary 162

pielmieni. Do Korei trafiły prawdopodobnie dzięki Mongołom w XIV wieku. Typowe dla nich jest mięsne nadzienie i sposób przygotowania (najpierw lekko je podsmażamy, a potem krótko gotujemy). Niezależnie od ich historii, warto poświęcić na ich przygotowanie chwilkę, bo koreańskie pierogi z ostrym sosem Krwawa Mary czyli mandu, naprawdę są warte spróbowania. Sos z łatwością przygotujecie latem ze świeżych pomidorów(...)smaku (dodawajcie małymi partiami!), sos sojowy i wódkę. Wymieszać, ostudzić i zmiksować na gładko w blenderze. Odstawić (można zawekować i przechowywać na później). Wyjąć ciasto na pierogi z lodówki. Podzielić na 2 części. Rozwałkować (należy podsypać mąką) dość cienko i wykrawać (np. szklanką) okręgi na pierogi (u nas średnica 8cm ). Nakładać przygotowany wcześniej farsz mięsny na środek pieroga i dokładnie

Pociąg Do Kuchni
Piersi kacze w azjatyckiej glazurze / Asian style glazed duck breasts 287

cukru i gdy 1/4 płynu odparuje dodaj sos sojowy i sok pomarańczowy. Jeżeli sos jest zbyt intensywny w smaku dolej wody, gdy za mało dodaj więcej sosu sojowego. Włóż piersi kacze tym razem mięsną stroną do dołu i gotuj całość aż piersi będą gotowe. Lubię je lekko różowe w środku więc gotuję do momentu uzyskania 65 oC w najgrubszym miejscu

karmelowy

Proponowane wyszukiwania