sos mięsny - 4565 przepisów (strona:47/305)

Spaghetii z klopsikami a la Zakochany Kundel 148

czasu oliwą). Z tych proporcji powinno wyjść ok. 50 klopsików o średnicy ok. 3 cm . Gotowe mięsne kuleczki włożyć na 15-20 minut do lodówki. Dobrze schłodzone nie rozpadną się podczas smażenia. Kiedy klopsiki chłodzą się w lodówce, można zacząć przygotowywać sos pomidorowy. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, podgrzewać chwilkę. Kiedy oliwa przejdzie zapachem(...)wlać trochę oliwy, układać partiami klopsiki. Żeby nie zmieniły kształtu warto często zdejmować patelnię z ognia i wykonywać nią kuliste ruchy tak, aby mięsne kuleczki przyrumieniły się z każdej strony. Kiedy klopsiki się zezłocą, zalać je sosem pomidorowym, poddusić razem 5 minut. Sos jest gotowy J Teraz wystarczy ugotować makaron wymieszać z sosem, na wierzchu ułożyć klopsiki. Z tego przepisu

Kulinarne Inspiracje
Sos boloński (spaghetti alla bolognese) 214

razie potrzeby dolać płynu. Może być nim po prostu ciepła woda, choć nie od rzeczy będzie dodać nieco soku pomidorowego lub bulionu mięsnego. Lista składników z przepisu poniżej jest dość typowa dla sosu bolońskiego, choć różne spotykane receptury mogą wykazywać pewne odmienności. Pewnym uproszczeniem jest przy tym użycie „zwykłego” wędzonego boczku, choć tak naprawdę powinna to być nieco trudniej dostępna

Kulinarna Pokusa
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE SEROWYM. 185

rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy  układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru  i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem  około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie roztapiam(...)śmietance, stale mieszając, by zlikwidować grudki. Przyprawiam do smaku solą  oraz pieprzem,a także dodaję nieco wody, aby rozrzedzić sos.   Następnie wlewam go na patelnie, na której smażą się roladki, mieszam  delikatnie z bulionem mięsnym (by dokładnie połączyć ze sobą) i ponownie  duszę pod przykryciem, około 2-3 minuty.  Świetnie pasują ziemniaki z wody

W kuchni Karmel-itki
KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI 236

KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI z dodatkiem ananasa są wilgotne i... Artykuł KLOPSIKI W SOSIE TERIYAKI pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Gulasz cebulowy 147

Propozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego, 6 dużych cebul, 5 - 6 ząbków czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, mąka, olej Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć(...)drugiej patelni i przełożyć do garnka z mięsem. Całość zalać wodą (ma przykryć mięso), dodać kostkę mięsną i dusić na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż mięso zmięknie, a cebula całkowicie się rozpadnie (około 60 minut) - często mieszać. W razie potrzeby sos doprawić. Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej

Nie tylko w kuchni
Rafaello z cielęciny 133

mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, pieprz Sos śmietanowy: • 2 łyżki masła • 3 łyżki mąki • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki • 2/3 szklanki śmietany do zup • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki(...)skórkę z cytryny i przyprawy. • Z masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. • Masło stopić, wsypać mąkę, wlać bulion, doprawić i gotować przez 10 minut. • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić. • Pokrojoną

To co kocham
Makaron tagliatelle z sosem bolońskim (Tagliatelle con ragù alla bolognese) 203

ogniu 3-4 godziny od czasu do czasu mieszając (niezbyt często, bo to obniża temperaturę gotowania). W razie potrzeby dolać nieco bulionu lub wody. Sos jednak powinien być bardzo gęsty, nie wodnisty o bardzo mięsnym smaku. Pod koniec gotowania dodać mleko. Doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w dużej ilości wody zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić

Pełny talerz
Mussaka z ziemniakami i bakłażanem 241

ziemniaków duży bakłażan (lub 2 mniejsze) duża cebula 2 ząbki czosnku łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki przecieru pomidorowego oregano, bazylia, kumin sól, pieprz 2 łyżki parmezanu oliwa Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5l mleka sól, pieprz gałka muszkatałowa   Przygotowanie: Bakłażan kroimy i solimy. odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby puścił sok. Ziemniaki obieramy(...)dusimy ok 3-5 minut. Po tym czasie dołączamy do cebuli mięso i dusimy kolejne 10 minut. Dodajemy koncentrat oraz przecier oraz doprawiamy do smaku. Mięsny farsz układamy jako trzecią warstwę w naczyniu. Sos beszamelowy robimy jako ostatni element, ponieważ szybko tężeje. Do garnuszka wykładamy masło i rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy mąkę i dokładnie energicznie mieszamy drewniana szpatułką

ChilliJemy
Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem 174

Szybki i smaczny obiad. Udka w sosie pieczarkowym z koperkiem. Można podawać z ryżem, ziemniakami, kaszą, kluskami lub makaronem. Mięso mięciutkie, a sos kremowy. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów i pomysłów na dania mięsne. Nie tylko z kurczakiem, ale także i z innymi rodzajami mięsa. Szczególnie polecam kurczaka w sosie porowym. Pycha! Składniki 8 podudzi z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Klopsy w sosie pieczarkowym 169

dzisiejszy obiad polecam klopsy w sosie pieczarkowym. Można je podawać z pieczywem, ryżem lub ziemniakami. SKŁADNIKI: ½ kg łopatki wieprzowej bez kości, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 30 dag pieczarek, 5 łyżek śmietany 30%, 1,5 łyżki mąki, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: Mięso razem cebulą mielę przez maszynkę do mielenia. Do mięsa dodaję jajko, bułkę tartą(...)oraz pieprz. Dokładnie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję niewielkie kuleczki. Klopski obsmażam z dwóch stron na oleju. Przekładam do garnka. Wlewam ½ litra wody. Gotuję. Do klopsów dodaję pokrojone w plasterki pieczarki. Gotuję na małym ogniu 30 minut. Śmietanę mieszam z mąką i wlewam do klopsów. Mieszam i gotuję 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gniazda makaronowe z kulkami mięsnymi 216

Pomysł na to danie zaczerpnęłam z bloga  Kuchnia Broni . Lekko go zmodyfikowałam według własnego smaku. Składniki: Kulki mięsne: 400g mięsa mielonego, 1 jajko, 1/2 cebuli, 1 łyżka musztardy, 2 płaskie łyżki bułki tartej, 2 łyżki mleka,  sól, pieprz, majeranek. Sos śmietanowy: 500ml śmietanki 30%, 250ml zimnej wody, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu pikantnego(...)pietruszki. kilka plasterków sera żółtego. Przygotowanie: Makaron wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokroić w kostkę i wymieszać z resztą składników na kulki mięsne. Uformować 9 pulpecików i położyć po jednej na każdy makaron. Wszystkie składniki na sos śmietanowy wymieszać i zalać makaron. Gdyby makaron był mocno nie przykryty sosem, można dolać jeszcze troszkę wody.  Na górę położyć plastry sera

W kuchni u Moniki
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 184

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej

Zasmakuj Kuchni
Pieczeń z golonki w sosie 163

Idealne danie na niedzielny obiad, bardzo dobry sos. Mięsko delikatne, rozpadające się w ustach. Podawać z ziemniakami, kluseczkami lub kaszą. Golonkę pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić

Kuchnia Pokoleń
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 188

Skarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z

Grunt to przepis!
Gnocchi w sosie z boczku i karczochów – must try :) 144

Gnocchi z sosem z karczochów i boczku guanciale to moim zdaniem jedno z najlepszych dań w kuchni włoskiej. Uwielbiam gnocchi, są bardzo podobne do naszych kopytek

Wiszniówka
Żeberka w sosie barbecue 129

Niedawno prezentowałam na blogu sos barbecue, dzisiaj natomiast prezentuję danie z wykorzystaniem tego sosu. Sos idealnie do tego pasuje. Nadaje żeberkom specyficznego smaku. Zachęcam do wykorzystania

Smaki Ewy
Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym 111

Soczyste pulpeciki w sosie pomidorowym podawane z makaronem to kolejny klasyczny włoski pomysł na paste. Smaczne i łatwe danie, które polubią zarówno dorośli jak i dzieci

wyzwania kuchenne
Udka pieczone w sosie majonezowo - ketchupowym 130

Uwielbiam kurczaka w tym sosie! Składniki: 4 udka z kurczaka, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka bułki tartej, sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Kurczak z mieszanką chińską i tajskim sosem chili 214

Efektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem. Składniki

Smaki Ewy
Wieprzowina z fasolką i makaronem w sosie hoisin 203

Chiński sojowo-śliwkowy sos hoisin, słodko-pikantny i bardzo aromatyczny, stanowi świetne tło dla smażonej wieprzowiny z fasolką szparagową i makaronem. Smaczna i prosta propozycja dla

Trzeci talerz
Surówka z sałaty z jogurtem 172

Surówka do obiadu wskazana. Dzisiaj zrobiłam surówkę z sałaty z jajkiem i sosem jogurtowym. Niewiele składników ,a smak rewelacja. Polecam jako dodatek do dań mięsnych. Pamiętajcie sałaty nigdy nie kroimy nożem. Składniki: 1 główka sałaty 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała papryka czerwona Sos 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Liście

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania