osób Cały Wędzony Kurczak Farsz, Piwo i Bekon Jest to przepis na super powolne wędzenie całego kurczaka w wędzarni gazowej lub elektrycznej, owijanie go w boczek i szprycowanie specjalnym sosem Beer n Butter. Czas wędzenia zależy od wielkości kurczaka, ale nie powinien być dłuższy niż 4-6 godzin. Cały kurczak około 2-2,5 kg Butelka ulubionego piwa(...)jedno jajko – wszystkie składniki wymieszać do uzyskania jednolitej masy P rzygotowanie – dokładnie umyć kurczaka letnią wodą i osuszyć – nafaszerować kurczaka masą mięsną i zamknąć otwory po faszerowaniu – przygotować sos piwny z masłem – klarowane masło delikatnie podgrzewać i połączyć go z piwem ciągle mieszając – dokładnie nastrzykiwać kurczaka strzykawką do marynat, około połową przygotowanego sosu
naRuszcieBardzo dobry lekko egzotyczny sos. Smaczne danie. Do woka lub na patelnię wlać olej czosnkowy, rozgrzać. Jeśli nie macie oleju czosnkowego to do mięsa dodać 1
Kuchnia PokoleńPostanowiłam odejść o klasycznego sposobu przyrządzania pulpecików. Stąd pojawił się pomysł na miękkie, soczyste kulki mięsne z dodatkiem kaszy jaglanej w towarzystwie gęstego sosu pomidorowego oraz świeżych pieczarek. Całość posypałam dużą ilością świeżej bazylii. Do przygotowania 21 średniej wielkości pulpecików potrzebujemy: – 1 polędwiczkę wieprzową (ok. 300-400 g) – można ją zastąpić kurczakiem/indykiem – 1/2 do 2/3 woreczka ugotowanej kaszy
Szybko Tanio SmacznieSos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy
Smaki EdytySoczyste skrzydełka w sosie sojowym możemy podać nie tylko na codzienny obiad, ale także na imprezę. Podane z ryżem, sałatką podbijają serca największych smakoszy. Składniki: 15
Salonik smakówduszenie tego rodzaju mięsa nie zajmuje na prawdę wiele czasu. Można go podać w wersji słonej i z owocami. Kurczak w sosie curry jest dowodem na to, że danie mięsne także można przygotować w szybki sposób. Kurczak jest przepyszny. Polecam Składniki: 4 duże pojedyncze piersi z kurczaka 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 500 ml słodkiej śmietanki(...)mięso przestanie być surowe. Śmietanę łączymy z curry i przecierem pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Zalewamy mięso. Danie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Kurczak w sosie curry najlepiej smakuje podany z ryżem. Ja dodatkowo podałam go w towarzystwie marchewki z groszkiem. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarywszystkich Greków, którzy poczuli się teraz urażeni). Składa się ona z układanych warstwami plastrów bakłażana i ziemniaków oraz mielonego mięsa, zwieńczonych sosem beszamelowym. Moja wersja jest lżejsza od oryginału - sos beszamelowy zastąpiłam serem Feta , którym posypałam wierzch zapiekanki. Wewnątrz umieściłam podgrillowane plastry ziemniaków, cukinii i papryki (użyłam sporo warzyw, które są lekko chrupiące i aromatyczne dzięki smażeniu), a mielone mięso(...)cynamonu do mięsnych dań, jest on np. składnikiem tradycyjnej musaki. Bardzo lubię to, jak cynamon ociepla smak mięsa i świetnie komponuje się z sosem pomidorowym. Szczyptą cynamonu doprawiam też zawsze chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta
Chilli Czosnek i Oliwaskładniki * 1 czerwona papryka * 30 ag łopatki wieprzowej * 1 łyżka mąki pszennej * oliwa z oliwek * 250 g makaronu Chow Mein, eweskichntualnie makaron z zupek chiń * 1
Mix smakuProsty i szybki w przygotowaniu sos warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt
Słodka StronaDe likatne, rozpływające się w ustach polędwiczki wieprzowe w delikatnym sosie śmietanowym z aromatycznymi kurkami to niezwykłe danie , które św ietni e sprawd zi się jako
Słodka Stronapomidorowy to doskonały dodatek do pulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra
Kolizje Smakówosuszyć. Podzielić na 4 płaty. Każdy płat delikatnie naciąć, tak, aby powstała koperta. Przyprawić solą i pieprzem. Warzywa smażymy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Lekko przestudzić. Warzywa włożyć do mięsnych kopert. Obtoczyć w jajku a następnie w płatkach. Smażymy z każdej strony przez ok 5 minut. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę
Słodki Zakątekpęczek liści. Na blogu www.veganbanda.pl znalazłam super przepis na pesto, który okazał się bardzo oryginalny. Lekko go zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam płatków drożdżowych. Pikantne pesto lub sos możemy wykorzystać jako dodatek do dań mięsnych np. na grilla lub ryb. Możemy też przygotować makaron z pesto. Składniki: pęczek liści rzodkiewki 4 łyżki pestek słonecznika (prażonych) 4 łyżki oliwy z oliwek
wysmienityaromatyzować zwykły stołowy ocet. Ocet aromatyzuje się ziołami lub nasionami ziół takich jak estragon, bazylia, kminek, koper oraz dziurawiec. Taki ocet można wykorzystać przy robieniu sałatek, sosów, a także do dań rybnych i mięsnych . Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy ocet estragonowy. Polecam! W dziale "Przetwory domowe" znajdziecie więcej przepisów na domowe przetwory z owoców i warzyw na zimę. SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskanaczyniu naprzemiennie z farszem, a następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso, szpinak
Moja smaczna kuchniaporcję ciasta, smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Na talerz wykładamy duży placek na placek wykładamy porcję warzywno mięsną, następnie placek i znowu porcja warzywno mięsna. Taki placek również można polać dowolnym sosem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliDzisiaj na blogu mięsna propozycja, a mianowicie polędwiczki w aromatycznym sosie gulaszowym - z papryką i pieczarkami. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 30 dag pieczarek kilka suszonych prawdziwków bądź podgrzybków łyżka słodkiej papryki w proszku, kilka kuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka
Czerwień i błękitjednak takie bary tapas to esencja Hiszpanii – doskonałe wino, jedzenie jeszcze lepsze! Wybraliśmy mix przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry
Right Behind The Kitchennaleśniki świetne, takie jak lubię czyli bez tłuszczu i duuuże dzięki czemu łatwo się je zwija. Na pierwszy rzut poszły naleśniki wytrawne po brzegi wypełnione pikantnym mięsnym farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa. Składniki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSoczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego
Rozpustne gotowanieAromatyczny sos z żółtych papryk pasuje do dań mięsnych oraz rybnych. Składniki 2 szalotki 2 żółte papryki pół łyżeczki cukru brązowego 1/8 l rosołu drobiowego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki śmietany 18 % sól Przygotowanie Szalotki drobno pokroiłem w kostkę. Strąki papryki umyłem, przekroiłem wzdłuż i drobno posiekałem. Poddusiłem na małym ogniu razem z szalotką i cukrem. Rozprowadziłem śmietaną i bulionem
R'n'G KitchenSos czosnkowy jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych i do pieczonych ziemniaków. Składniki: mały jogurt naturalny (190 g) 3 ząbki czosnku 1/4 pęczka świeżego koperku szczypta soli pieprz Wykonanie: Koperek siekamy, dodajemy do jogurtu. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do jogurtu. Solimy, pieprzymy. Całość mieszamy. Przykład podania: Pieczone ziemniaki z koperkiem Smacznego
Smak mojego domurejbak. Często robiona z boczkiem lub żeberkami wraz z kością. Z związku z tym, że mamy piątek a większość pewnie z Was zachowuje post od potraw mięsnych zrobiłam postny kugiel urozmaicając podanie z sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem. Składniki: 10 ziemniaków 2 małe cebule 5 łyżek mąki z pełnego przemiału 2 duże jaja sól, pieprz
pieprzny smaczek