kuchniapepin.blogspot.com/2014/03/kotlety-mielone-z-indyka-w-sosie.html SOS Składniki - 2 szklanki wody - kostka rosołowa - 3-4 łyżki koncentratu - 2 łyżeczki mąki pszennej - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1-2 łyżki masła Do gotującej wody okolo 1-1,5 szklanki wrzucamy kostke rosolową Po około 2-3 minutach gotowania dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego(...)oleju. Rady: do masy mięsnej możesz dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki albo trochę suszonych ziół, np. tymianku lub rozmarynu. Możesz też zaostrzyć smak kotletów dodając łyżeczkę musztardy lub pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.Opieczone kotlety owijamy paskami ciasta- na spód pizzy-i wstawiamy do piekarnika na 10 minut.Gotowe podajemy z makaronem i sosem pomidorowym.SMACZNEGO
w mojej kuchniPotrawa kuchni greckiej. Pieczone klopsiki doprawione miętą, podane z dobrze schłodzonym sosem tzatziki. Świetne na obiad, podane np. z pitą, ale też jako przekąska na przyjęcie. Mięsne kuleczki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 cebula dymka 15 listków świeżej mięty 2 ząbki czosnku sól, pieprz Sos tzatziki: 250ml jogurtu greckiego 1 ogórek świeży 2 łyżeczki przyprawy tzatziki 1. Cebulę(...)masę. Formujemy malutkie kuleczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Przygotowujemy sos: ogórka ścieramy na małych oczkach tarki, dodajemy jogurt grecki, przyprawę tzatziki. Podajemy z mięsnym kuleczkami
Szefowa kuchniDelikatne drobiowe pulpety z lekko ostrym sosem z dyni. Można podawać z ryżem, ziemniakami, klaskami, makaronem lub kaszą. Sezon na dynię już się zaczął to może i Wy wypróbujecie takie smaczne danie obiadowe. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na blogu w zakładce MIĘSA. Pulpety(...)kromki chleba 2 łyżki bułki tartej 1 mała cebula 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia 2 łyżki mąki pszennej do obtoczenia Sos 600 g dyni 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka kurkumy 3 łyżki posiekanego koperku ostra papryka 1 liść laurowy 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej Chleb namoczyć w mleku
O kuchni z uczuciemmniejsze kawałki, zagęszcza sos, czyni go wyjątkowym. Wspaniale wzbogaca ich smak, czyniąc je wybornie smacznymi. Przekonajcie się sami Składniki: 1 kg żeberek ekstra mięsnych sól,pieprz, ostra papryka olej do smażenia sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki keczupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1 szklanka wody 15 dag suszonych śliwek 15 dag suszonych moreli Wykonanie: Żeberka
Z Majeczką w kuchniNiedawno wróciłam do domu. Piękne słońce i prószący śnieżek sprawił, że aż chciało się iść... tymczasem nim ruszyliśmy do szkoły słońce zaszło i zaczął wiać wiatr
Dzieje kuchennej Wiewiórydrodze, to może na bazar skoczyć na jednej nodze i kupić swoje ulubione, świeżo z lasu przyniesione. Ja kurki w sosie śmietanowym przygotowałam, do których roladki mięsne dodałam. Grzyby z kaszą gryczaną świetnie się zgrały i jeszcze lepiej smakowały. Składniki na ok 4-5 porcji : roladki: 0,5 kg schabu, ok. 150 g serka śmietankowego z papryką capresi
Moniki SmakołykiWarto zrobić ten obiadek, jest pyszny. Z pałek kurzych trzeba usunąć kości i skórę, ale to nie jest trudne.Warto się trochę wysilić a sukces murowany. Pałki
Kuchnia PokoleńZdrowy, sycący i rozgrzewający krupnik, ugotowany na domowym wywarze mięsnym z dużą ilością warzyw korzeniowych i dodatkiem ryżu. Sprawdza się szczególnie o tej porze roku, kiedy po powrocie ze szkoły lub pracy potrzebujemy czegoś pożywnego i lekkiego zarazem. Najpierw gotujemy wywar drobiowy, a następnie dodajemy pokrojone warzywa, kaszę i ryż. Dzięki długiemu gotowaniu ryż lekko rozgotuje się i naturalnie(...)ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Por dokładnie płuczemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa oraz kaszę jęczmienną, ryż, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do wywaru mięsnego. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i sosem sojowym do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 30 minut (powinien lekko pyrkać), aż warzywa będą miękkie, a ryż lekko rozgotuje się. Z zupy wyjmujemy kurczaka
cool and mintyposmarowania patelni Mięso z szynki wieprzowej mielimy, dodajemy 50 ml wody gazowanej, posiekaną cebulę dymkę, pojedyncze listki świeżego tymianku, sól do smaku, , odrobiny bułki tartej, doprawiamy sosem chili i dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Tak przygotowaną masę mięsną nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej namoczone w wodzie). Tak przygotowane mięso mielone nabiera zupełnie innego smaku niż tradycyjne kotlety mielone. Smażymy kebaby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki na 3 porcje: 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów 1 łyżka mąki
Życie zaczyna się w kuchniwody olej do smażenia 2 łyżki posiekanej natki pietruszki *** Do mielonego mięsa dodajemy białko od jajka (żółtko zostawiamy do zaciągnięcia sosu), bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy małe klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Klopsiki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, ze wszystkich stron *** *** Mięso zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)opakowaniu. W szklance lub miseczce mieszamy śmietanę z jogurtem oraz żółtkiem, całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Całość wlewamy na patelnię, dodajemy ugotowany makaron i gotujemy, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje *** *** Potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieloną paprykę. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieloną pietruszką *** *** SMACZNEGO *** Polecam także: Mięsno-ryżowe klopsiki w warzywnym sosie Artykuł Pulpety w sosie
Blog z ApetytemCottage Pie - zapiekanka wiejska... Podsmażone, wołowe mięso mielone. W towarzystwie cebuli, pieczarek i czosnku. Zatopnione w sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego! Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka(...)można zastąpić również jagnięciną - wówczas niezbędną przyprawą staje się rozmaryn. Farsz mięsny można przyprawić oregano i/lub tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, bazylią. Marchewkę i pieczarki można zastąpić kukurydzą, groszkiem, papryką, kalafiorem, brokułem, cukinią czy kabaczkiem. Wierzch zapiekanki można, przed włożeniem do piekarnika, posypać startym zółtym serem. Zapiekankę podawać polaną sosem pieczeniowym lub grzybowym. Gdyby wierzch zapiekanki nie przypiekł się ładnie
Gospodyni Miejskaresztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy: 390 g pomidorów z bazylią – z kartonika lub puszki
Poezja smakubiałej kapusty . Szybki i smaczny obiad. Ja sosu nie zagęszczałam, ale jeśli wolicie można zagęścić łyżeczką mąki pszennej wymieszaną z wodą. Wlać do sosu i zagotować. Inne przepisy na dania mięsne znajdziecie w zakładce MIĘSA. Składniki 600 g polędwiczek z indyka 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 liść laurowy
O kuchni z uczuciemgrzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI(...)zwartą, chrupką konsystencją. Można je kilkakrotnie odgrzewać. Grzyby te najlepiej smakują z ostrymi przyprawami. Polecamy dodawać je do potraw typu curry i do ostrych potraw z chili, czosnkiem i sosami sojowymi. Regularne spożywanie grzybów MUN ma dobroczynny wpływ na zdrowie, gdyż zapobiegają one powstawaniu zakrzepów we krwi i poprawiają krążenie. PRZYGOTOWANIE: Nie posiadam WOK'a więc zrobiłam danie
ClauditteMissCooking