sos mięsny - 4565 przepisów (strona:34/305)

GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy) 252

przyprawami. Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180 ºC przez 45 minut. Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru. Smacznego! — BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal

Ola la LCHF
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem i czosnkiem 185

Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej czosnek, koloru kapusta, a zapachu i smaku koperek. Pasuje do dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem.  Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 czubate łyżki siekanego, świeżego koperku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól

Smak mojego domu
Sałatka z czerwonej kapusty z chrzanem 192

Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej chrzan, koloru kapusta, a konsystencji majonez. Pasuje do wszystkich dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Nadaje im charakteru :) Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 duża marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżeczki chrzanu 3 duże łyżki majonezu

Smak mojego domu
KOTLETY Z KALAFIORA 198

również dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym

Gotowanie Patki
OCET WINNY 145

butelkach, max. półlitrowych.  Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych.   Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy

Moja Książka Kucharska
Szybka surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) 204

Uwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny (u mnie

Słodkie okruszki
Polski przewodnik Paleo - recenzja 161

kruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior w sosie pietruszkowym. Znajdziemy także przepisy dla trenujących - przykłady posiłków, które możemy spożywać przed i po wysiłku fizycznym np. koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy

Cynamonowe szczęście
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 175

łopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku  na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku

Miód i pieprz
Tort cannelloni z ricottą i mięsem z łopatki 175

Cannelloni z nadzieniem mięsnym można zapiekać z różnymi sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku.  Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

ChilliJemy
Klopsiki w sosie koperkowym 200

Klopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki w sosie koperkowym 348

Podsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki

MyCookBook.pl
Rozgrzewająca zupa pomidorowa z tymiankiem 180

piszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję:  zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I)  naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie soku pomidorowego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i serem pod beszamelem 2490

białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem,     następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy

Wanilia i Kardamon
Dietetyczny klops 177

kilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje.  Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć

Codzienne Gotowanie
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 119

dodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego

Marder&Marder Manufacture