Lekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej czosnek, koloru kapusta, a zapachu i smaku koperek. Pasuje do dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 2 łyżki soku z cytryny 1 cebula 3 czubate łyżki siekanego, świeżego koperku 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 płaska łyżeczka cukru pudru sól
Smak mojego domuLekko ostra sałatka z czerwonej kapusty. Ostrości nadaje jej chrzan, koloru kapusta, a konsystencji majonez. Pasuje do wszystkich dań mięsnych oraz klusek śląskich z sosem. Nadaje im charakteru :) Składniki: pół główki małej kapusty czerwonej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 duża marchewka 1 cebula sól i pieprz do smaku 2 czubate łyżeczki chrzanu 3 duże łyżki majonezu
Smak mojego domurównież dodaję do masy. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej. Na patelnię wylewam olej i smażę kotleciki z obu stron na rumiano. Podaję np. Z sosem czosnkowym, gulaszem warzywnym czy mięsnym
Gotowanie Patkibutelkach, max. półlitrowych. Dzisiaj przedstawiam przepis na tradycyjny, sprawdzony przez wiele pokoleń gospodyń, oryginalny sposób na przygotowanie octu winnego. Ocet ten idealny jest do doprawiania sałatek, sosów oraz potraw rybnych i mięsnych. Polecam przepis na ocet winny! SKŁADNIKI: ok. 5-6 jabłek 2-3 gruszki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Jabłka i gruszki obieramy (obierzyny zachowujemy), obrane owoce kroimy
Moja Książka KucharskaUwielbiam surówki. To doskonałe uzupełnienie i wzbogacenie każdego dania. Dziś polecam Wam kolejną pyszną i szybką surówkę. Surówka ogórkowo-porowa (z ogórkiem kiszonym) smakuję wspaniale z daniami mięsnymi czy kluskami śląskimi w sosie. Spróbujcie. W prostocie tkwi siła Składniki: (na porcję) 2 większe ogórki kwaszone około 2-2,5 cm pora (biała część) 2 łyżki majonezu pieprz czarny (u mnie
Słodkie okruszkikruche, czy naleśniki. W kolejnej części są zupy np bardzo apetycznie wyglądająca zupa po cygańsku, dania mięsne (znalazłam tu 2 pyszne przepisy na mój ulubiony boczuś), bez mięsne apetycznie wyglądający kalafior w sosie pietruszkowym. Znajdziemy także przepisy dla trenujących - przykłady posiłków, które możemy spożywać przed i po wysiłku fizycznym np. koktajle dla odważnych a na końcu legalne desery :). Wszystkie potrawy
Cynamonowe szczęściełopatka w chrzanowym sosie O tej porze roku na obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku
Miód i pieprzCannelloni z nadzieniem mięsnym można zapiekać z różnymi sosami (mój ulubiony to beszamelowy), więc każdy ma szanse na znalezienie swojego smaku. Jakiś czas temu na blogu pojawił się wpis na tort gołąbkowy, pomyślałam, więc, że wersję tortową również można zrobić właśnie z cannelloni. Spróbujcie :) Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0.5kg mięsa z łopatki (zmielone) łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
ChilliJemyKlopsiki w sosie koperkowym to klasyczny obiad z mojego dzieciństwa. Najważniejszym składnikiem tego dania jest mięso, śmietanka i koperek. Klopsiki z tego przepisu są lekkie, miękkie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPodsmażone mięsne kulki gotowane później w sosie to klasyka gatunku :) Najbardziej popularne sosy to pomidorowy oraz koperkowy. Jako, że ja „specjalizuję się” ;) w tej pierwszej wersji, to mój mąż zdecydowanie woli przygotowywać klopsiki w sosie koperkowym. Zatem jak się już pewnie domyślacie właśnie on jest autorem i wykonawcą tego przepisu. Zapraszam więc w jego imieniu na miękkie, soczyste klopsiki
MyCookBook.plpiszcie, na pewno stworzę taki post ;) Jako pierwszy zestaw proponuję: zupę pomidorową z tymiankiem (cz. I) naleśniki kukurydziane zapiekane z kurczakiem i szpinakiem w sosie jogurtowym (cz. II) pierogi mięsne z dynią i pietruszką (cz.III) Sposobów na zupę pomidorową jest całe mnóstwo, a myślę nawet, że każdy ma swój ;) Moim ulubionym jest ten, przygotowany na bazie soku pomidorowego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ugotowany makaron , mieszamy z niewielką ilością przygotowanego sosu, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, następnie dodajemy warstwę mięsną a na koniec posypujemy zapiekankę pokrojonym pomidorem, zalewamy resztą sosu beszamelowego-należy pamiętać aby sos był ciepły. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem żółtym i camembertem , wkładamy na nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy
Wanilia i Kardamonkilkanaście minut, aż warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje. Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć
Codzienne Gotowaniedodajemy przecier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego
Marder&Marder ManufactureIdealny sos do wędlin i innych mięsnych potraw. Wystarczy wymieszać, doprawić i gotowe- w 5 minut! Składniki: 1 szklanka dżemu żurawinowego, ½ szklanki startego chrzanu, 1 łyżka musztardy, sok z cytryny, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Musztardę utrzeć z dżemem, chrzanem. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać
Tradycyjna Kuchniaobiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty
Kuchnia domowa AniSkładniki na 2 porcje. Składniki: 0,6 kg żeberek ekstra mięsnych 1 cebula 1 łyżka sosu worcestershire 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego (lub ketchupu) 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka syropu klonowego Szczypta suszonego chili Sól, pieprz Oliwa z oliwek do smażenia Przepis: Żeberka dzielimy na mniejsze części, myjemy i osuszamy (np. ręcznikiem papierowym
Emcia PichciBrązowe robi się z mięsa wstępnie zarumienionego z dodatkiem mąki przez smażenie w tłuszczu ; białe przez gotowanie mięsa w białym sosie na podstawie jasnego wywaru mięsnego lub warzywnego, zagęszczanego śmietaną i zasmażką, i mającym konsystencję beszamelu (źródło) Składniki: około 10 dużych pieczarek 2 piersi z kurczaka 1 ugotowana marchewka
Bon Appetit MałgorzatyPodczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste Potrawymiodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :) Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy" Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne
Proste Potrawybardzo ostatnio przypadł do gustu - lekki, delikatnie musujący, cudownie gasi pragnienie w upalne dni, które są już dziś tylko wspomnieniem... Podwójnie jabłkowy dopalacz dał w efekcie danie mięsne w orzeźwiająco-kwaskowym sosie :) Składniki: 1 kg schabu, 4 dorodne antonówki 250 gram szalotek, 250 wędzonego boczku, garść rodzynek 8-10 kapsułek kardamonu (nasionka wyjmujemy z kapsułek i rozcieramy w moździerzu
Delicious Titbitsdodajemy odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, podsmażoną cebulę z czosnkiem, pieprz, sól, paprykę oraz sos meksykański Kielecki . Całość wyrabiamy do połączenia się składników. Keksówkę wykładamy plastrami boczku (brzegi boczku mają wystawać za boki keksówki), uzupełniamy środek ugniatając uzyskanym mięsnym farszem, a wolnymi brzegami boczku przykrywamy wierzch mięsa. Pieczeń wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika(...)składnik mojego dzisiejszego dania. Sos ma bardzo mocno meksykański smak, nadaje potrawie idealną nutę owej kuchni. Produkt zamknięty jest w szklanym słoiczku, który prezentuje idealną konsystencję sosu. Produkt nadaje się idealnie do dań mięsnych ale także warzywnych. Z pewnością niejednokrotnie sięgniemy po niego ze sklepowej półki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo dobry smak sosu powstanie łącząc dwa smaki miód i ostrą musztardę. Jadłam go w Niemczech u rodzinki, bardzo mi smakował. I jak to ja zaraz
Kuchnia PokoleńBlueberry Corner by "jagodzianka" Świetny sos do gotowanych warzyw jak kalafior czy szparagi, do zapiekanek warzywnych, makaronowych – cannelloni i mięsnych jak lazania. Robiłam … Przeczytaj cały artykuł Post Sos beszamelowy pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornersię w mojej głowie i bardzo dobrze mi się kojarzy. Będąc na diecie wegańskiej, z czysto zdrowotnych powodów, nie jadłam ani nabiału, ani mięsa. Jednak moja rodzina nadal była mięsna, a obowiązek wykarmienia moich bliskich nadal spoczywał na mojej głowie, więc prócz wegańskich dań, od czasu do czasu musiałam zaserwować im jakieś mięsko. Był to okres zimowy, więc dość ubogi(...)grubości 1-2cm. Olej rozgrzewamy na patelni. Gdy będzie gorący, układamy plastry mięsa i chwilę smażymy z obu stron. Doprawiamy je solą i pieprzem. Wypuszczony, mięsny sok pozostawiamy i dolewamy wodę, sos sojowy oraz dodajemy pieprz cayenne. Całość dusimy pod przykryciem ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy pokrywkę i dodajemy pomidory z winem oraz śmietankę. Mieszamy
Be Fit Be StrongMożna to danie potraktować jako mało kaloryczne, jeśli na koniec dodacie jogurt zamiast śmietany. Bardzo dobry sos i klopsy, polecam. Przygotowanie klopsów – piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić(...)listki laurowe, ziele angielskie. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować 10 minut na małym ogniu. Z masy mięsnej formować okrągłe klopsy. Ręce zanurzyć w mące, każdego klopsa obtoczyć dodatkowo w mące. Wrzucić klopsy do gotującego się sosu i gotować na małym ogniu 15 minut. Sos można zagęścić mąką rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Następnie dobrze rozmieszaną
Kuchnia Pokoleńsmaki dobrze się połączyły, ale warzywa pozostały lekko chrupiące. 7) Na koniec rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i energicznie mieszając dodać do sosu. 8) Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem. RADA: Jeżeli wolicie dania mięsne, wystarczy podsmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki lub krewetki i dodać do sosu. Artykuł Sos słodko-kwaśny z ryżem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mesmaki dobrze się połączyły, ale warzywa pozostały lekko chrupiące. 7) Na koniec rozpuścić mąkę ziemniaczaną w wodzie i energicznie mieszając dodać do sosu. 8) Gotowy sos podawać z ugotowanym ryżem. RADA: Jeżeli wolicie dania mięsne, wystarczy podsmażyć kurczaka pokrojonego w paseczki lub krewetki i dodać do sosu. Artykuł Sos słodko-kwaśny z ryżem pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meDusimy pół godziny. Patelnie można przykryć kółkiem wyciętym z pergaminu do pieczenia. W tym czasie gotujemy ryż i przygotowujemy sos jogurtowy mieszając razem wszystkie składniki sosu. Na tortilli układamy ryż, paski awokado i farsz mięsny. Zwinięte burrito grillujemy z obu stron na patelni grillowej. Podajemy z sosem. The Plate Adres: Nowolipki 15 w Warszawie Lubisz moje wpisy
Ugotowane pozamiatane