sos mięsny - 4565 przepisów (strona:20/305)

Przegląd przypraw w polskiej kuchni 140

grzanego wina czy piwa, aby nadać pieprzowej nuty. Liść laurowy – jedna z najpopularniejszych (zaraz po zielu angielskim) przyprawa – właściwie używamy ją wszędzie – w zupach, w sosach, daniach mięsnych, galaretach, wywarach. Można hodować w naszych warunkach drzewko laurowe, choć nie jest to najłatwiejsze. Ale dzięki temu zyskujemy świeże listki. Lubczyk – nasza lokalna przyprawa, rzadko stosowana w innych

WojnaNaSmaki.pl
Gołąbki – przepisy na gołąbki 837

łyżki oleju garść suszonych grzybów 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki 1 jajko 5 szklanek ugotowanego ryżu, gruboziarnistego sól i pieprz do smaku 30 g masła 300 ml mięsnego bulionu sos kurkowy, tutaj przepis Umieść kapustę w dużym garnku i napełnij wodą. Lekko posól i blanszuj przez 30 minut. Odcedź kapustę i pozostaw do ostygnięcia. W między czasie zalej suszone grzyby

codojedzenia
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 147

lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi Pasta na bazie kaszy jaglanej, marchewki i kokosowa Szybki torcik marchewkowy. słodki a zarazem kwaskowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Poland Trip cz.3 - Moszna i Wrocław 171

przeważyło szalę nad wyborem napoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną.    Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca

Słodkie Przyjemności
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 138

smaku solą i pieprzem.  Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Układamy je pomiędzy mięsnymi pulpecikami. Sos beszamelowy: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki

VioletoweKucharzenie
Brak tytułu 203

oraz ze świeżych jaj. Dzięki temu makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania zachowuje swój kształt , jednocześnie przyrasta prawie 400%. Opakowanie: 250g Producent poleca użycie makaronu do: - zup - sosów - potraw mięsnych. Ja polecam również do sałatek. Makaron się nie rozgotowuje, nie skleja i fajnie wygląda w sałatce. Więcej o makaronach Wielickich znajdziecie  tutaj Sałatka makaronowa z ogórkiem i kurczakiem(...)opakowanie makaronu Wielickiego - LITERKI lub innego drobnego  Ugotować wg przepisu na opakowaniu 1 ogórek świeży 1 filet z kurczaka pęczek świeżego koperku 1/2 puszki kukurydzy - nie koniecznie ! 2 sosy do sałatek - ziołowo-koperkowe 2-3 łyżki majonezu Filet pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, przyprawić. Wystudzić. Ogórek pokroić w kostkę, koper posiekać. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wsypać sosy

kolorowotorcikowo
Kulki mięsne z jagnięciny 129

zrobić coś smacznego z tego rodzaju mięsa. W dzisiejszym blogu przygotowałam kulki mięsne z aromatycznymi przyprawami, które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona(...)pozostałe składniki i mieszamy bardzo dokładnie całą masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z gotowej masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Borek z nadzieniem mięsno-serowym. 142

sól, pieprz olej do smażenia 100g sera feta 3 garście szpinaku 100ml gęstego jogurtu tureckiego lub greckiego Sos. 100ml jogurtu 3 łyżki oliwki 2 żółtka Wykonanie. Składniki sosu wymieszać. Przygotować nadzienie mięsne. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać zmielone mięso, przyprawy, następnie koncentrat wymieszany ze śmietaną i pokrojone pomidorki. Szpinak grubo pokroić i wymieszać z rozdrobnioną(...)jogurtem. Lekko wysmarować naczynie masłem. Ułożyć 1 płat ciasta yufka, można go pomarszczyć i posmarować sosem. Nałożyć drugi i zrobić to samo. Wyłożyć przestudzone nadzienie mięsne. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta, każdy smarując sosem. Nałożyć nadzienie serowo szpinakowe. Przykryć znowu dwoma płatami ciasta. Wierzch polać sosem. Piec 35min w temp.180stop. Saha ła hana

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami 200

dodatkami. Uwielbiam przygotowywać takie sałatki. Kasza jęczmienna, to bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. Idealnie pasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest to również doskonała baza do sałatek, które możecie spokojnie zjeść nawet w ramach obiadu Spróbujcie(...)rubi-kasze.pl/ Przepraszam Was za zdjęcia Moja sałatka była podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo zmielony czarny pieprz) oliwa

Słodkie okruszki
Barszcz czerwony 188

łyżeczki kolendry 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól śmietana  szczaw opcjonalnie wywar z dowolnego mięsa lub sos po pieczeniu np. udźca z indyka garnek 3 - 4 litrowy Buraki obrać, umyć, pokroić w małą kostkę lub słupki, posypać cukrem (utrwali kolor), dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut. Marchew(...)pokroić bardzo drobno. Garnek napełnić do 3/4 wysokości wodą, zagotować, włożyć buraki, fasolę, listek laurowy, ziele angielskie, gotować pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie dodać wywar mięsny lub sos, pozostałe warzywa i wszystkie przyprawy oprócz soli i imbiru. Jeśli mamy szczaw, to warto go dodać, tak z 1 łyżkę marynowanego lub 2 garście świeżego drobno pokrojonego. Gdy będziemy

Kuchcik gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 110

Proste i smaczny pomysł na szybki obiad. Składniki: 25 dag chudego mięsa wołowego, 1 jajko, 1 bułeczka, 30 dag pomidorów, ½ szklanki mleka, 1 łyżka maki, ziele

Tradycyjna Kuchnia
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli 188

czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli i pieprzu do smaku Sos salsa: 2 drobno pokrojone pomidory 1 papryczka pepperoni 2 szczypty chili w proszku 1 ząbek czosnku 1 mała cebulka biała 1 łyżka przecieru pomidorowego szczypta soli i pieprzu do smaku(...)mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę. Sos salsa: Pomidory kroimy na malutkie kawałki

Kuchnia w czekoladzie
Kładzione kluski 114

gotującej, osolonej wody z dodatkiem oleju, łyżką kładziemy ciasto ( przechylamy miskę i spychamy kawałki ciasta do gotującej wody ). Kluski gotujemy tylko chwilę. Najlepiej smakują podane do dań mięsnych z sosami. A do gęsi czy kaczki to już rewelacja. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym 202

Propozycja  smacznej przystawki  wywodząca się  z kuchni włoskiej .............czyli ziemniaki  z piekarnika z mięsem mielonym  w pomidorach. Składniki: 6 ziemniaków jednakowej

Zakamarki mojej kuchni
PLACUSZKI GRYCZANE -BEZGLUTENOWE 117

olej rzepakowy i za pomocą łyżki nakładam na patelnię porcję. Smażę na rumiano.  Po usmażeniu przekładam na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu.   Podaję z sosem warzywnym, mięsnym lub z jogurtem naturalnym

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania