Kochani! :) Aleee wolne dni szybko uciekają :( Zleciały jak jeden dzień.. Ale byle dotrwać do jutra do 18.00 i znowu weekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki(...)minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowoprzygotowanie obiadu z filetu z piersi kurczaka jest mnóstwo. Można z niego zrobić wyszukane dania, jak i szybkie oraz proste obiady. Dzisiaj mam dla was przepis na kurczaka w sosie koperkowym, który należy do grona tych drugich. Nie potrzeba do niego wielu składników, a przygotowanie nie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Ja podałam go z ziemniakami, ale równie(...)przełożyć mięso. Wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i smażyć około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 4. Na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać umyty, poszatkowany koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego(...)masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i nadal mieszając (najlepiej trzepaczką) gotuję 2 minuty. 4. Wlewam śmietankę i gotuję kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsypuję dopiero wtedy posiekane listki koperku, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu. Gdyby był za gęsty można rozrzedzić słodką lub kwaśną śmietaną (kwaśną
Kuchnia PrezydentowejPolecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule(...)Każdy z kawałków Smażymy do 5 minut z obu stron. Usmażone kawałki ryby rozkładamy na dnie naczynia – w moim przypadku jest to szkło żarodoporne. Zabieramy się za nasz sos. Cebulkę kroimy w piórka i smażymy dodając soli i pieprzu. Po chwili dorzucamy dwie łyżki cukru. Gdy cukier i cebulka zaczną się lekko zabarwiać na brązowo dodajemy przyprawy. Do patelni
Kuchennyviral.plPulpety w sosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany(...)kolor, do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przekładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym ogniu ok godzinę, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, w razie potrzeby/upodobania można sos lekko zagęścić mąką, gdy pulpety są gotowe, wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLWitajcie :-) Już piątek i weekendu początek :-) Powiem Wam, że się cieszę. Ten tydzień taki ponury, a przyszły zapowiadają bardziej słoneczny. U mnie dziś pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. Moje młodsze dziecię je już z nami i teraz muszę albo gotować pod nią, albo dla nas robić coś innego i dla coś innego. Czasem tak robię, ale wiecie(...)przekręcam. 3. Ugotowane pulpeciki wyjmuję na talerzyk. Do bulionu wrzucam posiekany koperek, w miseczce mieszam trzepaczką śmietanę z odrobiną bulionu i mąką. Wlewam do bulionu, mieszam, dodaję pulpeciki. Sos powinien nam zgęstnieć. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
kruche babeczkiSmaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików. Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania 2 płaskie łyżki(...)koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe
Trzeci talerztakie potrawy, które kojarzą się z dzieciństwem. U mnie to potrawka, fasolowa, mielone z ogórkami kiszonymi i właśnie pulpety w sosie koperkowym. Pulpety ugotowałam trochę bez przekonania, tak jak ostatnią potrawkę z kurczaka. I znowu wszystko się udało i smakowało tak jak trzeba. Ja nie wiem... Zamiast indyka możecie użyć mięsa np. z łopatki wieprzowej. Składniki: 500 g mielonej(...)gotowania pulpetów i energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki. Dosypujemy do tego poszatkowany koperek, cukier, dolewamy śmietanę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety wrzucamy do sosu i gotujemy jeszcze 5 minut
Kardamonovyproszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku olej do smażenia DO PODANIA: SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli BUŁKI HAMBURGEROWE WYKONANIE Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka(...)wstawiamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety (5 sztuk). Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony. Podajemy w bułeczkach, z sosami, sałatą i plastrem świeżego pomidora
cool and mintyłososia uwielbiam w otoczeniu cytryny mniiiaaaaaam. Mam dla was taką propozycję obiadową "Łosoś cytrynowy" na puree z brokułów i ziemniaków, podany z sałatką z kolorowych pomidorów i sosem koperkowym. Smaczny i lekkostrawny obiad dla całej rodziny. Jakiś taki blady mi się zrobił podczas smażenia i tak się zastanawiam czy to za sprawą cytryny czy taka ryba mi się(...)ziemniaków dodajemy łyżkę mleka. Łososia smażymy na rozgrzanej patelni z po 2 min z każdej strony. Łososia smażyłam z wraz z gałązką pomidorków koktajlowych. Do łososia podałam sos jogurtowy. Jogurt naturalny łączymy z posiekanym koperkiem, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą o pieprzem, szczyptą cukru do smaku. Na przystawkę zaserwowałam sałatką z mieszanki kolorowych pomidorów pokrojonych w ćwiartki
W kuchennej krainieZieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko solą i pieprzem, cudnie miękka w środku i wyśmienicie usmażona, aż rozpadała się na widelcu. P roste(...)roli głównej , obydwie po 10 PLN za sztukę . 201 6 : Na pierwszy ogie ń posz ło penne z kurą, sma ż on ą papryką, cebulą i czosnkiem , pomidorowym sosem Pe l ati i serem Grana Padano . Makaron cudnie był oblepiony aromatycznym sosem i ostrym serem. Zestaw przypraw bardzo dobrze dobrany, z lekka nutk ą pikanterii, ca ł ość
Grunt to przepis!jedynym celem, a nie środkiem do sprzedania płynu do zmywarek, woreczków foliowych czy innego fixu. Uwielbiam uroczą i filigranową Anię i wszystkie jej patelnie z najlepszym na świecie sosem koperkowym, który pozwoliła nam bezkarnie wyjadać palcami, będąc przy tym zajęta gotowaniem dla kolejnych dziesiątek gości. Krótko mówiąc - uwielbiam Konfederacką 4 , niezwykłe miejsce z klimatem, duszą i wyjątkowymi(...)młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno albo
KUCHARNIAjest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna! Przy okazji chciałabym Wam pokazać kolejną perełkę w mojej kuchni(...)doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem. Zapraszam do zapoznania się z bogatą ofertą sklepu Cookin.pl Znajdziecie tam wyjątkowe
Wanilia i Kardamonpolecam Wam przetestowany majonez z kaszy jaglanej Uprzedzam że wegański majonez smakuje bardzo podobnie do tradycyjnego, przez co wciąga jak mało co. Taki majonez może być bazą do sosu koperkowego, czosnkowego czy chrzanowego (warto go jeszcze wymieszać z jogurtem sojowym, bo to jednak wciąż spora ilość tłuszczu) Składniki: ugotowana kasza jaglana (1/2 szklanki) słonecznik łuskany (2 duże łyżki) woda(...)BANANÓW MIĘSO DO SPAGHETTI LUB PENNE BOLOGNESE – ciecierzyca lub mielone tofu. Pierwsza wersja wychodzi tanio i jest łatwodostępna, a druga z kolei do złudzenia przypomina makaron z sosem mięsnym. Składniki na 2 porcje: 1 puszka pomidorów cieciorka (surowa) 120 g lub mielone tofu 1 cebula i 2 ząbki czosnku + łyżka oleju do podsmażenia przyprawy – papryka słodka
Powiedz dietom nieMój ulubiony sos koperkowy ze świeżym koperkiem i śmietanką. Robi się go w mig, dosłownie 10 minut. Idealny do letnich obiad ów,ryb ,mięs. Ja go uwielbiam z ziemniakami i jajkiem sadzonym lub gotowanym . Potrzebujemy: pęczek świeżego koperku kostka rosołowa 2 łyżki mąki 4 łyżki oleju pół szklanki śmietany-ja używam śmietanki łaciatej 12% lub 18% 3 szklanki
Przepisy mojej mamy