kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu
VioletoweKucharzenieDzień dobry :-) U nas ostatnio króluje sos koperkowy. Tym razem zrobiłam z nim polędwiczki. Wyszły pyszne, robi się je prosto i szybciutko. Na pewno będą smacznym pomysłem na obiad. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 300 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 1 pęczek koperku 1 kopiata łyżka mąki sól pieprz 1. Polędwiczki kroimy w plastry(...)wolnym ogniu. 3. Do pozostałego bulionu dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy mąkę. Mieszamy. 4. Dodajemy do polędwiczek. Dodajemy też posiekany koperek. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilkę żeby sos nam zgęstniał. Doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką. Smacznego
kruche babeczkipowyżej ta maszynka nie jest tylko maszynką do mielenia mięsa na kotlety. Oczywiście wiadomo, że pewnie do mięsa będzie używana najczęściej, no bo przecież spaghetti, lasagne, pyszne pulpety w sosie koperkowym czy też zapiekanki bez mielonego mięsa się nie obejdą. Nie będzie jednak również problem z mieleniem maku na święta do makowców, orzechów do ciast czy też warzyw i owoców(...)TEGO przepisu. Tym razem nie dodałam jednak kurkumy, a czarnuszkę zastąpiłam sezamem. KOTLETY WIEPRZOWE: * mięso wieprzowe – szynka lub łopatka – ok. 1 kg * świeży imbir ( korzeń ) * świeża chili * sos sojowy * czosnek * olej do smażenia DODATKI: * ser żółty ( uwielbiam Szwajcar, z dziurami )- genialnie się topi! * jajka – na sadzone * świeże warzywa: pomidor, ogórek, koper, świeża sałata * majonez + jogurt naturalny + czosnek
Ostra na Słodkopory w sosie koperkowym jadałam tylko klopsiki, ale ten schab jest świetny. Delikatny, mięciutki, idealny do kaszy, ryżu lub ziemniaków i jakiejś fajnej chrupiącej surówki, pycha! :) Składniki na 2-3 porcje: ok. 400 g schabu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 250 ml śmietany 12% pęczek koperku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć(...)dusić pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło
Simply FoodDzisiaj przepis na lekką pyszną sałatkę na bazie brokułów i sosu koperkowego. Prosta i szybka, nie wymaga wiele pracy a jest pożywna. Doskonała do lunach boxu do pracy ;) Składniki: 1 brokuł większy 4 jajka 250 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru 1 mały jogurt naturalny pół pęczka koperku sól pieprz pół łyżeczki soku(...)naturalny i majonez, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W oddzielnym naczyniu łączymy wszystkie składniki sałatki i polewamy sosem. Gotowe zajadajcie
W kuchennej krainieczęsto goszczą na naszym stole ze względu na łatwość przygotowania i różnorodność. Poniższy przepis to swojego rodzaju przedsmak zbliżającej się wiosny – kolorowe kąski soczystych warzyw w towarzystwie kremowego, delikatnego sosu koperkowego i chrupiących migdałów. Lekka i prosta propozycja na obiad. Składniki: 1 brokuł (500 g) 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 2 łyżki płatków migdałowych 1 ząbek czosnku ½ szklanki mleka kokosowego(...)kolejne 3-4 minuty, aż brokuły zmiękną. Na koniec na patelnię wlej mleko kokosowe, zagotuj, dodaj posiekany koperek oraz dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos podawaj z ugotowanym makaronem spaghetti posypany płatkami migdałów. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskiSKŁADNIKI : mielone (używam wieprzowego) 1 kg 2 jajka 2 łyżki kaszki mannej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku szczypiorek pocięty 2 łyżki sos koperkowy 1 większą marchew 1 korzeń pietruszki 3 łodygi selera naciowego 1 cebulę 3 liście laurowe 4-5 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu(...)jednakowe kule i wrzucamy do naszego wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z mąki i wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami
Basia w kuchnioraz soku z cytryny ...pychota! Nie musiało być już praktycznie do tego mięsa. Praktycznie :)) oczywiście ziemniaki wystąpiły w towarzystwie żeberek marynowanych na słodko - pikantnie, wieprzowych patyczków z fetą. Świeżego sosu koperkowego też nie zabrakło. SKŁADNIKI : ziemniaki świeże (ilość wedle uznania, mniej więcej jednakowej wielkości ) szałwia świeża tymianek koperek świeży czosnek ok 1 ząbek na każdy ziemniak(...)towarzystwa były tak jak wspomniałam wcześniej żeberka marynowane w miodzie oraz ostrym chili, wraz z ziołami. Oraz klopsiki nadziewane na fetą To wszystkiego zawsze robimy nasz ulubiony sos na bazie jogurtu greckiego, świeżego koperku, soli, świeżo zmielonego pieprzu oraz przetartego czosnku, wszystko razem zmieszane. Mam nadzieję, że ten wpis będzie dla was inspiracją do naszego ulubionej przez Polaków dziedziny
Basia w kuchnidzisiaj jest to jedna z moich ulubionych potraw;) zapomniałam już jak bardzo lubię smak koperku ;) Kurczak w sosie koperkowym świetnie smakowałby z pieczonymi ziemniakami jednak ja unikam bomby skrobiowej jak ognia, dlatego upiekłam sobie marchewkę ;) Składniki: 1-2 piersi z kurczaka (zależy dla ilu osób robimy) 0,5 szklanki jogurtu 0% 4 łyżki pokrojonego koperku 1 łyżka skrobi ziemniaczanej(...)szklance jogurtu mieszamy koperek i łyżkę skrobi na patelnie z kurczakiem dodajemy 1 szklankę zimnej wody i mieszankę jogurtową cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje i się zagotuje, ewentualnie jeszcze doprawiamy podajemy z pieczoną marchewką lub ziemniakami SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKochani! :) Aleee wolne dni szybko uciekają :( Zleciały jak jeden dzień.. Ale byle dotrwać do jutra do 18.00 i znowu weekend :). A tymczasem mam dla Was pyszne pulpeciki w sosie koperkowym. (Ostatnio ulubione danie mojego Męża:)). Zapraszam! Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta 2 szkl wywaru warzywnego 200 ml śmietanki(...)minut, co jakiś czas delikatnie mieszając. Wlać śmietankę i gotować następne 10 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać posiekany koperek i zdjąć pokrywkę, by sos się trochę zredukował. Podawać z duszonymi ziemniakami. Smacznego
Trufelkowoprzygotowanie obiadu z filetu z piersi kurczaka jest mnóstwo. Można z niego zrobić wyszukane dania, jak i szybkie oraz proste obiady. Dzisiaj mam dla was przepis na kurczaka w sosie koperkowym, który należy do grona tych drugich. Nie potrzeba do niego wielu składników, a przygotowanie nie zajmie wam nie więcej niż 30 minut. Ja podałam go z ziemniakami, ale równie(...)przełożyć mięso. Wlać 1/4 szklanki ciepłej wody i smażyć około 15 minut, aż mięso będzie miękkie. 4. Na patelnię wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem. Smażyć około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać umyty, poszatkowany koperek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichciściśle papryki, wypełnieniem do góry, wlewam kilka łyżek wody, przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 30-40 minut. W tym czasie robię sos. Sos koperkowy: 1 i 1/2 bulionu (może być z kostki) pęczek koperku 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka białego octu balsamicznego(...)masę i wlewam powoli do gotującego się wywaru. Mieszam, doprowadzam do wrzenia i nadal mieszając (najlepiej trzepaczką) gotuję 2 minuty. 4. Wlewam śmietankę i gotuję kolejne 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wsypuję dopiero wtedy posiekane listki koperku, doprawiam solą i pieprzem i jeszcze chwilkę trzymam na małym ogniu. Gdyby był za gęsty można rozrzedzić słodką lub kwaśną śmietaną (kwaśną
Kuchnia PrezydentowejPolecam wam także do tego dania garnki ceramiczne, które zobaczyć możecie także w tym miejscu . Z przepisów rybnych polecam wam śledzia po kaszubsku , a także śledzie w granatach z sosem koperkowym . Zobacz mój film z przygotowania ryby po grecku Składniki – ryba po grecku 8-10 filetów z mintaja 2 marchewki, pietruszka i pół selera 2 duże cebule(...)Każdy z kawałków Smażymy do 5 minut z obu stron. Usmażone kawałki ryby rozkładamy na dnie naczynia – w moim przypadku jest to szkło żarodoporne. Zabieramy się za nasz sos. Cebulkę kroimy w piórka i smażymy dodając soli i pieprzu. Po chwili dorzucamy dwie łyżki cukru. Gdy cukier i cebulka zaczną się lekko zabarwiać na brązowo dodajemy przyprawy. Do patelni
Kuchennyviral.plPulpety w sosie koperkowym to jedno z klasycznych dań obiadowych. Wśród wielu przepisów ten najbardziej przypomina mi smakiem rodzinny dom i obiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany(...)kolor, do garnka wlewamy bulion, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, przekładamy usmażone pulpety, gotujemy na małym ogniu ok godzinę, pod koniec gotowania dodajemy śmietanę, w razie potrzeby/upodobania można sos lekko zagęścić mąką, gdy pulpety są gotowe, wyłączamy gaz, dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLWitajcie :-) Już piątek i weekendu początek :-) Powiem Wam, że się cieszę. Ten tydzień taki ponury, a przyszły zapowiadają bardziej słoneczny. U mnie dziś pulpeciki z indyka w sosie koperkowym. Moje młodsze dziecię je już z nami i teraz muszę albo gotować pod nią, albo dla nas robić coś innego i dla coś innego. Czasem tak robię, ale wiecie(...)przekręcam. 3. Ugotowane pulpeciki wyjmuję na talerzyk. Do bulionu wrzucam posiekany koperek, w miseczce mieszam trzepaczką śmietanę z odrobiną bulionu i mąką. Wlewam do bulionu, mieszam, dodaję pulpeciki. Sos powinien nam zgęstnieć. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smacznego
kruche babeczki