sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:56/81)

Dietetyczna lasagne z cukinii 197

Jednym z moich ulubionych potraw jest lasagne, która nawet w wersji wegańskiej zawiera sporo kalorii i tłuszczu. Postanowiłam przygotować ją w wersji lekkiej i dietetycznej, bez sera wegańskiego, sosu beszamelowego i makaronu. Takie danie, za względu na swoją lekkość będzie idealne na nadchodzące gorące dni, kiedy nie ma się ochoty na tłuste i wysokokaloryczne posiłki.  Dietetyczna(...)niewielkie ilości wody. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich paprykę wędzoną, oregano, bazylie, dokładnie wymieszaj i podduś jeszcze minute. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj do momentu, aż sos się zredukuje (sos powinien być dość zwarty, nie może być rzadki). Dodaj wyciśnięty czosnek i wymieszaj. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą. Chwilę gotuj i wyłącz ogień. Cukinie pokrój na cienkie

wegujemy
Schab pod beszamelem 170

kolor sosu jest nieco jaśniejszy. Dziś przygotowałam zgodnie z przepisem. 6-8 plastrów schabu 200 g pieczarek 2 łyżki sera grana padano lub parmezanu sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: 250 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżla mąki 80 g drobno startego sera Ementaler Pieczarki kroimy w plastry. Oczyszczony schab doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na patelni(...)mąki. Wlewamy podgrzane mleko, cały czas energicznie mieszamy kuchenną rózgą do zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej. Na samym końcu dodajemy starty ser, mieszamy. Po chwili do sosu wlewamy również sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy też podsmażone pieczarki, mieszamy. Przygotowany beszamel wykładamy na plastry schabu. Posypujemy startym parmezanem lub grana padano. Wkładamy do piekranika

Smaki Na Talerzu
Włoskie cannelloni ze szpinakiem i ricottą 158

cannelloni – 250g szpinaku świeżego lub mrożonego – 250g ricotty – 1 cebula – 1 łyżeczka suszonego oregano – szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej – sól, pieprz Składniki do sosu beszamelowego: – 600ml mleka – 50+25g ulubionego startego sera – 50g mąki orkiszowej – 40g masła – sól, pieprz Jeżeli używamy świeżego szpinaku: Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy(...)układamy rurki piętrami. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gładka masa, następnie ciągle mieszając wlewamy mleko aż powstanie gładki sos (nie dopuszczamy do powstania grudek). Doprawiamy solą, pieprzem, dosypujemy 50g sera i gotujemy mieszając przez kilka minut do czasu, aż sos będzie gęsty i puszysty. Tak przygotowanym sosem polewamy cannelloni

Be Fit Be Strong
Kalafiorowa lasagne z gorgonzolą / Cauliflower lasagne with gorgonzola 84

sklepie. Jednak płaty makaronowe polecam zrobić samemu :) Smacznego! Scroll down for recipe in English. Składniki: (4 porcje) Ciasto 1 szkl. mąki pszennej 1 jajko 3 łyżki ciepłej wody Sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szkl. mleka 3/4 szkl. śmietanki 30% 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Dodatki 1 kalafior romanesco 100 g. gorgonzoli 100 g. sera(...)grube plastry. Masło rozpuść w garnku, dodaj mąkę i mieszaj aż połączy się z masłem. Stopniowo wlewaj mleko cały czas mieszając rózgą, następnie wlej śmietankę. Mieszaj i podgrzewaj sos, aż zacznie gęstnieć i się zagotuje. Dopraw solą, gałką muszkatołową i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Na dno naczynia (lub dwóch naczyń) do zapiekania wlej trochę sosu. Połóż pierwszy płat makaronu

Delicious Place
Lasagne z cukinią 111

Składniki: płaty makaronu lasagne 1 cukinia 6 pomidorów 100 g czarnych oliwiek 2 łyżki kaparów kilka ząbków czosnu sos beszamelowy: 4 łyżki mąki pszennej 1 litr mleka roślinnego (sojowego) 4 łyżki masła roślinnego ser wegański (około 200 g)- można pomiąć, bo i tak się sklei gałka muszkatołowa, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek Przygotowanie: Oliwki, czosnek i kapary(...)Mieszamy podgrzewając na małym ogniu aż zgęstnieje. Cukinię i dwa pomidory kroimy w plastry. Układamy warstwy lasagne zaczynając od wysmarowania oliwą naczynia, na to kładziemy makaron (surowy/nieugotowany). Makaron/cukinia Makaron/cukinia+sos pomidorowy Makaron/cukinia/sos pomidorowy + beszamel + odrobina sera wegańskiego 1 warstwa to makaron+cukinia+sos pomidorowy+beszamel+ser+pomidory i na to kolejne warstwy aż nam towaru bądź też miejsca wystarczy. Pieczemy

greenscarf
Jesienne warzywa ze schabem pod beszamelem 215

pyszne warzywa i kruchy schabik,w sosie beszamelowym,z odrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu,  ulubione zioła oliwa  sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól(...)utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką. Dodać ser, gałkę i doprawić solą i pieprzem dodajemy schabik do naszych warzyw i zalewamy sosem, i zapiekamy ok 45 min(żeby warzywa były miękkie) w 200 stopniach pyszne

Swojskie jedzonko
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 258

się z niej wykroić idealne kwadratowe porcje niczym w restauracji:) Przygotowanie lasagne uprościłam do minimum. Robimy tylko jeden sos (pomidorowy ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi), a zamiast sosu beszamelowego smarujemy makaron odrobiną śmietany (podpatrzyłam ten sposób u Jamiego Olivera). Skoro danie ma być zdrowsze, to po co dodawać śmietanę? - możecie zapytać. Do lasagne używam suchego makaronu, który gotuje się(...)płatków. Od Indexfood dostałam do wypróbowania makaron w wersji ze szpinakiem (skład: mąka z pszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał się bardziej sycący. Orzechy

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety z kalafiora z sosem pieczarkowym 159

warzywo, które warto jeść ze względu na jego walory odżywcze, jak i smakowe. W domach przygotowujemy go jako dania, jak i dodatki do mięs. Osobiście uwielbiam kalafiora zapiekanego pod sosem beszamelowym (przepisem się kiedyś z Wami podzielę), ale ta wersja skradła moje serce od pierwszego kęsa. Składniki: główka kalafiora 3 łyżki natki pietruszki 2 ząbki czosnku duża cebula 3 łyżki(...)ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekanym koperkiem. Zaprawiamy mąką rozrobioną z zimną wodą i śmietaną. Gotujemy jeszcze ok 5 minut.   Kotlety podajemy na ciepło z sosem.   Smacznego

ChilliJemy
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 134

większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne  1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek(...)palnik i dodajmy mleko gotujemy około 5 min. cały czas intensywnie mieszając lub możemy użyć do tego zadania miksera.pod koniec dodajemy przyprawy do smaku. Już gotową lasagne polewamy sosem. Smacznego

NaKońcuJęzyka
Gdzie, co i za ile zjeść na Cyprze? 168

najważniejsze w menu można znaleźć lokalne potrawy. Podczas wizyty w The Harbour – Pafos, wybraliśmy następujące posiłki: - Moussakas (musaka) – połączenie mięsa mielonego, ziemniaków, bakłażanów i sera zmieszane z sosem beszamelowym. Całość zapieczona i podana jako zapiekanka. Dodatkowo na osobnym talerzu otrzymujemy warzywa. Cena ok. 11 Euro - Stifado - gulasz wołowy z ryżem – genialny! W jego składniach znajdziemy mięso wołowe, pomidory, cebulę, kminek(...)spróbowaliśmy: - przystawka – gotowane ziemniaki w occie z pieczywem (w cenie zamawianych posiłków) - Chicken Souvlaki – smażony kurczak na grillu - dobrze przyprawiony, podawany w formie szaszłyka w otoczeniu warzyw, frytek i sosu tzaziki. Cena ok. 9 Euro - Dolmades – ryż i mięso zawinięte w liście winogrona. Bardzo ciekawy smak w połączeniu z sosem tzatziki. Dodatkowo oczywiście frytki i warzywa. Cena 9,50 Euro

Związek na patelni
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 161

ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę(...)rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, gotujemy całość około 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem 36

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i serem to znakomity pomysł na smaczny i syty obiad dla całej rodziny. Serowy sos świetnie łączy wszystkie składniki. Całość doprawiłam suszonymi pomidorami, dzięki czemu potrawa nabrała smaku, koloru i aromatu. Znika z talerzy w oka mgnieniu. Zapiekankę polecam w szczególności dla osób zabieganych. Wykonasz ją w zaledwie kilkanaście minut. Jest przy tym bardzo prosta(...)podudzia pozbawione kości. Zamiast makaronu możesz użyć ugotowanych i pokrojonych w krążki ziemniaków . Otrzymasz wówczas zapiekankę ziemniaczaną 🙂 Na szybko polewam zapiekankę przed upieczeniem sosem na bazie jogurtu i majonezu. Możesz też polać sosem beszamelowym . W moich przyprawach była już sól. Jeśli nie korzystasz z gotowych przypraw, to dodaj też soli do smaku. W wersji na bogato możesz dać więcej sera

Ania gotuje
Ostrygi dla początkujących- jak i z czym się to je? 166

delikatne, że możemy jeść na surowo, to hallo ????... po co je blanszować przed zapieczeniem???? A potem jeszcze zapieczenie przez kilka minut. Ono służy nadaniu efektu brązowej skórki na np. sosie beszamelowym lub stopieniu się dodanego sera lub aby kruszonka stała się krucha. Ostryga nie potrzebuje obróbki cieplnej. Przez zapiekanie traci tylko stan surowości, ale wciąż jest miękka i delikatna. Przez(...)targu rybnym można nabyć je na sztuki. Po otwarciu muszli tym samym nożykiem podcinamy delikatnie ostrygę od muszli i "łapiemy" wyciekający z muszli płyn. To jest wspaniała baza do sosu. Otwartą ostrygę podcinamy delikatnie od muszli. W restauracji podane już na otwartych muszlach, można równie łatwo podważyć je widelcem. Najwłaściwszym sposobem zjedzenia ostrygi jest przyłożenie muszli z ostrygą

Sztuka gotowania w/g Samiry