sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:55/81)

Muszle makaronowe z pieczarkami na beszamelu 66

Składniki: 20 muszli makaronowych 750 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki łyżeczka masła sól pieprz spora garść sera bursztyn (może być parmezan) sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól (przepis na 2 porcje) Muszle gotujemy wg opisu na opakowaniu, odcedzamy, odstawiamy. W międzyczasie myjemy(...)małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać, lubi się skubany czasem przypalić. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia.  Muszle nadziewamy pieczarkami. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, kładziemy na nim muszle. Posypujemy startym

Kardamonovy
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 153

czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się(...)Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem bez skóry. Na patelni Woll

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 111

czego przyczepić, a wręcz odwrotnie – chce się więcej. Nie byłabym sobą, gdybym choć raz w tygodniu nie przygotowała dania na bazie makaronu. Tutaj makaron ze szpinakiem, cukinią w sosie beszamelowym z dodatkiem koziego sera. Choć w ofercie patelni WOLL jest też taka przeznaczona specjalnie do naleśników, ja postanowiłam usmażyć je na mojej, głębokiej. Naleśniki zdecydowanie lepiej smażą się(...)Wyszły idealnie. Usmażone naleśniki posmarowałam mięsnym nadzieniem, zwinęłam krokiety, opanierowałam i podrumieniłam na masełku klarowanym. Mieliśmy doskonałe drugie śniadanie do pracy. Największy test stanowiły udka kurczaka przygotowywane w śmietanowym sosie. Potrawa ta przygotowywana na mojej starej patelni niestety nie wychodziła perfekcyjnie – każdorazowo skórka z kurczaka przywierała do dna patelni i musieliśmy zadowalać się kurczakiem bez skóry. Na patelni Woll

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z pieczarkami i cukinią 105

wody mineralnej 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól Dodatkowo: 500 g pieczarek 3 małe młode cukinie 150-200 g tartego żółtego sera 1 łyżka masła + do wyłożenia na wierzchu naleśników Sos beszamelowy – opcjonalnie: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1 i 1/2 szkl. mleka 1 żółtko sól, pieprz gałka muszkatołowa Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy do połączenia(...)się na wersję bez beszamelu pomijamy ten krok: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy przez około 2 minuty. Następnie wlewamy mleko. Gotujemy, aż do zgęstnienia. Sos zdejmujemy z palnika, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Gdy lekko przestygnie dodajemy żółtko oraz większą część startego sera. Przygotowany farsz łączymy z beszamelem, wykładamy na naleśniki. Zwijamy. Układamy

Smaki Na Talerzu
Wegańska musaka 107

cebule 2-3 ząbki czosnku 200 ml czerwonego wytrawnego wina 300 g suchej czerwonej soczewicy przyprawy: sól, papryka słodka, cynamon, pieprz czarny, ziele angielskie (5 ziarenek) olej do smażenia sos beszamelowy: 300 ml mleka sojowego niesłodzonego 2 łyżki mąki pszennej łyżeczka gałki muszkatołowej sok z połowy cytryny masło roślinne (duża łyżka) Przygotowanie: cebulę, czosnek i pomidory obieramy i drobno szatkujemy(...)grubości około 3 mm, tak samo postępujemy z bakłażanem, z tym że pomijamy obieranie ze skórki. Wszystkie plastry smażymy na patelni grillowej z każdej strony (może być zwykła patelnia). Sos: w małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i intensywnie cały czas mieszając dodajemy mleko, gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Zagotowujemy. Układanie musaki: Dno formy delikatnie wysmarować olejem. Pierwsza warstwa

greenscarf
Obiady, który można przygotować dzień wcześniej i zaoszczędzić czas w kuchni 34

artykule podzielimy się kilkoma sprawdzonymi pomysłami na obiady, które warto przygotować dzień wcześniej. 1. Lasagne: Lasagne to klasyczne włoskie danie, które smakuje jeszcze lepiej następnego dnia. Przygotuj sos pomidorowy, sos beszamelowy i ugotuj makaron. Następnie warstwuj składniki w naczyniu do zapiekania. Lasagne doskonale się przechowuje w lodówce i po podgrzaniu staje się jeszcze smaczniejsze. Przepis na lasagne 2. Chilli(...)zdrowy i sycący obiad. Możesz przygotować ją dzień wcześniej, gotując makaron i mieszając go z różnorodnymi warzywami, takimi jak ogórki, pomidory, papryka i cebula. Dodaj ulubione dressingi lub sosy do sałatki i odstaw ją do lodówki. Smaki się przegryzą, a sałatka nabierze jeszcze więcej aromatu. Sałatka z tortellini 4. Pieczeń drobiowa: Pieczeń drobiowa to danie idealne na niedzielny obiad

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Spaghetti bolognese 143

dodatkiem wielu ziół, świeżych pomidorów i pieczarek. Oprócz makaronu spaghetti możecie podawać go z różnymi innymi makaronami. Sos pasuje do wielu różnych makaronów. Możecie także wykorzystać ten sos dodając sos beszamelowy i zrobić lasagne. Sposobów na spaghetti bolognese jest wiele. Niektórzy dodają śmietankę, samo mięso mielonego, inni dodają do mięsa kiełbasę, seler naciowy, wino, itp. Ja także lekko urozmaiciłam(...)puszcze 2 średnie pomidory 2,5 szklanki bulionu mięsno-warzywnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru oliwa z oliwek parmezan do posypania sól, pieprz, oregano Wykonanie: Przygotuj sos: na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojone w kostkę pieczarki z cebulą. Gdy zmiękną dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, bulion, pomidory z puszki i świeże pomidory pokrojone w kostkę. Duś do połączenia

Zasmakuj Kuchni
Musaka 110

mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Sos beszamelowy : 4 łyżki masła 4 łyżki mąki 3 szklanki mleka 3 żółtka 3 łyżki startego twardego sera (u mnie cheddar)   Przygotowanie   Bakłażany umyłem, pokroiłem w plastry. Posoliłem(...)mięsa dodałem pomidory i koncentrat, wymieszałem, posoliłem. Farsz dusiłem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia doprawiłem ziołami i pieprzem. Sos : rozpuściłem masło, wsypałem mąkę, po minucie zdjąłem z ognia, rozprowadziłem wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepywałem. Ponownie postawiłem garnek na ogniu, gotowałem powolutku, aż sos zgęstniał. Dodałem połowę

R'n'G Kitchen
Musaka 16

pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia(...)mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty

Kardamonovy
Musaka 61

pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia(...)mąkę i na małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę, po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel i starty

Kardamonovy
Musaka 79

pomidorowej 1 łyżka oregano duża szczypta cynamonu duża szczypta cukru pół szklanki wytrawnego czerwonego wina kawałek sera długodojrzewającego (ja użyłam Bursztynu, można użyć np. parmezanu) olej rzepakowy sól pieprz sos beszamelowy: 500 ml mleka czubata łyżka masła czubata łyżka mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia(...)małym ogniu, cały czas mieszając, robimy jasnozłotą zasmażkę,  po chwili wlewamy mleko i znowu bardzo dokładnie mieszamy.  Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.  Trzeba pamiętać żeby sos cały czas mieszać. Beszamel mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia.  Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy bakłażany, potem mięso, beszamel, znowu bakłażan i mięso. Ostatnimi warstwami są bakłażany, beszamel

Kardamonovy
Lasagne po bolońsku z cukinią 140

duże ,mięsiste pomidory 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżeczki suszonej bazylii 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 opakowanie płatów do lasagne sól do smaku masło do smarowania formy sos beszamelowy : mleko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól do smaku Płaty na lasagne gotujemy al-dente w wodzie z odrobiną oliwy . Uważajcie żeby się nie posklejały Studzimy(...)wkładamy masło , wsypujemy mąkę , gałkę muszkatołową i powoli podgrzewamy ciągle mieszając . Jak już mąka połączy się z masłem , zaczynamy dolewać mleko . Cały czas mieszamy i dolewamy do momentu aż sos uzyska gęstą konsystencję i nie będzie już masą . Ilość mleka jest tu trudna do określenia i troszkę trzeba zrobić to na wyczucie . Solimy do smaku . W wysmarowanej masłem formie układamy

Ogrodnik w podróży
Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem 173

ostrej) 1-2 łyżki roztopionego masła Na farsz do naleśników: 200 gr twarogu np. półtłustego 3 średnie ziemniaki parę plastrów boczku 1/2 zeszklonej cebulki sól, pieprz do smaku Na sos beszamelowy: 40 gr masła 2 łyżki mąki czubate 1 i 1/2 szkl mleka sól, pieprz do smaku 2 łyżki startego żółtego sera 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)całości doprawiamy do smaku. 5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra. Gotowe, zalewamy beszamelem

Gotowanie...to proste !
Lazania z kapustą włoską i kurczakiem 296

włoskiej kapusty 40 dag pomidorów (2-3 sztuki) 1 cebula 2-3 łyżki oleju sól sól ziołowa pieprz 12 dag żółtego sera - u mnie gouda suszona bazylia SOS BESZAMELOWY: 2 czubate łyżki masła 2 czubate łyżki mąki 600-700 ml mleka świeżo otarta gałka muszkatołowa sól pieprz DODATKOWO: masło do wysmarowania formy Zachęcam do skorzystania z przepisu, tym bardziej(...)wysmarować grubą warstwą masła. BESZAMEL: W rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć bez rumienienia. Nie przerywając mieszania po trochu wlać zimne mleko i doprowadzić do wrzenia. Gęsty sos doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstawić z palnika, dodać garść startego sera, wymieszać. NASTĘPNIE: Na dno formy wylać troszkę beszamelu, rozłożyć płaty makaronu, na nich

Kuchenne zapiski Edyty