sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:57/81)

Croque Madame z pomidorem, rukolą i awokado oraz relacja z warsztatów z coffee and food pairing ze Starbucks 130

propozycja do tej kawy to wywodząca się z francuskich kafejek kanapka na ciepło  Croque Madame . W wersji podstawowej nazywanej Croque Monsieur , wypełniona jest serem i szynką, polana sosem beszamelowym i zapieczona w piekarniku. Jeżeli zwieńczymy ją dodatkowo jajkiem sadzonym powstanie Croque Madame . Ja przygotowałam zdrowszą (wybrałam żytni chleb) i bogatszą wersję tej kanapki uzupełnioną o warzywa - pomidora, rukolę(...)Stopniowo dodawaj zimne mleko, cały czas mieszając widelcem lub trzepaczką. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając, aż beszamel zgęstnieje. Zdejmij rondel z ognia i dopraw sos odrobiną soli, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Dodaj połowę sera i wymieszaj do rozpuszczenia. Odstaw. Kromki chleba żytniego posmaruj z jednej strony masłem i odwróć na drugą stronę. Dwie kromki

Chilli Czosnek i Oliwa
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 178

czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta 1 łyżeczka suszonego oregano   1 łyżeczka suszonego tymianki   50 ml piwa Brown Ale 1 łyżeczka oleju   sól, pieprz na ziołowy sos beszamelowy: 30 g masła 250 ml mleka 30 g mąki szczypta gałki muszkatołowej garść posiekanego koperku, natki pietruszki, estragonu sól, biały pieprz dodatkowo do podania: piwo Brown Ale Przygotowanie: Wątróbki oczyszczamy(...)mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu. Wkładamy roladę do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1 godziny w 200 stopniach C. Przygotowujemy sos ziołowy. W rondelku topimy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, smażymy chwilę, ale nie dopuszczając do zrumienienia. Ściągamy z ognia, dodajemy powoli mleko i ciągle ubijamy, doprawiamy gałką muszkatołową

Symfonia smakowa
CANNELLONI ze szpinakiem i marchewka 155

Jest to naczynie idealne do zrobienia wloskich cannelloni gdyz rurki idealnie sie mieszcza --naczynie na wymiar !  Beda nam potrzebne - cannelloni -marchewka -szpinak- mrozony badz swiezy -czosnek -sos beszamelowy -ser zolty -ser typu ricoota lub twarozek wiejski -ziola jakie lubimy -oliwa z oliwek oraz maslo -swieze pomidory badz pomidory z puszki w zalewie -lyzka dobrej smietany 18 % Wykonanie jest banalnie(...)rurki tartym serem zoltym w dowolnej ilosci jak lubimy, moze to byc oczywiscie mozarella lub inny ser jaki lubimy .  Przygotowujemy beszamel i polewamy nim nasze rurki tak aby sos calkowicie je przykryl. Dodajemy na wierzch ser zolty i ...do piekarnika zgodnie z przepisem na opakowaniu z cannelloni. Jeden producent podaje 20 min. drugi az 40 min . Zapiekamy.  Podajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym – swojski przepis na obiad 95

niezwykle sycące danie obiadowe, które z pewnością zaspokoi nawet największy głód. Takie pulpety w nietypowej odsłonie, bo zapiekane z puree ziemniaczanym z dodatkiem marchewki i groszku oraz z sosem beszamelowym z pewnością zasmakują całej rodzinie.   Składniki na pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym: Pulpety: 0,5 kg mięsa mielonego z indyka (może też być wieprzowe) kajzerka jajko 2 ząbki czosnku(...)dodajemy do niego mąkę i mieszamy, aż mąka się lekko przysmaży. Do zasmażki wlewamy mleko, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Całość gotujemy na wolnym ogniu, nie przerywając mieszania, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy na pulpety. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 35 minut.   Pulpety zapiekane na puree ziemniaczanym Zobacz

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 238

Zapiekanka, jedna z wielu, które przygotowuję w naszym domu. Bardzo aromatyczna, z parmezanem i sosem beszamelowym z makaronem penne oraz kurczakiem. Mama Ela tak zasmakowała w podanej przeze mnie zapiekance, że przepis – wręcz musiał, musi! – być z dedykacją (to i jest ;), oczywiście dla Mamy i wszystkich smakoszy mięsnych chrupiących z zewnątrz gorących zapiekanek makaronowych ♥♥♥ Zapiekankę można podawać(...)umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, jednak krócej o 3 minuty. Przygotować sos: w rondlu rozgrzać masło, włożyć czosnek, smażyć minutę, mieszając. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasny kolor, około minuty. Powoli, stale mieszając wlewać mleko, potem bulion. Zmniejszyć ogień i gotować sos około 10 minut

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i grzybami według Julii Child 200

Dzisiejszą propozycją są cieniutkie francuskie naleśniki zapiekane z farszem szpinakowo-grzybowym w sosie beszamelowym, według przepisu słynnej Julii Child. Wymagają wprawdzie sporo pracy, ale efekty są warte poświęcenia! Czas przygotowania: 60 minut + 25 minut pieczenia Ilośc porcji: 8 Składniki: Około 8 naleśników według tego  przepisu. Beszamel 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 2 szklanki gorącego mleka Sól, świeżo mielony(...)sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia.  Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma łyżkami żółtego sera. Mieszamy szpinak i grzyby oraz ½ szklanki sosu. Na każdego naleśnika nakładamy farsz i zwijamy w rulonik. Układamy naleśniki w naczyniu złączem do dołu. Po ułożeniu wszystkich naleśników polewamy je pozostałą częścią sosu i posypujemy startym żółtym serem

Kolizje Smaków
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 81

oscypek, bursztyn)   Fish pie, czyli zapiekanka rybna to jedno z klasycznych dań kuchni anglosaskiej, twórcze rozwinięcie niezwykle popularnej na Wyspach Brytyjskich zapiekanki pasterskiej, czyli mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji(...)sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze, ale sposób przygotowania sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście

Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 122

sosu jest zupełnie inny. Do przepisu, który dzisiaj Wam polecamy trzeba użyć cydru, najlepiej wytrawnego (jeśli nie znajdziecie w sklepie cydru, kupcie piwo jabłkowe), na bazie którego powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga(...)mleka, w którym gotowała się ryba. Dodaj połowę sera i wymieszaj całość. Zdejmij z ognia. Krok 4 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Wysmaruj żaroodporne naczynie olejem. Na dno wyłóż sos rybny. Wysyp na niego mrożony groszek. Całość przykryj pure z kalafiora. Posyp wierzch pozostałym serem. Wstaw do piekarnika. Zapiekaj 20-25 minut aż wierzch ładnie się przypiecze. Podawaj zapiekankę lekko

Niedzielny kucharz
Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem 114

wygląda ale smakuje bosko czyli zapiekanka z bakłażanem, ziemniakami i sosem mięsnym pod beszamelem. Coś na kształt greckiej mousaki. Podczas pieczenie wszystkie smaki się mieszają i łączą, całość smakuje świetnie. Trochę z nią pracy jest - bakłażana trzeba podsmażyć albo upiec, ziemniaki lekko podgotować i przygotować oddzielnie sos - ale zdecydowanie warto. Nie jest to danie na szybki obiad/kolację w tygodniu(...)się tym boskim daniem. Zapiekanka z bakłażanem i sosem mięsnym pod beszamelem Składniki: 3 bakłażany 3 łyżki oliwy 2 duże ziemniaki sos mięsny: 1 cebula 2 marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy ½ kg mięsa mielonego 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki cynamonu sól, pieprz do smaku sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 szklanka

Smaczny zeszyt
Lasagne z kurczakiem i trzema serami. 152

nieco inną lasagne niż tradycyjna ( tutaj przepis na tradycyjn ą). Bo nie ma tutaj mięsa mielonego wieprzowego ani wołowego. Jest za to mięso z kurczaka. Nie ma też sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która lepsza? Obie są bardzo smaczne i nie umiem(...)kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki, wbić dwa jajka, dodać trochę soli i wyrobić na jednolitą masę. Ważne! Zarówno sos, jak i ser powinien

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kotlety mielone pod pierzynką z pora i marchewki 116

klopsiki. Sprawdzi się mięso wieprzowe, drobiowe lub mieszane. Możecie je doprawić tak, jak najbardziej lubicie. Ciekawą opcją będzie na przykład dodatek przyprawy gyros / kebab. Jako pierzynka występuje tu sos beszamelowy z podsmażonym porem i startą marchewką. Możecie dodać do niego trochę pieczarek lub kolorowej papryki. Kotlety mielone z piekarnika to świetny pomysł na obiad inny niż zwykle, sprawdzi się też(...)dodać posiekany por i startą na wiórki marchewkę, krótko podsmażyć. Dodać mąkę, szybko wymieszać. Gdy surowa mąka nie będzie już widoczna, dolać mleko. Gotować cały czas mieszając, do zgęstnienia sosu - gdyby sos był zbyt rzadki, można zagęścić go serem. Doprawić. Na kotlety nałożyć porcje sosu, opcjonalnie posypać serem. Zapiekać w 180 C około 15 minut lub do miękkości mięsa (czas

Lekcje w kuchni
Szparagi białe przepis 53

białe powinny być miękkie, ale jednocześnie jędrne. Co zrobić z białych szparagów? Białe szparagi można podawać schłodzone jako pyszny składnik sałatek. Na ciepło będą świetnie smakować w połączeniu z sosem beszamelowym, z szynką oraz jajkiem. Z białymi szparagami można również podać grillowane owoce morza oraz pieczoną cielęcinę. Nie zapominajmy również o pysznej zupie krem z białych szparagów. Białe szparagi można(...)sokiem z cytryny, układamy zwiniętą szynkę, posypujemy posiekanymi jajkami oraz świeżymi ziołami. Na koniec polewamy ciepłym masłem. Zachęcamy też do sprawdzenia naszego przepisu na szparagi z piersią kurczaka w sosie serowym . Życzymy smacznego! Artykuł Szparagi białe przepis pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu 145

Makaron z brokułami w amarantusowym beszamelu Makaron, brokuł i do tego jeszcze sos beszamelowy z amarantusa… nie brzmi to pewnie dla większości jak duża ilość pełnowartościowego białka. W tym miejscu muszę te osoby zasmucić, ponieważ w tej zapiekance znajdziemy go aż 46g! A aminokwasy zawarte w poszczególnych produktach pięknie się uzupełniają, przez co to białko jest pełnowartościowe(...)patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj mąkę i mieszaj aż powstanie gładka masa. 3 Ciągle mieszając wlewaj mleko i dokładnie mieszaj (najlepiej trzepaczką) aż powstanie gładki sos. 4 Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy oraz wcześniej ugotowany makaron i brokuła. Wymieszaj. 5 Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem przez 15-20 minut w 200 stopniach. Makaron

Blendman