sos beszamelowy - 1212 przepisów (strona:54/81)

Rigatoni zapiekane z białą kiełbasą 147

Bardzo lubię różnego rodzaju zapiekanki makaronowe. Ostatnio zrobiłam makaron rigatoni zapiekany z kiełbasą w sosie beszamelowym. Niby nic ale bardzo pyszne danie. Składniki około dwóch garści makaronu rigatoni 2 białe kiełbasy 1 czerwona cebula 25 g masła 50 g maki pszennej 500 ml ciepłego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki(...)dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając  aby powstała gładka masa. Następnie należy powoli wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy do momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem. Sosem zalewamy makaron i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach

Delusional Trine
Galette z rybą , szparagami i pieczarkami 100

wszystkim tym ,że do jej upieczenia nie potrzeba żadnej formy , po prostu taka rustykalna tarta … Wersja z rybą , szparagami i pieczarkami jest po prostu genialna , a do tego sos beszamelowy i jest bosko . Oczywiście beszamel to już moja inwencja , a w zasadzie mojego starszego syna , który bez niego żyć nie może Polecam to danie , jest tanie , proste i niesamowicie(...)ryby 6 zielonych szparagów 1 mała cukinia 6 pieczarek 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła sos : 1 szklanka beszamelu ( przepis tutaj ) 2 duże jajka sól , biały pieprz do smaku dodatkowo : koperek do posypania Składniki na ciasto mocno schładzamy w lodówce . Następnie umieszczamy w misce , smalec siekamy

Ogrodnik w podróży
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w pieczonych koktajlowych pomidorkach 191

Pyszna i szybko się robi. Zamiast sosu beszamelowego dodałam śmietanę, dzięki czemu lasagne wychodzi szybciej, a smakuje równie pysznie. Aromatyczne pomidorki, przyprawione mięso indycze, świeży szpinak i pieczarki dodają niezwykłego smaku tej potrawie. Wszystko razem zapiekane z bezglutenowym makaronem... mniam!:) Składniki: 500 g mięsa mielonego indyczego opakowanie płatów makaronu lasagne - użyłam bezglutenowego Lasagne gluten free "Le Veneziane(...)mały kubełek) 2 ząbki czosnku dowolny twardy ser do starcia na wierz lasagne, ja użyłam bursztyna olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek łyżka cukru (do sosu pomidorowego) Wykonanie: Na patelni z rozgrzanym olejem wrzuć mięso mielone, dobrze rozbij na mniejsze kawałki. Gdy lekko zmieni kolor na jasny dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz

Zasmakuj Kuchni
Nadziewane cannelloni 131

nigdy samego lecz zazwyczaj nadziewamy. Jako nadzienia użyć możemy dowolnej mieszanki warzyw czy mięsa bądź połączenia obu. Nafaszerowany makaron zapiekamy z sosem. Może to być np. sos pomidorowy czy sos beszamelowy. Dodatkowo makaron przed zapieczeniem bardzo często posypujemy żółtym serem. Jako nadzienia użyć możemy również serka. Ten, na który się zdecydujemy powinien mieć kremową konsystencję. Ja sięgnełam po połączenie serka(...)serem feta. 15 dkg krewetek 25 dkg ricotty 15 dkg sera feta 2 jajka 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 czerwona papryka 12 rurek cannelloni 1 łyżka oliwy Sos: 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 1/6 łyżeczki pieprzu pęczek natki pietruszki 60 dkg pomidorów w puszce Jak przygotować nadziewane cannelloni . Na patelnię wlać oliwę z oliwek. Paprykę pokroić

mecooks
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 131

pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie .  Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis(...)pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno

kulinarnyJa
Makaron w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem 115

pewno wielu z Was próbowało i zna grecką musakę. Dzisiejszy sos do makaronu zrobiłem w podobny sposób, jak robi się farsz do musaki. Aby danie było lżejsze, zrezygnowałem z sosu beszamelowego i sera. W efekcie otrzymałem pyszne wakacyjne danie .  Jeśli lubicie smaki kuchni greckiej, to za pewne moja dzisiejsza potrawa przypadnie Wam do gustu.  Polecam również mój przepis(...)pietruszka (korzeń) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka cynamonu szczypta chilli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sol, pieprz + oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE makaronu w sosie pomidorowym z wołowiną i bakłażanem: Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Dodajemy zmieloną wołowinę i obsmażamy. Marchewkę i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach, selera drobno

kulinarnyJa
Tort naleśnikowy z pieczarkami 168

pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól szczypta 2 jajka 1 łyżka oliwy farsz: 400 g pieczarek 1 por biała część sól, pieprz 200 g szpinaku olej sos beszamelowy: 1 łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 1 szklanka mleka 1 łyżka octu winnego sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1 pomidor 2 łyżki sera tartego kawałek chili natka(...)pieprzem. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojonego pora.Przekładam do miseczki. Pieczarki kroję w talarki przesmażam na oleju, doprawiam sola, pieprzem, dodaję pora i mieszam razem. Sos: Na rozgrzanej patelni na maśle przesmażam mąkę, uważać żeby jej nie przypalić,nie ma się zrumienić. Zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko i energicznie mieszam. Wstawiam na ogień

wesoła kuchnia
Lasagne szpinakowa 167

drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy(...)garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko. Nie przerywając mieszania, ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy

My Culinary Art
Serdeczna pizza na Światowy Dzień Pizzy 110

buraki, które pokroiłam w plastry i wycięłam z nich serca. Ciasto podzieliłam na dwie części, z których upiekłam jedną w kształcie serca i drugą, okrągłą. Na ciasto przygotowałam gęsty sos beszamelowy z kminkiem, czosnkiem i ziołami. Ciasto: 1 szklanka ciepłej wody 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju(...)ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ziół do pizzy 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany sól i czarny

Czerwień i błękit
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 150

grana padano do starcia 1 łyżka stołowa masła sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia, czerwona papryka słodka, odrobina cukru oliwa z wytłoczyn do smażenia albo olej z pestek winogron Sos beszamelowy: 2 spore łyżki stołowe masła 2 spore łyżki stołowe mąki kukurydzianej 2 szklanki mleka sól, pieprz biały (ja dałam czarny), gałka muszkatołowa Wykonanie: 1. Zaczynam od wyprodukowania makaronu. Gdy makaron(...)przypalił. 4. Następnie dodajemy zmielone mięso, solimy, pieprzymy i smażymy. Mieszamy. 5. Następnie dodajemy pomidory z puszki (które wcześniej warto posiekać w jakimś talerzu), sypiemy sporą ilością ziół, bo sos ma być aromatyczny. Mieszamy, sos ma się dusić chwilę. 6. Następnie dodajemy sos z kartonu, mieszamy i dusimy chwilę, aż smaki się połączą. 7. Teraz czas na dodanie sporej garści

Kawa z mlekiem
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem 176

cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek,  ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego olej/oliwa do smażenia Sos beszamelowy : około 60 gr masła 2 i 1/2 szkl mleka 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, papryka słodka 1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone(...)układam osobno na talerzach. 3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. 4. Napełniamy rurki mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia

Gotowanie...to proste !
Cannelloni z mięsem pod beszamelem 164

zabki czosnku sol,pieprz z mlynka 1 lyzeczka cukru 1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena oregano - swieze lub suszone 2 lyzki masla ghee Skladniki na sos beszamelowy: 30 g masla-2 plaskie lyzki 30 g maki-2 plaskie lyzki 500 ml mleka sol,pieprz,galka muszkatalowa 600-700 g mielonego miesa wolowego 1 cebula 1 jajko(...)rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale wino pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac na drugiej patelni rozgrzac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lazania z mięsem mielonym i beszamelem 124

wieczorem, czy następnego dnia) smakuje jeszcze lepiej. Warto zrobić, oj warto 800 g mielonej łopatki wp 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów zioła prowansalskie sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szkl. mleka 3/4 szkl. śmietanki 30% gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo: makaron lasagne 300 g tartej mozzarelli Cebulę kroimy w kostkę(...)osobnym naczyniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy 2-3 minutki. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Cały czas mieszamy, by nie utworzyły się grudki. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy naczynie z palnika. Doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej oraz sporą ilością pieprzu i solą (sos powinien być wyrazisty w smaku). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie rozkładamy namoczony przez

Smaki Na Talerzu
Zapiekane faszerowane ziemniaki 141

Ziemniaki faszerowane cukinią i papryką Żeby w kuchni nie było nudno, ziemniaczki podane troszkę inaczej. :) Ziemniaczki faszerowane warzywami i polane sosem beszamelowym. Można podać z lekką surówką, swoje podałam z pomidorkami w śmietanie.  Ziemniaki kupiłam specjalne takie do pieczenia. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.  Przepis: Składniki: 5 dużych ziemniaków przeznaczonych do zapiekania 1 papryka czerwona 1 papryka(...)solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  4. 2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku dodajemy 1 łyżkę mąki i robimy zasmażkę dodajemy 250 ml mleka i cały czas mieszamy, aż sos zacznie gęstnieć, dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich oraz doprawiamy solą i pieprzem.  5. Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy, kiedy lekko ostygną, przekrajemy na pół  i wydrążając

Mój pomysł na

Proponowane wyszukiwania